Terveellinen maa-artisokkakeitto, valkoisia papuja ja persiljaa

30 minuuttia
397 kcal

Se sopii erinomaisesti niin arkiruoaksi kuin juhlavampaankin ruokapöytään. Kokeile samettista ja herkullista maa-artisokkakeittoamme.

Terveellinen ja helppo maa-artisokkakeitto, valkoisia papuja ja persiljaa - Terveellinen-ja-helppo-maa-artisokkakeitto

RAPEAT HASSELPÄHKINÄT pinnalle ripoteltuna lisäävät herkullisuutta, ja pavut takaavat kylläisyyden.

© wichmann+bendtsen

Maa-artisokkakeitto, valkoisia papuja ja persiljaa

Lempeitä maa-artisokkia, valkoisia papuja, kookosmaitoa, tuoretta persiljaa ja rouskuvia pähkinöitä. Ihastut taatusti tähän maa-artisokkakeittoon. Se ei ainoastaan maistu taivaalliselta vaan on myös terveellistä.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 2 dl liotettuja ja keitettyjä valkoisia papuja, vastaa 1 dl:aa kuivattuja
  • 1 purjo
  • Ekstraneitsytoliiviöljyä
  • 100 g juuripersiljaa
  • 200 g maa-artisokkia
  • 6 dl kana- tai kasvislientä
  • 1 dl kookosmaitoa
  • Merisuolaa
  • 2 persiljanoksaa
  • 4 hasselpähkinää

Valmista maa-artisokkakeitto näin

  • Puhdista purjo ja leikkaa se renkaiksi. Huuhtele renkaat ja laita ne siivilään valumaan.
  • Kuumenna 1 rkl öljyä kattilassa ja kuullota purjorenkaat pehmeiksi ja kiiltäviksi.
  • Valmista sillä välin juuripersilja ja maa-artisokat. Harjaa tai kuori ne ja leikkaa kuutioiksi.
  • Lisää kuutiot kattilaan ja sekoita hyvin.
  • Lisää liemi ja hauduta 10 minuuttia.
  • Kaada joukkoon kookosmaito ja soseuta keitto sauvasekoittimella kattilassa. Mausta suolalla.
  • Lisää pavut.
  • Kuullota persiljan lehtiä hieman pienessä tilkassa oliiviöljyä. Valuta rasvaa imevän paperin päällä.
  • Paahda hasselpähkinät ja hankaa kuori pois (tai käytä valmiiksi paahdettuja niin sanottuja Piemonten pähkinöitä).
  • Tarjoile maa-artisokkakeitto persiljan, vastajauhetun mustapippurin ja pähkinöiden kanssa.

Jos maa-artisokkakeitto tarjoillaan pääruokana, lisukkeeksi sopii esimerkiksi täysjyväleipä tai salaatti.


Uudenvuoden iltapalana tai tavallisena tiistaina – maa-artisokkakeitto sopii sekä arkeen että juhlaan.

Siitä saa helposti juhlavan, se on samettista, täyttävää ja edullista ja se vain maistuu mielettömän hyvältä. Jos teet sen reseptimme mukaan, se on myös todella terveellistä.

Helposti terveellistä

Maa-artisokkakeitosta saa helposti terveellistä. Pienet muutokset lisäävät keiton terveysarvoa huomattavasti ja tekevät siitä vähäkalorisemman.

Seuraavassa kerromme parhaat vinkkimme terveellisemmän maa-artisokkakeiton valmistukseen

Lisäksi kerromme, kuinka kauan keitto säilyy, pitääkö maa-artisokat kuoria ja miksi maa-artisokkakeitto voi aiheuttaa ilmavaivoja.

1 Onko maa-artisokkakeitto terveellistä?


Kyllä, maa-artisokkakeitto on pohjimmiltaan terveellistä, koska sen tärkein ainesosa – maa-artisokat – ovat terveellisiä.

Pienet mukulat sisältävät paljon ravintokuitua, joka lisää kylläisyyden tunnetta ja on hyväksi ruoansulatukselle ja hyödyllisille suolistobakteereille.

Maa-artisokasta saa myös muun muassa punasolujen tuotannolle tärkeää B-vitamiini folaattia. Lisäksi se sisältää runsaasti kaliumia ja fosforia, jotka edistävät normaalia verenkiertoa ja verenpainetta.

Maa-artisokkakeitossa on tietenkin muutakin kuin ruskeita mukuloita, ja jos keitoon lisätään esimerkiksi paljon kermaa, siitä tulee vähemmän terveellistä. Lue alta, miten valmistaa terveellistä maa-artisokkakeittoa.

LÄHDE: DTU

2 Tavallista terveellisempi maa-artisokkakeitto


Maa-artisokkakeitosta sa terveellisempää pienillä muutoksilla. Seuraavassa kerromme viisi keinoa.

Maa-artisokkakeitto aineksia

ENEMMÄN KASVIKSIA ja vähemmän kermaa – siinä terveellisemmän ja silti samettisen maa-artisokkakeiton perusohje.

© iStock

5 tapaa tehdä terveellisempää maa-artisokkakeittoa

Vähemmän kermaa

Monet maa-artisokkakeittoreseptit sisältävät kermaa – usein kermavaahtoa – joka tekee siitä melko kaloripitoista ja rasvaista. Reseptissämme kerma korvataan kookosmaidolla tai tavallisella maidolla – ja voit myös käyttää pelkkää vettä tai kana-/kasvislientä.

Vaihda pekoni juureksiin

Pehmeä keitto saa kontrastia rapeasta ainesosasta, ja monille se tarkoittaa paistettua pekonia. Punajuurilastut ovat terveellisempi valinta ja myös pirteän näköisiä. Ne vaativat vain vähän valmisteluaikaa, sitten ne hoitavat itsensä uunissa.

Kokeile esimerkiksi:

Lisää kasviksia

Maa-artisokkien ei tarvitse olla keiton ainoa ”vihreä” ainesosa. Olemme lisänneet keittoon purjoa ja juuripersiljaa, mutta kokeile myös vaikka porkkanaa, parsakaalia tai mitä mieleesi tulee. Voit ripotella keittoon tuoreita yrttejä, jotka paitsi lisäävät makua myös tekevät keitosta entistä terveellisemmän ja juhlavamman.

Lue myös: Näin lisäät kasviksia arkeesi

Lisukkeeksi runsaskuituista leipää tai salaattia

Tarjoile patongin sijaan keiton kanssa täysjyväleipää tai paahdettua ruisleipää. Toinen hyvä lisukevaihtoehto on pieni salaatti.

Kokeile esimerkiksi jotakin seuraavista:

Kylläisyyttä lisääviä ainesosia

Maa-artisokat ovat itsessään täyttäviä, mutta jos haluat varmistaa, ettet myöhemmin illalla hiivi karkkikaapille, täydennä keittoa lisäämällä siihen ravintokuitua tai proteiinia – esimerkiksi papuja, kuten tässä reseptissä.

Lue myös: Pavut ja niiden käyttö

3 Lisää helppoja ja terveellisiä maa-artisokkakeittoreseptejä


Ihastut varmasti yllä olevaan reseptiin, mutta jos haluat kokeilla jotain erilaista, tässä on kaksi muuta herkullista maa-artisokkakeittoa. Ne valmistuvat 30 minuutissa ja ovat täynnä terveellistä hyvää.

Maa-artisokkakeittoa ja punajuurilastuja
© wichmann+bendtsen

Maa-artisokkakeitto ja punajuurilastuja

Pehmeä keitto sisältää ohrasuurimoita, ja päällä on omenakuutioita, punajuurilastuja ja persiljaa. Nam!

Katso resepti täältä

Maa-artisokkakeitto ja kampasimpukoita
© wichmann+bendtsen

Maa-artisokkakeitto ja kampasimpukoita

Onko tulossa vieraita tai haluaisitko vain kokeilla erilaista maa-artisokkakeittoa? Kokeile tätä muunnelmaa, johon tulee kampasimpukoita. Se kruunataan tuoreilla granaattiomenan siemenillä ja lehtipersiljalla.

Katso resepti täältä

4 Onko maa-artisokkakeitto terveellisempää kuin perunakeitto?


Maa-artisokkakeitto sisältää ainakin enemmän ravintokuitua kuin perunakeitto.

Ravintokuidun määrä

Erityisen hyväksi maa-artisokan tekee se, että se sisältää inuliinikuituja, jotka ovat niin sanottuja prebiootteja. Tämä tarkoittaa sitä, että elimistö ei pysty pilkkomaan niitä, vaan ne kulkeutuvat sulamattomina paksusuoleen, jossa hyvät suolistobakteerit pilkkovat niitä ja käyttävät niitä ravinnokseen.

Tutkimuksissa on muun muassa osoitettu, että inuliini ehkäisee ummetusta ja voi edistää painonpudotusta. Esimerkiksi Aarhusin yliopiston vuonna 2020 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että runsaasti inuliinia sisältävä ruokavalio voi edistää painonpudotusta ylipainoisilla ja että tämä liittyy inuliinin vaikutukseen suolistomikrobistoon.

5 Miten maa-artisokkakeitosta saa samettista ilman kermaa?


Herkullinen,vähäkalorinen ja samettinen maa-artisokkakeitto syntyy helposti.

Ensinnäkin soseutettaessa maa-artisokkien rakenne muuttuu jo ihanan samettiseksi.

Yllä olevassa reseptissämme olemme käyttäneet hieman kookosmaitoa, mutta myös tavallinen maito toimii.

Keitosta voi saada entistä samettisemman myös perunalla – kyllä vain, perunalla! Tarvitset 1 perunan ja 12 dl lientä yhtä maa-artisokkakiloa kohti. Paloittele peruna ja lisää kattilaan maa-artisokkien kanssa – tuloksena on samettisen pehmeä kermaton keitto.

6 Miten maa-artisokkakeittoa voi ohentaa tai paksuntaa?


Keiton koostumusta on helppo säätää, jos siitä haluaa hieman ohuempaa tai paksumpaa.

Jos haluat maa-artisokkakeitosta hieman ohuempaa, lisää vain hieman lientä tai vettä. Muista maistaa – keitto saattaa tarvita laimentamisen jälkeen hieman lisää suolaa, pippuria ja mausteita.

Liian laihaa keittoa voi sakeuttaa maidolla tai kermalla. Jos haluat säästää kaloreita, käytä perunatemppua, josta kerroimme täällä.

Maa-artisokkia maa-artisokkakeittoon

Käytä vähän pehmenneetkin

Jos maa-artisokat ovat maanneet jääkaapissa jonkin aikaa, ne voivat pehmetä. Sillä ei kuitenkaan ole mitään väliä, kun ne joka tapauksessa soseutetaan keittoon.

Jos tarvitset niitä johonkin muuhun, kokeile seuraavaa kikkaa. Pane maa-artisokat jääkylmään veteen, jossa ne piristyvät taas nopeasti.

7 Voiko maa-artisokkakeiton valmistaa edellisenä päivänä?


Keitto maistuu hyvältä myös seuraavana päivänä. Maa-artisokkakeitto on suosittu alkuruoka, koska se on herkullista ja siitä voi tehdä juhlavan näköisen koristelemalla sen punajuurilastuilla tai tuoreilla yrteillä.

Varsinkin jos on tulossa vieraita, voi olla kätevää valmistaa osa ateriasta jo edellisenä päivänä – ja maa-artisokkakeiton kanssa se onnistuu. Lisää vain päällysteet juuri ennen tarjoilua, jotta ne ovat tuoreita ja rapeita.

8 Kuinka kauan maa-artisokkakeitto säilyy?


Samettinen keitto säilyy 3–4 vuorokautta jääkaapissa tiiviisti suljetussa astiassa, joten sitä voi valmistaa kerralla suuremman määrän niin, että sitä riittää useammaksi päiväksi.

Jos kuitenkin käytät yllä olevaa reseptiämme, säilytä keitto kylmässä ilman persiljaa ja pähkinöitä ja lisää ne vasta juuri ennen tarjoilua.

9 Voiko maa-artisokkakeittoa pakastaa?


Maa-artisokkakeittoa voi hyvin pakastaa, mutta sen säilyvyys pakastimessa riippuu siitä, kuinka paljon siinä on rasvaa. Enintään kolme kuukautta on turvallinen raja.

Lue myös: Kuinka kauan ruoka säilyy pakastimessa

Pakastetun keiton voi lämmittää kattilassa suoraan pakastimesta tai sulattaa ennen lämmittämistä. Keitto on pakastettava ilman lisukkeita, joka lisätään vasta juuri ennen tarjoilua.

Maa-artisokkia laatikossa kaupassa, maa-artisokkakeitto

Milloin on maa-artisokan sesonki?

Maa-artisokkakeittoa voi nauttia hieman yli puolet vuodesta. Maa-artisokat ilmestyvät kauppoihin yleensä syyskuussa, ja varastoituja maa-artisokkia saa huhtikuuhun asti. Ne eivät maksa paljon, joten maa-artisokkakeitto on myös kukkarolle ystävällinen valinta.

10 Pitääkö maa-artisokat kuoria?


Kuoriminen ei ole välttämätöntä, voit joko kuorina mukulat tai vain harjata ne puhtaaksi. Kuoressa on kuitenkin paljon multaa ja hiekkaa, ja muhkuraisia mukuloita voi olla vaikea puhdistaa kunnolla.

Lue myös: Saako tuholaismyrkyt pois huuhtelemalla?

Jos haluat käyttää maa-artisokat keittoon kuorineen, pese mukulat juuresharjalla ja valitse suuria ja mahdollisimman sileitä maa-artisokkia, jotka on helpompi harjata puhtaaksi.