Hyvästi hävikki
Jokainen voi tehdä ilmastoteon jo tänään mitään menettämättä – hävikkiä torjumalla saa suorastaan selvää säästöä.
Jokainen voi tehdä ilmastoteon jo tänään mitään menettämättä – hävikkiä torjumalla saa suorastaan selvää säästöä.
Ruuan tuottamiseen vaaditaan koneita, kuljetuskalustoa, kasvihuoneiden lämmittämistä, lannoitteita ja rehua, jotka kaikki tuottavat haitallisia päästöjä ja kuluttavat luonnonvaroja. Kun et heitä ruokaa pois, teet hyvää.
Kysyimme lukijoiltamme mitä ruokaa he tyypillisimmin heittävät menemään. Vastausten perusteella biojätteeseen päätyy useimmiten leipää ja vihanneksia.
Kokosimmekin hyviä vinkkejä, joilla hävikkiä voi torjua ja pelastaa vanhenevat ruoka-aineet hyötykäyttöön. Näillä suosikkiresepteillä teet maukasta ruokaa tähteistä, ruskeista banaaneista, nahistuneista vihanneksista ja kuivahtamaan päässeestä leivästä.
Onko jääkaapin vihanneslokeroon unohtunut viimeisiään vetelevää parsakaalia tai juureksia? Keksitkö käyttöä edellispäivän broilerin tähteille? Jäikö pitaleipäpaketista pari yli? Katso helpot reseptit, joilla pelastat nahistuneet kasvikset ja edellispäivän tähteet biojätteeltä ja loihdit niistä herkullista ruokaa.
Emme toki unohda tyypillistä hävikkiruokaa – ylikypsiä banaaneja. Niistä ei ole ehkä enää evääksi, mutta ne sopivat erinomaisesti makeuttajiksi leivonnaisiin.
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehden numerossa 6/2022