14 helppoa vinkkiä: Näin sinustakin tulee keittiöninja

Ammattikokeilla on kaikenlaisia niksejä, joiden avulla kokkaus sujuu sähäkästi ja ruoka maistuu herkulliselta. Jos haluaisit olla nopea ja taitava keittiöninja, ota käyttöön tämän artikkelin kätevät vinkit.

Nainen laittaa ruokaa ja poseeraa ninja-asennossa veitsen ja lusikan kanssa

KEITTIÖVINKIT - Kaipaavatko kokkaustaitosi kohennusta? Täältä saat apua.

© iStock

Moni yrittää joka päivä epätoivoisesti loihtia terveellisen ja hyvänmakuisen aterian päivällispöytään.

Jotkut osaavatkin, mutta moni meistä voisi oppia paremmaksi kokiksi.

Nyt apu on käsillä. Kokosimme ammattikokin vinkit kotikokkaajalle.

Niiden avulla opit hapattamaan, vähentämään voita ja suolaa, ottamaan kaikki maut irti mausteista ja hienontamaan raaka-aineita kuin ammattilainen.

Pian olet oikea keittiöninja!

Paras apu keittiössä: Hyvät välineet

Kuulostaa itsestään selvältä, mutta moni aliarvioi hyvien keittiövälineiden merkityksen ruuanlaitossa.

On hyvä tietää, miksi laatu kannattaa.

  • Hyvät pannut ja kattilat ovat olennaisen tärkeitä. Valitse valuraudasta ja (ruostumattomasta) teräksestä valmistettuja, sillä ne kestävät lähes ikuisesti, ja niillä on ilo kokata.
  • Laadukkaat keittiöveitset tekevät hienontamisesta ja pilkko- misesta helppoa. Kyllä, ne ovat tavallisia veitsiä kalliimpia, mutta kestävät myös käytössä paljon kauemmin. .Teroituspuikko, hiomakivi tai teroitin on paras tapa pitää veitset terävinä. Vedä veistä puikkoa vasten 20 asteen kulmassa yhtä monta kertaa molemmin puolin terää. Näin poistat veitsen terästä lovet ja epätasaisuudet. Voit viedä veitset myös suutariin (!) teroitettaviksi kerran tai kaksi vuodessa.

Jos käytät veitsenteroitinta, valitse sellainen, jossa on kaksi hiomakivirullaa. Ei keraamisia rullia, sillä ne eivät tehoa!

Hienonna sipuli helposti

Hienonna sipuli helposti

  • Kuori ja puolita sipuli kuvan tavalla.
  • Tee sipuliin viillot päältä pohjaa kohti mutta älä kantaan asti, jotta sipuli pysyy koossa.
  • Tee viillot samoin myös vaakasuun- taan mutta ei pohjaan asti.
  • Leikkaa lopuksi päältä poikittain, jolloin saat sipulista sievää, pientä silppua.

Muserra valkosipuli


Moni tietää, miten vaikea valkosipulin jämiä on saada irti valkosipulinpuristimesta. Kynsien hienontaminen voi kuitenkin olla paljon helpompaakin.

  1. Muserra kynnet painamalla niitä veit- sen lappeella, jolloin kuorikin halkeaa, irtoaa helposti ja hyväntuoksuiset öljyt vapautuvat.
  2. Hienonna sen jälkeen valkosipulinkynsi.

VINKKI

Jos päivällinen valmistuu uunissa, saat herkullisen lisukkeen paistamalla pari valkosipulia. Ne lähes karamellisoituvat ja maistuvat makeilta. Leikkaa pohja tai huippu pois, sivele öljyllä ja mausta suolalla. Paista n. 20 min 190 asteessa. Voit paistaa samoin halkaistuja tomaatteja.

Suolan ja voin makua toisin


Suola ja voi kuuluvat moniin resepteihin, mutta ruokaan saa suolaisuutta ja rasvai- suutta muillakin tavoin.

Voin sijaan: Käytä tilkka öljyä. Kokeile eri- laisia öljyjä. Seesamiöljy sopii aasialaisiin ruokiin, rapsitai rypsiöljy pohjoismaisiin.

Suolan sijaan: Mausta esimerkiksi soijal- la, tamarindilla, sienillä ja sitrushedelmillä. Jos haluat kokeilla erikoisuuksia, hapatetut sitrukset, hapankaali ja kimchi sopivat maun antajiksi suolaa välttävälle.

Ohessa ohjeet hapattamiseen.

Hanki musta vyö hapattamisessa

Kuoret mukaan!


Kuorimiseen kuluu aikaa, ja usein pois heitettävät kuoret voisi hyvin käyttää ruuanlaitossa.

Kuoret ovat nimittäin maukkaita ja täynnä terveellisiä aines-osia, jotka eivät ansaitse joutua biojätteeseen. Satokauden aikana juureksista kuten perunoista, porkkanoista ja juuriselleristä ei kannata poistaa kuoria.

Harjaa sen sijaan juures-harjalla huolellisesti lika ja multa pois ja huuhtele lopuksi.

Enemmän makua mausteista


Valmiiksi jauhetuissa mausteissa ei ole läheskään niin paljon makua kuin jos mausteet jauhaa itse. Se on myös helppoa ja hauskaa. Juustokumina, fenkolinsiemenet, chili, korianteri ja pippurit sopivat kotikeittiön aloittelijallekin.

Näin se käy:

  • Kaada kokonaiset mausteet kuivalle pannulle keskilämmölle. Paahda vain yhtä maustetta kerrallaan.
  • Sekoittele mausteita jatkuvasti ja paahda, kunnes ne alkavat tuoksua.
  • Jauha mausteet morttelissa hienoksi jauheeksi.

Keittiöön leviää ihana tuoksu, kun murskaa mausteita morttelissa.

Mausta kaikilla aisteilla


Parhaatkin kokit maistelevat aina ruokiaan saavuttaakseen parhaan mahdollisen makutasapainon.

On tärkeää uskaltaa ottaa riskejä ruuan maustamisessa. Harjoitus tekee mestarin, eikä mestariksi tulla virheittä.

Aloita perusmausteilla.

Tavallisesti perusmausteita ovat suola ja pippuri ja muut mausteet maun mukaan. Kun ruoka on melkein valmista, mausta sitä lisää ja harkitse, ovatko kaikki viisi perusmakua mu- kana. Tarvitaanko lisää suolaa? Ripaus sokeria? Vai pitäisikö makuun saada vielä umamia? Käytä intuitiota ja aistejasi, ja unohda omat makumieltymyksesi mausteiden suhteen.

Kaiken ei tarvitse maistua äidin lihapullilta tai muulta suosikkiruualtasi.

5 PERUSMAKUA

Ruokaa maustettaessa siihen pitäisi saada kaikki viisi perusmakua. Tasapaino on tärkeää, ja on makuasia haluaako ruuastaan enemmän suolaista, makeaa vai karvasta.

MAKEA

Makeus tasapainottaa ja pyöristää hapanta ja kitkerää ruokaa. Makeus voi parantaa kastikkeen, kurkkusalaatin tai muun hapahkon ruuan makua.

SUOLAINEN

Suola vahvistaa ruuan makua, mutta hillitsee happamuutta, joten koeta löytää tasapaino näiden kahden välillä.

HAPAN

Hapanta makua tuovat etikat, sitrushedelmät ja hapatetut maitotuotteet. Hapan tasapainottaa makeutta ja umamia.

KARVAS

Karvasta makua saadaan esimerkiksi kaaleista, mausteyrteistä, greipistä tai saksanpähkinöistä. Karvaus tuo särmää ja potkua makuelämykseen.

UMAMI

Proteiinien aminohapoista syntyvä umami tuo ruokaan täyteläistä makua. Umamia voi lisätä soijakastikkeen tai kuivattujen sienien avulla.

Valmistelu pelastaa


Food prepping – siis ruuan valmistelu ennalta – auttaa välttämään kehnoja hätäratkaisuja ja noutoruuan hakua.

Ruokaa voi valmistella monin tavoin.

Kunnianhimoisimmilla voi olla 20 erilaista lasipurkkia täynnä kaikkea mahdollista keitetystä riisistä ja kuskusista paloiteltuihin kasviksiin.

Valmistelu voi tarkoittaa myös yksinkertaisia asioita kuten salaatin huuhtomista, porkkanoiden kuorimista, kaalin suikalointia tai munien, perunoiden, kasvisten, linssien ja papujen keittämistä useaksi päiväksi kerralla niin, että ruuan valmistaminen niistä käy nopeasti.

VINKKI!
Hanki riittävästi kannellisia lasipurkkeja tai läpinäkyviä muovirasioita. Niistä näet nopeasti, mitä raaka-aineita olet pilkkonut valmiiksi.

Asiantuntija: kokki S. Ejlersen