Manteli – terveellinen herkku

60 minuuttia

Mantelin täyteläinen maku vie kielen mennessään, ja lisäksi ne edistävät sydänterveyttä ja sisältävät runsaasti tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Kerromme terveellisestä herkusta kaiken tarpeellisen.

Manteleita

MANTELEITA Ovatko mantelit herkkuasi? Lue, miksi niitä kannattaa popsia kourallinen päivässä.

© iStock

Manteli on joulupuuron kruunu ja glögissä rusinan paras kaveri, mutta se sopii myös moneen muuhun – niin välipalaksi sellaisenaan kuin rouheena puuron tai rahkan joukkoon tai vaikka salaatteihin.

Monipuolinen herkku on lisäksi terveellinen, sillä se sisältää runsaasti hyvää tekeviä ainesosia.

Kaikki, mitä haluat tietää mantelista

1 Kuinka paljon manteleissa on kaloreita?


Ravintoaine

Määrä 100 grammaa kohti

Energia (kcal)601
Rasva (g)51,2
Kuitu (g)12,5
Kalium (mg)740
Kalsium (mg)276
Magnesium (mg)278
Rauta (mg)5,2
Sinkki (mg)3,3

2 Manteli on hyväksi sekä sydämelle että ruuansulatukselle


Manteleita rouskutellessa voi iloita siitä, että herkku tekee hyvää niin sydämelle kuin verenpaineellekin.

Noin 30 grammaa pähkinöitä ja siemeniä päivässä edistää sydänterveyttä, sillä ne vähentävät huonon LDL-kolesterolin määrää veressä.

Mantelin sisältämä runsas kuitu edistää myös ruuansulatusta, joten myös vatsa kiittää manteleiden napostelijaa.

3 Edistääkö manteli kylläisyydentunnetta?


Olet kenties kuullut aiemmin väitteitä mantelin hoikistavasta vaikutuksesta, ja niin oudolta kuin se kuulostaakin, runsaasti rasvaa sisältävä manteli voi todella auttaa pudottamaan painoa.

Mantelissa on runsaasti hyvää rasvaa ja kuitua mutta myös proteiinia, ja yhdessä nämä kolme ravintoainetta ylläpitävät kylläisyydentunnetta pitkään.

4 Kuinka paljon manteleita saa syödä päivässä?


Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan syömään maustamattomia pähkinöitä ja manteleita noin 30 g (2 rkl) päivässä eli 200–250 g viikossa.

Manteli sisältää runsaasti hyvää rasvaa sekä proteiinia ja kuitua. Lisäksi mantelissa on oiva määrä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Manteli sopii pähkinöiden tavoin hyvin esimerkiksi välipalaksi, mutta koska se sisältää runsaasti energiaa, kannattaa manteleitakin syödä kohtuudella.

5 Onko manteli pähkinä vai siemen?


Manteli ei ole pähkinä, vaikka äkkiä luulisi. Se on itse asiassa mantelipuun hedelmän "kiven" sisällä oleva siemen. Samanlaisia luumarjoja ovat esimerkiksi kirsikat ja persikat.

Mantelipuu on peräisin Aasiasta, ja nykyään sitä viljellään lähinnä Yhdysvalloissa ja Espanjassa.

Mantelipuun hedelmät ovat 3–6 cm pitkiä, vihertäviä, kovia ja karvaisia. Vihreän kuoren alla on pähkinämäinen ruskea kuori, joka kätkee sisäänsä tutun ruskean siemenen.

LUE MYÖS: Pähkinät – Mitkä ovat terveellisimmät? Katso vastaus täältä.

6 Miten mantelit kuoritaan?


Jos manteleita haluaa käyttää ilman kuoria, helpoin tapa saada kuoret irti on kalttaamalla: manteleita keitetään ensin pari minuuttia, jonka jälkeen ne jäähdytetään kylmällä vedellä.

7 Mihin manteleita voi käyttää?


Mantelit ovat tietysti erinomainen välipala, jota voi napostella yhdessä esimerkiksi omenan tai porkkanan kanssa.

Manteli maistuu myös salaatissa tai rouhittuna jogurtin tai puuron päällä. Mantelirouhe tai -lastut sopivat myös moniin leivonnaisiin tai smoothieen hyvän rasvan lähteeksi.

Mantelit ovat terveellisiä, mutta niin ovat pähkinätkin, joten kannattaa vaihdella mantelien ja erilaisten pähkinöiden välillä. Niistä kaikista saa vitamiineja, kivennäisaineita ja hyviä rasvoja.

Lue myös: Näin valmistuu mantelijauho

8 Miten manteli on terveellisintä


Manteli on terveellisimmillään sellaisenaan.

Herkkuhetkiä varten mantelit voi esimerkiksi paahtaa ja suolata tai maustaa vaikka lakritsilla, ja vaikka mantelin energiamäärä tällöin nousee, on se silti terveellisempi vaihtoehto kuin karkit tai sipsit.

LUE MYÖS: Ovatko suolapähkinät terveellisiä?

9 Suolatut, paahdetut mantelit


Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annos

  • 400 g manteleita
  • 4 dl vettä
  • 8 rkl suolaa

Valmistus

  • Keitä 2 dl vettä ja sekoita veteen 4 rkl suolaa.
  • Sammuta levy ja lisää veteen 200 grammaa manteleita.
  • Anna liota 30 minuuttia, kaada vesi pois ja levitä mantelit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Paahda manteleita 160 asteessa noin 20 minuuttia. Valmista on!

10 Resepti: Lakritsimantelit


Tätä herkkua helpompaa tuskin on: pane kourallinen manteleita pieneen kannelliseen astiaan. Kaada päälle 1 tl lakritsijauhetta, sulje kansi, ravista – ja nauti!

Lue myös: Siemennäkkileivän ohje