Terveellisiä vaihtoehtoja vehnäjauhoille

Ensimmäisenä ei tulisi mieleen, että vehnäjauhoja voisi korvata millään, mutta sekin onnistuu!

Vehnäjauhoille ON vaihtoehtoja!

Korvaa vehnäjauhot näillä

Täysjyvävehnäjauho

  • Käyttö: Kakku-, pulla- ja leipätaikinoissa jopa 2/3 tavallisista vehnäjauhoista on korvattavissa täysjyvävehnällä (whole white wheat), joka on kokojyvästäkin jauhettuna valkoista ja miedon makuista.
  • Hyöty: Täysjyvävehnäjauho sisältää jyvän kuoriosan kuidut, joten sen kuitupitoisuus on kolminkertainen tavalliseen vehnäjauhoon verrattuna.

Mustat pavut

  • Käyttö: Suklaamuffinitaikinassa jauhot voidaan korvata kokonaan pavuilla. Liota papuja yön yli, vaihda vesi ja keitä ne pehmeiksi ja soseuta. Mustat pavut sopivat kaikkiin tummiin taikinoihin.
  • Hyöty: Papujen kuidut ja proteiini tekevät leivonnaisista täyttävämpiä. Rakenne on kuohkea ja maku yllättävän herkullinen.

Mantelijauhe

  • Käyttö: Korvaa 1/3 vehnäjauhosta jauhetulla mantelilla. Mantelijauhe sopii varsinkin kakkupohjiin ja pikkuleipiin, mutta sitä voi kokeilla myös pullataikinassa. Mantelijauhetta saa kaupoista, ja sitä voi tehdä myös itse.
  • Hyöty: Leivonnaisten vitamiini- ja kivennäisainepitoisuus kohenee. Lisäksi manteleissa on rautaa, kalsiumia ja E-vitamiinia. Hiilihydraattien saanti vähenee, ja kuidut ja proteiini tasapainottavat verensokeria.