Näin laadit ruokalistan
Vältyt jokapäiväiseltä stressiltä, saat vaihtelevaa ruokaa ja säästät sekä aikaa että rahaa, kun laadit ruokalistan koko viikoksi. Autamme sinut alkuun täällä.
Vältyt jokapäiväiseltä stressiltä, saat vaihtelevaa ruokaa ja säästät sekä aikaa että rahaa, kun laadit ruokalistan koko viikoksi. Autamme sinut alkuun täällä.
Joka sunnuntai laadin ruokalistan koko viikoksi, teen listan tarvittavista ostoksista ja ajan kauppaan hakemaan viikon ruuat. Tämän päätöksen tein kauan sitten, kun lapset syntyivät – koska kuka muka jaksaisi joka ikinen päivä mennä kauppaan seisoskelemaan ja miettimään, mitä ihmettä sitä nyt taas kerran laittaisi ruuaksi?
Tyttäreni ovat jo 21- ja 24-vuotiaita ja muuttaneet pois kotoa, ja voin todeta, että se ruokalistan teko ei onnistunut yhden yhtä kertaa. Todella ärsyttävää, sillä siitä olisi ollut paljon hyötyä: perheemme olisi säästynyt kalliilta, hetken mielijohteen ostoksilta ja jokapäiväiseltä stressiltä, ja olisimme helposti varmistaneet, että ruoka on terveellistä, maittavaa ja helppoa laittaa.
En tiedä miksei se koskaan onnistunut. Vieläkin se ärsyttää. Ehkä minulla ei ollut voimia tai itsekuria pysähtyä tekemään suunnitelmaa. Tai ehkä minulta puuttuivat kunnon ohjeet siihen. Jos jälkimmäinen pätee sinuun, niin nyt on apu käsillä. Tässä sinulle opas, joka auttaa tekemään ensimmäisen ruokalistan. Ehkä minäkin kokeilen.
Tuntuuko ruokalistan laatiminen ylivoimaiselta? Saat uuden ruokalistan vuoden jokaiselle viikolle täältä
Mieti, milloin sinulla on parhaiten aikaa tehdä ruokalista, ja valitse päivä. Sunnuntaiiltapäivä sopii monille. Varaa aikaa tunti tai pari ja tee hetkestä mukava itsellesi. Keitä kupillinen hyvää kahvia, kuuntele kivaa musiikkia ja käy töihin. Merkitse ruokalistan teko myös kalenteriin ja varmista, että tehtävä ei katoa kalenterista muiden menojen tieltä.
Kurkista jääkaappiin ja pakastimeen. Mitä kaapista löytyy, onko edelliseltä viikolta jäänyt tähteitä? Tee vaikka maanantaista tähderuokapäivä. Jos tähteet eivät riitä koko ateriaksi, tee niistä alkuruoka tai leivänpäällisiä tai yhdistä useampia seisovan pöydän tapaan.
Ideoita tähteiden hyödyntämiseen saat täältä
”Ei kun minä haluan...” Ruoka maistuu paremmalta, kun sen on itse valinnut. Anna siis lasten päättää vaikkapa yksi ateria viikossa. Jos lapset haluavat mieluiten ruuaksi lettuja tai makkaroita, aseta ehdoksi, että ruokaan on tultava myös kasviksia.
Ensimmäinen ruokalista voi koostua vaikka perheenjäsenten herkkuruuista. Sillä tavoin pääset helposti alkuun ja teet kaikki iloisiksi. Seuraavilla viikoilla lisäät sitten vähitellen vaihtelua.
Voit ripustaa ruokalistan jääkaapin oveen, jotta jokainen näkee, milloin on ”oman” suosikin vuoro. Voit täydentää listaa päivän ruokiin liittyvillä tehtävillä, joihin kaikki kotona olevat voivat osallistua.
Jos haluat vähentää ruokamenoja, ruokalistan suunnittelu on siihen erinomainen keino. Voit hyödyntää listan suunnittelussa lähikauppasi viikkotarjouksia ja valita valmistusaineet satokauden mukaan, jolloin ne ovat sekä halvimmillaan että parhaimmillaan.
Tarvittaessa voit hakea verkosta ideoita ruokaohjeisiin, jos et esimerkiksi keksi, miten voisit käyttää kukkakaalia.
Ota suunnitelmaa laatiessasi huomioon viikon kiireet ja valmistele aterioita tarvittaessa ennalta, vaikkapa jo edellisenä iltana. Voit esimerkiksi liottaa papuja, pilkkoa kasviksia tai vaikka keittää perunat seuraavan päivän perunasalaattiin valmiiksi.
Kun ruokalista on valmis, on ostoslistan tekeminenkin helppoa.
Jaottele ostoslista kaupan ruokaosastojen mukaan niin säästät kaupassakävijän aikaa, kun ei tarvitse juosta edestakaisin. Osastoja voivat olla esimerkiksi:
Talleta myös ostoslistat; jos käytät ruokalistaa uudelleen, voit ehkä käyttää myös ostoslistan toistamiseen.