Uutta tietoa riisistä – pitääkö pelätä syöpää?

Riisin syönnin aiheuttama syöpäriski on suurempi kuin aiemmin on arvioitu. Kysyimme asiantuntijalta, miten riisi pitäisi kypsentää ja pitäisikö sen käyttöä välttää.

Kuva riisikulhosta

VALKOINEN RIISI sisältää vähemmän myrkyllistä epäorgaanista arseenia kuin ruskea, punainen ja musta riisi.

© iStock

Jos syöt säännöllisesti riisiä, olet ehkä kuullut, että sitä pitäisi varoa syömästä liikaa.

Riisi sisältää syöpää aiheuttavaa epäorgaanista arseenia, joka lisää keuhkosyövän, virtsarakon syövän ja ihosyövän riskiä.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA julkaisi hiljattain päivitetyn riskinarvioinnin, jonka mukaan riisin sisältämän arseenin aiheuttama syövän ja erityisesti ihosyövän riski on suurempi kuin aiemmin on arvioitu.

Karkeasti arvioiden vain yksi prosentti ihosyövistä Euroopassa johtuu ravinnon epäorgaanisesta arseenista.

Mutta pitäisikö olla huolissaan, jos syö riisiä usein?

Tanskan kansallisen elintarvikelaitoksen asiantuntijan Max Hansenin mukaan ei pitäisi.

Hän korostaa, että vaikka syövän riski on suurempi kuin aiemmin luultiin, riski on silti vähäinen ja riisin syömistä voi huoletta jatkaa.

”Riisi voi olla osa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Mutta kuten monen muunkin ruuan kohdalla, riisin syöminen joka päivä ei välttämättä ole hyvä idea.”
— Max Hansen, johtava neuvonantaja, DTU:n elintarvikelaitos
Kuva kattilassa kypsyvästä riisistä

KYPSENTÄMINEN – riisi suositellaan nyt keittämään runsassa vedessä pastan tapaan.

© iStock

Riisin arseenipitoisuutta voi vähentää helposti

Hyvä uutinen on, että epäorgaanisen arseenin saantia riisistä voi vähentää melko helposti.

Riskiä voi vähentää merkittävästi keittämällä riisin runsaassa vedessä tai liottamalla sitä muutaman tunnin ajan ennen keittämistä.

Lue myös: 4 terveellistä vaihtoehtoa riisille

Mitä kauemmin riisiä liotetaan ja mitä kuumemmassa vedessä se huuhdellaan, sitä enemmän epäorgaanista arseenia poistuu riisistä.

”Mielestäni on esimerkiksi hyvä ratkaisu keittää riisi runsaassa vedessä ja kaataa ylimääräinen vesi pois samaan tapaan kuin pastalle tehdään”, Max Hansen suosittelee.

Asiantuntijan mukaan ei kuitenkaan pidä hätääntyä, jos on aina keittänyt riisin vähässä vedessä, joka imeytyy riisiin kokonaan.

Lue myös: Ovatko riisikakut terveellisiä

”Altistamme itsemme monille hengenvaarallisille riskeille joka ikinen päivä. Esimerkiksi tupakointi, runsas alkoholin nauttiminen ja auringon ottaminen aiheuttavat paljon suuremman syöpäriskin kuin riisin syöminen päivittäin. Pointti on se, että voimme vähentää syöpäriskiämme muutamalla melko pienellä muutoksella – joten miksi emme vain tekisi niin?”