Näin leivot herkkuja ilman voita

Leivonnassa kannattaa kokeilla muitakin rasvoja kuin vain voita. Lue lisää täältä!

Voita lautasella

Leivontaan ei tarvita aina voita.

Hyviä vaihtoehtoja voille

Punajuuri

  • Käyttö: Kypsennä punajuuri uunissa pehmeäksi (noin tunti) ja soseuta se. Korvaa soseella puolet rasvasta esimerkiksi suklaakakun reseptissä.
  • Hyöty: Sen lisäksi, että leivonnaisissa on vähemmän rasvaa, punajuuri tuo niihin kuitua, A-vitamiinia ja kaliumia. Lisäksi kypsennetty punajuuri on itsessään makeahkoa. Suklaakakun väri syvenee kauniisti, ja jos käytät punajuurta pullataikinaan, pullista tulee jouluisen punaisia!

Saksanpähkinäöljy

  • Käyttö: Leivässä ja kahvikakuissa voin voi korvata öljyllä vaikka kokonaan. Pikkuleivissä, piiraspohjissa ja voitaikinoissa rasvan on oltava kiinteää, joten niihin tämä vaihtoehto ei sovi. Lisäksi monen kasviöljyn maku on liian voimakas makeisiin leivonnaisiin, mutta pähkinäöljy toimii hyvin. Jos korvaat voin kokonaan öljyllä, käytä öljyä 80 % voin määrästä. Siis: 100 g voita korvataan 80 g:lla öljyä.
  • Hyöty: Pennsylvanian yliopiston tutkimuksen mukaan saksanpähkinäöljy auttaa alentamaan verenpainetta ja pitämään verisuonet joustavina. Öljyä käyttämällä vähennät myös tyydyttyneiden rasvahappojen saantiasi.

Avokado

  • Käyttö: Soseuta avokadon malto ja korvaa sillä kakku- ja pullataikinoiden voi. Kokeile avokadoa myös kakkujen kuorrutteena: lisää soseeseen kaakaojauhetta ja loraus siirappia.
  • Hyöty: Avokadon rasvapitoisuus on 65 % pienempi kuin voin. Saat siis selvästi vähemmän rasvaa. Lisäksi vältät tyydyttyneen rasvan ja saat terveellisiä vitamiineja ja tyydyttymättömiä rasvoja.

Omena

  • Käyttö: Tavallisessa kahvikakussa puolet rasvasta voidaan korvata parilla desilitralla soseutettua omenaa. Erityisen hyvin omena sopii kanelia, porkkanaa tai mantelia sisältäviin taikinoihin.
  • Hyöty: Tyydyttyneen rasvan saanti puolittuu ja kalorit vähenevät. 1 tl:ssa voita on 35 kcal, kun teelusikallisessa sosautettua omenaa on energiaa vain 5 kcal. Lisäksi omena antaa kakkuun makua ja parantaa sen rakennetta.

Kreikkalainen jogurtti

  • Käyttö: Lohkeava kreikkalainen jogurtti sisältää vain 10 % rasvaa, ja pulla- ja piirastaikinoissa sillä voi korvata rasvan kokonaan.
  • Hyöty: Jogurtin proteiinit, kalsium, jodi, seleeni, fosfori ja sinkki.