19 terveellistä vinkkiä ruokapöytään

Lue KUNTO PLUSsan ja tutkijoiden parhaat vinkit siihen, miten voit syödä vähemmän tai tehdä terveellisempiä valintoja ruokapöydässä.

Grafiikka: ruokapöytä, jossa on terveellistä ruokaa, lautasia, laseja ja aterimia.

PIENET, TERVEELLISET MUUTOKSET RUOKAILUSSA – voivat auttaa syömään vähemmän ja terveellisemmin.

© iStock

Nudging, manipulointi, pienet muutokset, hivutus – tavalla on monta nimeä, mutta tärkeintä on, että pienin, vähittäisin muutoksin voi oppia syömään huomattavasti terveellisemmin.

LUE MYÖS: Haluaisitko elää arjessasi terveellisemmin? Tämä 28 päivän ohjelma on hyvä aloituspaketti pysyvästi terveellisiin ravinto- ja liikuntatottumuksiin

Kokosimme 19 vinkkiä, joista monet perustuvat tutkimukseen ja jotka kaikki johtavat samaan suuntaan.

Kyse on terveellisistä, helposti tehtävistä valinnoista ja hitaammin syömisestä, joiden avulla tulee nopeammin kylläiseksi ja tulee syöneeksi vähemmän.

Kokeile itse, tehoavatko ne myös sinuun!

19 terveellistä vinkkiä ruokapöytään


Lisää kasvikset ensin

Muuten on vaarana, että liha, kala, perunat, pasta tai riisi vievät kaiken tilan kasviksilta. Muistuta itsellesi, että vähintään puolet lautasesta pitäisi täyttää kasviksilla.

Pidä kattilat poissa pöydästä

Kasvikset ovat tervetulleita ruokapöytään, mutta padat ja kattilat kannattaa jättää hellalle. Kun ruoka on poissa näkyvistä, sitä ei niin helposti tule ottaneeksi lisää.

Kasviksia voi santsata, jos vielä jäi nälkä.

Korvaa pöytäsuola terveellisemmillä maunantajilla

Useimmat syövät liikaa suolaa, mikä on haitaksi sekä verenpaineelle että verenkiertoelimistölle. Suolan voi korvata terveellisemmillä mauntuojilla kuten yrteillä ja mausteilla.

Grafik af krydderurter plus en saks
© iStock

näin lisäät makua ruokaan

  • Yrtit: Nosta yrtit pöytään ja leikkaa ruokiin. Tilli, ruohosipuli ja persilja sopivat kalaruokiin, munaan ja perunoihin. Basilika täydentää kanaruuat ja Italian maut ja korianteri aasialaiset ruuat.
  • Chili: Hienonna chiliä patoihin, salaatteihin ja thairuokaan.
  • Sitruuna: Tarjoile sitruuna lohkoina ja purista mehu kalan tai salaatin mausteeksi.
  • Soijakastike: Ripottele soijakastiketta vokkeihin ja muihin itämaisiin ruokiin.

Tarvitsetko todella rasvaa leivälle?

Tätä voit kysyä itseltäsi seuraavan kerran, kun voidella itsellesi voileipää.

Voi ei ole välttämätöntä, ja voittomaan leipään tottuu nopeasti. Jos haluat kuitenkin leivälle jotain levitettä, ohessa on lista hyvistä vaihtoehdoista.

LUE MYÖS: Näin leivot herkkuja ilman voita

Grafik skål med hummus
© iStock

6 vaihtoehtoa voille

Pane esille suuri kannu kylmää vettä

Kun vesi on esillä, kaikki todennäköisesti juovat enemmän.

Grafik, en kande vand med citronskiver
© iStock

Tee vedestä houkuttelevaa esimerkiksi

  • jääkuutioilla tai jäisillä marjoilla
  • luomusitrusten viipaleilla
  • tuoreella mintulla tai sitruunamelissalla.

LUE MYÖS: 10 hyvää syytä juoda enemmän vettä

Grafik af spisepinde

Syömäpuikot hidastavat vauhtia

Syö itämaiset ruuat syömäpuikoilla. Silloin syöt automaattisesti hitaammin – ja samalla vähemmän.

Raa'at kasvikset

Salaatit ja höyrytetyt kasvikset eivät aina herätä suurta innostusta. Napostelukasvikset sen sijaan maistuvat melkein aina. Tee niistä useampi sekoitus eri puolille pöytää, jotta kaikki ylettävät, ja napostele!

Grafik, skål med peberfrugt set ovenfra
© iStock

8 x napostelukasvis

  • Kirsikkatomaatti
  • Punainen ja keltainen paprika
  • Porkkana
  • Kukkakaali
  • Lehtiselleri
  • Retiisi – jätä hiukan vartta
  • Sokeriherneet
  • Palkoherneet

Grafik, tallerken med spejlæg og grøntsager
© iStock

Tsekkaa värit

Kun olet täyttänyt lautasesi, tarkista sillä olevat värit.

Jos lautasella ei ole monta väriä (ruskeaa ja valkoista ei lasketa), lisää värejä. Jos se ei tällä kertaa ole mahdollista, on seuraavalla aterialla syötävä enemmän kasviksia ja hedelmiä.

Ruuan värikkyys varmistaa, että ateriat ovat myös sisällöltään riittävän vaihtelevia.

LUE MYÖS: Värien juhlaa!

Grafik af pizza skåret i slices
© iStock

Pienempiä paloja

Kun tarjoilet kotitekoista pizzaa, leikkaa se pienemmiksi paloiksi kuin tavallisesti. Hyvin todennäköisesti syötte silloin vähemmän pizzaa. Sama niksi sopii muihinkin leivonnaisiin.

Grafik, lille skål med ketchup
© iStock

Jätä ketsuppi keittiöön

Unohda myös salaatinkastikkeet ja majoneesit.

Ne eivät toki ole kiellettyjä, mutta määrän voi päättää jo keittiössä ja ottaa kastiketta jokaisen ruokailijan omaan pieneen kuppiin, jolloin kastiketta ei tee mieli lorauttaa enää lisää.

Jos purnukat ovat koko ajan esillä, niistä myös tulee otettua enemmän.

Grafik, et glas cola med isterninger set ovenfra
© iStock

Kapea lasi keventää

Jos tarjolla on limsaa tai olutta kata niitä varten korkeat, kapeat lasit. Näin juot tutkitusti vähemmän.

Vedelle sen sijaan sopii leveä, suuri lasi, jotta voit huoletta sammuttaa janosi.

Grafik, brownie og blåbær på lille tallerken
© iStock

Jälkiruokaa, kiitos – pikkulautaselta

Vähän mutta hyvää – se on oiva ohjenuora jälkiruokiin.

Käytä pieniä kahvilautasia, niin et tule ottaneeksi liian suurta määrää jälkiruokaa.