Mitä eroa on vatsataudilla ja ruokamyrkytyksellä?
Ruokamyrkytys vai ”vain” vatsatauti? Turistiripuli, norovirus? Lue vatsavaivojen eroista ja opi välttämään ne.
Ruokamyrkytys vai ”vain” vatsatauti? Turistiripuli, norovirus? Lue vatsavaivojen eroista ja opi välttämään ne.
Kun mahaa vääntää, oksettaa ja ripuli panee ravaamaan vessassa, tulee pakostakin pohtineeksi, onko tullut syötyä jotain pilaantunutta, josta on saanut ruokamyrkytyksen, tai mistä tai keneltä olisi voinut saada vatsatautitartunnan.
Mitä oikein ovat ruokamyrkytys ja vatsatauti (mahatauti) ja vältä ne.
On varsin vaikea tietää, onko kyseessä ruokamyrkytys vai vatsatauti, koska sitä ei pysty päättelemään pelkistä oireista, koska oireiden syy voi bakteeri- tai virustartunnan itämisajan takia olla monen päivän päässä.
Vatsaongelmien syyn voi määrittää tarkasti vasta ulostenäytteen analysoinnin avulla, ja sellainen tehdään yleensä vasta, jos tilanne on niin paha, että mahavaivat vievät sairaalaan asti.
On oikeastaan ihan sama, miksi vatsa on sekaisin, ja paljon tärkeämpää on pyrkiä estämään piinallinen vessarumba alun alkaenkin. Hyvällä käsihygienialla pääsee jo pitkälle.
Jos vaivat kuitenkin pääsevät yllättämään, on tärkeää pitää huolta nestetasapainosta. Se onnistuu parhaiten nauttimalla juomia, joissa on mukana suolaa ja sokeria.
Ruokamyrkytys on melko harvinainen, koska ruuassa on oltava tiettyjä bakteereja, jotka tuottavat myrkkyjä.
Ruokamyrkytyksen voi saada, jos ruokaa ei säilytetä tai valmisteta kunnolla ja varsinkin silloin, jos ruokaa ei jäähdytetä tehokkaasti valmistuksen jälkeen – jos on esimerkiksi valmistanut pataruuan, jonka antaa sitten seistä pitkään pöydällä sen sijaan, että sen peittäisi ja nostaisi saman tien kylmään. Silloin Bacillus cereus- tai Clostridium perfringensbakteerit saattavat alkaa muodostaa myrkkyjä, jotka aiheuttavat voimakkaita vatsaoireita.
Oireet ilmaantuvat melko pian ruokamyrkytystä aiheuttavan ruuan syömisen jälkeen. Onneksi ruokamyrkytyksestä yleensä myös toipuu nopeasti.
Ankaran vatsataudin yleisin aiheuttaja on norovirus. *Norovirus leviää kosketustartuntana sekä ihmisten välillä että ihmisten koskettamista pinnoista.
Usein yksi ripuloiva lapsi tartuttaa päiväkodissa muut lapset, ja päiväkodista virus sitten leviää lasten vanhempiin ja muihin perheenjäseniin.
Tartunnan voi saada myös vaikkapa buffet-ruokailusta, jos virusta kantava henkilö käyttää yhteisiä ottimia tai koskee vahingossa ruokaan – tai jos joku keittiön puolella kantaa virusta.
Viruksen torjunnassa tärkeintä on hyvä käsihygienia, joka on muistettava ihan kaikessa ruuanlaitosta vaipanvaihtoon. Jos lapsi saa mahaoireita päivähoidossa, hänet on lähetettävä pian kotiin, ennen kuin virus lähtee leviämään laajalti.
Lähteet: epidemiologi L. Müller ja Tanskan syöpäyhdistys
Artikkeli on ilmestynyt KUNTO PLUSsan numerossa 09/2023.