Itse tehtyä tanskalaista ruisleipää

Tanskalainen ruisleipä

Taikinajuuren tekeminen ei ole mitään salatiedettä! Hapanleivän teko on yllättävän yksinkertaista. Täältä opit myös takinajuuren tekemisen eli raskituksen.

keskiviikko 21. elokuuta 2013 teksti KUNTOPLUS

Tanskalainen ruisleipä

2 annosta

TARVITTAVA AIKA

Valmisteluaika: 10 minuuttia

Valmistusaika: 3,5 tuntia

Aika yhteensä: 2 päivää

AINEKSET

Hapanleipätaikina

7½ dl vettä

1 rkl suolaa

2 rkl juoksevaa hunajaa

300 g ruisrouhetta

150 g pellavansiemeniä

50 g seesaminsiemeniä

100 g auringonkukansiemeniä

100 g kurpitsansiemeniä

500 g karkeita ruisjauhoja

100 g karkeita spelttijauhoja

50-100 g karkeita ruisjauhoja

  • 1. päivän ilta: TAIKINA NOUSEMAAN Sekoita veteen suola, hunaja ja siemenet sekä ruisjauhoja kunnes taikina on löysää puuroa. Lisää spelttijauhoja, kunnes taikina muistuttaa sakeaa kaurapuuroa. Peitä kulho kostealla liinalla ja anna taikinan levätä huoneenlämmössä yön yli.

  • 2. päivän aamu: TAIKINAJUURI
    Ota taikinasta talteen n. 2 dl seuraavan taikinan juureksi. Säilytä juuri lasipurkissa jääkaapissa.
  • 2. päivän aamu: ALUSTUS
    Lisää taikinaan 50–100 g ruisjauhoja ja alusta eli vaivaa se. Voitele 1½ litran leipävuoka ja siirrä taikina vuokaan. Pistele leipä tai tee pintaan viiltoja. Anna kohota vähintään 6 tuntia, mielellään iltaan asti.

  • 2. päivän ilta: PAISTAMINEN Pistele leipä haarukalla ja paista se 150-asteisessa uunissa. Ota vuoka 20 minuutin kuluttua uunista ja voitele leipä voilla. Jatka paistamista. Kun leipä on ollut uunissa 2½ tuntia, ota se vuoasta ja paista vielä puolisen tuntia ilman vuokaa.

  • Anna leivän jäähtyä haaleaksi ja kääri se alumiinifolioon. Leivän voi pakastaa myös valmiiksi viipaloituna.

ravintosisältö/annos

Energiaa: 131 kcal

Proteiinia: 4,4 g

Rasvaa: 4,5 g

Hiilihydraattia: 20,5 g

Kuitua: 4,4 g

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Kuinka usein teet ruokaa itse?

KUNTO PLUS suosittelee