Hyvästi hävikki

Jokainen voi tehdä ilmastoteon jo tänään mitään menettämättä – hävikkiä torjumalla saa suorastaan selvää säästöä.

Parsakaali-purjo-pinaattikeitto ja katkarapuja

HÄVITÄ HÄVIKKI — Käytä parsakaalista myös varsi, hyödynnä kaikki mitä löydät vihanneslaatikosta ja keksi käyttöä kuivahtaneelle leivälle.

© wichmann+bendtsen

Ruuan tuottamiseen vaaditaan koneita, kuljetuskalustoa, kasvihuoneiden lämmittämistä, lannoitteita ja rehua, jotka kaikki tuottavat haitallisia päästöjä ja kuluttavat luonnonvaroja. Kun et heitä ruokaa pois, teet hyvää.

Kysyimme lukijoiltamme mitä ruokaa he tyypillisimmin heittävät menemään. Vastausten perusteella biojätteeseen päätyy useimmiten leipää ja vihanneksia.

Kokosimmekin hyviä vinkkejä, joilla hävikkiä voi torjua ja pelastaa vanhenevat ruoka-aineet hyötykäyttöön. Näillä suosikkiresepteillä teet maukasta ruokaa tähteistä, ruskeista banaaneista, nahistuneista vihanneksista ja kuivahtamaan päässeestä leivästä.

Osaatko säilyttää ruoan oikein?

Oikea säilytys pidentää säilyvyyttä ja parantaa ruokailukokemusta, mutta joskus säilytyksen kanssa voi joutua kikkailemaan.

Piirroskuva ruisleivästä

Ruisleipä

Leivän paikka ei ole jääkaapissa - kosteassa se vain homehtuu. Pakasta osa tuoreeltaan päiväannoksina, ja jos leipää silti jää, anna sen kuivahtaa ja tuoreuta juuri ennen käyttöä paahtimessa.

Piirroskuva tomaateista

Tomaatti

Tomaattien maku häviää jääkaapissa. Siellä ne saavat kuitenkin vähän lisäaikaa ja kelpaavat vielä ruokiin.

Piirroskuva banaanitertusta

Banaani

Jos banaanit uhkaavat kypsyä liikaa, pane ne jääkaappiin ja käytä ne heti kun otat ne kylmästä, sillä pian ne ovat mennyttä.

Piirroskuva sipulista

Sipuli

Säilytä sipulit kuivassa ja pimeässä paikassa huoneenlämmössä. Viitseliäs kokki hienontaa ylimääräisen sipulin pakastimeen

10 herkullista reseptiä hävikkiruoan hyödyntämiseen


Onko jääkaapin vihanneslokeroon unohtunut viimeisiään vetelevää parsakaalia tai juureksia? Keksitkö käyttöä edellispäivän broilerin tähteille? Jäikö pitaleipäpaketista pari yli? Katso helpot reseptit, joilla pelastat nahistuneet kasvikset ja edellispäivän tähteet biojätteeltä ja loihdit niistä herkullista ruokaa.

Emme toki unohda tyypillistä hävikkiruokaa – ylikypsiä banaaneja. Niistä ei ole ehkä enää evääksi, mutta ne sopivat erinomaisesti makeuttajiksi leivonnaisiin.

Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehden numerossa 6/2022