Moni yrittää joka päivä epätoivoisesti loihtia terveellisen ja hyvänmakuisen aterian päivällispöytään.
Jotkut osaavatkin, mutta moni meistä voisi oppia paremmaksi kokiksi.
Nyt apu on käsillä. Kokosimme ammattikokin vinkit kotikokkaajalle.
Niiden avulla opit hapattamaan, vähentämään voita ja suolaa, ottamaan kaikki maut irti mausteista ja hienontamaan raaka-aineita kuin ammattilainen.
Pian olet oikea keittiöninja!
Moni tietää, miten vaikea valkosipulin jämiä on saada irti valkosipulinpuristimesta. Kynsien hienontaminen voi kuitenkin olla paljon helpompaakin.
- Muserra kynnet painamalla niitä veit- sen lappeella, jolloin kuorikin halkeaa, irtoaa helposti ja hyväntuoksuiset öljyt vapautuvat.
- Hienonna sen jälkeen valkosipulinkynsi.
Suola ja voi kuuluvat moniin resepteihin, mutta ruokaan saa suolaisuutta ja rasvai- suutta muillakin tavoin.
Voin sijaan: Käytä tilkka öljyä. Kokeile eri- laisia öljyjä. Seesamiöljy sopii aasialaisiin ruokiin, rapsitai rypsiöljy pohjoismaisiin.
Suolan sijaan: Mausta esimerkiksi soijal- la, tamarindilla, sienillä ja sitrushedelmillä. Jos haluat kokeilla erikoisuuksia, hapatetut sitrukset, hapankaali ja kimchi sopivat maun antajiksi suolaa välttävälle.
Ohessa ohjeet hapattamiseen.
Kuorimiseen kuluu aikaa, ja usein pois heitettävät kuoret voisi hyvin käyttää ruuanlaitossa.
Kuoret ovat nimittäin maukkaita ja täynnä terveellisiä aines-osia, jotka eivät ansaitse joutua biojätteeseen. Satokauden aikana juureksista kuten perunoista, porkkanoista ja juuriselleristä ei kannata poistaa kuoria.
Harjaa sen sijaan juures-harjalla huolellisesti lika ja multa pois ja huuhtele lopuksi.
Valmiiksi jauhetuissa mausteissa ei ole läheskään niin paljon makua kuin jos mausteet jauhaa itse. Se on myös helppoa ja hauskaa. Juustokumina, fenkolinsiemenet, chili, korianteri ja pippurit sopivat kotikeittiön aloittelijallekin.
Näin se käy:
- Kaada kokonaiset mausteet kuivalle pannulle keskilämmölle. Paahda vain yhtä maustetta kerrallaan.
- Sekoittele mausteita jatkuvasti ja paahda, kunnes ne alkavat tuoksua.
- Jauha mausteet morttelissa hienoksi jauheeksi.
Keittiöön leviää ihana tuoksu, kun murskaa mausteita morttelissa.
Parhaatkin kokit maistelevat aina ruokiaan saavuttaakseen parhaan mahdollisen makutasapainon.
On tärkeää uskaltaa ottaa riskejä ruuan maustamisessa. Harjoitus tekee mestarin, eikä mestariksi tulla virheittä.
Aloita perusmausteilla.
Tavallisesti perusmausteita ovat suola ja pippuri ja muut mausteet maun mukaan. Kun ruoka on melkein valmista, mausta sitä lisää ja harkitse, ovatko kaikki viisi perusmakua mu- kana. Tarvitaanko lisää suolaa? Ripaus sokeria? Vai pitäisikö makuun saada vielä umamia? Käytä intuitiota ja aistejasi, ja unohda omat makumieltymyksesi mausteiden suhteen.
Kaiken ei tarvitse maistua äidin lihapullilta tai muulta suosikkiruualtasi.
Food prepping – siis ruuan valmistelu ennalta – auttaa välttämään kehnoja hätäratkaisuja ja noutoruuan hakua.
Ruokaa voi valmistella monin tavoin.
Kunnianhimoisimmilla voi olla 20 erilaista lasipurkkia täynnä kaikkea mahdollista keitetystä riisistä ja kuskusista paloiteltuihin kasviksiin.
Valmistelu voi tarkoittaa myös yksinkertaisia asioita kuten salaatin huuhtomista, porkkanoiden kuorimista, kaalin suikalointia tai munien, perunoiden, kasvisten, linssien ja papujen keittämistä useaksi päiväksi kerralla niin, että ruuan valmistaminen niistä käy nopeasti.
VINKKI!
Hanki riittävästi kannellisia lasipurkkeja tai läpinäkyviä muovirasioita. Niistä näet nopeasti, mitä raaka-aineita olet pilkkonut valmiiksi.