Tanskalainen ruisleipä

2 päivää
131 kcal

Taikinajuuren tekeminen ei ole mitään salatiedettä! Hapanleivän teko on yllättävän yksinkertaista. Täältä opit myös takinajuuren tekemisen eli raskituksen.

Itse tehtyä tanskalaista ruisleipää

Tanskalainen ruisleipä

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

Hapanleipätaikina

  • 7 dl vettä
  • 1 rkl suolaa
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • 300 g ruisrouhetta
  • 150 g pellavansiemeniä
  • 50 g seesaminsiemeniä
  • 100 g auringonkukansiemeniä
  • 100 g kurpitsansiemeniä
  • 500 g karkeita ruisjauhoja
  • 100 g karkeita spelttijauhoja
  • 50 g karkeita ruisjauhoja

Valmistus

  • 1. päivän ilta: TAIKINA NOUSEMAAN Sekoita veteen suola, hunaja ja siemenet sekä ruisjauhoja kunnes taikina on löysää puuroa. Lisää spelttijauhoja, kunnes taikina muistuttaa sakeaa kaurapuuroa. Peitä kulho kostealla liinalla ja anna taikinan levätä huoneenlämmössä yön yli.

  • 2. päivän aamu: TAIKINAJUURI

    Ota taikinasta talteen n. 2 dl seuraavan taikinan juureksi. Säilytä juuri lasipurkissa jääkaapissa.

  • 2. päivän aamu: ALUSTUS

    Lisää taikinaan 50–100 g ruisjauhoja ja alusta eli vaivaa se. Voitele 1½ litran leipävuoka ja siirrä taikina vuokaan. Pistele leipä tai tee pintaan viiltoja. Anna kohota vähintään 6 tuntia, mielellään iltaan asti.

  • 2. päivän ilta: PAISTAMINEN Pistele leipä haarukalla ja paista se 150-asteisessa uunissa. Ota vuoka 20 minuutin kuluttua uunista ja voitele leipä voilla. Jatka paistamista. Kun leipä on ollut uunissa 2½ tuntia, ota se vuoasta ja paista vielä puolisen tuntia ilman vuokaa.

  • Anna leivän jäähtyä haaleaksi ja kääri se alumiinifolioon. Leivän voi pakastaa myös valmiiksi viipaloituna.