Bataatti sisältää tavallisesta perunasta poiketen runsaasti esimerkiksi A-vitamiinia. Kaunis oranssi väri ja lempeä maku tuovat vaihtelua ruokapöytään. Jos et ole vielä tutustunut bataattiin, nyt on korkea aika! Lue alta lisää oranssista herkusta.
Kristoffer Kolumbus toi bataatin Eurooppaan 1400-luvun lopulla, ja siitä lähtien se onkin valloittanut keittiöitä kaikkialla maailmassa. Bataatti on Etelä-Amerikan alkuperäisasukkaiden kasville antama nimi.
Bataatti on tärkkelyspitoisia mukuloita tuottava monivuotinen köynnöskasvi, jonka kanssa samaan sukuun kuuluu lukuisia köynnöksiä, muun muassa kotipuutarhoista tuttu päivänsini. Peruna ja bataatti kuuluvat molemmat Solanales-lahkoon, mutta ne eivät ole toisilleen läheistä sukua. Bataatin juurimukuloiden kuori voi olla ruskea, punainen, valkoinen tai violetti, ja niitä on myös monen kokoisia.
Bataatteja on karkeasti jaettuna kahdenlaisia: kiinteitä ja vaalealihaisia, jotka ovat kypsennettynä rakenteeltaan jauhoisia, ja pehmeitä oranssilihaisia, jotka ovat kypsennettyinä makeita ja mehukkaita. Suomessa saatavilla olevat bataatit ovat pääsääntöisesti jälkimmäisiä.
Lue myos: Mikä maa-artisokka on?
Bataatissa on perunaan verrattuna moninkertainen määrä sokeria. Se ei kuitenkaan tarkoita, että bataattia pitäisi vältellä, sillä makeassa bataatissa on toisaalta perunaan verrattuna myös kolminkertainen määrä kuitua, joka pitää kylläisenä ja vauhdittaa ruuansulatusta.
Lisäksi bataatissa on beetakaroteenia, joka on A-vitamiinin esiaste. Folaattia ja C-vitamiiniakin bataatissa on, vaikkakaan ei niin paljon kuin perunassa.
Makeaa bataattia ei tarvitse upottaa kastikkeeseen tai ketsuppiin, ja se menee alas vauhdikkaasti ilman sen kummempia lisukkeitakin myös siksi, että sen koostumus on pehmeämpi ja mehukkaampi kuin perunan.
Valitse kaupassa käydessäsi mahdollisimman pienikokoisia bataatteja, sillä niiden maku on sitä makeampi ja koostumus sitä pehmeämpi, mitä pienempi juures on. Suurikokoiset bataatit ovat usein hiukan sitkeitä eivätkä maistu niin hyvältä.
Jos taas haluat poimia ostoskoriisi mukaan kaikkein terveellisimmät bataatit, kannattaa valita kaikkein värikkäimmät yksilöt. Mitä vahvemman väriset kuoret bataatissa on, sitä enemmän siinä on antioksidantti karoteenia.
Jos saatavilla on violettia purppurabataattia, sitä kannattaa kokeilla, sillä erilaisia bataatteja verranneen amerikkalaistutkimuksen mukaan purppurabataatissa on eniten antioksidantteja ja ravintokuitua.
Bataatti säilyy parhaiten viileässä, 12–16 asteen lämpötilassa, ja mielellään hieman kosteassa, esimerkiksi kellarissa tai kylmiössä. Jääkaapissa bataatti on turhan kylmässä. Oikeissa olosuhteissa bataatti kestää käyttökelpoisena kolmesta viiteen viikkoon, joskus jopa kaksi kuukautta. Jos bataatti alkaa itää tai pehmenee kosteuden vaikutuksesta, se ei enää kelpaa ruokaan.
Bataatin valmistuksessa kannattaa suosia tapoja, joilla sen sisältämät terveelliset ainesosat saa parhaiten hyödykseen. Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan 92 prosenttia bataatin antioksidanteista säilyy, kun bataattia keittää kannen alla 20 minuuttia. Keitetty bataatti ei sellaisenaan maistu kovin kummoiselta, koska se on koostumukseltaan pehmeää ja tahmeaa. Soseutettuna tai pataruoissa bataatti kuitenkin antaa herkullista makeaa makua.
Valmistaapa bataatit sitten keittämällä tai paistamalla, ravinteet säilyvät parhaiten, kun käyttää bataatit kuorineen, sillä valtaosa niiden sisältämistä ravintokuiduista, kivennäisaineista ja antioksidanteista sijaitsee kuorissa. Myös oliiviöljyn käyttäminen ruoanvalmistuksessa on hyödyksi, sillä bataatin runsaasti sisältämä A-vitamiini on rasvaliukoista ja imeytyy elimistöön parhaiten, kun sen kanssa nauttii samalla hyviä rasvoja.
Bataattia voi valmistaa ruuaksi lukemattomin eri tavoin. Sitä voi käyttää leivontaan, grillata, soseuttaa, höyryttää, keittää tai paistaa joko pannulla tai uunissa. On kuitenkin tärkeää tarjota bataatin makeudelle vastapariksi jotain vahvaa tai hapanta, sillä pelkkä makeus ei riitä herkulliseen lopputulokseen.
Alta löydät lisää herkullisia bataattireseptejä!
Lähteitä: Postharvest Center, Sund-forskning.dk, Time.com, HARVARD T.H. CHAN ja UnlockFood
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 16/2021.