Itäneet perunat voivat aiheuttaa päänsärkyä tai ripulia
Perunat ovat terveellistä ja ympäristöystävällistä syötävää, mutta jos ne lojuvat kaapissa liian pitkään tai joutuvat alttiiksi valolle, ne alkavat itää. Silloin perunan mukulat kuvittelevat, että niiden on aika alkaa kasvaa perunakasveiksi, ja ne alkavat tuottaa myrkyllistä solaniinia suojautuakseen kasvinsyöjiä ja hyönteisiä vastaan. Solaniini ei poistu eikä tuhoudu keittämällä tai paistamalla, ja sen syöminen voi aiheuttaa ihmiselle päänsärkyä, pahoinvointia, vatsakipuja ja ripulia. Siksi suositellaankin, että itäneet ja vähänkin vihertyneet perunat istutetaan kasvamaan tai heitetään kompostiin.

Jos osa perunasta on vihertynyt, heitä koko peruna pois, sillä perunassa syntyvät myrkyt ovat mahdollisesti levinneet jo koko mukulaan.
© iStockMaukkaita ruokia perunasta
Jotta perunasi eivät jäisi vanhentumaan, olemme koonneet tänne parhaat perunareseptimme.
Pizzan ystävälle
Pienet katkarapu-perunapizzat. ➡️ Katso resepti
Nopea ja ravitseva aamiainen
Peruna-pinaatti-fetamunakas. ➡️ Katso resepti
Perunasalaattia rakastavalle
Herne-perunasalaattia ja parmankinkkua. ➡️ Katso resepti
Terveellinen ja vaivaton illallinen
Pastaa, uusia perunoita, papuja ja pestoa. ➡️ Katso resepti
Perunamuusia himoitsevalle
Paimenen paistos ja parsakaalia. ➡️ Katso resepti