Näin vältät peräpukamat

Kutinaa, kirvelyä, verenvuotoa – peräpukamat ovat vaiettu puheenaihe. Jopa joka toinen keski-ikäinen suomalainen on kuitenkin joskus kärsinyt niistä. Kysyttävää siis riittää, ja nyt vastaamme kysymyksiin!

Nainen istuu wc-pöntöllä

UNOHDA WC:SSÄ LUKEMINEN, JOS HALUAT VÄLTTÄÄ PERÄPUKAMAT – silloin vessakäynnit ovat nopeita ja kivuttomia.

© iStock

Peräpukamat voivat olla kivulias vaiva, mutta silti niistä ei ole tapana puhua. Peräpukamat ovat kuitenkin paljon yleisempiä kuin äkkiseltään luulisi. Jopa joka toinen keski-ikäinen suomalainen kärsii tai on kärsinyt niistä.

Lue lisää vaietusta vaivasta ja katso vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

Peräpukamat – kysymyksiä ja vastauksia

Eri peräpukamatyyppejä

Mitä peräpukamat ovat?

Lyhyesti: Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita peräaukkoon ulostaessa kohdistuvaa painetta vaimentavassa tyynykekudoksessa.

Ulkopuolelta ja parin senttimetrin matkalla sisäpuoleltakin peräsuolen pinta on tavallista ihoa, joka syvemmällä muuttuu limakalvoksi. Sekä ihon että limakalvon alla on runsaasti ohuita verisuonia, jotka tarpeeksi laajentuessaan alkavat pullottaa ja täyttyvät verellä – ja niin on peräpukama valmis.

Peräpukama voi syntyä myös niin, että ihon alainen verisuoni murtuu ja paikkaan syntyy verenpurkauma, joka voi aiheuttaa myös kipua.

Olipa kyseessä sitten pullistuma tai purkauma, peräpukamat jaotellaan myös ulkoisiin ja sisäisiin pukamiin sen mukaan, ovatko ne peräaukon sisällä vai pullistuvatko ne ulos. Peräaukon sisällä pysyvät vuotavat kirkkaan punaista verta, ulkoiset voivat kovettua, hankautua ja tulehtua.

Peräpukamat jaetaan neljään eri asteeseen sen mukaan, miten vaikeita ne ovat.

Peräpukaman neljä astetta

Ensimmäisen asteen peräpukama Peräpukama vain vuotaa mutta ei pullota (vielä). Se ei erotu paljaalla silmällä. Tässä vaiheessa peräpukamat voi erottaa vain lääkärin tähystystutkimuksessa.

Toisen asteen peräpukama

Peräpukama vuotaa ja pullottaa, kun pinnistelet, mutta palautuu takaisin, kun rentoudut.

Kolmannen asteen peräpukama

Peräpukama vuotaa ja pullottaa koko ajan. Sen voi painaa takaisin paikoilleen, mutta se ei palaudu itsestään. Tässä vaiheessa voi tulla kutinaa aiheuttavia hygieniaongelmia.

Neljännen asteen peräpukama

Peräpukama vuotaa ja pullottaa eikä palaudu enää takaisin painamallakaan.

Miltä peräpukamat tuntuvat?

Tavallisin peräpukamien oire on verenvuoto ulostamisen yhteydessä, ja se on usein ensimmäinen oire pukamista. Moni myös tuntee ja huomaa pienet pullistumat, ja jotkut kokevat voivansa omin sormin painaa pukamat takaisin paikoilleen wc-käynnin jälkeen. Tavallista on myös tunne, ettei suoli tyhjentynyt kunnolla wc-käynnin aikana.

Peräaukon seudun laskimopullistumat ja verenvuoto voivat tehdä hygienian ylläpidon entistä vaikeammaksi, mikä voi myös aiheuttaa kutinaa. Peräpukamien asteesta riippuen ne voivat sekä kutista, kirvellä että vuotaa verta.

LUE MYÖS: Minkä värinen kakka on normaali?

Voivatko peräpukamat hävitä itsestään?

Peräpukamat ovat toistuva vaiva, joten jos olet joskus saanut niitä, on todennäköistä, että niitä voi tulla uudelleenkin. Peräpukamat ovat krooninen vaiva, vaikka oireettomuus voi hyvin jatkua pitkäänkin.

Peräpukamat aiheuttanut verisuoni tai verisuonet voivat parantua itsestään. Silloin on kuitenkin vaarana, että ihopoimut, joissa aiemmin oli verta, eivät häviä, vaikka veri tyhjenee niistä pois. On käynyt jopa niin, että näistä ihopoimuista on niin paljon vaivaa, että ne täytyy lopulta poistaa kirurgisesti.

Miksi peräpukamat eivät vaivaa kaikkia?

Peräpukamiin voi olla monta syytä. Yhteistä useimmille niistä on, että peräsuolen verisuoniin kohdistuu ylimääräistä painetta. Peräpukamia voi syntyä esimerkiksi raskauden aikana, ummetuksessa tai pinnistellessä kovasti ulostaessa.

Usein syy jää tuntemattomaksi, sillä vaikka peräpukamista ei juuri puhuta, ne ovat hyvin tavallisia – ja alttius pukamiin on perinnöllinen. Lähes joka toisella keski-ikäisellä suomalaisella on joskus ollut peräpukamia.

Miten peräpukamia hoidetaan?

Hoito riippuu siitä, minkä asteisia peräpukamat ovat, mutta parhaiten tehoaa yleensä se, mitä itse teet – siitä lisää vastauksessa kysymykseen Voiko peräpukamat hoitaa itse?.

Jos peräpukamat johtuvat ummetuksesta, ulostuslääkkeestä voi olla apua, mutta niitä voi aina hoitaa myös lääketieteellisesti.

Lievissä ensimmäisen asteen tapauksissa hoidoksi tarjotaan usein peräpukamavoidetta, joka puuduttaa ja saa verisuonet supistumaan. Jos taas kyseessä on katkennut verisuoni, josta on syntynyt verenpurkauma, lääkäri voi avata purkauman ja tyhjentää sen.

Keskisuuret peräpukamat – tavallisesti toisen asteen – voidaan hoitaa kumilenkkimenetelmällä. Siinä pukaman ympärille asetetaan kumilenkki, joka rajoittaaa veren virtausta, ja veren virtauksen hiipuessa peräpukama irtoaa lopulta itsestään. Tätä menetelmää käytetään kuitenkin vain sisäisiin peräpukamiin.

Vaikeammissa tapauksissa – kolmannen ja neljännen asteen peräpukamissa – leikkaus on ainoa mahdollinen hoitokeino. Peräpukamien koosta ja sijainnista riippuen voi kyse olla pienestä tai vähän suuremmasta operaatiosta, joista pienemmissä saattaa hyvin riittää paikallispuudutus, kun taas suurimmissa nukutus on tarpeen.

Voiko peräpukamia ehkäistä?

Peräpukamilta välttyäkseen tulee välttyä ummetukselta. Se taas onnistuu, kun juo riittävästi vettä, syö kuitupitoista ruokaa ja liikkuu riittävästi – jotkut lääkärit suosittelevat lisäksi psylliumkuidun nauttimista.

Lisäksi on syytä tarkastella vessatapojaan: Jos on tapana mennä istunnolle sanomalehden kanssa, on parempi jättää uutiset toiseen kertaan. Ulostamisen pitäisi mieluiten tapahtua alle parissa minuutissa, ja pinnistelyä tulisi välttää, jotta uloste kulkisi mahdollisimman luonnollisesti – ilman uppoutumista uutisiin.

5 asiaa, jotka voit itse tehdä ummetuksen ehkäisemiseksi

Istu wc-pöntöllä näin, niin vältät peräpukamat

Pieni jakkara on erittäin tehokas apuväline.

Auttaako peräpukamavoide?

Monien reseptittä saatavien peräpukamavoiteiden ja peräpuikkojen tavoitteena on puhdistaa ja puuduttaa – ei varsinaisesti parantaa peräpukamia. Niitä kannattaa kokeilla, jos kärsii kirvelystä tai kutinasta ja on huolissaan peräaukon seudun puhtaudesta.

Peräpukamien hoitamiseen on saatavilla myös reseptillä saatavaa antibioottia sisältävää voidetta, mutta käsikauppavoiteet ja peräpuikot ovat yleisempiä. Voide tai puikko saa pukamat supistumaan. Voidehoito voi riittää, vaikka se ei poistakaan peräpukamia. Lisäksi tarvitaan runsaasti kuitua, liikuntaa ja hyviä wc-käynnin käytäntöjä.

TOP 10: Näistä saat eniten kuitua

Johtuuko verenvuoto aina pukamista?

Verenvuoto on yleinen peräpukamien oire, mutta se ei tietenkään ole ainoa mahdollinen syy verenvuotoon.

Sekä kirkkaanpunainen veri ulosteessa että tumma uloste voivat olla myös suolistosyövän oireita, joten on tärkeätä mennä lääkäriin, jos näitä oireita ilmenee. Lääkärin tutkimus tehdään yleensä sormin tunnustelemalla ja tarvittaessa sitä jatketaan tähystystutkimuksella.

Lue täältä lisää suolistosyöpäriskin pienentämisestä

Voiko peräpukamat hoitaa itse?

Monille tehokkainta hoitoa pitkällä tähtäimellä on ruokailutottumusten, wc-tottumusten ja elämäntapojen muutos.

Näin voit itse ehkäistä peräpukamia

  • Juo riittävästi.

  • Syö paljon kuitua.

  • Harrasta liikuntaa – kevyt tai kohtalainen liikunta vauhdittaa suoliston toimintaa.

  • Omaksu hyvät wc-tavat. Lue lisää aikuisten pottatreenistä ylempää jutusta.

  • Pidä wc-istunnot lyhyinä.

  • Paljon seisomista ja raskaita nostoja vaativa työ kasvattaa peräpukamien riskiä. Nostojen määrää ja seisomista kannattaa rajoittaa, jos mahdollista.

  • Hellä, mutta huolellinen puhdistus on hyväksi. Harkitse paperin lisäksi haaleaa suihkua, intiimipyyhkeiden käyttöä tai kostuta vessapaperi manteliöljyyn – se sekä pehmittää että puhdistaa.

Lähde: C. Nagell, ylilääkäri ja kirurgisen gastroenterologian erikoislääkäri

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 9/2020.