Bataatti – monipuolinen ruoka-aine

Keitä, soseuta, paista, grillaa tai höyrytä – vain mielikuvitus on rajana bataattien valmistamisessa. Perunan kaukainen oranssi sukulainen hemmottelee makuhermojen lisäksi koko kehoa, sillä bataatti sisältää sekä vitamiineja että ravintokuitua.

Bataatteja

BATAATTI on parasta vahvan värisenä. Mitä vahvempi bataatin väri, sitä enemmän siinä on antioksidantteja.

© iStock

Bataatti sisältää tavallisesta perunasta poiketen runsaasti esimerkiksi A-vitamiinia. Kaunis oranssi väri ja lempeä maku tuovat vaihtelua ruokapöytään. Jos et ole vielä tutustunut bataattiin, nyt on korkea aika! Lue alta lisää oranssista herkusta.

1 Mikä bataatti on?


Kristoffer Kolumbus toi bataatin Eurooppaan 1400-luvun lopulla, ja siitä lähtien se onkin valloittanut keittiöitä kaikkialla maailmassa. Bataatti on Etelä-Amerikan alkuperäisasukkaiden kasville antama nimi.

Bataatti on tärkkelyspitoisia mukuloita tuottava monivuotinen köynnöskasvi, jonka kanssa samaan sukuun kuuluu lukuisia köynnöksiä, muun muassa kotipuutarhoista tuttu päivänsini. Peruna ja bataatti kuuluvat molemmat Solanales-lahkoon, mutta ne eivät ole toisilleen läheistä sukua. Bataatin juurimukuloiden kuori voi olla ruskea, punainen, valkoinen tai violetti, ja niitä on myös monen kokoisia.

Bataatteja on karkeasti jaettuna kahdenlaisia: kiinteitä ja vaalealihaisia, jotka ovat kypsennettynä rakenteeltaan jauhoisia, ja pehmeitä oranssilihaisia, jotka ovat kypsennettyinä makeita ja mehukkaita. Suomessa saatavilla olevat bataatit ovat pääsääntöisesti jälkimmäisiä.

Lue myos: Mikä maa-artisokka on?

TIESITKÖ TÄTÄ?Yhdysvalloissa bataattia kutsutaan joskus jamssiksi. Afrikkalaiset orjat antoivat nimen aikoinaan siksi, että bataatin maku muistuttaa Afrikassa käytettävää jamssia. Bataatti ja jamssi ovat kuitenkin kaksi täysin eri kasvia.

2 Onko bataatti terveellinen kasvis?


Bataatissa on perunaan verrattuna moninkertainen määrä sokeria. Se ei kuitenkaan tarkoita, että bataattia pitäisi vältellä, sillä makeassa bataatissa on toisaalta perunaan verrattuna myös kolminkertainen määrä kuitua, joka pitää kylläisenä ja vauhdittaa ruuansulatusta.

Lisäksi bataatissa on beetakaroteenia, joka on A-vitamiinin esiaste. Folaattia ja C-vitamiiniakin bataatissa on, vaikkakaan ei niin paljon kuin perunassa.

3 Miltä bataatti maistuu?


Makeaa bataattia ei tarvitse upottaa kastikkeeseen tai ketsuppiin, ja se menee alas vauhdikkaasti ilman sen kummempia lisukkeitakin myös siksi, että sen koostumus on pehmeämpi ja mehukkaampi kuin perunan.

Bataattia kädessä

PITÄÄKÖ BATAATTI KUORIA? Jos jätät bataatin kuorimatta, muista pestä se perusteellisesti.

© iStock

4 Millainen bataatti kannattaa valita?


Valitse kaupassa käydessäsi mahdollisimman pienikokoisia bataatteja, sillä niiden maku on sitä makeampi ja koostumus sitä pehmeämpi, mitä pienempi juures on. Suurikokoiset bataatit ovat usein hiukan sitkeitä eivätkä maistu niin hyvältä.

Jos taas haluat poimia ostoskoriisi mukaan kaikkein terveellisimmät bataatit, kannattaa valita kaikkein värikkäimmät yksilöt. Mitä vahvemman väriset kuoret bataatissa on, sitä enemmän siinä on antioksidantti karoteenia.

Jos saatavilla on violettia purppurabataattia, sitä kannattaa kokeilla, sillä erilaisia bataatteja verranneen amerikkalaistutkimuksen mukaan purppurabataatissa on eniten antioksidantteja ja ravintokuitua.

Pieni purppurabataatti

PIENI PURPPURABATAATTI – pieniä bataatteja voi olla hankala löytää. Joistakin verkkokaupoista niitä saattaa pystyä tilaamaan.

© iStock

5 Miten bataatti säilyy parhaiten?


Bataatti säilyy parhaiten viileässä, 12–16 asteen lämpötilassa, ja mielellään hieman kosteassa, esimerkiksi kellarissa tai kylmiössä. Jääkaapissa bataatti on turhan kylmässä. Oikeissa olosuhteissa bataatti kestää käyttökelpoisena kolmesta viiteen viikkoon, joskus jopa kaksi kuukautta. Jos bataatti alkaa itää tai pehmenee kosteuden vaikutuksesta, se ei enää kelpaa ruokaan.

6 Miten bataatti on terveellisimmillään?


Bataatin valmistuksessa kannattaa suosia tapoja, joilla sen sisältämät terveelliset ainesosat saa parhaiten hyödykseen. Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan 92 prosenttia bataatin antioksidanteista säilyy, kun bataattia keittää kannen alla 20 minuuttia. Keitetty bataatti ei sellaisenaan maistu kovin kummoiselta, koska se on koostumukseltaan pehmeää ja tahmeaa. Soseutettuna tai pataruoissa bataatti kuitenkin antaa herkullista makeaa makua.

Valmistaapa bataatit sitten keittämällä tai paistamalla, ravinteet säilyvät parhaiten, kun käyttää bataatit kuorineen, sillä valtaosa niiden sisältämistä ravintokuiduista, kivennäisaineista ja antioksidanteista sijaitsee kuorissa. Myös oliiviöljyn käyttäminen ruoanvalmistuksessa on hyödyksi, sillä bataatin runsaasti sisältämä A-vitamiini on rasvaliukoista ja imeytyy elimistöön parhaiten, kun sen kanssa nauttii samalla hyviä rasvoja.

3 hyvää makuparia

Terveellinen

Pestossa on öljyä, joka edistää bataatin sisältämän A-vitamiinin imeytymistä elimistössä. Peston vahva maku on mainio vastapari bataatin makeudelle. Terveellisintä on oliiviöljyyn tehty pesto.

Itämaisen herkullinen

Bataatin makeus ja chilin lämmin polte muodostavat upean makuelämyksen. Yhdistelmää käytetäänkin usein aasialaisen keittiön ruuissa.

Raskas, mutta maukas

Ihanaa, mutta sisältää runsaasti energiaa! Amerikkalaisten kiitospäivään kuuluu olennaisesti voilla ja sokerilla maustettu bataattilaatikko. Lisää mukavaa makua yhdistelmä saa inkivääristä ja kanelista.

7 Miten bataattia voi valmistaa?


Bataattia voi valmistaa ruuaksi lukemattomin eri tavoin. Sitä voi käyttää leivontaan, grillata, soseuttaa, höyryttää, keittää tai paistaa joko pannulla tai uunissa. On kuitenkin tärkeää tarjota bataatin makeudelle vastapariksi jotain vahvaa tai hapanta, sillä pelkkä makeus ei riitä herkulliseen lopputulokseen.

8 Bataattireseptejä


Alta löydät lisää herkullisia bataattireseptejä!

Uunibataatti
© iStock

Bataattilohkot uunissa (sweet potato wedges)

Bataatti on helppo ja herkullinen vaihtoehto perunalle. Kokeile bataattilohkoja uunissa runsailla yrteillä maustettuna.

Resepti täältä

Linssi-bataatti-porkkanakeitto

Linssi-bataatti-porkkanakeitto

Herkullinen, kaunis, terveellinen ja ravitseva linssikeitto. Voiko enempää toivoa!

Resepti täältä

Täytetyt uunibataatit

Täytetyt uunibataatit

Minimoi tiskit ja maksimoi makuelämys tällä helpolla ja herkullisella aterialla, joka kootaan ja kypsennetään yhdessä ja samassa vuoassa. Helpommaksi ei arkikokkailu enää käy!

Resepti täältä

Søtpotethummus

Bataattihummus

Bataatissa on kolme kertaa niin paljon proteiinia kuin tavallisessa perunassa!

Resepti täältä

Bataattisipsit

Bataattisipsit

Bataatista saa kauniita ja maukkaita sipsejä.

Resepti täältä

Mausteinen porkkana-bataattikeitto

Mausteinen porkkana-bataattikeitto

Herkullinen keitto tuo väriä ja virtaa päivääsi!

Resepti täältä

Hernepestopizza bataattipohjalla, tomaatteja ja lohta

Hernepestopizza bataattipohjalla, tomaatteja ja lohta

Valmista pizzapohja bataatista. Pesto tehdään herneistä ja lisäksi pizzan päälle laitetaan raikasta lohta. Herkullisempaa pizzaa saa etsiä!

Resepti täältä

L.A. bowl: bataattia ja kurkumakastiketta

L.A. bowl: bataattia ja kurkumakastiketta

Tämä kulhoruoka on täydellinen yhdistelmä makeita, suolaisia, happamia ja miedon täyteläisiä makuja. Hyviä herkkuhetkiä!

Resepti täältä

Bataattia, häränsilmiä, punasipulia ja punaista paprikaa

Bataattia, häränsilmiä, punasipulia ja punaista paprikaa

Kananmuna on pääsiäisaterioiden vakiovieras. Kokeile herkkureseptiä, jossa muna yhdistetään bataattiin.

Resepti täältä

Broileripataa ja bataattipyrettä

Broileripataa ja bataattipyrettä

Miten olisi supermaukas ja terveellinen päivällisateria, joka valmistuu puolessa tunnissa?

Resepti täältä

Linssipata – linssejä, pinaattia, bataattia ja kukkakaalia

Linssipata – linssejä, pinaattia, bataattia ja kukkakaalia

Maistuu hyvältä mutta on helppo ja nopea valmistaa! Kokeile maukasta linssipataa, joka sisältää pinaattia, bataattia ja kukkakaalia. Maistuu taatusti!

Resepti täältä

Lähteitä: Postharvest Center, Sund-forskning.dk, Time.com, HARVARD T.H. CHAN ja UnlockFood

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 16/2021.