Juhlien tarjottavat: Paljonko ruokaa tulisi varata vierasta kohden?
Paljonko juhlissa pitäisi olla tarjottavaa henkeä kohden? Pyysimme ammattilaiselta vinkit siihen, paljonko erilaisia ruokia tulisi varata syöjää kohden.
Paljonko juhlissa pitäisi olla tarjottavaa henkeä kohden? Pyysimme ammattilaiselta vinkit siihen, paljonko erilaisia ruokia tulisi varata syöjää kohden.
Jokaisen juhlan järjestäjän pahin painajainen on se, että ruoka loppuu kesken. Yhtä lailla ärsyttävää – ja myös silkkaa rahan hukkaa – on kuitenkin se, jos ruokaa jääkin ylenmäärin hävikkiin.
Miten sitten voisi varmistaa, että syöjille on tarjolla juuri oikea määrä esimerkiksi lihaa, salaattia ja perunoita? Tässä artikkelissa annamme vinkit eri ruoka-ainemäärien arviointiin, jotta vieraat saavat vatsansa täyteen eikä toisaalta ruokaa jää suotta yli.
Avuksemme saimme alan ammattilaisen, kokki Thomas Rønsch Toftdahlin, joka toimii myös opettajana Kööpenhaminan hotelli- ja ravintolakoulussa.
Hän korostaa katsovansa asiaa kokin näkökulmasta – hänen suosittelemansa määrät perustuvat pikemminkin uusimpiin kuin perinteisempiin ruokailutottumuksiin.
"Lautaskoot ovat samat, mutta muuten trendi on selvä: sekä lihaa että hiilihydraatteja syödään yhä vähemmän ja kasviksia taas enemmän kuin koskaan", hän sanoo.
Vaikka lihaa syödäänkin vähemmän, KUNTO PLUSsan oppaassa liha ja kala ovat keskeisessä roolissa.
Ammattikokin mukaan usein nimittäin lihan tai kalan rasvapitoisuus ratkaisee sekä sen, kuinka paljon sitä syödään, että sen, kuinka paljon lisuketta sille tulee varata.
"Keskirasvaista ja rasvaista lihaa syödään tyypillisesti enemmän, koska niissä on enemmän makua kuin vähärasvaisessa lihassa", Thomas Rønsch Toftdahl sanoo. Lisukkeita kannattaakin siksi varata enemmän, kun pääruoan proteiinin lähteenä on vähärasvainen liha tai kala.
Vaikka oppaassa liha onkin keskeisessä roolissa, emme suinkaan kannusta popsimaan punaista lihaa aivan mielin määrin.
Kaikissa tämän luettelon pääruoissa suosittelemme tarjoamaan enemmän lisukkeita kuin lihaa tai kalaa, ja opas on laadittu nimenomaan ruokatarjoilujen arvioimiseksi esimerkiksi juhliin eikä niinkään ohjenuoraksi arjen aterioiden koostamiseen. Jos tarvitset apua siinä, suosittelemme tätä artikkelia:
Kööpenhaminan hotelli- ja ravintolakoulun opettaja Thomas Rønsch Toftdahl on laatinut alempaa löytyvään kattavaan oppaasemme yksityiskohtaiset ohjeet ruoka-ainemäärien varaamiseen proteiinin lähteestä riippuen.
Proteiinin lähteen rasvapitoisuus nimittäin vaikuttaa siihen, paljonko pääruoalla tulisi olla lisukkeita, kuten kasviksia, perunoita, riisiä ja pastaa.
Tämä pikasopas antaa yleiskuvan siitä, millaisia määriä eri ruoka-aineita tulisi keskimäärin varata ruokailijaa kohden.
Lue myös: Paljonko perunasalaattia pitää varata per henkilö?
Laajemmassa oppaassa otetaan tarkemmin huomioon tarjottavan ruoan proteiinin lähde.