Näin käytät ruuantähteet

Ruokahävikin vähentäminen ei vaadi ihmeitä. Samalla säästyy selvää rahaa, kun hyödynnät edellisiltä aterioilta tähteeksi jääneet ainekset uusissa ruuissa.

Ruuantähteet chili-tomaattikeitto

Mitä sitä laittaisi päivälliseksi? Ennen kuin ryntäät markettiin ostoksille, tarkista, löytyykö jääkaapista tai pakastimesta ruuantähteitä, joita voisi hyödyntää. Jos tähteistä ei saa kokonaista uutta ateriaa, hyödynnä niitä lisukkeisiin, alkupalaan tai kokoa tähteistä seisova pöytä, johon voit yhdistellä useita tähteitä.

Voit myös pitää tähdepäivän aina esimerkiksi maanantaisin. Laita ruuantähteet jääkaapin etureunaan läpinäkyviin muovirasioihin, jotta tähteet eivät unohdu jääkaapin uumeniin.

7 x tähteet – näin hyödynnät erilaiset tähteet

Kasvikset

Jos kasviksia jäi viikonlopulta paljon, voit tehdä niistä maanantaina kasvissosekeiton. Nahistuneet ja ryppyisetkin kasvikset menevät keitossa täydestä. Kuutioi kasvikset, kuullota ne tilkassa öljyä, keitä esim. kasvisliemessä ja soseuta keitto. Tarkista maku ja tarjoile hyvän leivän kanssa.

© iStock

Liha

Munakas, piiras, pyttipannu tai täytetty pitaleipä hävittävät lihantähteet helposti ja herkullisesti.

© iStock

Keitetyt perunat

Keitetyt perunat ovat varsinainen aarre. Kuutioituna voit lisätä ne keittoihin tai munakkaisiin tai käyttää vaikka voileivän päällä ruohosipulin ja majoneesin kanssa. Jos perunoita jäi paljon, tee perunasalaatti joko peston tai crème fraiche-kastikkeen kanssa ja käytä paljon yrttejä.

tähteet-pasta
© iStock

Keitetty pasta

Kaikki rakastavat pastasalaatteja. Kääntele pastan sekaan pestoa tai hyvää marinadia ja lisää tomaatteja, herneitä, paprikaa ja punasipulia. Pinnalle voit ripotella pinjansiemeniä, fetaa tai parmesaanilastuja.

tähteet-ris
© iStock

Keitetty riisi

Jos riisiä tuli liikaa, siitä syntyy seuraavana päivänä herkullista paistettua riisiä esimerkiksi katkarapujen tai broilerin ja valkosipulin ja kasvisten kanssa.

Broileri
© iStock

Broileri

Broileri on varsinainen tähdekokkaajan herkku. Sitä voi käyttää niin keittoihin kuin esimerkiksi kerrosvoileipiin pekonin ja currykastikeen kanssa, tai koota siitä, roomansalaatista, parmesaanista ja leipäkrutongeista ceasarsalaatin.

Crème fraiche

Crème fraiche ja vastaavat

Tee kastike, jonka voit tarjoilla esimerkiksi perunoiden, kalan tai lihan kanssa tai dippinä kasvistikuille.