6 vinkkiä: näin vältät vatsapöpöt buffetissa

Jos tiedossa on herkkukattaus noutopöydässä, katso lääkärin vinkit siihen, miten vältyt myös mahdollisilta vatsavaivoilta.

Katkarapucocktaileja noutopöydässä.

NOUTOPÖYTÄ KUTSUU! Buffetit ovat monen herkkusuun mieleen, mutta huonolla onnella niistä voi seurata muutakin kurjaa kuin vain ähky.

© iStock

Vatsatauti iskee useimmille tyypillisesti kerran vuodessa, ja niitä on liikkeellä etenkin kevättalvisin. Vatsatauteja aiheuttavat monet tekijät, ja yksi vaaran paikka ovat noutopöydät, joiden äärellä samoihin kauhoihin tarttuu ruokailija toisensa jälkeen.

Hvidovren sairaalan gastroenterologian ylilääkäri Klaus Theeden mukaan etenkin kaksi tekijää tekevät noutopöydistä riskialttiin vatsapöpöjen leviämiselle.

Lue myös: Mitä kannattaa syödä, kun vatsa on löysällä?

Ensimmäinen riskitekijä on se, että saman kattauksen äärellä liikkuu useita ihmisiä. Toinen riskitekijä liittyy ruoan säilytysolosuhteisiin.

Monta ottajaa saman kattauksen äärellä

Vatsavaivojen, kuten pahoinvoinnin, oksentelun ja ripulin taustalla on tyypillisesti norovirus, joka on tyypillisimpiä ruokamyrkytysten aiheuttajia.

Lue myös: Tämän takia ripulilääkkeiden kanssa tulee olla varovainen

Noro leviää varsin helposti, ja tämän vuoksi virus voi huonolla onnella tarttua myös noutopöytätarjoilusta.

”Jos jollakulla ruokailijalla tai ruokaa valmistaneella on juuri ollut tai on parhaillaan norovirus, ei tarvita paljoakaan siihen, että se myös leviää”, Theede sanoo.

Käsidesi ei juurikaan tehoa norovirukseen, ja sitä voi ahkerasta käsien pesemisestä huolimatta päästä esimerkiksi noutopöydän pinnoille ja ottimiin.

”Jos on kärsinyt vatsavaivoista edeltävinä päivinä, kannattaakin jättää buffetruokailut suosiolla väliin”, ylilääkäri kehottaa.

Ruoka on esillä liian pitkään tai väärässä lämpötilassa

Noutopöydässä parasta on se, että tarjolla on jos jonkinlaista herkkua ja santsata voi vaikka useamman kerran. Tässä on kuitenkin se huono puoli, että ruoka saattaa seisoa tarjolla tuntikausiakin, mikä lisää ruokamyrkytyksen riskiä.

Vaikka ruoka olisikin valmistettu juuri niin kuin pitääkin, siihen voi muodostua bakteereja, jos ruokaa ei jäähdytetä tarpeeksi nopeasti tai se seisoo huoneenlämmössä liian pitkään.

”Bakteerit ja niiden muodostamat toksiinit voivat sairastuttaa ruokailijan salamannopeasti,” Klaus Theede kertoo.

Noroviruksen itämisaika on keskimäärin 12–48 tuntia, mutta ruokamyrkytyksen oireet alkavat yleensä jo 4–6 tunnin kuluttua.

Ylilääkäri neuvoo välttämään noutopöydissä ruokia, joita ei ole kuumennettu kunnolla. Alla kuusi muuta vinkkiä, joilla vatsavaivoilta voi välttyä.

Lääkärin 6 vinkkiä noutopöytäruokailuun

Pese kädet

Hyvä käsihygienia on kaiken a ja o. Pese siis kädet huolellisesti ennen buffetruokailua.

Käytä käsidesiä

Käsidesi ei ole kovin tehokas norovirukseen, mutta se tappaa bakteereja, jotka voivat myös aiheuttaa vatsavaivoja.

Käytä eri ottimia joka lajille

Älä sekoita eri kulhoihin annosteltuja ruokia keskenään vaan käytä jokaiselle ruokalajille omia ottimiaan ja pyydä tarvittaessa lisää, jos niitä ei tarjolla joka lajia varten.

Ota vain läpikypsää lihaa

Ota lautasellesi vain sellaista punaista ja siipikarjan lihaa, joka on selvästi läpikypsää ja kuumaa.

Käytä puhtaita ottimia ja ruokailuvälineitä

Ottimet ja ruokailuvälineet voivat helposti sotkeentua, kun niillä on monta käyttäjää. Pyydä tarvittaessa lisää puhtaita ottimia tilalle.

Jätä sotkuiset ruokapaikat väliin

Katsahda paikalle saapuessasi ympärillesi – jos tila vaikuttaa millään tavoin likaiselta tai epähygieeniseltä, jätä buffetti väliin.