Porkkana – hyvä juuri kaikille

Terveellisin kasvis on se, joka tulee myös syötyä. Porkkanasta saa kotikeittiössä helposti monenlaista syötävää, ja se sisältää vain niukasti energiaa mutta mukavasti kuitua ja ravintoaineita.

Nainen pitelee porkkananippua

PORKKANAT | Porkkana on terveellinen ja moneen makuun sopiva kasvis, joka ei rasita kukkaroa eikä ilmastoa. Lue lisää porkkanasta täältä.

© iStock

Jos haluaa tuunata ruokavaliotaan terveellisemmäksi ja lisätä kasvisten käyttöä, kannattaa suosiolla valita kaupassa sellaisia kasviksia, jotka myös todennäköisimmin päätyvät lautaselle asti. Terveellisimpienkin ruoka-aineiden hyödyt näet menevät hukkaan, jos aineksista ei osaa kokata mitään – ja varsinkin jos kukaan talouden ruokailijoista edes juuri pidä niistä. Tämän vuoksi porkkana onkin erinomainen juures. Porkkanaa voi hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa vaikka kaikilla aterioilla, se säilyy pitkään tuoreena, ei rasita kaupassa kukkaroa ja maistuu melkeinpä kaikille.

1 Porkkana: monipuolista ja maukasta


Porkkana on juuresten aatelia, sillä se on paitsi monella tapaa terveellistä syötävää myös edullista ja monen makuun maistuvaa. Lisäksi se säilyy hyvin. Porkkana on myös varsin monipuolinen raaka-aine kotikokille, sillä sitä voi käyttää niin raakana kuin eri tavoin kypsennettynäkin. Porkkanaa voi esimerkiksi raastaa, keittää, grillata tai kypsentää uunissa. Makeutensa ansiosta se sopii myös leivonnaisiin ja antaa mehevyyttä ja makua leipiin ja sämpylöihin.

Porkkana maistuu yleensä eri tavoin valmistettuna myös pienimmille ruokailijoille, jotka saattavat suhtautua moniin kasviksiin hieman ennakkoluuloisesti. Porkkanaa ei tarvitse piilotella lautasella muiden ruokien sekaan – vaikka se sopii kyllä hyvin esimerkiksi raasteena kohentamaan monen ruoan kasvispitoisuutta. Porkkana onkin kerrassaan mainio koko perheen juures ja monipuolinen raaka-aine arjen ruoanlaittoon.

Mikä tärkeintä, porkkana on erinomaisen terveellistä, sillä siinä on monipuolisesti tärkeitä ravintoaineita mutta vain hyvin niukalti energiaa. Se sopiikin hyvin myös painonhallintaa ja -pudotusta tukevaan ruokavalioon. Olemme koonneet porkkanasta kattavan tietopaketin, jossa kerromme esimerkiksi sen terveyshyödyistä ja oikeasta säilytyksestä sekä annamme monipuoliset vinkit porkkanan käyttöön ruoanlaitossa aamupalalta illanistujaisiin asti. Vanhan lastenlaulun sanoin: popsi popsi porkkanaa, sitä ei voi vastustaa!

Näistä ruoka-aineista saat helposti runsaasti kuitua

2 Syötävää koko porkkanasta


Hyödynnä KOKO porkkana – juuresta naattiin!

Tip: Hox! Napauttamalla kuvan ympyröitä saat lisätietoja Pesty porkkana

PORKKANA | Porkkana on kotikokille monipuolinen ja terveellinen raaka-aine. Lue lisää napsauttamalla kuvan ympyröitä.

© iStock

Juuri

Tutun oranssin porkkanan lisäksi tarjolla on myös violettia, valkoista, punaista ja keltaista porkkanaa, joista saa värikästä vaihtelua vaikkapa raasteeseen tai salaatteihin. Maussa ei ole suurta eroa eri värien välillä.

Naatti

Porkkanan kruunua ei kannata nakata biojätteeseen! Naatista voi nimittäin valmistaa esimerkiksi maukasta pestoa. Nitraattipitoisuutensa vuoksi naatteja kannattaa kuitenkin nauttia vain kohtuudella.

Kuori

Porkkanan kuoressa on runsaasti vitamiineja, joita ei kannata kuoria pois. Kuorineen syötävä porkkana tulee kuitenkin pestä huolellisesti.

3 Paljonko porkkanassa on energiaa?


Sata grammaa porkkanaa sisältää vain 33 kilokaloria, joten porkkanalla ei saa kiloja kertymään edes päivittäin syötynä. Raa'an porkkanan rouskuttelu tarjoaa myös hampaille työtä, ja porkkanan kuitu edistää kylläisyyttä, joten porkkana sopiikin mainiosti painonpudottajan ruokavalioon. Niukan energiapitoisuuden ansiosta porkkana on mainiota naposteltavaa, ja porkkanalla saa helposti kerrytettyä ravitsemussuositusten mukaista päivittäistä 500 gramman kasvispottia, josta puolet tulisi olla juureksia ja vihanneksia.

Kasvisten energiasisältöjä

KEVYTTÄ POPSITTAVAA | Porkkana on esimerkiksi banaaniin verrattuna varsin kevyt välipalanaposteltava.

© I FORM

4 Miten terveellisiä porkkanat ovat?


Porkkanat ovat paitsi maukasta myös monin tavoin erittäin terveellistä, ja ne sopivat useimpien ruokavalioon. Porkkanat sisältävät hyvin niukasti energiaa mutta sitäkin tuhdimmin muun muassa beetakaroteenia ja kuitua. Ne ovat myös mainio C-vitamiinin, kaliumin ja magnesiumin lähde.

Porkkana sisältää beetakaroteenia

Porkkanan oranssi väri paljastaa myös sen ykkösvaltin muihin kasviksiin verrattuna: väri tulee nimittäin beetakaroteenista, jota elimistö voi muuntaa A-vitamiiniksi. Rasvaliukoinen A-vitamiini, joka imeytyy suolistosta ja varastoituu rasvakudokseen ja maksaan, vaikuttaa positiivisesti muun muassa näkökykyyn, hedelmällisyyteen, immuunipuolustukseen ja limakalvoihin. A-vitamiini antaa myös tervettä väriä, edistää ihon hyvinvointia ja voi osaltaan vahvistaa ihon luontaista suojaa auringon UV-säteitä vastaan.
Lähde: The American Journal of Clinical Nutrition

Porkkana on kuitupitoista

Porkkana sisältää runsaasti kuitua – sadassa grammassa mukavat 2,5 grammaa. Kuitu ei juuri sula suolistossa vaan lisää ja vauhdittaa suolessa kulkevaa massaa ja auttaa näin edistämään suolen toimintaa ja ehkäisemään esimerkiksi ummetusta. Runsas kuidun saanti auttaa myös pitämään olon kylläisenä. Kuitua on toki runsaasti myös monissa muissa kasviksissa, mutta makoisan porkkanan etu kuidun lähteenä on etenkin sen monipuolisuus – porkkanaa rouskuttelee mielellään monin tavoin valmistettuna.

5 Ovatko luomuporkkanat ­parempia kuin tavalliset?


Luomuporkkana sisältää vähemmän nitraattia ja torjunta-ainejäämiä. Kotimaiset porkkanat ovat kuitenkin ylipäänsä mainio valinta – tärkeintä on pestä porkkanat huolellisesti ja tarvittaessa myös kuoria. Norjalaisen tutkimuksen mukaan luomuporkkaat sisältävät enemmän ravintoaineita kuin muut porkkanat.

6 Ovatko pakasteporkkanat terveellisiä?


Kyllä, pakasteporkkanat ovat terveellisiä. Pakastaminen kuitenkin verottaa porkkanan vitamiini- ja karoteenipitoisuutta, eli porkkanan terveellisintä sisältöä. Porkkanan lajikkeella ja kasvuolosuhteilla on kuitenkin huomattavasti enemmän merkitystä ravintoainepitoisuuden kannalta kuin pakastamisella.

7 Onko porkkanamehu yhtä terveellistä kuin tuoreet porkkanat?


Kasvismehut ovat sinänsä superterveellistä juotavaa, mutta porkkanamehua valmistettaessa yli jäävään massaan jää myös kasviksen kuitu. Massaa voi kuitenkin hyödyntää ruoanlaitossa, ja porkkanoita voi myös soseuttaa smoothieihin, jolloin mukana säilyvät niin vitamiinit kuin kuitukin.

Porkkanoita tehosekoittimessa

PORKKANASMOOTHIE | Smoothieen soseutettuna porkkanan kuidut sulavat helpommin.

© iStock

8 Mitä porkkana sisältää?


Porkkana on superterveellistä, mutta mitä kaikkia ravintoaineita porkkanasta itse asiassa saa? Katso alta porkkanan ravintoainesisältö.
Lähde: Fineli