Mitä ulosteen väri kertoo?

Onko syytä hätääntyä, jos iso hätä on poikkeuksellisen väristä?

Minkä väristä kakkaa tulee?

Uloste saa ruskean värinsä maksan erittämästä punaisesta bilirubiinista. Jos uloste on epätavallisen väristä, paniikkiin ei yleensä ole syytä - selitys on tavallisesti harmiton.

Vihreän sävyinen uloste

Suuri määrä lehtivihreää eli klorofylliä ruuassa saatta värjätä ulosteen. Esimerkiksi tuhti annos tuoretta pinaattia voi värjätä "lopputuotteen".

Sinapinkeltainen uloste

Rasvan pilkkomiseen tarvittava sappineste voi antaa ulosteelle kellanvihreän sävyn. Jos myös ulosteen kovuus ja ulostamistiheys muuttuvat äkillisesti (ripuli) eivätkä oireet ole ohimeneviä, on hyvä käydä lääkärissä.

Punertava uloste

Jos olet syönyt veriruokia, punajuurta tai karpaloa, uloste värjäytyy synkän sävyiseksi punaiseksi. Jos ulosteessa on verta, kyse voi olla peräpukamista tai vakavammasta suolisto-ongelmasta. Jos epäilet, että pukamat tulisi leikata tai verenvuotoon ei ole mitään selvää syytä, hakeudu lääkäriin.

Musta uloste

Esimerkiksi rautalääkkeet, lakritsi tai hiilitabletit värjäävät ulosteen mustaksi, mutta musta väri voi myös olla hyytynyttä verta verenvuodosta peräsuolta ylempänä ruuansulatuskanavassa. Jos epäilet mustuuden johtuvat verestä ulosteessa, hakeudu lääkäriin.

Harmaa uloste

Sappi- ja maksaongelmat voivat tehdä ulosteesta harmaan, samoin jotkin lääkeaineet.

Newsletter background