Itäneitä perunoita

Jäivätkö perunat lojumaan vihanneslokeroon liian pitkäksi aikaa?

© iStock

Voiko itäneitä perunoita syödä?

Perunat ovat terveellistä ja ilmastoystävällistä ruokaa, mutta vihertyneitä tai itäneitä perunoita ei pidä syödä. Alla kerromme miksi.

tiistai 14. toukokuuta 2019 teksti Redaktionen

Itäneet perunat voivat aiheuttaa päänsärkyä tai ripulia

Perunat ovat terveellistä ja ympäristö­ystävällistä syötävää, mutta jos ne lojuvat kaapissa liian pitkään tai joutuvat alttiiksi valolle, ne alkavat itää. Silloin perunan mukulat kuvittelevat, että ­niiden on aika alkaa kasvaa perunakasveiksi, ja ne alkavat tuottaa myrkyllistä ­solaniinia suojautuakseen kasvinsyöjiä ja hyönteisiä vastaan. Solaniini ei poistu eikä tuhoudu keittämällä tai paistamalla, ja sen syöminen voi aiheuttaa ihmiselle päänsärkyä, ­pahoinvointia, vatsakipuja ja ripulia. Siksi suositellaankin, että itäneet ja vähänkin vihertyneet perunat istutetaan kasvamaan tai heitetään kompostiin.

Itäneitä perunoita

Jos osa perunasta on ­vihertynyt, heitä koko peruna pois, sillä ­perunassa syntyvät myrkyt ovat mahdollisesti levinneet jo koko mukulaan.

© iStock

Maukkaita ruokia perunasta

Jotta perunasi eivät jäisi vanhentumaan, olemme koonneet tänne parhaat perunareseptimme. 

Pizzan ystävälle

Pienet katkarapu-perunapizzat. ➡️ Katso resepti

Nopea ja ravitseva aamiainen

 Peruna-pinaatti-fetamunakas. ➡️ Katso resepti

Perunasalaattia rakastavalle

Herne-perunasalaattia ja parmankinkkua. ➡️ Katso resepti

Terveellinen ja vaivaton illallinen 

Pastaa, uusia perunoita, papuja ja pestoa. ➡️ Katso resepti

Perunamuusia himoitsevalle 

Paimenen paistos ja parsakaalia. ➡️ Katso resepti

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Haluaisitko eroon kuukautisista?


KUNTO PLUS suosittelee