Terveellinen maa-artisokkakeitto, valkoisia papuja ja persiljaa
Se sopii erinomaisesti niin arkiruoaksi kuin juhlavampaankin ruokapöytään. Kokeile samettista ja herkullista maa-artisokkakeittoamme.
Se sopii erinomaisesti niin arkiruoaksi kuin juhlavampaankin ruokapöytään. Kokeile samettista ja herkullista maa-artisokkakeittoamme.
Lempeitä maa-artisokkia, valkoisia papuja, kookosmaitoa, tuoretta persiljaa ja rouskuvia pähkinöitä. Ihastut taatusti tähän maa-artisokkakeittoon. Se ei ainoastaan maistu taivaalliselta vaan on myös terveellistä.
Jos maa-artisokkakeitto tarjoillaan pääruokana, lisukkeeksi sopii esimerkiksi täysjyväleipä tai salaatti.
Uudenvuoden iltapalana tai tavallisena tiistaina – maa-artisokkakeitto sopii sekä arkeen että juhlaan.
Siitä saa helposti juhlavan, se on samettista, täyttävää ja edullista ja se vain maistuu mielettömän hyvältä. Jos teet sen reseptimme mukaan, se on myös todella terveellistä.
Maa-artisokkakeitosta saa helposti terveellistä. Pienet muutokset lisäävät keiton terveysarvoa huomattavasti ja tekevät siitä vähäkalorisemman.
Seuraavassa kerromme parhaat vinkkimme terveellisemmän maa-artisokkakeiton valmistukseen
Lisäksi kerromme, kuinka kauan keitto säilyy, pitääkö maa-artisokat kuoria ja miksi maa-artisokkakeitto voi aiheuttaa ilmavaivoja.
Kyllä, maa-artisokkakeitto on pohjimmiltaan terveellistä, koska sen tärkein ainesosa – maa-artisokat – ovat terveellisiä.
Pienet mukulat sisältävät paljon ravintokuitua, joka lisää kylläisyyden tunnetta ja on hyväksi ruoansulatukselle ja hyödyllisille suolistobakteereille.
Maa-artisokasta saa myös muun muassa punasolujen tuotannolle tärkeää B-vitamiini folaattia. Lisäksi se sisältää runsaasti kaliumia ja fosforia, jotka edistävät normaalia verenkiertoa ja verenpainetta.
Maa-artisokkakeitossa on tietenkin muutakin kuin ruskeita mukuloita, ja jos keitoon lisätään esimerkiksi paljon kermaa, siitä tulee vähemmän terveellistä. Lue alta, miten valmistaa terveellistä maa-artisokkakeittoa.
LÄHDE: DTU
Maa-artisokkakeitosta sa terveellisempää pienillä muutoksilla. Seuraavassa kerromme viisi keinoa.
Ihastut varmasti yllä olevaan reseptiin, mutta jos haluat kokeilla jotain erilaista, tässä on kaksi muuta herkullista maa-artisokkakeittoa. Ne valmistuvat 30 minuutissa ja ovat täynnä terveellistä hyvää.
Maa-artisokkakeitto sisältää ainakin enemmän ravintokuitua kuin perunakeitto.
Ravintokuidun määrä
Erityisen hyväksi maa-artisokan tekee se, että se sisältää inuliinikuituja, jotka ovat niin sanottuja prebiootteja. Tämä tarkoittaa sitä, että elimistö ei pysty pilkkomaan niitä, vaan ne kulkeutuvat sulamattomina paksusuoleen, jossa hyvät suolistobakteerit pilkkovat niitä ja käyttävät niitä ravinnokseen.
Tutkimuksissa on muun muassa osoitettu, että inuliini ehkäisee ummetusta ja voi edistää painonpudotusta. Esimerkiksi Aarhusin yliopiston vuonna 2020 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että runsaasti inuliinia sisältävä ruokavalio voi edistää painonpudotusta ylipainoisilla ja että tämä liittyy inuliinin vaikutukseen suolistomikrobistoon.
Herkullinen,vähäkalorinen ja samettinen maa-artisokkakeitto syntyy helposti.
Ensinnäkin soseutettaessa maa-artisokkien rakenne muuttuu jo ihanan samettiseksi.
Yllä olevassa reseptissämme olemme käyttäneet hieman kookosmaitoa, mutta myös tavallinen maito toimii.
Keitosta voi saada entistä samettisemman myös perunalla – kyllä vain, perunalla! Tarvitset 1 perunan ja 12 dl lientä yhtä maa-artisokkakiloa kohti. Paloittele peruna ja lisää kattilaan maa-artisokkien kanssa – tuloksena on samettisen pehmeä kermaton keitto.
Keiton koostumusta on helppo säätää, jos siitä haluaa hieman ohuempaa tai paksumpaa.
Jos haluat maa-artisokkakeitosta hieman ohuempaa, lisää vain hieman lientä tai vettä. Muista maistaa – keitto saattaa tarvita laimentamisen jälkeen hieman lisää suolaa, pippuria ja mausteita.
Liian laihaa keittoa voi sakeuttaa maidolla tai kermalla. Jos haluat säästää kaloreita, käytä perunatemppua, josta kerroimme täällä.
Keitto maistuu hyvältä myös seuraavana päivänä. Maa-artisokkakeitto on suosittu alkuruoka, koska se on herkullista ja siitä voi tehdä juhlavan näköisen koristelemalla sen punajuurilastuilla tai tuoreilla yrteillä.
Varsinkin jos on tulossa vieraita, voi olla kätevää valmistaa osa ateriasta jo edellisenä päivänä – ja maa-artisokkakeiton kanssa se onnistuu. Lisää vain päällysteet juuri ennen tarjoilua, jotta ne ovat tuoreita ja rapeita.
Samettinen keitto säilyy 3–4 vuorokautta jääkaapissa tiiviisti suljetussa astiassa, joten sitä voi valmistaa kerralla suuremman määrän niin, että sitä riittää useammaksi päiväksi.
Jos kuitenkin käytät yllä olevaa reseptiämme, säilytä keitto kylmässä ilman persiljaa ja pähkinöitä ja lisää ne vasta juuri ennen tarjoilua.
Maa-artisokkakeittoa voi hyvin pakastaa, mutta sen säilyvyys pakastimessa riippuu siitä, kuinka paljon siinä on rasvaa. Enintään kolme kuukautta on turvallinen raja.
Lue myös: Kuinka kauan ruoka säilyy pakastimessa
Pakastetun keiton voi lämmittää kattilassa suoraan pakastimesta tai sulattaa ennen lämmittämistä. Keitto on pakastettava ilman lisukkeita, joka lisätään vasta juuri ennen tarjoilua.
Kuoriminen ei ole välttämätöntä, voit joko kuorina mukulat tai vain harjata ne puhtaaksi. Kuoressa on kuitenkin paljon multaa ja hiekkaa, ja muhkuraisia mukuloita voi olla vaikea puhdistaa kunnolla.
Lue myös: Saako tuholaismyrkyt pois huuhtelemalla?
Jos haluat käyttää maa-artisokat keittoon kuorineen, pese mukulat juuresharjalla ja valitse suuria ja mahdollisimman sileitä maa-artisokkia, jotka on helpompi harjata puhtaaksi.