Minkä värinen kakka on normaali?
Kakkapökäleen pitäisi normaalisti olla ruskea. Jos kakka on jonkin muun värinen, voi olla syytä huolestua. Lue, mitä ylilääkäri kertoo mustan, punaisen, savenharmaan, kellertävän tai vihertävän kakan merkityksestä.
Kakkapökäleen pitäisi normaalisti olla ruskea. Jos kakka on jonkin muun värinen, voi olla syytä huolestua. Lue, mitä ylilääkäri kertoo mustan, punaisen, savenharmaan, kellertävän tai vihertävän kakan merkityksestä.
Ihmisen suolistobakteeristo on kaikilla yksilöllinen ja myös ruuansulatuksen nopeus ja tehokkuus vaihtelee. Lisäksi ihmisten ruokavaliotkin vaihtelevat. Tämän vuoksi normaalille, terveelle ulosteellekaan ei ole yleisiä ja yhtäläisiä tunnusmerkkejä.
Joka tapauksessa kannattaa selvittää syy, jos uloste muuttuu yhtäkkiä punaiseksi, kalvakan harmaaksi, mustaksi, vihertäväksi tai kellertäväksi. Jos kakka muuttuu oudon väriseksi syynä voi olla ruoka tai kakan värin vaihtuminen voi olla oire sairaudesta.
On oire jostakin, jos kakka muuttuu yhtäkkiä toisenlaiseksi kuin se on ennen ollut – jos esimerkiksi kakan väri vahtuu ruskeasta mustaksi, kellertäväksi tai vihertäväksi.
"Ulosteen muuttuminen toisenlaiseksi kuin se on aikaisemmin normaalisti ollut, on merkki jostakin. Ulosteen muutos voi olla vakavan sairauden ensimmäinen oire. Siksi on hyvä panna merkille, millaista uloste on", sanoo gastroenterologisen osaston ylilääkäri Andreas Petersen.
Pyysimme gastroenterologi Peterseniltä kuvausta yleisimmistä ulostemuutoksista, joista on hyvä olla tietoinen.
Kyllä, on hyvä tietää, onko uloste normaalia. Ulosteen koostumus voi hälyttää suolistosairauksien oireista. Useimmat eivät halua tarkastella ulosteitaan, eikä se olekaan mikään kahvipöytäkeskustelujen aihe. Ulosteen koostumus on hyvä tietää, jos tulee outoja oireita tai sairastuu.
Pävittäin on hyvä seurata, onko uloste normaalia. Niin tekevät henkilöt joilla on suolistosairauksia. Jos ulosteen koostumuksen tarkistaa vain kerran viikossa, oireen havaitseminen saattaa viivästyä.
Lue myös: Ripuli ja suolistobakteerit
Seuraavat ulosteen ominaisuudet voivat olla merkkejä sairaudesta:
Ei tarvitse olla huolissaan, vaikka kakka ei aina olisikaan samanlaista kuin yleensä. Kannattaa miettiä, onko muutokselle jokin luonnollinen selitys.
Jos ulosteen muutokseen liittyy kipuja tai kuume, on syytä mennä lääkäriin.
Kakka voi muuttua toisen väriseksi, jos syö PALJON jotakin voimakkaasti värjäävää elintarviketta. Mutta jos väri muuttuu useammaksi kuin pariksi päiväksi, voi ulosteen värin muutos olla oire jostakin sairaudesta tai ruuansulatushäiriöstä. Täältä voit tarkistaa, mitä mikäkin kakan väri tarkoittaa: musta kakka, punainen kakka, keltainen kakka, kalvakan vaaleanharmaa kakka ja vihertävä kakka.
Kakka voi olla mustaa tai todella tumman ruskeaa, jos syö rautalisää tai jotakin rautaa sisältävää muuta valmistetta, eikä kakan tumma väri silloin ole merkki mistään vaarallisesta. Jos musta kakka johtuu muusta kuin raudasta, se voi olla hyytynyttä tai kuivunutta verta maha-suolikanavan yläosasta, esimerkiksi vuotavasta vatsahaavasta.
Viaton selitys vihreälle kakalle ovat runsaasti klorofylliä eli lehtivihreää sisältävät kasvikset, kuten persilja tai pinaatti tai teoriassa myös vihreäksi värjätty marsipaani suurina määrinä. Jos vihreän kakan lisäksi on tulehdus, johon syö antibiootteja, vihertävä ripuli on merkki siitä, että antibiootin sivuvaikutuksena myös omat suolistobakteerit ovat kärsineet, mistä voi olla seurauksena vihertävä ripuli.
Jos koko kakka on punertava, syy on punajuuren, karpaloiden, puolukan, tomaatin tai muun vastaavan syöminen.
Jos kakka on vain paikoitellen kirkaanpunainen ja väri on kakan kyljessä tai päällä, kyse on todennäköisesti verestä, joka tulee peräpukamista tai suolesta. Syvemältä suolistosta tuleva veri, joka näkyy hyytyneenä ja mustana ulosteessa, voi johtua tulehduksesta, haavaisesta paksusuolesta tai jopa paksusuolisyövästä.
Vain vauvoilla on normaalisti sinapinkeltainen kakka. Keltainen uloste aikuisella voi olla merkki suolistotulehduksesta tai sappinesteestä, jota voi päästä ulosteen joukkoon esimerkiksi ripulissa.
Imeytymätön rasva joka kulkee suoliston läpi, on valkoista ja vaalentaa ulosteen. Jos kakka on vaaleaa ja paino putoaa, etkä käytä orlistaattia, kyse voi olla ohutsuolen, haiman tai maksan sairaudesta. Vaalea uloste ei sinänsä ole sairauden merkki muulloin kuin vain, jos se yhdistyy selittämättömään laihtumiseen.
Suurin suolistosyövän riski on yli 50-vuotiailla, joten heidän on hyvä tarkkailla, tapahtuuko ulosteen värissä äkillisiä muutoksia.
Nuorempana ei kakkaansa ole tarpeen ihailla jatkuvasti. Silloin tällöin voi tarkistaa, mitä tuli. Haavaisen paksusuolitulehduksen oireita ovat pitkittynyt ripuli, verta ulosteessa, pitkittyneet tai haittaavat vatsakivut, kuumeilu ja tahaton laihtuminen, ja siihen sairastutaan yleisimmin 20–30-vuotiaana.
Jos ulosteessa on punaista tai mustaa verta useampana päivänä, kannattaa ottaa yhteys terveydenhuoltoon, varsinkin, jos samaan aikaan on kuumetta. Sairaanhoitaja kyselee oireista ja arvioi hoidon tarpeen ja ohjaa lääkäriin, jos on syytä. Lääkäri voi määrätä tähystystutkimuksen, jos epäilee ongelman johtuvan josakin vakavammasta syystä. Lääkäriin kannattaa mennä, koska suolistosyöpä on vakava sairaus, josta selviytymisen edellytykset ovat sitä paremmat, mitä pikemmin pääsee hoitoon.
Asiantuntija: Gastroenterologisen osaston ylilääkäri A. Petersen