Porkkana – hyvä juuri kaikille
Terveellisin kasvis on se, joka tulee myös syötyä. Porkkanoista saa kotikeittiössä helposti monenlaista syötävää, ja ne sisältävät vain niukasti energiaa mutta mukavasti kuitua ja ravintoaineita.
Terveellisin kasvis on se, joka tulee myös syötyä. Porkkanoista saa kotikeittiössä helposti monenlaista syötävää, ja ne sisältävät vain niukasti energiaa mutta mukavasti kuitua ja ravintoaineita.
Jos haluaa tuunata ruokavaliotaan terveellisemmäksi ja lisätä kasvisten käyttöä, kannattaa suosiolla valita kaupassa sellaisia kasviksia, jotka myös todennäköisimmin päätyvät lautaselle asti. Terveellisimpienkin ruoka-aineiden hyödyt näet menevät hukkaan, jos aineksista ei osaa kokata mitään – ja varsinkin jos kukaan talouden ruokailijoista edes juuri pidä niistä.
Tämän vuoksi porkkana onkin erinomainen juures. Porkkanoita voi hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa vaikka kaikilla aterioilla, se säilyy pitkään tuoreena, ei rasita kaupassa kukkaroa ja maistuu melkeinpä kaikille.
Porkkana on juuresten aatelia, sillä se on paitsi monella tapaa terveellistä syötävää myös edullista ja monen makuun maistuvaa. Lisäksi se säilyy hyvin ja on myös varsin monipuolinen raaka-aine kotikokille, sillä sitä voi käyttää niin raakana kuin eri tavoin kypsennettynäkin. Porkkanoita voi esimerkiksi raastaa, keittää, grillata tai kypsentää uunissa. Makeutensa ansiosta se sopii myös leivonnaisiin ja antaa mehevyyttä ja makua leipiin ja sämpylöihin.
Porkkana maistuu yleensä eri tavoin valmistettuna myös pienimmille ruokailijoille, jotka saattavat suhtautua moniin kasviksiin hieman ennakkoluuloisesti. Porkkanoita ei tarvitse piilotella lautasella muiden ruokien sekaan – vaikka se sopii kyllä hyvin esimerkiksi raasteena kohentamaan monen ruoan kasvispitoisuutta. Se onkin kerrassaan mainio koko perheen juures ja monipuolinen raaka-aine arjen ruoanlaittoon.
Mikä tärkeintä, porkkana on erinomaisen terveellistä, sillä siinä on monipuolisesti tärkeitä ravintoaineita mutta vain hyvin niukalti energiaa. Se sopiikin hyvin myös painonhallintaa ja -pudotusta tukevaan ruokavalioon. Olemme koonneet porkkanoista kattavan tietopaketin, jossa kerromme esimerkiksi sen terveyshyödyistä ja oikeasta säilytyksestä sekä annamme monipuoliset vinkit porkkanoiden käyttöön ruoanlaitossa aamupalalta illanistujaisiin asti.
Hyödynnä KOKONAAN – juuresta naattiin!
Tutun oranssin lisäksi tarjolla on myös violetteja, valkoisia, punaisia ja keltaisia porkkanoita, joista saa värikästä vaihtelua vaikkapa raasteeseen tai salaatteihin. Maussa ei ole suurta eroa eri värien välillä.
Porkkanan kruunua ei kannata nakata biojätteeseen! Naatista voi nimittäin valmistaa esimerkiksi maukasta pestoa. Nitraattipitoisuutensa vuoksi naatteja kannattaa kuitenkin nauttia vain kohtuudella.
Porkkanoiden kuoressa on runsaasti vitamiineja, joita ei kannata kuoria pois. Kaikki kuorimatta käytetävät juurekset tulee kuitenkin pestä huolellisesti.
PORKKANA | Monipuolinen ja terveellinen raaka-aine.
100 g porkkanoita sisältää vain 33 kcal, joten porkkanoilla ei saa kiloja kertymään edes päivittäin syötynä. Porkkanoiden rouskuttelu tarjoaa myös hampaille työtä, ja porkkanoiden kuitu edistää kylläisyyttä, joten laihduttajan sopii mainiosti syödä porkkanoita. Niukan energiapitoisuuden ansiosta porkkanoita voi mainiosti napostella, ja porkkanoilla saa helposti kerrytettyä ravitsemussuositusten mukaista päivittäistä 500 gramman kasvispottia, josta puolet tulisi olla juureksia ja vihanneksia.
Porkkanat ovat paitsi maukasta myös monin tavoin erittäin terveellistä, ja ne sopivat useimpien ruokavalioon. Porkkanoissa on hyvin niukasti energiaa mutta sitäkin tuhdimmin muun muassa beetakaroteenia ja kuitua. Ne ovat myös mainio C-vitamiinin, kaliumin ja magnesiumin lähde.
Porkkanoiden oranssi väri paljastaa myös niiden ykkösvaltin muihin kasviksiin verrattuna: väri tulee nimittäin beetakaroteenista, jota elimistö voi muuntaa A-vitamiiniksi. Rasvaliukoinen A-vitamiini, joka imeytyy suolistosta ja varastoituu rasvakudokseen ja maksaan, vaikuttaa positiivisesti muun muassa näkökykyyn, hedelmällisyyteen, immuunipuolustukseen ja limakalvoihin. A-vitamiini antaa myös tervettä väriä, edistää ihon hyvinvointia ja voi osaltaan vahvistaa ihon luontaista suojaa auringon UV-säteitä vastaan.
Lähde: The American Journal of Clinical Nutrition
Porkkanoissa on runsaasti kuitua – sadassa grammassa mukavat 2,5 grammaa. Kuitu ei juuri sula suolistossa vaan lisää ja vauhdittaa suolessa kulkevaa massaa ja auttaa näin edistämään suolen toimintaa ja ehkäisemään esimerkiksi ummetusta. Runsas kuidun saanti auttaa myös pitämään olon kylläisenä. Kuitua on toki runsaasti myös monissa muissa kasviksissa, mutta porkkanoiden etu kuidun lähteenä on etenkin niiden monipuolisuus – porkkanoita rouskuttelee mielellään monin tavoin valmistettuna.
Luomuporkkanoissa on vähemmän nitraattia ja torjunta-ainejäämiä. Kotimaiset porkkanat ovat kuitenkin ylipäänsä mainio valinta – tärkeintä on pestä ne huolellisesti ja tarvittaessa myös kuoria. Norjalaisen tutkimuksen mukaan luomuporkkaat sisältävät enemmän ravintoaineita kuin muut.
Kyllä. Pakastaminen kuitenkin verottaa porkkanoiden vitamiini- ja karoteenipitoisuutta, eli niiden terveellisintä sisältöä. Lajikkeella ja kasvuolosuhteilla on kuitenkin huomattavasti enemmän merkitystä ravintoainepitoisuuden kannalta kuin pakastamisella.
Kasvismehut ovat sinänsä superterveellistä juotavaa, mutta niitä valmistettaessa yli jäävään massaan jää myös kasvisten kuitu. Jos mehua valmistaa itse, massaa voi kuitenkin hyödyntää ruoanlaitossa, ja kasviksia voi myös soseuttaa smoothieihin, jolloin mukana säilyvät niin vitamiinit kuin kuitukin.
Kypsennettäessä menetetään osa porkkanoiden ravintoaineista, mutta toisaalta esimerkiksi beetakaroteenin tiedetään imeytyvän paremmin keitetystä ja soseutetusta kuin kypsennetyistä porkkanoista. Porkkanoita kannattaakin hyödyntää kotikeittiössä eri tavoin niin tuoreena vaikkapa raasteissa kuin kypsennettynä esimerkiksi sosekeitoissa. Porkkana sopii mainiosti myös leivontaan ja kesällä vaikkapa grilliin.
Porkkanoita voi popsia varsin huoletta runsaitakin määriä. Vaikka porkkanat ovat terveellisiä, omaa kasviskattausta ei kannata jättää yksin sen varaan vaan syödä runsaasti kasviksia kaikissa sateenkaaren väreissä – näin voi varmistaa, että ruokavaliosta saadaan monipuolisesti ja kattavasti vitamiineja ja kivennäisaineita.
Porkkanat säilyvät pitkään, kunhan niitä käsittelee ja säilyttää oikein. Lue parhaat vinkimme porkkanoiden säilyttämiseen.
Porkkanoita voi ostaa kaupasta ympäri vuoden. Mutta jos haluat tuoreita, kotimaisia porkkanoita, varhaisporkkanoiden kausi alkaa kesä-heinäkuussa ja varastoporkkaoiden sato korjataan elo-syyskuussa. Pitkä varastointi ei kuitenkaan tee porkkanoista vähemmän terveellisiä. Tutkimus nimittäin osoittaa, että beetakaroteenin määrä voi suorastaan kasvaa varastoinnin aikana. Toisen tutkimuksen mukaan varastointi ei vaikuta ravintoainesisältöön vielä puolenkaan vuoden kuluttua, kun porkkanoita on varastoitu oikeissa olosuhteissa.
Jos haluaa syödä mahdollisimman ilmastoystävällisesti, porkkanoita voi popsia hyvällä omallatunnolla. Porkkanoilla, kuten muillakin juureksilla, on hyvin pieni hiilijalanjälki, ja ne päihittävät esimerkiksi tomaatin.
*Lähde: Luke, WWF
Lue myos: Herneet ja ympäristö
Porkkanoista on paljon muuhunkin kuin vain raasteeksi tai dipattavaksi! Hyödynnä herkkujuureksen ravintoaineet ja herkuttele porkkanoilla vaikka päivän kaikilla aterioilla.