Sokeripaloja keossa

Kerromme, miten voit korvata leivontareseptien sokerin terveellisemmillä vaihtoehdoilla.

Näin leivot (miltei) täysin ilman sokeria

Leivonnassa sokerin voi korvata monenlaisilla vaihtoehdoilla menettämättä leivonnaisten ihanaa makeutta.

maanantai 7. huhtikuuta 2014 teksti I. Brøndum

Korvaa sokeri näillä

Banaani

  • Käyttö: Korvaa kakkuohjeen sokerista noin neljäsosa runsaasti hedelmäsokeria sisältävällä banaanisoseella. Voit myös kokeilla täysin sokeritonta reseptiä: korvaa kaikki sokeri banaanilla, mutta lisää makeutukseksi vähän steviasokeria.
  • Hyöty: Saat runsaasti B-vitamiinia ja jonkin verran myös A- ja C-vitamiineja. Banaani sisältää myös foolihappoa, kaliumia, sinkkiä ja jodia.

Agavesiirappi

  • Käyttö: Agavesiirappi on omiaan esimerkiksi suklaamakeisiin. Käytä noin 75 % reseptin sokerimäärästä. Voit mahdollisesti myös vähentää hiukan nesteen määrää.
  • Hyöty: Agavesiirapin glykeeminen indeksi on alhaisempi kuin sokerin. Se tarkoittaa, että sen vaikutus verensokeriin on pienempi.


Makeutusaineet

  • Käyttö: Markkinoilla on monia sokerinkorvikkeita. Leivontaan tarvitaan tuote, joka kestää kuumennusta ja jonka rakenne on sokerimainen. Nestemäisillä makeutusaineilla ei sokeria yleensä voi leivonnassa korvata. Ota huomioon, että makeutusaineiden paino voi poiketa sokerista paljonkin, ja käytä annostelussa painomittojen sijasta vetomittoja (desilitroja).
  • Hyöty: Mitä suuremman osan sokerista korvaat makeutusaineella, kuten stevialla, sitä vähemmän leivonnaisissa on energiaa. Pienikin vähennys on kotiin päin. Makeutusaineet eivät myöskään vahingoita hampaita eivätkä nosta verensokeria.

Vaniljajauhe

  • Käyttö: Voit korvata vaniljasokerin vaniljajauheella kaikessa leivonnassa. Käytä jauhetta sama määrä kuin ohjeessa on vaniljasokeria. 
  • Hyöty: Vaniljajauhe on tehty jauhamalla kokonaisia vaniljatankoja. Jauheeseen ei ole lisätty sokeria, joten se ei sisällä energiaa – toisin kuin vaniljasokeri.

Tumma suklaa

  • Käyttö: Käytä tummaa suklaata maitosuklaan sijaan leivonnaisten taikinassa ja myös koristelussa. Maku ei ole yhtä makea mutta selvästi vivahteikkaampi. 

  • Hyöty: Saat kaikki suklaan hyödyt: fenolit, jotka pienentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä, magnesiumin, joka vahvistaa lihaksia ja aineenvaihduntaa, ja teobromiinin, joka lievittää stressiä ja virkistää. Samalla vältät maitosuklaan sisältämän runsaan maitorasvan.

Sokeri, stevia ja muut makeutusaineet – miten ne vaikuttavat elimistöön ja terveyteen? Vastaus tulee täällä

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Kuinka usein teet ruokaa itse?

KUNTO PLUS suosittelee