Riisistä voi saada mahataudin
Olisitko tiennyt, mikä ruoka-aine on useimmiten syypää mahatautiin? Tämä suosittu perusraaka-aine voi helposti tuottaa myrkkyjä, jotka saavat pakin sekaisin.
Olisitko tiennyt, mikä ruoka-aine on useimmiten syypää mahatautiin? Tämä suosittu perusraaka-aine voi helposti tuottaa myrkkyjä, jotka saavat pakin sekaisin.
Olo menee heikoksi, mahaa alkaa kääntää ja kohta jo oksennat. Ja pian olet jatkuvasti pöntöllä jompi kumpi pää edellä.
Jos ole syönyt riisiä viimeisten 4–6 tunnin sisällä, sinulla on vahva epäilty vaivojen aiheuttajaksi. Riisistä voi saada ruokamyrkytyksen, jos unohtaa noudattaa yhtä tärkeää sääntöä, sanoo gastroenterologi, ylilääkäri Klaus Theede.
Lue myös: 6 vinkkiä vatsavaivojen välttämiseen noutopöytäruokailussa
Kun lisukkeena on riisiä, ja sitä jää yli, se pitää jäähdyttää 60-asteisesta 6-asteiseksi enintään 4 tunnin kuluessa.
Tätä eivät kaikki ole sisäistäneet.
Riisissä on usein pieniä määriä Bacillus cereus -bakteerin itiöitä, jotka eivät tuhoudu keitettäessä.
Lue myös: Riisi – valitse värillistä
Jos riisi saa seistä huoneenlämmössä tuntikausia, itiöistä kasvaa bakteereja ja ne tuottavat emeettistä toksiinia, siis myrkkyä, joka aiheuttaa oksentelua.
Bacillus cereuksen tuottama emeettinen toksiini eli oksentelua aiheuttava myrkky, kereulidi ei käytännössä häviä kuumentamalla. Se kestää jopa 90 minuttia 126 celsiusasteessa!
Nopeasti jäähdytetyn riisin uskaltaa lämmittää. Ylilääkäri itse ei kuitenkaan suosittele keitetyn riisin lämmittämistä ollenkaan.
Asiantuntija: gastroenterologi, ylilääkäri Klaus Theede