Voiko itäneitä perunoita syödä?

Perunat ovat terveellistä ja ilmastoystävällistä ruokaa, mutta vihertyneitä tai itäneitä perunoita ei pidä syödä. Alla kerromme miksi.

Itäneitä perunoita

Jäivätkö perunat lojumaan vihanneslokeroon liian pitkäksi aikaa?

© iStock

Itäneet perunat voivat aiheuttaa päänsärkyä tai ripulia

Perunat ovat terveellistä ja ympäristö­ystävällistä syötävää, mutta jos ne lojuvat kaapissa liian pitkään tai joutuvat alttiiksi valolle, ne alkavat itää. Silloin perunan mukulat kuvittelevat, että ­niiden on aika alkaa kasvaa perunakasveiksi, ja ne alkavat tuottaa myrkyllistä ­solaniinia suojautuakseen kasvinsyöjiä ja hyönteisiä vastaan. Solaniini ei poistu eikä tuhoudu keittämällä tai paistamalla, ja sen syöminen voi aiheuttaa ihmiselle päänsärkyä, ­pahoinvointia, vatsakipuja ja ripulia. Siksi suositellaankin, että itäneet ja vähänkin vihertyneet perunat istutetaan kasvamaan tai heitetään kompostiin.

LUE MYÖS: Peruna – faktat kuntoon käytetyimmästä kasviksesta.

Itäneitä perunoita

Jos osa perunasta on ­vihertynyt, heitä koko peruna pois, sillä ­perunassa syntyvät myrkyt ovat mahdollisesti levinneet jo koko mukulaan.

© iStock

Maukkaita ruokia perunasta

Jotta perunasi eivät jäisi vanhentumaan, olemme koonneet tänne parhaat perunareseptimme.

Pizzan ystävälle

Pienet katkarapu-perunapizzat. ➡️ Katso resepti

Nopea ja ravitseva aamiainen

Peruna-pinaatti-fetamunakas. ➡️ Katso resepti

Perunasalaattia rakastavalle

Herne-perunasalaattia ja parmankinkkua. ➡️ Katso resepti

Terveellinen ja vaivaton illallinen

Pastaa, uusia perunoita, papuja ja pestoa. ➡️ Katso resepti

Perunamuusia himoitsevalle

Paimenen paistos ja parsakaalia. ➡️ Katso resepti