Kannattaako vatsataudissa syödä paahtoleipää?

Kysyimme ravitsemusterapeutilta, mikä on parasta syödä, kun ripuli vaivaa – ja onko totta, että etenkin paahtoleipä on parasta syötävää toipilaalle.

Paahdetut leivät leivänpaahtimessa.

PAAHDETTUNA vai ei? Ripulitoipilaalle sopii mainiosti kumpikin.

© iStock

Vatsaa vääntää, ja vessassa on käytävä tämän tästä. Ripuli on tympeä ja valitettavan yleinen vaiva.

Kun vatsalta tuntuu olevan pohja poissa, ei ruokahalukaan ole luultavasti kummoinen. Jotain olisi kuitenkin syötävä, joten millaisia ruokia kannattaisi kokeilla?

Lue myös: Rauha vatsalle FODMAP-ruokavaliolla

"Mitkään elintarvikkeet eivät sinänsä vaikuta ripuliin, mutta sen aikana ei kannata kuitenkaan syödä kovin kuitupitoisia ruokia", ravitsemusterapeutti Mette Borre kertoo.

Tällöin on siis parasta välttää monia muuten kovin terveellisiä ja suositeltavia ruokia, kuten raakoja vihanneksia ja papuja.

Vaalea leipä on hyvä valinta, paahdettuna tai ei

"Ripulin aikana on hyvä syödä vaaleaa leipää, mutta sillä, onko leipä paahdettu, ei ole sinänsä merkitystä", Borre sanoo.

Vaalea leipä on suositeltavaa siksi, että vähäkuituisen ruoan eteneminen suolistossa kestää kauemmin, mikä on eduksi, kun suolistossa on muuten turbovaihde päällä.

On kuitenkin yksi runsaskuituinen ruoka-aine, jota ravitsemusterapeutin mukaan ei tarvitse boikotoida:

”Kaurahiutaleet ja kaurapuuro ovat hyvä valinta, koska ne sitovat nestettä elimistöön, mikä on tärkeää ripulin aiheuttaman nestehukan torjumiseksi.”

Lue myös: Runsaskuituinen ruokavalio: Katso kuidun lähteiden TOP 10

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Mette Borre