7 hyvää syytä syödä saksanpähkinöitä

Älä turhaan säikähdä saksanpähkinöiden rasva- ja energiamäärää, sillä aivopähkinällä on runsaasti etuja puolellaan. Lisäksi saksanpähkinä sopii hienosti niin makean, suolaisen kuin karvaankin kaveriksi.

Saksanpähkinöitä, keskellä yksi keskeltä halkaistuna

SAKSANPÄHKINÄ VINKKI: Laita saksanpähkinät pakastepussiin ja murskaa ne pussin päältä kaulimella, niin palaset eivät lentele ympäriinsä.

© iStock

Saksanpähkinä on oikeastaan kivihedelmä, kuten vaikkapa persikka. Saksanpähkinästä syödään itse asiassa siemen, ja pähkinä on kuin minitaideteos. Kullanruskea saksanpähkinä muistuttaa muodoltaan ihmisaivoja. Pähkinän maku on mieto, kermainen ja täyteläinen, ja saksanpähkinä on myös täynnä hyviä ravintoaineita. Esittelemme 7 syytä syödä näitä herkkupommeja.

1. Saksanpähkinä on täyttävä

Saksanpähkinät sisältävät runsaasti kuitua ja rasvaa, mikä takaa sen, että ne pitävät kylläisenä pitkään. Saksanpähkinässä on esimerkiksi yli 5 grammaa kuitua ja 65 grammaa rasvaa 100 grammaa kohti. Kuitu ja rasva auttavat säilyttämään kylläisyyden tunteen pidempään, jolloin vatsa ei tunnu tyhjältä. Saksanpähkinä tasaa myös verensokeria, mikä lisää myös kylläisyyden tunnetta.

Lue myös: Mihin kuitua tarvitaan?

2. Saksanpähkinä sisältää proteiinia

Pähkinöissä ja myös saksanpähkinässä on suhteellisen runsaasti proteiinia, sillä se sisältää noin 15 grammaa proteiinia 100 grammaa kohti, mikä vastaa esimerkiksi lohen, kinkun ja katkaravun proteiinisisältöä. Siksi saksanpähkinä sopii erityisen hyvin kasvissyöjille ja vegaaneille. Proteiinit ovat elimistön rakennusaineita, joita tarvitaan mm. solujen, kudosten, hormonien, luuston ja immuunijärjestelmän hyvinvointiin.

3. Saksanpähkinä on hyväksi aivoille

Aivoja muodoltaan muistuttava saksanpähkinä on hyväksi aivoille. Saksanpähkinässä on runsaasti hyviä omega-3-rasvahappoja, ja lisäksi se sisältää antioksidantteja ja tulehdusta lievittäviä aineita. Sekä eläin- että ihmiskokeissa on havaittu, että saksanpähkinöillä voi olla yhteys kognitiivisiin kykyihin ja muistiin. (Tutustu esimerkiksi seuraavissa lehdissä julkaistuihin tutkimuksiin: Journal of Nutrition ja Nutrients).

Ravitsemuksen vaikutuksia terveyteen selvittävissä tutkimuksissa on yleensäkin vaikea erottaa yhden tietyn ainesosan vaikutus elimistöön, ja sama pätee saksanpähkinään. Terveysvaikutus riippuu siitä, minkä sijasta tai minkä lisäksi saksanpähkinää syödään eli korvataanko sillä kakkupala vai feta salaatissa. Siksi saksanpähkinän terveysvaikutuksistakaan on vaikea sanoa mitään varmaa.

*Lähde: Fineli*

4. Saksanpähkinä pienentää (mahdollisesti) sydän- ja verisuonitautien riskiä

Tutkimuksissa on osoitettu, että noin 30 grammaa eli pieni kourallinen pähkinöitä (myös saksanpähkinä) päivässä pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin vähentämällä mm. huonon LDL-kolesterolin määrää veressä. Vaikutus johtuu sekä hyvän rasvan että kuidun määrästä, ja lisäksi saksanpähkinässä on runsaasti kivennäisaineita, erityisesti magnesiumia. Elimistö tarvitsee magnesiumia sydämen toimintaan ja myös hermoimpulssien välittämiseen.

Ennen kuin syöt kulhollisen saksanpähkinöitä, huomaa kuitenkin, että tutkimuksissa vaikutus osallistujien kolesteroliin on ollut suhteellisen vähäinen.

Lue myös: Sydänliitto

5. Suolisto rakastaa saksanpähkinää

Saksanpähkinä on todellinen suoliston tosiystävä, sillä se sisältää suolistobakteereita, jotka hajottavat pähkinää ja varmistavat, että sen hyvät ainesosat päätyvät elimistön käyttöön. Tutkimusten mukaan bakteerien tuottamat molekyylit, joita tarvitaan pähkinöiden sulattamiseen, vaikuttavat myönteisesti suoliston soluihin ja immuunipuolustukseen.

Pähkinän sisältämä kuitu pitää myös ruuansulatuksen käynnissä, kunhan muistaa juoda riittävästi pähkinöitä syötyään.

6. Monikäyttöinen saksanpähkinä maistuu taivalliselta

Olet kenties tottunut näkemään saksanpähkinöitä pähkinäsekoituksissa tai Waldorfin salaatissa, mutta itse asiassa kermainen mutta samalla karvas aivopähkinä toimii monessa muussakin yhteydessä. Saksanpähkinä sopii niin makean, suolaisen kuin karvaankin kaveriksi, joten käytössä vain mielikuvitus on rajana.

Syö siis saksanpähkinää sellaisenaan (vaikka juustolautasella) tai käytä sitä leivontaan, kuten sämpylöihin, puuroon, (kaali)salaattiin, pastaan, pestoon tai ripottele keiton päälle tai tarjoa tumman lihan, kuten ankan tai riistan kanssa.

Jos haluat saksanpähkinästä lapsille sopivamman version, liota pähkinöitä kylmässä vedessä yön yli ja paahda sitten pähkinöitä uunissa matalalla lämmöllä.

Täältä löydät valikoiman herkullisia saksanpähkinäreseptejä

7. Saksanpähkinä ei sisällä juurikaan toksiineja

Pähkinät ovat terveellisiä, mutta pienenä varoituksen sanana täytyy mainita, että kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi ne voivat joskus sisältää haitallisia aineita, kuten akryyliamidia ja aflatoksiineja.

Toisin kuin esimerkiksi pistaasipähkinät ja parapähkinät, saksanpähkinät eivät sisällä juurikaan myrkyllisiä aflatoksiineja, jotka voivat mahdollisesti aiheuttaa syöpää. Aflatoksiineja saattaa olla kuumissa ja kosteissa oloissa kasvaneissa pähkinöissä, sillä silloin niihin pääsee muodostumaan hometta, joka voi sisältää aflatoksiineja. Akryyliamidipitoisuus voi olla korkea erityisesti paahdetuissa pähkinöissä, ja saksanpähkinää paahdetaan vain harvoin.

Tämän hetken suosituimmat
Treenimotivaatio

Tämän vuoksi kannattaa tulla 5 minuuttia aikaisemmin – ja muita vinkkejä ryhmäliikuntaan

Treenimotivaatio

8 treenaajan parhaat vinkit: Näin saat salitreenin maistumaan

Treenimotivaatio

10 naista: Näin kuntosalitreeni on hauskempaa

Ennaltaehkäisy

Perinnölliset sairaudet: 5 harkittavaa ennen testiä

Terveelliset välipalat

Romminmakuiset taateli-mantelipallot

49 kcal
30 minuuttia
Leipä ja sämpylät

Maukkaat täysjyväpatongit

60 kcal
105 minuuttia
Leivonnaiset

Suklaakermakuorrutettu taatelikakku

148 kcal
1 tuntia
Leipä ja sämpylät

Muhkeat hampurilaissämpylät

208 kcal
2½ tuntia
Ennaltaehkäisy

Näin hoidat hampaitasi hyvin koko elämäsi

Ennaltaehkäisy

51-vuotiaalla Birgitalla on MS-tauti: Kaikella tekemisellä on hintansa

Lisää aiheesta: Terveellinen ruokavalio
Terveellinen ruokavalio

Täältä saat vinkit onnistuneeseen fermentointiin

Terveellinen ruokavalio

14 helppoa vinkkiä: Näin sinustakin tulee keittiöninja

Terveellinen ruokavalio

Tee ruokalista – ja välty stressiltä ruokaostoksilla.

Terveellinen ruokavalio

Nämä elintarvikkeiden sisältämät aineet huolestuttavat eniten

Terveellinen ruokavalio

5 helppoa tapaa valmistaa kesäkurpitsaa

Terveellinen ruokavalio

Voiko halloween­ kurpitsaa syödä?

Terveellinen ruokavalio

Voiko torjunta-aineet pestä pois hedelmistä ja vihanneksista?

Terveellinen ruokavalio

Pressokahvi voi olla epäterveellistä

Terveellinen ruokavalio

9 vinkkiä, joiden avulla syöt kesällä terveellisemmin

Terveellinen ruokavalio

Tietovisa: Kummassa on enemmän proteiinia?

Terveellinen ruokavalio

Mikä on terveellisin meloni?

Newsletter background
KUNTO PLUSsan suositukset
Ennaltaehkäisy

Miksi päänahka kutiaa?

Psykologia

Tee testi: Oletko optimisti vai pessimisti?

Kuntoplus

KUNTO PLUSsan treenivideot ja ruokalistat – nyt on helppo elää terveellisesti!

Terveellisiä reseptejä

Tee itse hapanjuuri

598 kcal
4–6 päivää
5 km juoksuohjelmat

Kuunneltava juoksuohjelma: 12 viikon kuluttua juokset 5 km – vaikka aloitat nollasta

Litteä vatsa

Vatsatreeni vasta-alkajille: Tehokas treeniohjelma tuottaa tuloksia!

Psykologia

Masennustesti: Onko kyseessä masennus vai ohimenevä alakulo?

Treenivaatteet

5 TÄRKEÄÄ OMINAISUUTTA: kiinnitä näihin huomiota, kun ostat talvijuoksutrikoita

Terveys

Kokeile kirkasvalolamppua kaamosmasennusoireiden lievittämiseen

Kuntosali

Opas: Kuntosalilaitteet tutuiksi