Peruna on edullista, maukasta – ja vieläpä terveellistä

Peruna on suotta jäänyt paitsioon. Kerromme, miksi sitä kannattaa syödä, ja jaamme 10 parasta reseptiämme.

Uusia perunoita.

PERUNA sisältää muun muassa mukavasti C-vitamiinia.

© iStock

Vuonna 1950 suomalaiset söivät perunaa noin 142 kiloa henkeä kohti, mutta vuonna 2016 se maistui enää eri muodoissaan noin 46 kilon edestä – ja trendi on edelleen ollut laskusuuntainen. Lukemat perustuvat Luonnonvarakeskuksen ja Tilastokeskuksen tietoihin.

Tutun ja turvallisen mukulan suosio on siis laskenut hurjasti muutamassa vuosikymmenessä.

Syitä on monia, mutta yksi keskeinen tekijä ovat kilpailevat hiilihydraattien lähteet, kuten pasta ja riisi, jotka ovat saaneet yhä enemmän jalansijaa suomalaisessa ruokavaliossa.

Lue myös: Terveellistä ja maukasta kotiruokaa vähemmällä vaivalla

Toinen syy voi piillä väärissä luuloissa ja oletuksissa.

Toisin kuin monet luulevat, tämä kotiruoan vanha kulmakivi nimittäin todellakin on terveellistä, ja se sopii myös moniin eri ruokavalioihin.

Seuraavassa kerromme, miksi pottu ansaitsee paikkansa päivällispöydässä, ja jaamme 10 herkullista ja helppoa reseptiä.

1 Onko peruna terveellistä?


Kyllä, sillä on ehdottomasti paikkansa osana terveellistä ruokavaliota.

Potaatit löytyvät ruokapyramidin peruskivestä muun muassa ruisleivän ja kasvisten seurasta, eli se kuuluu niihin ruoka-aineisiin, joita pitäisi olla ruokavaliossa suhteessa eniten. Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 suorastaan kehottavat syömään enemmän perunoita.

Ne ovat myös useiden tärkeiden ravintoaineiden lähde – peruna sisältää muun muassa C-vitamiinia, ja se onkin monen ruokavaliossa yksi keskeisimmistä C-vitamiinin lähteistä, koska sitä syödään määrällisesti niin paljon.

Eniten C-vitamiinia on uusissa perunoissa: 13 mg 100 grammassa. Vanhoissa perunoissa C-vitamiinia on hieman vähemmän, 10 mg 100 grammassa.

Perunoissa on myös B-vitamiinia ja kivennäisaineita, kuten kaliumia ja rautaa..

Kuten alla kerrotaan, yksi niiden eduista piilee myös siinä, että ne tekevät olon kylläiseksi varsin vähillä kaloreilla.

Perunoita kiehumassa kattilassa.

Häviääkö C-vitamiini perunoita keitettäessä?

Kyllä, valitettavasti osa vitamiineista häviää kypsennyksessä. Keitettäessä osa vitamiineista huuhtoutuu keitinveteen, ja paistettaessa ja paahdettaessa vitamiinit "palavat" pois.

Jos haluaa säilyttää kaiken mahdollisen C-vitamiinin, parasta olisi höyryttää pieniä perunoita kuorineen tai käyttää niitä soseissa ja keitoissa, jolloin osa vitamiineja sisältävästä keitinvedestä siirtyy itse ruokaan.

Kokeile: Perunasosetta, kalkkunapekonia ja sieniä

2 Lihottaako peruna?


Ei, tämä on vain sitkeässä elävä väärä luulo.

Tämä edullinen peruselintarvike sisältää runsaasti vettä ja vain 0,1 g rasvaa 100 grammaa kohden. Itse asiassa tutkimus osoittaa, että keitetyt perunat ovat yksi eniten kylläisyyttä tuovista ruoka-aineista kaloria kohden – toisin sanoen niillä saa hyvin vatsan täyteen ilman, että kaloreita kertyy ylenpalttisesti.

Päivällisen lisukkeena syötyjä keitettyjä potaatteja ei siis ainakaan voi syyttää, jos vyö on alkanut kiristää.

Kalorimäärään vaikuttaa toki valmistustapa. Esimerkiksi runsaassa voissa paistaminen tai friteeraaminen tekee potuistakin jo huomattavasti tuhdimpaa syötävää.

Keitetyt perunat vs ranskanperunat

Ravintosisältö per 100 g
Kuorineen keitetyt perunatUppopaistetut ranskanperunat
Energiaa:64 kcal316 kcal
Proteiinia:1.6 g3.9 g
Hiilihydraattia:13.2 g38.6 g
Rasvaa:< 0.1 g15.8 g
LÄHDE: Fineli

3 Perunoiden keittäminen – kauanko perunoiden pitää kiehua?


Mikään ei ole tympeämpää kuin lautasella liukasteleva hieman kovaksi jäänyt lisukeperuna, mutta hajoavaksi ylikypsynyt pottu ei myöskään ylennä mieltä päivällispöydässä.

Molemmilta voi välttyä alla olevaa reseptiä noudattamalla. Kerromme, miten perunoiden keittäminen onnistuu täydellisesti sekä mistä tietää, milloin ne ovat valmiita.

Keitettyjä perunoita siivilässä.

Täydelliseksi keitetyt perunat

Keitetyt perunat sopivat tietysti lisukkeeksi sinällään, mutta myös esimerkiksi perunasalaatin pääraaka-aineeksi sekä vaikkapa leivän päälle – kokeile pois! Katso alta, miten saat parhaan lopputuloksen.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 400 g perunoita
  • ¾ tl suolaa

Valmistus

  • Huuhtele, harjaa tai kuori perunat. Varmista, että ne ovat suunnilleen samankokoisia (leikkaa suurimmat tarvittaessa pienemmiksi).
  • Laita perunat kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää suola.
  • Kuumenna vesi kiehuvaksi. Pienennä lämpöä ja jätä poreilemaan.
  • Anna kiehua noin 15 minuuttia. Perunat ovat kypsiä, kun voit pistää niihin esimerkiksi veitsen ja se menee läpi ilman vastusta. Ne eivät saa toisaalta halkeilla tai murentua – tällöin ne ovat jo ylikypsiä.

VINKKEJÄ

Kuoressa on runsaasti vitamiineja, etenkin uusissa perunoissa. Käytä peruna siis mahdollisuuksien mukaan kuorineen päivineen.

Kypsennysaika riippuu paitsi koosta myös lajikkeesta. 15 minuutin kypsennysaika koskee ”tavallista” perunaa. Uudet perunat kypsyvät yleensä nopeammin, noin 10–12 minuutissa.

Jos valmistat muusia, leikkaa perunat ensin pieniksi kuutioiksi ja keitä sitten noin 16–17 minuutta.


Vaaleita ja tummia ranskalaisia perunoita.

RANSKALAISET ja tavalliset perunat kannattaa kypsentää kullankeltaisiksi, ei tummiksi.

© iStock

Miten nopeasti perunat kypsyvät uunissa?

Kypsymiseen menee noin 30–40 minuuttia 180 asteen kiertoilmauunissa tai 200 astetta tavallisessa uunissa. Perunoiden tulisi olla valmiina väriltään vaaleita, ei tummanruskeita.

Kun tärkkelyspitoisia ruokia kuumennetaan yli 120 asteeseen, niistä muodostuu akryyliamidia, joka voi aiheuttaa syöpää. Mitä enemmän perunoita paistetaan ja mitä tummempia ne ovat, sitä enemmän akryyliamidia ne sisältävät.

Akryyliamidin muodostumista voi välttää myös panemalla perunat kylmään veteen 20 minuutiksi ennen uuniin (tai pannulle) laittamista. Tällöin osa tärkkelyksestä poistuu, ja lisäbonuksena pinnasta tulee myös erityisen rapeaa.

Lisää perunoihin hieman öljyä, suolaa, pippuria ja mausteita ja levitä ne leivinpaperille. Näin saat uunissa herkullisia, rapeita pottuja, jotka sopivat täydellisesti monien ruokien lisukkeeksi.

Lue myös: Kreikkalaiset lihapullat, lohkoperunoita ja kreikkalaista salaattia

4 Paljonko perunoita tarvitaan syöjää kohden?


Tämä riippuu toki syöjien nälän hurjuudesta sekä siitä, mitä muuta on tarjolla, mutta keskimäärin raakoja perunoita kannattaa varata noin 200 grammaa syöjää kohden. Määrä vastaa noin kolmea keskikokoista perunaa.

Lue myös: Juhlien tarjottavat: Paljonko ruokaa tulisi varata vierasta kohden?

Potaatteja voi keittää aina hieman ylimääräisiäkin, sillä niitä voi käyttää monissa ruoissa vielä seuraavanakin päivänä. Ja itse asiassa kylmät perunat täyttävät vatsaa paremmin kuin lämpimät.

5 Miten kauan keitetyt perunat säilyvät?


Keitetyt perunat säilyvät jopa 5–6 päivää jääkaapissa. Ne voivat kuitenkin hieman rypistyä, joten ne kannattaa syödä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Keitetyt perunat maistuvat kylminäkin, ja niistä käyttää esimerkiksi perunasalaattiin tai kokeilla vaikkapa viipaloituna leivän päällä.

Lue myös: Paljonko perunasalaattia pitää varata syöjää kohden?

Kylmissä potuissa on muitakin hyviä puolia kuin maku ja monipuolisuus. Keitetty peruna nimittäin tuo kylläisyyttä paremmin kylmänä kuin lämpimänä. Lue lisää täältä.

6 Voiko keitettyjä perunoita pakastaa?


Kyllä, jos keitit liikaa, loput voi hyvin pakastaa. Anna perunoiden vain jäähtyä kunnolla ja pakkaa sitten ilmatiiviiseen pakasterasiaan tai -pussiin.

Ota kuitenkin huomioon, että pakastaminen vaikuttaa koostumukseen.

Raakoja perunoita ei sen sijaan kannata pakastaa. Tällöin niiden sisältämä vesi jäätyy, ja niistä tulee varsin lötköjä ja mauttomia.

Itäneitä perunoita.

PIENET IDUT eivät varmaan haittaa – vai miten on?

© iStock

Voiko itäneitä perunoita syödä?

Joskus perunapussissa odottaa harmillinen yllätys, kun perunoiden kuorista pilkottaa uutta kasvustoa.

Mikä neuvoksi, kun perunat ovat alkaneet itää? Voiko niitä vielä käyttää vai kuuluvatko ne jo biojätteeseen?

Katso vastaus täältä: Voiko itäneitä perunoita syödä?

7 Miten nopeasti perunat kypsyvät airfryerissa?


Airfyer on monista mainio vempain, koska se kypsentää ruokaa nopeammin kuin perinteinen uuni ja vähemmällä rasvalla kuin esimerkiksi friteerauskeitin.

Lue myös: Kreikkalaisia lihapullia fetalla ilmankuivaimessa

Pienet perunat kypsyvät airfryerissa 200 asteessa noin 30 minuutissa. Pese ne ensin ja pyörittele tilkassa öljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja mausteilla makusi mukaan. Ravista kypsennyksen puolivälissä.

Tuloksena on herkullisia ja erittäin rapeita perunoita, jotka maistuvat vaikkapa herkullisen kotitekoisen peston kanssa.

8 Onko peruna gluteeniton?


On. Luontaisesti gluteenittomana se sopiikin erinomaisesti osaksi gluteenitonta ruokavaliota.

Se on näin myös turvallinen tarjottava, kun pöytään on tulossa keliakiaa sairastavia.

Lue myös: Mitä tapahtuu, kun syöt gluteenittomasti

9 Onko peruna kasvis?


Ruokavirasto määrittelee perunan kasvikseksi, joihin luetaan myös esimerkiksi hedelmät ja marjat. Jossain yhteyksissä se lasketaan toisaalta juurekseksi, kuten palsternakka, punajuuri ja porkkana.

Peruna on hiilihydraatin lähde samoin kuin pasta, riisi ja leipä, eikä sitä näin lasketa mukaan kasvisten syöntisuositukseen.

Kuten täällä kerrotaan, sillä onkin oma osastonsa ruokapyramidissa osana terveellisen ruokavalion perustaa.

10 Ovatko kylmät perunat terveellisempiä kuin lämpimät?


Kyllä ovat. Keitetyissä, kylmäksi jäähtyneissä potuissa on yllättäviä etuja terveellisyyden kannalta.

Jäähtyessä osa niiden tärkkelyksestä nimittäin muuttuu niin sanotuksi resistentiksi tärkkelykseksi.

Resistentillä tärkkelyksellä on se etu, että se imeytyy vasta paksusuolessa, aivan kuten kuitu. Se siis sulaa hitaasti ja pitää näin verensokerin vakaana ja olon kylläisenä pidempään.

Toinen suuri etu on se, että resistentti tärkkelys on hyvin suolistobakteerien herkkua, ja se auttaa näin pitämään huolta myös suoliston terveellisestä bakteeritasapainosta.

Lue myös: Kuinka villisti suolistobakteerit vaikuttavat terveyteesi .

11 Voiko perunat kuoria jo käyttöä edeltävänä päivänä?


Kyllä, potut voi mainosti kuoria valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Esikäsittely edellisenä päivänä helpottaa esimerkiksi päivällisvalmisteluita, jos pöytään on tulossa monta syöjää.

Kuori perunat, pane ne kulhoon ja peitä vedellä, jossa on hieman sitruunamehua, ja pane jääkaappiin. Paloittele tai leikkaa ne kuitenkin tarvittaessa vasta ennen käyttöä.

12 Paljonko perunassa on kaloreita?


Perunoiden energiapitoisuus vaihtelee hieman, mutta keskimäärin niin vanhoissa kuin uusissakin perunoissa on 75 kilokaloria energiaa 100 grammassa.

Ne ovatkin varsin kevyttä syötävää verrattuna moniin muihin hiilihydraattien lähteisiin. Koostimme alle pienen vertailun:

Hiilihydraattien lähteiden kalorivertailu

Energiaa per 100 g
Kuorineen keitetty peruna (suolaa)64 kcal
Keitetty pasta (suolaton)101 kcal
Keitetty riisi (suolaa)102 kcal
LÄHDE: Fineli

Tämä klassikkoruoka sisältää myös enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita kuin riisi ja pasta. Se on myös hyvin täyttävää – lue lisää täältä.

Bataatteja.

TILKKA ÖLJYÄ, ja ripaus mausteita – ja eikun uuniin! Nam!

© iStock

Onko bataatti terveellistä?

Vaikka perunat ja bataatit ovat kasvitieteellisesti varsin eri asia, niiden kaloripitoisuus ja monet ravitsemukselliset ominaisuudet ovat hyvin samankaltaisia. Vastaus on siis kyllä.

Bataatti muistuttaa monelta osin etenkin varhaisperunoita – kummassakin on runsaasti muun muassa C-vitamiinia.

Kuidun ja A-vitamiinin määrässä bataatit vievät jopa voiton.

Lue myös: Bataatti – miten sitä voi käyttää?

13 Voiko vihreitä perunoita syödä?


Vihreä väri kannattaa ottaa varoitusmerkkinä – jos peruna vihertää, heitä se suosiolla pois.

Vihreä väri syntyy valolle altistumisen myötä. Tällöin muodostuu esimerkiksi Ruokaviraston mukaan terveydelle haitallisia glykoalkaloideja, esimerkiksi solaniinia ja kakoniinia.

Myrkylliset aineet voivat aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä, ripulia ja vatsakipuja, ja jo pienikin täplä kielii näistä terveydelle haitallisista aineista.

Lue myös: Riisi on yleinen ruokamyrkytyksen aiheuttaja

14 Herkullisia perunareseptejä


10 parasta reseptiä

Mitä tänään laittaisi ruoaksi? Kokosimme 10 herkullista ja terveellistä reseptiä, joissa peruna pääsee loistamaan. Hyviä herkkuhetkiä!

Vegaaninen pizza.
© wichmann+bendtsen

Vegaaninen perunapizza, pestoa ja marinoitua punasipulia

Kokeile seuraavana pizzaperjantaina tätä herkullista vegaanista pizzaa! itse tehty pizza sisältää runsaasti kuitua ja vie kielen mennessään.

Katso resepti täältä

Cottage pie vuoassa.
© wichmann+bendtsen

Maukas jauheliha-perunavuoka ja kasviksia

Rehtiä, maukasta ja täyttävää kotiruokaa parhaimmillaan – tähän kevyempään versioon brittiläisestä cottage piesta tulee tuhdisti kasviksia.

Katso resepti täältä

Herkullinen ja terveellinen sosekeitto.
© wichmann+bendtsen

Terveellinen, samettinen purjo-perunasosekeitto ja pekonia

Sosekeitto on maukasta, täyttävää ja lämmittävää, helppoa ja halpaa ja maistuu koko perheelle. Tällä reseptillä valmistat suussa sulavan täyteläisen ja samalla superterveellisen purjo-perunasosekeiton.

Katso resepti täältä

Frittataa vuoassa.
© wichmann+bendtsen

Pinaatti-peruna-fetafrittata

Frittata on eräänlainen munakas, johon voi lisätä täytteitä maun mukaan – tässä reseptissä pinaattia, kirsikkatomaatteja, fetaa ja perunaa. Nopea ja supermaukas kasvisateria!

Katso resepti täältä

Paperikäärössä kypsennettyä lohta ja kasviksia.
© wichmann+bendtsen

Paperikäärössä kypsennettyä lohta, kasviksia ja perunoita

Kääri lohipalat leivinpaperiin kukkakaalin, parsan ja sitruunan kanssa. Paista 20 minuuttia ja tarjoile suoraan leivinpaperissa – rustiikkista, mehevää ja maukasta!

Katso resepti täältä

Herne-perunasalaattia ja parmankinkkua
© wichmann+bendtsen

Herne-perunasalaattia ja parmankinkkua

Perunasalaatti päivitettynä! Maukkaaseen perunasalaattiin tarvitaan vain muutama raaka-aine ja puoli tuntia aikaa – helppoa ja niin herkullista!

Katso resepti täältä

Havregrynsfrikadeller og tilbehør
© wichmann+bendtsen

Terveelliset liha-kaurapyörykät, perunoita ja salaattia

Perinteinen lihapyörykkätaikina saa tässä reseptissä lisävahvistusta kaurahiutaleista – niin vatsa kuin makunystyräkin kiittävät.

Katso resepti täältä

Kalkkunapata.
© wichmann+bendtsen

Paprikainen kalkkunapata, juuresmuusia ja parsakaalia

Tämä terveellinen ja maukas arkiruoka valmistuu puolessa tunnissa, ja katoaa taatusti lautasilta alta aikayksikön!

Katso resepti täältä

Röstiperunoita ja lohta.
© wichmann+bendtsen

Röstiä, kylmäsavulohta ja omena-artisokkasalaattia

Milloin söit viimeksi röstiperunoita? Vanha klassikkoherkku maistuu tässä reseptissä savustetun lohen kanssa, ja lisukkeeksi valmistetaan raikas ja maukas salaatti.

Katso resepti täältä