Testi: Tarvitsetko todella välipaloja?

Iltapäivällä alkaa helposti väsyttää, ja mahakin murisee. Mutta mitä kannattaa tehdä – syödä välipala vai antaa olla? Tee testi niin tiedät!

Käsi ottaa viinirypäleen kupista

Välipalat ovat kuin kaksiteräinen miekka: ne voivat pitää energiatason vakaana päivän mittaan ja estää ylensyöntiä aterioilla, mutta yhtä lailla ne voivat saada syömään päivän aikana enemmän – ja usein epäterveellisesti. Syödäkö siis välipaloja vai ei?

Tee testi alempana ja selvitä, tarvitsetko todella välipalaa.

5 tapaa vähentää välipaloja

Pidä tauko syömisestä

Yritä pitää tauko syömisestä päivän pääaterioiden välillä. Pieni näläntunne päivän mittaan ei ole vaarallista. Olemme vain oppineet tyydyttämään ensimmäisenkin nälän merkin välipalalla. Yritä totutella kestämään pientä näläntunnetta. Jätä välipala ottamatta, jos et ehdottomasti tarvitse sitä ravitsemuksellisista syistä.

Syö vain pieni välipala

Nimensä mukaisesti välipala on tarkoitettu syötäväksi kahden kunnon aterian välissä. Jos tarvitset välipalaa, syö vain niin pieni välipala, että selviydyt juuri ja juuri seuraavaan ateriaan asti. Liian suuri välipala vie ruokahalun pääaterialta, jolloin todennäköisesti myös kasvisten syöminen vähenee, mikä ei ole hyväksi.

Pysy selvillä energiamääristä

Monikaan meistä ei tiedä, kuinka paljon saa energiaa päivittäin. Varsinkin jos päivän pääateriat ovat terveellisiä ja sisältävät runsaasti kasviksia, saatat olla autuaan tietämätön siitä, kuinka paljon sokeria ja tyhjiä kaloreita kertyy päivän mittaan välipaloista. Se, mitä syödään mihinkin aikaan päivästä ei vähennä liian energian varastoitumista kehoon rasvana. Tarkastele siis kriittisesti koko ruokavaliotasi, jos haluat realistisen käsityksen siitä, pitäisikö sinun karsia välipalojen syöntiä.

Koosta nälän loitolla pitäviä aterioita

Hyvä tapa vähentää välipalojen tarvetta on koostaa päivän pääateriat niin, että ne pitävät pitkään kylläisenä. Pääaterian tulisi taata kylläinen olo 5–6 tunniksi. Alla olevia periaatteita noudattamalla ateriat pitävät nälän loitolla pitkään. Varmista, että ateria sisältää:

  • Vihanneksia, kuten kaalia, parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa tai juureksia
  • Kylläisenä pitävää proteiinia, kuten papuja, linssejä, kalaa, siipikarjanlihaa, munia, lihaa tai kasviproteiinia
  • Hiilihydraattia, kuten tummaa riisiä, täysjyväpastaa, leipää tai perunaa
  • Hyviä rasvoja esimerkiksi oliiviöljystä tai manteleista.

VINKKI: Tilaajat voivat hyödyntää KUNTO PLUSsan viikon ruokalistan tarjoamia terveellisiä reseptejä.

Mittana kourallinen

Joskus välipala on vain pakko saada! Välipalan laadun lisäksi tärkeää on kuitenkin myös määrä. Seuraavalla vinkillä voit välttää ylenmääräisen ahmimisen: olipa välipala mitä hyvänsä, syö sitä vain enintään kourallinen. Kouralliseksi lasketaan noin 8–10 mantelia, kaksi palaa tummaa suklaata, yksi hedelmä, viipale näkkileipää tai vaikkapa pari taatelia.

Kannattaa kokeilla!

HUOM: Onko välipaloissasi kyse enemmänkin makeanhimosta? Paahda viipale ruisleipää ja syö se tumman suklaalevitteen kera. Saat kuitua ja makeutta samalla kertaa.