Itse tehtyä tanskalaista ruisleipää

Tanskalainen ruisleipä

Taikinajuuren tekeminen ei ole mitään salatiedettä! Hapanleivän teko on yllättävän yksinkertaista. Täältä opit myös takinajuuren tekemisen eli raskituksen.

keskiviikko 21. elokuuta 2013 teksti KUNTO PLUS

Hapanleipätaikina

7½ dl vettä
1 rkl suolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
300 g ruisrouhetta
150 g pellavansiemeniä
50 g seesaminsiemeniä
100 g auringonkukansiemeniä
100 g kurpitsansiemeniä
n. 500 g karkeita ruisjauhoja
n. 100 g karkeita spelttijauhoja
+ n. 50 - 100 g karkeita ruisjauhoja


Aidon tanskalaisen ruisleivän tekeminen on koko viikonlopun mittainen projekti. Eri työvaiheet vievät itse asiassa jokainen vain hetken.

Ruisleipä perjantai-illasta sunnuntaiaamuun


  • 1. päivän ilta: TAIKINA NOUSEMAAN Sekoita veteen suola, hunaja ja siemenet sekä ruisjauhoja kunnes taikina on löysää puuroa. Lisää spelttijauhoja, kunnes taikina muistuttaa sakeaa kaurapuuroa. Peitä kulho kostealla liinalla ja anna taikinan levätä huoneenlämmössä yön yli.

  • 2. päivän aamu: TAIKINAJUURI
    Ota taikinasta talteen n. 2 dl seuraavan taikinan juureksi. Säilytä juuri lasipurkissa jääkaapissa.
  • 2. päivän aamu: ALUSTUS
    Lisää taikinaan 50–100 g ruisjauhoja ja alusta eli vaivaa se. Voitele 1½ litran leipävuoka ja siirrä taikina vuokaan. Pistele leipä tai tee pintaan viiltoja. Anna kohota vähintään 6 tuntia, mielellään iltaan asti.

  • 2. päivän ilta: PAISTAMINEN Pistele leipä haarukalla ja paista se 150-asteisessa uunissa. Ota vuoka 20 minuutin kuluttua uunista ja voitele leipä voilla. Jatka paistamista. Kun leipä on ollut uunissa 2½ tuntia, ota se vuoasta ja paista vielä puolisen tuntia ilman vuokaa.

  • Anna leivän jäähtyä haaleaksi ja kääri se alumiinifolioon. Leivän voi pakastaa myös valmiiksi viipaloituna.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee