Juhlien tarjottavat: Paljonko ruokaa tulisi varata vierasta kohden?

Paljonko juhlissa pitäisi olla tarjottavaa henkeä kohden? Pyysimme ammattilaiselta vinkit siihen, paljonko erilaisia ruokia tulisi varata syöjää kohden.

Neljä kuvaa perunoista: 1 peruna, 2 perunaa, 3 perunaa ja 4 perunaa

MONTAKO PERUNAA PER VIERAS? Oppaamme auttaa arvioimaan, paljonko ruokavieraat keskimäärin syövät.

© iStock

Jokaisen juhlan järjestäjän pahin painajainen on se, että ruoka loppuu kesken. Yhtä lailla ärsyttävää – ja myös silkkaa rahan hukkaa – on kuitenkin se, jos ruokaa jääkin ylenmäärin hävikkiin.

Miten sitten voisi varmistaa, että syöjille on tarjolla juuri oikea määrä esimerkiksi lihaa, salaattia ja perunoita? Tässä artikkelissa annamme vinkit eri ruoka-ainemäärien arviointiin, jotta vieraat saavat vatsansa täyteen eikä toisaalta ruokaa jää suotta yli.

Kasviksia syödään yhä enemmän

Avuksemme saimme alan ammattilaisen, kokki Thomas Rønsch Toftdahlin, joka toimii myös opettajana Kööpenhaminan hotelli- ja ravintolakoulussa.

Hän korostaa katsovansa asiaa kokin näkökulmasta – hänen suosittelemansa määrät perustuvat pikemminkin uusimpiin kuin perinteisempiin ruokailutottumuksiin.

"Lautaskoot ovat samat, mutta muuten trendi on selvä: sekä lihaa että hiilihydraatteja syödään yhä vähemmän ja kasviksia taas enemmän kuin koskaan", hän sanoo.

Vähärasvainen liha kaipaa enemmän lisuketta

Vaikka lihaa syödäänkin vähemmän, KUNTO PLUSsan oppaassa liha ja kala ovat keskeisessä roolissa.

Ammattikokin mukaan usein nimittäin lihan tai kalan rasvapitoisuus ratkaisee sekä sen, kuinka paljon sitä syödään, että sen, kuinka paljon lisuketta sille tulee varata.

"Keskirasvaista ja rasvaista lihaa syödään tyypillisesti enemmän, koska niissä on enemmän makua kuin vähärasvaisessa lihassa", Thomas Rønsch Toftdahl sanoo. Lisukkeita kannattaakin siksi varata enemmän, kun pääruoan proteiinin lähteenä on vähärasvainen liha tai kala.

Ei terveysopas

Vaikka oppaassa liha onkin keskeisessä roolissa, emme suinkaan kannusta popsimaan punaista lihaa aivan mielin määrin.

Kaikissa tämän luettelon pääruoissa suosittelemme tarjoamaan enemmän lisukkeita kuin lihaa tai kalaa, ja opas on laadittu nimenomaan ruokatarjoilujen arvioimiseksi esimerkiksi juhliin eikä niinkään ohjenuoraksi arjen aterioiden koostamiseen. Jos tarvitset apua siinä, suosittelemme tätä artikkelia:

KUNTO PLUSsan opas – paljonko ruokaa vierasta kohden?

1 Pieni opas annoskokoihin


Kööpenhaminan hotelli- ja ravintolakoulun opettaja Thomas Rønsch Toftdahl on laatinut alempaa löytyvään kattavaan oppaasemme yksityiskohtaiset ohjeet ruoka-ainemäärien varaamiseen proteiinin lähteestä riippuen.

Proteiinin lähteen rasvapitoisuus nimittäin vaikuttaa siihen, paljonko pääruoalla tulisi olla lisukkeita, kuten kasviksia, perunoita, riisiä ja pastaa.

Tämä pikasopas antaa yleiskuvan siitä, millaisia määriä eri ruoka-aineita tulisi keskimäärin varata ruokailijaa kohden.

Lue myös: Paljonko perunasalaattia pitää varata per henkilö?

Pikaopas

Montako perunaa henkilöä kohti?

Varaa noin 175 grammaa keitettyjä perunoita henkilöä kohden. Tämä vastaa noin 175 grammaa raakoja, kuorettomia perunoita tai noin 3 keskikokoista, kuoretonta perunaa.

Kuinka paljon pastaa/spagettia henkilöä kohti?

Varaa noin 175 grammaa keitettyä pastaa/spagettia henkilöä kohti. Tämä vastaa 70 grammaa raakaa pastaa tai 60 grammaa raakaa spagettia henkilöä kohti.

Kuinka paljon riisiä henkilöä kohti?

Varaa noin 175 grammaa keitettyä riisiä henkilöä kohti. Tämä vastaa noin 70 grammaa raakaa valkoista riisiä tai hieman alle 1 dl henkilöä kohti.

Kuinka paljon lihaa henkilöä kohden?

Varaa noin 140 grammaa kypsennettyä lihaa henkilöä kohti.

Kuinka paljon kanaa/siipikarjaa henkilöä kohden?

Varaa noin 140 grammaa kypsennettyä kanaa ja muuta siipikarjan lihaa, kuten kalkkunaa, henkilöä kohti.

Kuinka paljon kalaa/mereneläviä henkilöä kohden?

Varaa noin 140 grammaa kypsennettyä kalaa tai äyriäisiä henkilöä kohden.

Kuinka paljon kasviksia/salaattia henkilöä kohden?

Varaa noin 200–250 grammaa salaattia tai vihanneksia henkilöä kohden.

Kuinka paljon kastiketta/kastiketta henkilöä kohden?

Varaa noin 1 dl kastiketta henkilöä kohti.

Lähde: Tanskan elintarvikeviranomaisen tietokanta

2 Suuri opas annoskokoihin


Laajemmassa oppaassa otetaan tarkemmin huomioon tarjottavan ruoan proteiinin lähde.

Näin paljon ruokaa tulee varata henkilöä kohden

  • Etsi haluamasi liha tai kala.
  • Napsauta plusmerkkiä (+), niin näet kuinka monta grammaa lihaa, kalaa, kasviksia, kastiketta, perunoita, pastaa ja riisiä asiantuntijamme suosittelee varattavaksi henkilöä kohden.
  • Kerro grammamäärä ruokailijoiden määrällä.

Pääruoan pääraaka-aineena vähärasvainen punainen tai siipikarjan liha

Pääruoan pääraaka-aineena vähärasvainen punainen tai siipikarjan liha

Vähärasvainen liha: 90–140 g per henkilö

LIHA:

  • Broileri, kalkkuna ja muu siipikarjan liha
  • Porsaan sisäfilee
  • Vasikanliha
  • Naudanliha: naudan sisäfilee, kuve (flank steak) ja paahtopaisti
  • Jauheliha, 6–8 prosenttia rasvaa

Kasviksia/salaattia: 250–300 g

Hiilihydraattia, esim. riisiä, pastaa tai perunaa (kypsennettynä): 150–200 g

Kastiketta: 1 dl

Kastikkeessa saa olla mielellään hieman rasvaa, jotta se antaa täyteläisyyttä ja makua vähärasvaisen lihan vastapainoksi.

Pääruoan pääraaka-aineena vähärasvainen kala tai äyriäiset

Pääruoan pääraaka-aineena vähärasvainen kala tai äyriäiset

Vähärasvainen kala/äyriäiset: 90–140 g per henkilö

KALA:

  • Turska
  • Kolja
  • Punakampela
  • Äyriäiset, esim. katkarapu ja merirapu

Kasviksia/salaattia: 250–300 g

Hiilihydraattia, esim. riisiä, pastaa tai perunaa (kypsennettynä): 150–200 g

Kastiketta: 1 dl

Kastikkeessa saa olla mielellään hieman rasvaa, jotta se antaa täyteläisyyttä ja makua vähärasvaisen kalan vastapainoksi.

Pääruoan pääraaka-aineena keskirasvainen liha

Pääruoan pääraaka-aineena keskirasvainen liha

Keskirasvainen liha: 130–160 g per henkilö

LIHA:

  • Vähärasvainen naudanliha
  • Vähärasvainen sianliha, esim. kinkku
  • Jauheliha, 12-18 prosenttia rasvaa

Kasviksia/salaattia: 175 g

Hiilihydraattia, esim. riisiä, pastaa tai perunaa (kypsennettynä): 175 g

Kastiketta: 1 dl

Kastikkeessa saa mielellään olla hieman vähemmän rasvaa, jotta se ei ole liian raskasta suhteessa lihaan.

Pääruoan pääraaka-aineena keskirasvainen kala

Pääruoan pääraaka-aineena keskirasvainen kala

Keskirasvainen kala: 130–160 g per henkilö

KALA:

  • Taimen
  • Kampela
  • Kuha
  • Puna-ahven

Kasviksia/salaattia: 175 g

Hiilihydraattia, esim. riisiä, pastaa tai perunaa (kypsennettynä): 175 g

Kastiketta: 1 dl

Kastikkeessa saa mielellään olla hieman vähemmän rasvaa, jotta se ei ole liian raskasta suhteessa kalaan.

Pääruoan pääraaka-aineena rasvainen punainen tai siipikarjan liha

Pääruoan pääraaka-aineena rasvainen punainen tai siipikarjan liha

Rasvainen punainen liha tai siipikarjan liha: 150–175 g per henkilö

LIHA:

  • Porsaan ulkofilee
  • Marmoroitunut naudanliha
  • Pihvit, joissa on rasvareunus
  • Pekoni
  • Ankka
  • Jauheliha, yli 20 prosenttia rasvaa

Kasviksia/salaatti: 250 g

Hiilihydraattia, esim. riisiä, pastaa tai perunaa (kypsennettynä): 150–175 g

Kastiketta: 1 dl

Kastikkeeksi sopii liemi, jossa on voimakas maku ja hieman happoa rasvaisen lihan vastapainoksi.

Pääruoan pääraaka-aineena rasvainen kala

Pääruoan pääraaka-aineena rasvainen kala

Rasvainen kala: 150–175 g per henkilö

KALA:

  • Lohi
  • Makrilli
  • Silli

Kasviksia/salaattia: 250 g

Hiilihydraattia, esim. riisiä, pastaa tai perunaa (kypsennettynä): 150–175 g

Kastiketta: 1 dl

Kastikkeeksi sopii liem,i jossa on voimakas maku ja hieman happoa rasvaisen kalan vastapainoksi.

3 Paljonko jälkiruokaa henkilöä kohden?


4 Paljonko ruokaa noutopöytään?