Ravitsemusterapeutti: Näin pääset eroon karkinhimosta

Ravintoterapeutti auttaa, Syön päivän aterioilla ihan terveellisesti ja tasapainoisesti, mutta karkkien edessä kaikki itsekurini ja tahdonvoimani haihtuu kuin taikaiskusta. Mikä neuvoksi, kun makeaa tulee syötyä enemmän kuin olisi tarkoitus?

nainen laittaa kätensä karkkikulhoon

KARKKI – vetää monia magneetin lailla.

© Getty

Mikäs sen rentouttavampaa kuin käpertyä katsomaan lempisarjaa ja nautiskelemaan lempikarkkeja – arjen pieniä suuria iloja!

Ihminen saa mieltymyksen makeaan kirjaimellisesti jo äidinmaidosta, ja makea maku yhdistetään näin luontaisesti turvallisuuden ja lohdun tunteeseen. Sokeri voikin tuntua tarjoavan hetkellistä helpotusta niin stressiin kuin sydänsuruihinkin, joten ei ole ihme, että karkkipussi ja suklaalevy vetävät usein puoleensa magneetin lailla.

Kohtuukäytössä sokerista ei ole mitään haittaa tai vaaraa. Ongelma piilee siinä, että kun sokeria saadaan liikaa (kuten meistä monet saavat), verensokeri heilahtelee, mikä voi tehdä olon väsyneeksi ja pitää edelleen yllä makeanhimoa. Liika sokerin saanti voi myös torpata tavoitteet painonhallinnasta.

Så Kokosin oheen parhaat vinkkini siitä, kuinka vähentää makean syömistä ja korvata karkit. Tämä aihe koskettaa selvästi monia, mistä on todisteena myös kovaa tilastofaktaa.

Vinkki 1: Arjessa

Kokeile rohkeasti, pystytkö olemaan arkipäivät täysin ilman makeaa, ja keskitä herkuttelu jatkuvan karkinsyönnin sijaan tiettyyn ajankohtaan viikonloppuna tai vaikkapa perjantai-iltaan vapaalle vaihtamisen kunniaksi. Vanha kunnon karkkipäivä voi nimittäin toimia paljon paremmin kuin makeisten totaalikielto. Kukapa nyt haluaisi luopua tyystin irtokarkkien iloista tai suklaisista nautinnoista – kerrassaan kamala ajatus!

Vinkki 2: ­Kaupassa

Ruokakauppaan ei kannata mennä nälkäisenä – kun vatsa kurisee, sokeri­pitoisia heräteostoksia tulee tehtyä huomattavasti herkemmin. Jos mahdollista, käy ruokaostoksilla ennemmin virkein mielin heti päivän alkajaisiksi kuin iltapäivällä työpäivästä jo väsähtäneenä. Älä myöskään suotta osta karkkia varastoon vaikka vastaan tulisi miten houkuttelevia paljousalennuksia, vaan täytä keittiön kaapissa karkille varattu paikka jollain aivan muulla.

Vinkki 3: Kun makeanhimo taas iskee

Ota himon hetkellä kymmenen minuutin aikalisä ja kuulostele, tuottaisiko herkun syönti sinulle aidosti iloa vai onko makeanhimo viesti jostain muusta. Jos aikalisän jälkeen olet yhä vakuuttunut, että karkki on sitä, mitä juuri nyt kaipaat, anna palaa ja nautiskele täysin rinnoin ilman omantunnon tuskia. Jos taas kyse onkin jostain muusta, tee jotain varsinaiselle asialle sen sijaan, että turhaan hankit itsellesi mässymorkkiksen.

Vaihtoehtoja karkille

Kaipaako elimistösi oikeasti sokeria? Himotuksen takana on usein tarpeita, joihin voi vastata monin konstein.

Sinulla on tylsää.

Tee jotain fyysistä. Lähde kävely­lle tai nouse ainakin tuolista ja tee vaikka pari haarahyppyä. Näin saat huomion siirrettyä pois karkin kaipuusta.

Kaipaat hemmottelua.

Käy hieronnassa tai elokuvissa, kokeile uutta huulipunaa tai osta karkkien sijaan ihana kukkakimppu – mitä vain, mistä tulee hyvä mieli! Tee valmiiksi lista erilaisista (sokerittomista) tavoista hemmotella itseäsi, jotta karkinhimon iskiessä on vaihtoehtoja, mistä valita.

Haluat herkutella koti-iltana.

Varaudu vaihtoehdoin: herkuttele esimerkiksi suklaaseen dipatuilla mansikoilla, meloniviipaleilla, smoothiella tai tuoreilla, itse leivotuilla sämpylöillä.

Sinulla on nälkä.

Pussillinen karkkia ei ole hyvä keino nälän taltuttamiseen. Jos seuraavaan ateriaan ei ole enää kauaa, tsemppaa vielä hetki. Jos ateriaan on vielä aikaa, nakerra esimerkiksi kasvispaloja tai popsi hieman pähkinöitä.

Mieli on maassa.

Suklaalevyn jälkeen olo saattaa olla vain entistä kurjempi. Mieti siis, miten ­voisit parantaa mielialaasi ­hieman pidemmälläkin aika­välillä. Kenties luonnossa liikkuminen tai ystävän seura tekisi hyvää?

Olet jäänyt tapojesi orjaksi.

Jos karkin syönnistä on vain tullut tapa, keksi sen tilalle uusi rutiini. Jos telkkaria katsoessa on aina oltava­ jotain naposteltavaa, paloittele kasviksia valmiiksi käden ulottuville, tai jos suu vaatii aina aterian jälkeen jotain makeaa, kokeile jälkiruoaksi happihyppelyä.