Tomaatti on suosittu ympäri maailmaa, sekä tuoreena että säilöttynä, mm. mehuna, ketsuppina, pyreenä ja paseerattuna, eikä ihme, sillä tomaatti on sekä herkullinen että huipputerveellinen.
Lue täältä lisää tomaatista ja miten tomaattia kannattaa käyttää, valmistaa ja säilyttää.
Tomaatti sisältää vastustuskykyä tehostavia karoteeneja, joista erityisesti tomaatille sen punaisen värin antava lykopeeni on vahva antioksidantti.
Lisäksi tomaatti sisältää kuitua ja C-vitamiinia, jotka edistävät nivelten, sidekudosten ja ihon hyvinvointia. Tomaatti on myös kevyttä syötävää, mikä auttaa pitämään kilot kurissa.
Tomaatti on todella vähäkalorista, ja sen energiatiheys on pieni. 100 grammassa tomaattia on vain 20 kcal. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että esimerkiksi 100 g tummaa suklaata sisältää noin 550 kcal ja 100 g porkkanaa sisältää 30 kcal. Katso seuraavasta paljonko kaloreita eri kokoisissa tomaateissa on.
Paljonko kaloreita eri kokoisissa tomaateissa on
Täydellistä laihdutusruokaa
Vähäkalorinen tomaatti sopii loistavasti laihduttajan ruokavalioon. Vaikka söisi kilon tomaatteja, kaloreita kertyy keskimäärin vain noin 10 % päivän energiatarpeesta. Tomaatit tarjoavat vatsantäytettä vähillä kaloreilla.
Voivat vahvistaa vastustuskykyä sairauksia vastaan
Tomaatin terveysvaikutusten oletetaan olevan pitkälti tomaatin sisältämän punaisen väriaineen, vahvasti antioksidatiivisen lykopeenin ansiota. Antioksidantit auttavat elimistöä torjumaan haitallista hapettumisstressiä, minkä oletetaan voivan mahdollisesti auttaa elimistöä torjumaan monia sairauksia:
Sydän- ja verisuonisairaudet – tutkimukset osoittavat, että tomaattien sisältämä lykopeeni vaikuttaa suotuissasti verenpaineeseen ja kolesterolitasoihin.
Tietyt syövät – tutkimusten mukaan runsas lykopeenin saanti voi auttaa pienentämään mm. eturauhassyövän riskiä.
Dementia – jotkin tutkimukset viittaavat siihen, että lykopeeni saattaa mahdollisesti jarruttaa aivosolujen toiminnan heikkenemistä ja sitä kautta auttaa ehkäisemään dementiaa. Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan ennen kuin mitään varmaa voidaan sanoa.
Kuumentaminen verottaa joitakin terveellisiä ainesosia, kuten C-vitamiinia, ja kuorituissa säilyketomaateissa on vähemmän terveellisiä ainesosia, joten tuoreet ovat monipuolisemmin terveellisiä.
Toisaalta kuumentaminen rikkoo tomaattien solut, jolloin lykopeeni imeytyy helpommin. Myös tomaattipyreessä, jonka valmistukseen käytetään todella paljon tomaatteja, on erityisen paljon lykopeeniä. Kun käytät tomaattisäilykkeitä, käytä mielellään koko purkki tai putkilo kerralla, sillä terveelliset ainesosat hapettuvat nopeasti, kun tuote ei enää ole ilmatiiviissä pakkauksessa. Mutta siis sekä tuoreet tomaatit että tomaattisäilykkeet ovat terveellisiä.
Vertailevia tutkimuksia tomaattien terveellisyydestä ei ole liiemmälti, mutta mikään ei viittaa siihen, että kasvuolosuhteet, sääolot, lannoitus ja lajike vaikuttavat enemmän kuin se, onko tuotanto luomua, ekoa vai tehoa.
Jos haluat välttää torjunta-ainejäämät, luomu on hyvä valinta. Tanskalaisen tutkimuksen mukaan Pohjoismaiden ulkopuolella tuotetuista tomaateista yli 50 prosentissa oli torjunta-ainejäämiä (Pohjoismaisissa vain 5 % vuonna 2020). Mitkään tutkitut torjunta-ainejäämät eivät kuitenkaan ylittäneet EU:n sallittuja terveysrajoja.
Jos ajattelee pelkästään lykopeenia, aurinkokuivatut tomaatit ovat paras valinta, sillä kuivuessaan tomaattien lykopeenipitoisuus kasvaa, kun nesteen osuus pienenee. Mutta jos käytät ruokaan vähemmän tomaatteja kuin jos käyttäisit tuoreita, aurinkotomaatit eivät ole sen terveellisempi vaihtoehto kuin tuoreet.
Terveellisin tapa valmistaa tuoreita tomaatteja, on käyttää niitä lämpimissä ruuissa yhdessä laadukkaan öljyn kanssa. Kuumentaminen hajottaa kasvisolukon, jossa lykopeeni sijaitsee, jolloin lykopeeni imeytyy paremmin ruuansulatuksessa. Öljy edistää rasvaliukoisen lykopeenin imeytymistä.
Kokeile kuivata tomaatit uunissa. Kääntele tomaatteja tilkassa öljyä, ripotele päälle merisuolaa (ja maun mukaan valkosipulia) ja paista 100–125 asteessa uunissa 2–3 tuntia. Helppoa ja hyvää varsinkin salaateissa, pastoissa ja leivissä.
Tomaatit kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Jääkaapissa tomaatin kypsyminen pysähtyy, jolloin maku heikkenee.
Tomaatit säilyvät huoneenlämmössä jopa 14 päivää menettämättä käytännössä lainkaan terveellisyyttään.
Kasvitieteellisessä mielessä tomaatti on hedelmä, koska siinä on siemeniä, joiden ympärillä on hedelmälihaa. Tomaatit ja muut kasvihuoneviljeltävät yksivuotiset kasvit lasketaan vihanneksiin. Tomaatit ovat myös kaupassa kasvisosastolla, ja ne lasketaan kasviksiin päivän 500 gramman hedelmä- ja kasvissuosituksessa.
Tomaattien satokausi suomessa on touko–syyskuussa. Kasvihuonetomaatteja saa ympäri vuoden.
Paljon riippuu siitä, missä ja miten tomaatit on kasvatettu.
Pohjolassa kasvihuonekasvatus vaatii energiaa ja sen vuoksi tomaattien hiilijalanjälki on moninkertainen verrattuna esimerkiksi porkkanoihin.
Etelässä tomaatit kasvavat otollisemmassa ilmastossa, eikä kasvihuoneita tarvitse lämmittää, mutta sen sijaan niiden säilytys ja kuljetus vaatii energiaa. Kotimaisen tomaatin hiilijalanjälki on suurempi kuin espanjalaisen, mutta kotimaisen tomaattikilon kasvattamiseen kuluu vain noin 35 litraa vettä, kun taas espanjalaisen tomaattikilon kasvattamiseen voidaan tarvita tuhansia litroja. Joka tapauksessa tomaatit ovat kuitenkin aina ekologisempia kuin liha ja maitotuotteet.