Näin saat syömisen hallintaan

Tuleeko usein syötyä liikaa? Me opastamme sinua syömään terveellisesti ja juuri sopivasti. Valitse viidestä hyödyllisestä apuvälineestä.

Nainen kauhoo vihanneksia lautaselleen noutopöydässä

PÖYTÄ ON KATETTU! Hyvä keino välttää liikaa kaloreita on aloittaa kasviksista ja täyttää niillä ainakin puolet lautasesta.

© iStock

Jos olet tyypillinen suomalainen, on hyvin mahdollista, että syöt liikaa. Ja liika syöminen tuo lisäkiloja, vaikka söisi muuten terveellisesti.

Lue myös: Tämän vuoksi painonhallinta on vaikeaa

Jos tarvitset apua hallitaksesi paremmin sen, mitä lautasellesi laitat – ja kuinka paljon – sitä saat tästä oppaasta. Kerromme 5 hyvää menetelmää, jotka auttavat syömään terveellisesti ja oikeita määriä.

Jos se yhtään lohduttaa, voimme kertoa, että et todellakaan ole yksin tämän ongelman kanssa. Päinvastoin. Ylipaino on yleinen ongelma. Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, ja vuoden 2023 Terve Suomi -tutkimuksen mukaan jo yli 1,2 miljoona suomalaista aikuista on painoindeksin mukaan luokiteltavissa lihaviksi. Ja ongelma yleistyy muuallakin.

Lue myös: Oletko ylipainoinen? Laske painoindeksisi täällä

Liikaa ruokaa

”Syömme liikaa. Se on tosiasia. Niin kauan kuin lihavuus lisääntyy, se on merkki siitä, että ihmiset syövät enemmän kuin kuluttavat”, sanoo tanskalainen ravitsemustutkija Sisse Fagt.

Lue myös: Nälkäinen, kylläinen vai ylensyönyt?

Liikasyömisen aiheuttamat terveyshaitat ovat hyvin tiedossa.

”Lihavuus lisää muun muassa sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen ja joidenkin syöpien riskiä”, painottaa Fagt, joka tutkii työssään muun muassa tanskalaisten ravitsemustottumuksia.

Lue myös: Meal prep – säästä aikaa ja syö terveellisemmin

Suuret annokset

Liikasyöminen voi olla monenlaista. Ehkä syöt liian suuria annoksia, ehkä napostelet välipaloja liikaa tai ruokavaliosi ei ole kaikkein terveellisemmästä päästä.

Lue myös: Paljonko ruokaa tulee varata henkeä kohden?

Ravitsemuskäyttäytymistä tutkivalla Sisse Fagtilla on käsityksensä siitä, mistä monien painonnousun syitä pitäisi etsiä. Nimittäin elintarviketeollisuudesta.

”Ihmiset eivät yleensä syö liikaa puhdasta perusruokaa vaan erittäin pitkälle jalostettuja tuotteita. Ja monien vuosien ajan on ollut havaittavissa suuntaus annoskokojen suurenemiseen. Tämä saattaa olla vähitellen muuttumassa, mutta erityisesti pikaruoassa, jota syödään yhä enemmän, annokset ovat todella suuria”, hän huomauttaa.

Lue myös: Tutkimus – näin haitallista ultraprosessoitu ruoka on

Annoskoko ei ole ainoa haittapuoli erittäin pitkälle jalostetuissa elintarvikkeissa, joita ovat muun muassa valmisruoat, lihavalmisteet, keksit ja makeiset.

”Nämä tuotteet sisältävät usein runsaasti energiaa, mikä lisää ylensyönnin ja siten lihavuuden riskiä”, Fagt sanoo.

Lue myös: Näin paljon kaloreita on pizzassa

Ravitsemussuosituksia kannattaa noudattaa

Miten tavallinen kuluttaja siis voi välttää syömästä liikaa ja erityisesti vääränlaista ruokaa?

Siinä auttavat esimerkiksi viralliset ravitsemussuositukset.

”Keskivertokansalainen voi laihtua noudattamalla ravitsemussuosituksia.”
— Ravitsemustutkija Sisse Fagt, Tanskan kansallinen elintarvikelaitos DTU

”Jos noudattaa ravitsemussuosituksia, ei voi saada sellaisia määriä alkoholia, sipsejä, makeisia, limsoja, jäätelöä ja leivonnaisia kuin monet kuluttavat”, Fagt selittää.

Lue myös: Ravitsemusterapeutti: näin pääset eroon karkinhimosta

Valitse terveellistä ja täyttävää

Vaikutusta ei ole vain sillä, mitä EI syö. On myös tärkeää syödä sekä terveellisiä että täyttäviä ruokia.

”Jos syö riittävästi kasviksia, täysjyvää, kalaa ja palkokasveja, tulee todennäköisimmin kylläiseksi ja pysyy kylläisenä pidempään eikä tule niin helposti houkutusta syödä epäterveellisiä tuotteita”, ravitsemustutkija painottaa.

Jos kaipaat apua saadaksesi syömisesi hallintaan, lue eteenpäin. Esittelemme seuraavaksi muutamia apukeinoja, joiden avulla opit hallitsemaan syömäsi ruuan määrää.

5 keinoa: Opi syömään terveellisesti ja sopivasti


Alla on linkit viiteen erityistyökaluun, jotka opastavat syömään terveellisemmin ja joko laihtumaan tai pysymään terveellisessä painossa. Niissä on kuitenkin eroja sen suhteen, miten paljon syömisiään on itse ajateltava ja suunniteltava.

Tutustu menetelmiin, arvioi, kuinka paljon apua tarvitset, ja valitse itsellesi parhaiten sopiva menetelmä.

1 Laihdu konkreettisten ruokavalioiden avulla


Sopii sinulle, joka

  • haluat laihtua ja tarvitset selkeät puitteet, joiden pohjalta koostaa ateriat.

Miten se toimii?

Saat neljä ruokavaliota, joista valita. Vaihtoehdot ovat 1300–1400 kcal, 1500 kcal, 1600–1700 kcal ja 1800 kcal.

Voi olla houkuttelevaa valita vähäkalorisin suunnitelma, jos haluaa laihtua nopeasti, mutta sitä on myös vaikeampi noudattaa ja siitä saa vähemmän energiaa. Ole realistinen ja ota aktiivisuustasosi huomioon, kun valitset ruokavaliota.

Kalorilaskuri auttaa määrittämään, miten paljon kaloreita tarvitset päivittäin saavuttaaksesi laihdutustavoitteesi – tai miten paljon kaloreita voit syödä säilyttääksesi nykypainosi.

TÄLLAISELTA PÄIVÄLLINEN NÄYTTÄÄ ensimmäisenä päivänä yhdessä KUNTO PLUSsan ruokavaliossa, jos päätät hyödyntää reseptejämme. Paahdettu turska, ohrahelmisalaatti ja vihreät pavut valmistuvat 30 minuutissa.

© wichmann+bendtsen

Kaikkien ruokavalioiden mukana tulee yksityiskohtaiset viikkosuunnitelmat, joissa on ehdotuksia ja reseptejä kaikille viikon aterioille. Siitä voi olla apua niille, jotka eivät ole tottuneet koostamaan terveellisiä aterioita itse.

Viikkosuunnitelmat varmistavat, että ruoka on terveellistä ja monipuolista, mutta päätät itse, miten tarkasti niitä noudatat. Tärkeintä on syödä ruokavalion pääperiaatteiden mukaan.

Lue myös: Näin käytät KUNTO PLUSsan ruokavalioita

2 Annoskoko hallintaan annosoppaan avulla


Sopii sinulle, joka

  • et ole varma, kuinka suuria annoksia sinun pitäisi syödä, jos haluat laihtua, mutta et tarvitse reseptejä tai täysin valmista ruokavaliosuunnitelmaa.

Miten se toimii?

KUNTO PLUSsan annosopas opettaa optimoimaan ateriat oikeilla ravintoaineilla ja oikeilla määrillä.

Opas sisältää viisi periaatetta ja taulukon, jonka aineksista voi itse koota jokaisen pääaterian:

  • Proteiini
  • Rasva
  • Hitaat hiilihydraatit
  • Vihannekset ja hedelmät

Lue myös: Paljonko perunasalaattia per henkilö? Lue täältä

Yhdistelmäkuva rahkasta, manteleista, kaurasta ja mustikoista.

AAMIAINEN sisältää aineksia kaikista neljästä annosoppaan ryhmästä. Rahka on proteiinin, mantelit rasvan, mustikat hedelmien ja vihannesten ja kaurahiutaleet hitaiden hiilihydraattien ryhmästä.

Aterioiden koostumus pitää kylläisenä pitkään, jolloin ei tule sorruttua niin helposti epäterveellisiin houkutuksiin.

3 Opi syömään kuuden selkeän periaatteen mukaan


Sopii sinulle, joka

  • olet valmis pysyvään elämäntapamuutokseen ja haluat oppia syömään terveellisesti.

Miten se toimii?

Kyseessä on ohjelma, jossa opitaan syömään terveellisemmin 8 viikossa.

Ohjelma perustuu 6 selkeään periaatteeseen. Yksi niistä on esimerkiksi se, että syödään kasviksia kaikilla päivän aterioilla.

Kädet paloittelevat kaalia, suippokaalia keittiössä

SAAT SYÖDÄ paljon ihania kasviksia kaikilla päivän aterioilla ”Syö hyvin – aina” ohjelman puitteissa. Alkuun päästyäsi et enää pysty elämään ilman niitä.

© Jakob Helbig

Saat ehdotuksia niin terveelliseksi aamiaiseksi kuin terveelliseksi lounaaksi ja päivälliseksi, mutta voit koostaa ateriat itse kuuden periaatteen mukaan.

Lue myös: Syö hyvin aina 6 terveellisen periaatteen mukaan

Tavoitteena on, että 8 viikon kuluttua uusista terveellisistä tavoista on tullut miellyttävä ja helppo arkirutiini.

4 Syö terveellisesti virallisten ravitsemussuositusten mukaan


Sopii sinulle, joka

  • et tarvitse yksityiskohtaista ruokavaliosuunnitelmaa vaan vain yleisiä ohjeita terveellisempään syömiseen.

Miten se toimii?

Esimerkiksi Ruokavirasto julkaisee suosituksia siitä, miten syödä terveellisesti.

Nainen täyttää vesikannua vedellä

JUO JANOOSI VETTÄ – ohjeistavat viralliset ravitsemussuositukset. Kun noudatat ohjetta, voit säästyä monilta ylimääräisiltä kaloreilta.

© Jakob Helbig

Noudattamalla ravitsemussuosituksia saat varmasti riittävästi vitamiineja, kivennäisaineita ja muita välttämättömiä ravintoaineita. Lisäksi suositusten avulla on helpompi pysyä terveellisessä painossa ja vähentää elintapasairauksien riskiä.

Seuraavat suositukset perustuvat sekä Ruokaviraston julkaisemiin suosituksiin että Pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin, joiden pohjalta kansallisia ravitsemussuosituksia ollaan uudistamassa.

Ravitsemussuosituksia

  • Syö kasvispainotteisesti, monipuolisesti äläkä liikaa – Suosi kasviksia, hedelmiä ja vihanneksia sekä täysjyvää.
  • Syö enemmän kasviksia ja hedelmiä – Pyri syömään 600 grammaa kasviksia ja hedelmiä päivässä.
  • Vähennä lihan syöntiä – syö mieluummin palkokasveja ja kalaa – Syö punaista lihaa enintään 350 grammaa viikossa, ja vältä etenkin lihavalmisteita sekä lihaa, jossa on yli 10 % rasvaa. Syö 100 grammaa kypsiä palkokasveja päivässä sekä 350 grammaa kalaa viikossa.
  • Suosi täysjyväviljoja – Syö vähintään 90 grammaa täysjyvää päivässä. Hyvä valintoja ovat esimerkiksi kaurahiutaleet, täysjyväruisleipä, täysjyvänäkkileipä, täysjyväpasta ja ruskea riisi.
  • Suosi kasvirasvoja ja vähärasvaisia maitotuotteita – Käytä rapsi-, rypsi- tai oliiviöljyä. Juo enintään 1 % rasvaa sisältävää maitoa tai piimää, Juustossa saisi olla enintään 17 % rasvaa. Vältä voita ja kermaa.
  • Syö vähemmän makeaa, suolaista ja rasvaista – Rajoita makeisten, suklaan, pullan, sipsien ja vastaavien syönti enintään 5 kouralliseen viikossa. Syö välipalaksi suolaamattomia pähkinöitä ja manteleita. Kun ostat valmis- tai noutoruokaa, suosi kasviksia, täysjyvää ja kalaa.
  • Juo janoosi vettä – 1–1 ½ litraa vettä päivässä riittää useimmille. Vältä sokeroituja juomia. Vähennä alkoholin käyttöä.

Lisää terveyttä edistävästä ruokavaliosta myös täältä

5 Noudata lautasmallia


Sopii sinulle, joka

  • tiedät periaatteessa, miten tulisi syödä, mutta kaipaat pika-apua koostaaksesi pääateriasi terveellisesti eri ruoka-aineryhmistä.

Miten se toimii?

Lautasmalleja on hieman erilaisia, mutta ne toimivat visuaalisena ohjeena siihen, miten syödä terveellisesti ja saada kasviksia, hiilihydraatteja ja proteiineja oikeassa suhteessa.

2 suosittua lautasmallia

Lautasmalli, Y-malli

Y-lautasmalli

Y-malli sopii niille, jotka haluavat ohjeita siitä, miten syödä terveellisesti ja lihomatta.

Tässä mallissa kasvisten määrä on sama kuin hiilihydraattien eli perunan, riisin, pastan tai leivän määrä.

Lautasmalli, T-malli

T-lautasmalli

T-malli auttaa syömään terveellisesti ja laihtumaan.

Tässä syödään enemmän kasviksia ja vähemmän hiilihydraatteja kuin Y-mallissa, eli samoja ainesosia sisältävältä lautaselta saa vähemmän kaloreita.

Muista hyvät rasvat

Valitsitpa minkälaisen lautasmallin tahansa, on tärkeää, että saat myös terveellisiä rasvoja pääaterioilla.

Jos proteiinilähteenä on rasvainen kala, kuten lohi, se usein riittää, mutta muuten voit lisätä ruokaan avokadoa, pähkinöitä, siemeniä tai oliivi- tai rypsiöljyä sisältävää kastiketta.

Pieniä niksejä annoskoon pitämiseksi kohtuullisena

  • Valitse täyttäviä kasviksia

    Kasvikset ovat vähäkalorisia, ja runsaskuituiset kasvikset täyttävät terveellisesti. Kuitua on paljon esimerkiksi kaaleissa, juureksissa ja herneissä.

  • Käytä pienempiä lautasia

    Tämä temppu on otettu jo käyttöön esimerkiksi joissakin työpaikkaruokaloissa, joten miksi niin ei voisi tehdä kotonakin? Useimmat lappavat lautasen täyteen sen koosta riippumatta, joten pienemmän lautasen käyttäminen tuntuu järkevältä. Kaikki tutkijat eivät ole yhtä mieltä vaikutuksesta, mutta kokeile ja päätä sitten, tarvitsetko enempää kuin yhden lautasellisen.

  • Juo vettä ennen ateriaa

    Kaksi lasillista vettä puoli tuntia ennen ateriaa saattaa hillitä ruokahalua. Tähän viittaa muun muassa brittiläinen tutkimus. Siinä ylipainoiset koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen joi puoli litraa vettä 30 minuuttia ennen jokaista pääateriaa ja toinen ei. Molemmille ryhmille annettiin samat terveelliset elämäntapaohjeet. 12 viikon kuluttua ryhmä, joka joi vettä ennen aterioita, oli laihtunut 1,2 kiloa enemmän kuin kontrolliryhmä.

  • Jätä kattilat keittiöön

    Annostele ruoka lautaselle ja vie se lautasella pöytään. Kun padat ja kattilat eivät ole pöydässä, ei tule otettua lisää niin helposti.

  • Lado lautaselle ensin salaattia ja muita vihanneksia

    Näin lautaselle mahtuu muutakin kuin pastaa ja lihaa. Täytä vähintään puolet lautasesta kasviksilla.

  • Syö hitaasti

    Anna aterioille aikaa
    Pureskele ruoka huolellisesti ja laske välillä ruokailuvälineet käsistäsi. Kylläisyyden tunne alkaa noin 15–20 minuuttia ruokailun aloittamisesta.