Miksi tomaatti on niin terveellinen?

Auringon kypsyttämää tomaattia puraistessa tunnet makean ja happaman maun suloisen yhdistelmän. Mukavaa vaihtelua saa maistelemalla eri värisiä ja muotoisia tomaatteja. Katso tomaattien terveyshyödyt täältä – ja mitkä lajikkeet ovat terveellisimpiä.

Terveellinen tomaatti – tuoreita tomaatteja ja kuorittuja tomaatteja säilykkeenä

TERVEELLINEN TOMAATTI – söitpä tomaattisi sitten tuoreena tai säilykkeenä, ne ovat aina täynnä antioksidantteja, mutta sisältävät samalla vain vähän energiaa.

© iStock

Tomaatti on suosittu ympäri maailmaa, sekä tuoreena että säilöttynä, mm. mehuna, ketsuppina, pyreenä ja paseerattuna, eikä ihme, sillä tomaatti on sekä herkullinen että huipputerveellinen.

Lue täältä lisää tomaatista ja miten tomaattia kannattaa käyttää, valmistaa ja säilyttää.

1 Miksi tomaatti on niin terveellinen?


Tomaatti sisältää vastustuskykyä tehostavia karoteeneja, joista erityisesti tomaatille sen punaisen värin antava lykopeeni on vahva antioksidantti.

Lisäksi tomaatti sisältää kuitua ja C-vitamiinia, jotka edistävät nivelten, sidekudosten ja ihon hyvinvointia. Tomaatti on myös kevyttä syötävää, mikä auttaa pitämään kilot kurissa.

2 Paljonko tomaatissa on kaloreita?


Tomaatti on todella vähäkalorista, ja sen energiatiheys on pieni. 100 grammassa tomaattia on vain 20 kcal. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että esimerkiksi 100 g tummaa suklaata sisältää noin 550 kcal ja 100 g porkkanaa sisältää 30 kcal. Katso seuraavasta paljonko kaloreita eri kokoisissa tomaateissa on.

Paljonko kaloreita eri kokoisissa tomaateissa on

3 Miksi tomaatti on hyvä valinta?


Täydellistä laihdutusruokaa

Vähäkalorinen tomaatti sopii loistavasti laihduttajan ruokavalioon. Vaikka söisi kilon tomaatteja, kaloreita kertyy keskimäärin vain noin 10 % päivän energiatarpeesta. Tomaatit tarjoavat vatsantäytettä vähillä kaloreilla.

Voivat vahvistaa vastustuskykyä sairauksia vastaan

Tomaatin terveysvaikutusten oletetaan olevan pitkälti tomaatin sisältämän punaisen väriaineen, vahvasti antioksidatiivisen lykopeenin ansiota. Antioksidantit auttavat elimistöä torjumaan haitallista hapettumisstressiä, minkä oletetaan voivan mahdollisesti auttaa elimistöä torjumaan monia sairauksia:

Sydän- ja verisuonisairaudettutkimukset osoittavat, että tomaattien sisältämä lykopeeni vaikuttaa suotuissasti verenpaineeseen ja kolesterolitasoihin.
Tietyt syövättutkimusten mukaan runsas lykopeenin saanti voi auttaa pienentämään mm. eturauhassyövän riskiä.
Dementia – jotkin tutkimukset viittaavat siihen, että lykopeeni saattaa mahdollisesti jarruttaa aivosolujen toiminnan heikkenemistä ja sitä kautta auttaa ehkäisemään dementiaa. Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan ennen kuin mitään varmaa voidaan sanoa.

4 Ovatko säilyketomaatitkin terveellisiä?


Kuumentaminen verottaa joitakin terveellisiä ainesosia, kuten C-vitamiinia, ja kuorituissa säilyketomaateissa on vähemmän terveellisiä ainesosia, joten tuoreet ovat monipuolisemmin terveellisiä.

Toisaalta kuumentaminen rikkoo tomaattien solut, jolloin lykopeeni imeytyy helpommin. Myös tomaattipyreessä, jonka valmistukseen käytetään todella paljon tomaatteja, on erityisen paljon lykopeeniä. Kun käytät tomaattisäilykkeitä, käytä mielellään koko purkki tai putkilo kerralla, sillä terveelliset ainesosat hapettuvat nopeasti, kun tuote ei enää ole ilmatiiviissä pakkauksessa. Mutta siis sekä tuoreet tomaatit että tomaattisäilykkeet ovat terveellisiä.

5 Ovatko luomutomaatit tavallisia terveellisempiä?


Vertailevia tutkimuksia tomaattien terveellisyydestä ei ole liiemmälti, mutta mikään ei viittaa siihen, että kasvuolosuhteet, sääolot, lannoitus ja lajike vaikuttavat enemmän kuin se, onko tuotanto luomua, ekoa vai tehoa.

Jos haluat välttää torjunta-ainejäämät, luomu on hyvä valinta. Tanskalaisen tutkimuksen mukaan Pohjoismaiden ulkopuolella tuotetuista tomaateista yli 50 prosentissa oli torjunta-ainejäämiä (Pohjoismaisissa vain 5 % vuonna 2020). Mitkään tutkitut torjunta-ainejäämät eivät kuitenkaan ylittäneet EU:n sallittuja terveysrajoja.

6 Mikä on terveellisin tapa valmistaa tomaatteja?


Jos ajattelee pelkästään lykopeenia, aurinkokuivatut tomaatit ovat paras valinta, sillä kuivuessaan tomaattien lykopeenipitoisuus kasvaa, kun nesteen osuus pienenee. Mutta jos käytät ruokaan vähemmän tomaatteja kuin jos käyttäisit tuoreita, aurinkotomaatit eivät ole sen terveellisempi vaihtoehto kuin tuoreet.

Terveellisin tapa valmistaa tuoreita tomaatteja, on käyttää niitä lämpimissä ruuissa yhdessä laadukkaan öljyn kanssa. Kuumentaminen hajottaa kasvisolukon, jossa lykopeeni sijaitsee, jolloin lykopeeni imeytyy paremmin ruuansulatuksessa. Öljy edistää rasvaliukoisen lykopeenin imeytymistä.

Kokeile kuivata tomaatit uunissa. Kääntele tomaatteja tilkassa öljyä, ripotele päälle merisuolaa (ja maun mukaan valkosipulia) ja paista 100–125 asteessa uunissa 2–3 tuntia. Helppoa ja hyvää varsinkin salaateissa, pastoissa ja leivissä.

7 Pitääkö tomaatit säilyttää jääkaapissa?


Tomaatit kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Jääkaapissa tomaatin kypsyminen pysähtyy, jolloin maku heikkenee.

Tomaatit säilyvät huoneenlämmössä jopa 14 päivää menettämättä käytännössä lainkaan terveellisyyttään.

8 Onko tomaatti hedelmä vai vihannes?


Kasvitieteellisessä mielessä tomaatti on hedelmä, koska siinä on siemeniä, joiden ympärillä on hedelmälihaa. Tomaatit ja muut kasvihuoneviljeltävät yksivuotiset kasvit lasketaan vihanneksiin. Tomaatit ovat myös kaupassa kasvisosastolla, ja ne lasketaan kasviksiin päivän 500 gramman hedelmä- ja kasvissuosituksessa.

9 Milloin on tomaatin satokausi?


Tomaattien satokausi suomessa on touko–syyskuussa. Kasvihuonetomaatteja saa ympäri vuoden.

tomaatit

10 Onko tomaatti ympäristöystävällistä ruokaa?


Paljon riippuu siitä, missä ja miten tomaatit on kasvatettu.

Pohjolassa kasvihuonekasvatus vaatii energiaa ja sen vuoksi tomaattien hiilijalanjälki on moninkertainen verrattuna esimerkiksi porkkanoihin.

Etelässä tomaatit kasvavat otollisemmassa ilmastossa, eikä kasvihuoneita tarvitse lämmittää, mutta sen sijaan niiden säilytys ja kuljetus vaatii energiaa. Kotimaisen tomaatin hiilijalanjälki on suurempi kuin espanjalaisen, mutta kotimaisen tomaattikilon kasvattamiseen kuluu vain noin 35 litraa vettä, kun taas espanjalaisen tomaattikilon kasvattamiseen voidaan tarvita tuhansia litroja. Joka tapauksessa tomaatit ovat kuitenkin aina ekologisempia kuin liha ja maitotuotteet.

Ympäristöystävällisiä tomaatteja avomaalla kasvatettuina

YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISIÄ TOMAATTEJA – avomaalla kasvatetut tomaatit ovat ilmastoystävällisempiä kuin lämmitetyissä kasvihuoneissa kasvatetut tomaatit.

© iStock

11 Minkä kanssa tomaatti sopii yhteen?


 • Suola – tomaatti kaipaa suolaa maistuakseen ruuassa.
 • Sokeri – jos tomaatit eivät ole kunnolla kypsiä, lisää tomaattiruuan joukkoon ripaus sokeria – se korostaa tomaatin omaa makeutta.
 • Liha ja sienet – tomaateissa on runsaasti täyteläistä umami-perusmakua (glutamaatti). Umamin maku tulee erityisen hyvin esiin, kun se yhdistyy inosinaattiin ja guanylaattiin, joita on lihassa, kalassa ja sienissä. Siksi mm. bolognesekastike ja herkkusienilasagne tai tomaattimakrillit ovat niin hyviä. Myös suola ja sokeri vahvistavat umamia.
 • Rasva – tomaatin sisältämä vahva antioksidantti, lykopeeni on rasvaliukoista. Lykopeeni imeytyy paremmin, kun sen kanssa syödään rasvaa. Tilkka oliiviöljyä tai rasvaista kalaa on hyvä yhdistää tomaattiin.

12 Hyviä ja terveellisiä tomaattireseptejä


Uunissa paahdettuja kirsikkatomaatteja - suolan, oliiviöljyn ja timjamin kera

Uunissa paahdetut tomaatit (helppo resepti)

Uunissa paahdetut tomaatit maistuvat hyvältä ja sopivat moneen ruokaan. Esimerkiksi tapaksissa, lihan tai kalan kanssa, salaateissa, täytetyissä leivissä, pizzan päällä tai pastakastikkeissa.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annos

 • 1000 g pikkutomaatteja (esim. kirsikka-, luumu-, tai cocktailtomaatteja tai pieniä San Marzano -tomaatteja)
 • 8 rkl oliiviöljyä
 • 4 tl ruokosokeria
 • 4 valkosipulinkynttä (valinnainen)
 • 2 rkl merisuolaa
 • tuoreita tai kuivattuja yrttejä, esim. rosmariinia, oreganoa, timjamia tai basilikaa

Paahdettujen tomaattien valmistus

 • Kuumenna uuni 110 asteeseen. Käytä kiertoilmatoimintoa.
 • Halkaise tomaatit.
 • Sekoita syvälle lautaselle öljyä, suolaa, sokeria ja yrttejä (ja valkosipulimurskaa).
 • Kääntele tomaatinpuolikkaat seoksessa.
 • Aset tomaatit leivinpapaperilla vuorattuun vuokaan tai pellille. Ripottele tarvittaessa vielä hiukan lisää suolaa tomaattien päälle.
 • Paahda tomaatteja uunissa 2–3 h. Pidä silmällä, etteivät tomaatit pääse tummumaan liiaksi. 2 tunnin jälkeen tomaatit ovat vielä melko kosteita ja sopivat parhaiten ruuanlaittoon. 3 tunnin päästä ne ovat kuivempia ja sopivat esim. salaatteihin ja leipiin. Voit myös säilyttää paahdetut tomaatit oliiviöljyssä ja käyttää aivan kuin auringossa kuivatut.

VINKKI: Voit paahtaa myös suurempia tomaatteja, kun pidennät paahtamisaikaa.

VINKKI: Paahdetut tomaatit säilyvät jääkaapissa noin viikon. Öljyssä tiiviissä astiassa jääkaapissa ne kestävät hyvinä 2–3 viikkoa.


Paahdettuja tomaatteja suolalla, öljyllä ja yrteillä maustettuna

VALMISTUS – uunissa paahdettujen tomaattien valmistus on helppoa. Sekoita yhteen hieman öljyä, suolaa ja mausteyrttejä ja kääntele seos tomaattien joukkoon.

© I FORM
Uunipaahdetut tomaatit ennen ja jälkeen paahtamisen

TOMAATIT – ennen ja jälkeen uunissa paahtamisen. Kuvassa on puolitettuja kirsikkatomaatteja, joita on paahdettu uunissa noin 3 tuntia. Koostumus ja umaminen maku ovat kohdillaan.

Hyviä, terveellisiä tomaattikeittoja

Tomaattikeittoja

Linssisose-tomaattikeitto

Tomaattikeitto on ehdoton suosikkiresepti, varsinkin ruokaisana versiona, jossa on tomaatin lisäksi punaisia linssejä ja paahdettuja kurpitsansiemeniä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!
25 minuuttia • 604 kcal
Katso ohje täältä

Tomaattikeittoja

Tomaatti-paprikakeitto paahdetuista kasviksista

Tomaatti on terveellistä ja maistuu sekä sellaisenaan että kypsennettynä. Tomaatti-paprikakeitto on yksi toimituksen suosikkiresepteistä.
30 minuuttia • 299 kcal
Katso ohje täältä

Tomaattikeittoja

Samettinen tomaattikeitto

Lämmittävä ja maukas keitto on täydellinen ateria esimerkiksi silloin, kun flunssa koettelee eikä ruoka tahdo maistua – tai silloin, kun haluat vain herkutella terveellisellä ja helpolla aterialla!
30 minuuttia • 386 kcal
Katso ohje täältä

Tomaattikeittoja

Lempeän tulinen tomaatti-chili-kidneypapukeitto

Tämä herkullinen keitto valmistuu helposti ja nopeasti – täydellinen valinta kolealla säällä.
30 minuuttia • 259 kcal
Katso ohje täältä

Tomaattikeittoja

Kylmä tomaatti-gazpacho

Tehosekoittimella on helppo loihtia tämä herkullinen tomaattikeitto, joka maistuu niin kylmänä kuin lämpimänäkin.
15 minuuttia • 301 kcal
Katso ohje täältä

Tomaattisalaatteja – helppoa, terveellistä ja hyvää

Tomaattisalaatteja

Tomaatti-mansikka-melonisalaatti

Herkullinen tomaatti-mansikka-melonisalaatti sopii erityisesti kuumiin kesäpäiviin lounaaksi tai päivälliseksi.
20 minuuttia • 204 kcal
Katso ohje täältä

Tomaattisalaatteja

Pihvisalaatti ja uunitomaatteja

Pihvisalaatti & uunitomaatteja. Ehkä paras kevytlounas!
30 minuuttia • 516 kcal
Katso ohje täältä

Tomaattisalaatteja

Välimerellinen savulohisalaatti

Kokeile ihmeessä tätä helppoa herkullista savulohisalaattia, joka on vieläpä ilo silmälle! Aurinkoinen ja kesäinen maku – kaikkina vuodenaikoina.
20 minuuttia • 425 kcal
Katso ohje täältä

Tomaattisalaatteja

Lohta tomaattisalaatin, basilikapeston ja perunoiden kera

Lohi tomaattisalaatin, basilikapeston ja perunoiden kera valmistuu vain puolessa tunnissa. Maukas lohiateria auttaa täyttämään viikoittaisen kalan saantisuosituksen.
30 minuuttia • 617 kcal
Katso ohje täältä

Tomaattisalaatteja

Täytetyt munakoisot ja tomaatti-fetasalaatti

Haluaisitko vähentää lihan syöntiä? Kokeile näitä maukkaita täytettyjä munakoisoja ja raikasta tomaattisalaattia.
40 minuuttia • 497 kcal
Katso ohje täältä

Reseptejä, joissa on tomaattikastike

Tomaattikastike

Yhden astian chorizo-tomaattipasta

Syödäänkö tänään pastaa? Kokeile tätä chorizo-tomaattipastaa, jonka pyöräyttää valmiiksi käden käänteessä, eikä tiskiäkään tule paljoa. Helppoa ja hyvää!
30 minuuttia • 484 kcal
Katso ohje täältä

Tomaattikastike

Lihapyörykät tomaattikastikkeessa ja kesäkurpitsaspagettia

Lihapyörykät tomaattikastikkeessa on monen ikisuosikki, josta saa terveellisemmän vaihtamalla tavallisen spagetin kesäkurpitsaspagettiin. Ateria ei tunnu raskaalta, ja maku on entistä parempi! Kokeile itse!
30 minuuttia • 513 kcal
Katso ohje täältä

Tomaattikastike

Shakshuka

Sana "shakshuka" tarkoittaa sekoitusta Tunisian arabiassa. Shaksuka on supersuosittu aamiaisruoka Israelissa ja lounas Magreb-maissa.
35 minuuttia • 221 kcal
Katso ohje täältä

Tomaattikastike

Täysjyvämargherita

Kenellepä ei pitsa maistuisi? Resepti tarjoilee perinteisen margheritan uudella tvistillä.
2 tuntia • 594 kcal
Katso ohje täältä

Tomaattikastike

Kasvis-linssibolognese

Voiko ruoka olla terveellistä, herkullista ja maistua myös lapsille? Ilman muuta! Kokeile tätä maukasta kasvis-linssibolognesea, josta voi halutessaan pienellä muutoksella tehdä vieläkin terveellisemmän ja vähäenergiaisemman version.
40 minuuttia • 575 kcal
Katso ohje täältä

Tomaattikastike

Jauheliha-kasvislasagne

Kevytversio perinteisestä lasagnesta on varma hitti.
2 tuntia • 442 kcal
Katso ohje täältä