6 vinkkiä: näin vältät vatsapöpöt buffetissa
Jos tiedossa on herkkukattaus noutopöydässä, katso lääkärin vinkit siihen, miten vältyt myös mahdollisilta vatsavaivoilta.
Jos tiedossa on herkkukattaus noutopöydässä, katso lääkärin vinkit siihen, miten vältyt myös mahdollisilta vatsavaivoilta.
Vatsatauti iskee useimmille tyypillisesti kerran vuodessa, ja niitä on liikkeellä etenkin kevättalvisin. Vatsatauteja aiheuttavat monet tekijät, ja yksi vaaran paikka ovat noutopöydät, joiden äärellä samoihin kauhoihin tarttuu ruokailija toisensa jälkeen.
Hvidovren sairaalan gastroenterologian ylilääkäri Klaus Theeden mukaan etenkin kaksi tekijää tekevät noutopöydistä riskialttiin vatsapöpöjen leviämiselle.
Ensimmäinen riskitekijä on se, että saman kattauksen äärellä liikkuu useita ihmisiä. Toinen riskitekijä liittyy ruoan säilytysolosuhteisiin.
Vatsavaivojen, kuten pahoinvoinnin, oksentelun ja ripulin taustalla on tyypillisesti norovirus, joka on tyypillisimpiä ruokamyrkytysten aiheuttajia.
Lue myös: Tämän takia ripulilääkkeiden kanssa tulee olla varovainen
Noro leviää varsin helposti, ja tämän vuoksi virus voi huonolla onnella tarttua myös noutopöytätarjoilusta.
”Jos jollakulla ruokailijalla tai ruokaa valmistaneella on juuri ollut tai on parhaillaan norovirus, ei tarvita paljoakaan siihen, että se myös leviää”, Theede sanoo.
Käsidesi ei juurikaan tehoa norovirukseen, ja sitä voi ahkerasta käsien pesemisestä huolimatta päästä esimerkiksi noutopöydän pinnoille ja ottimiin.
”Jos on kärsinyt vatsavaivoista edeltävinä päivinä, kannattaakin jättää buffetruokailut suosiolla väliin”, ylilääkäri kehottaa.
Noutopöydässä parasta on se, että tarjolla on jos jonkinlaista herkkua ja santsata voi vaikka useamman kerran. Tässä on kuitenkin se huono puoli, että ruoka saattaa seisoa tarjolla tuntikausiakin, mikä lisää ruokamyrkytyksen riskiä.
Vaikka ruoka olisikin valmistettu juuri niin kuin pitääkin, siihen voi muodostua bakteereja, jos ruokaa ei jäähdytetä tarpeeksi nopeasti tai se seisoo huoneenlämmössä liian pitkään.
”Bakteerit ja niiden muodostamat toksiinit voivat sairastuttaa ruokailijan salamannopeasti,” Klaus Theede kertoo.
Noroviruksen itämisaika on keskimäärin 12–48 tuntia, mutta ruokamyrkytyksen oireet alkavat yleensä jo 4–6 tunnin kuluttua.
Ylilääkäri neuvoo välttämään noutopöydissä ruokia, joita ei ole kuumennettu kunnolla. Alla kuusi muuta vinkkiä, joilla vatsavaivoilta voi välttyä.