Ruisleipää kannattaa syödä päivittäin

Rukiinen leipä on hyväksi vastustuskyvylle, ja bonuksena se vieläpä auttaa pysymään sutjakkana.

Täysjyväruislimppu leikkuulaudalla

TÄYSJYVÄRUISLEIPÄ Ruisleipä on terveellistä, ja siinä on vähemmän energiaa kuin vaaleassa leivässä.

© iStock

Ruisleipä vahvistaa vastustuskykyä

Hiilihydraaatteja karttavankaan ei kannata kieltäytyä rukiista. Aarhusin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että täysjyväruis tehostaa elimistön vastustuskykyä tauteja vastaan.

Ruisleivästä apua painonpudotukseen?

Vastustuskyvyn vahvistamisen lisäksi rukiilla on muitakin terveyshyötyjä. Erään tutkimuksen mukaan ruisleipää aamiaisella nauttivat henkilöt syövät päivän mittaan 16 % vähemmän kuin muut.

Tämä voi olla syynä siihen, että kansanterveystutkimusten mukaan täysjyvää syövät naiset ovat hoikempia ja heillä on muita pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä kakkostyypin diabetekseen.

Mikä tekee rukiista niin terveellisen

Ruis sisältää bentsoaksinoideja, jotka toimivat tulehdusta ehkäisevästi ja bakteerien kasvua hillitsevästi, ja siten edistävät elimistön vastustuskykyä ja alentavat esimerkiksi veritulppariskiä.

Ruis sisältää myös runsaasti terveellistä ravintokuitua, joka sekä täyttää että antaa kylläisyyttä. Kuitu imee itseensä nestettä ja turpoaa, jolloin aivot saavat signaalin kylläisyydestä.

Ruisleivässä on runsaasti kasviproteiinin ja kivennäisaineiden sulamista tehostavaa fytaasientsyymiä, jonka ansiosta elimistö pystyy hyödyntämään rukiin terveelliset ainesosat hyödykseen.

Valitse terveellisin ruisleipä

Ravitsemussuositusten mukaan aikuisen naisen tulisi syödä 6 annosta viljavalmisteita päivittäin, kun miehillä vastaava määrä on 9 annosta. Tästä vähintään puolet tulisi olla täysjyväviljaa. Yksi annos vastaa esimerkiksi yhtä leipäviipaletta. Terveellisin ruisleipä on täyttä ruista ja vähäsuolaista. Valitse ruisleipää, jossa on vähintään 8 g ravintokuitua 100 grammassa.

Kannattaa suosia terveellisintä ruisleipää. Alla on esimerkkejä siitä, mitä tämä voi tarkoittaa.

  • Täysrukiinen. Valitse siis ruisleipä, jossa ruis on ainesosaluettelossa mahdollisimman korkealla.
  • Vähäsuolainen. Tarkista leivän suolapitoisuus tai valitse esimerkiksi sydänmerkillä varustettu leipä.
  • Runsaskuituinen. 100 grammassa ruisleipää tulisi olla vähintään 8 grammaa kuitua.
  • Tiivis leipä. Mitä tiiviimpi leipä, sitä enemmän siinä on kuitua.
  • Unohda leivän väri. Leivän tumma väri ei välttämättä kerro mitään leivän täysjyväpitoisuudesta. Väri voi olla peräisin esimerkiksi maltaasta tai siirapista.

Haluatko vähentää hiilihydraatin määrää ruokavaliossasi? Täältä saat herkullisia vähähiilihydraattisia reseptejä!