Ruisleipää kannattaa syödä päivittäin
Rukiinen leipä on hyväksi vastustuskyvylle, ja bonuksena se vieläpä auttaa pysymään sutjakkana.
Rukiinen leipä on hyväksi vastustuskyvylle, ja bonuksena se vieläpä auttaa pysymään sutjakkana.
Hiilihydraaatteja karttavankaan ei kannata kieltäytyä rukiista. Aarhusin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että täysjyväruis tehostaa elimistön vastustuskykyä tauteja vastaan.
Vastustuskyvyn vahvistamisen lisäksi rukiilla on muitakin terveyshyötyjä. Erään tutkimuksen mukaan ruisleipää aamiaisella nauttivat henkilöt syövät päivän mittaan 16 % vähemmän kuin muut.
Tämä voi olla syynä siihen, että kansanterveystutkimusten mukaan täysjyvää syövät naiset ovat hoikempia ja heillä on muita pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä kakkostyypin diabetekseen.
Ruis sisältää bentsoaksinoideja, jotka toimivat tulehdusta ehkäisevästi ja bakteerien kasvua hillitsevästi, ja siten edistävät elimistön vastustuskykyä ja alentavat esimerkiksi veritulppariskiä.
Ruis sisältää myös runsaasti terveellistä ravintokuitua, joka sekä täyttää että antaa kylläisyyttä. Kuitu imee itseensä nestettä ja turpoaa, jolloin aivot saavat signaalin kylläisyydestä.
Ruisleivässä on runsaasti kasviproteiinin ja kivennäisaineiden sulamista tehostavaa fytaasientsyymiä, jonka ansiosta elimistö pystyy hyödyntämään rukiin terveelliset ainesosat hyödykseen.
Ravitsemussuositusten mukaan aikuisen naisen tulisi syödä 6 annosta viljavalmisteita päivittäin, kun miehillä vastaava määrä on 9 annosta. Tästä vähintään puolet tulisi olla täysjyväviljaa. Yksi annos vastaa esimerkiksi yhtä leipäviipaletta. Terveellisin ruisleipä on täyttä ruista ja vähäsuolaista. Valitse ruisleipää, jossa on vähintään 8 g ravintokuitua 100 grammassa.
Kannattaa suosia terveellisintä ruisleipää. Alla on esimerkkejä siitä, mitä tämä voi tarkoittaa.