Manteli – terveellinen herkku
Mantelin täyteläinen maku vie kielen mennessään, ja lisäksi ne edistävät sydänterveyttä ja sisältävät runsaasti tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Kerromme terveellisestä herkusta kaiken tarpeellisen.
Mantelin täyteläinen maku vie kielen mennessään, ja lisäksi ne edistävät sydänterveyttä ja sisältävät runsaasti tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Kerromme terveellisestä herkusta kaiken tarpeellisen.
Manteli on joulupuuron kruunu ja glögissä rusinan paras kaveri, mutta se sopii myös moneen muuhun – niin välipalaksi sellaisenaan kuin rouheena puuron tai rahkan joukkoon tai vaikka salaatteihin.
Monipuolinen herkku on lisäksi terveellinen, sillä se sisältää runsaasti hyvää tekeviä ainesosia.
Ravintoaine | Määrä 100 grammaa kohti |
---|---|
Energia (kcal) | 601 |
Rasva (g) | 51,2 |
Kuitu (g) | 12,5 |
Kalium (mg) | 740 |
Kalsium (mg) | 276 |
Magnesium (mg) | 278 |
Rauta (mg) | 5,2 |
Sinkki (mg) | 3,3 |
Manteleita rouskutellessa voi iloita siitä, että herkku tekee hyvää niin sydämelle kuin verenpaineellekin.
Noin 30 grammaa pähkinöitä ja siemeniä päivässä edistää sydänterveyttä, sillä ne vähentävät huonon LDL-kolesterolin määrää veressä.
Mantelin sisältämä runsas kuitu edistää myös ruuansulatusta, joten myös vatsa kiittää manteleiden napostelijaa.
Olet kenties kuullut aiemmin väitteitä mantelin hoikistavasta vaikutuksesta, ja niin oudolta kuin se kuulostaakin, runsaasti rasvaa sisältävä manteli voi todella auttaa pudottamaan painoa.
Mantelissa on runsaasti hyvää rasvaa ja kuitua mutta myös proteiinia, ja yhdessä nämä kolme ravintoainetta ylläpitävät kylläisyydentunnetta pitkään.
Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan syömään maustamattomia pähkinöitä ja manteleita noin 30 g (2 rkl) päivässä eli 200–250 g viikossa.
Manteli sisältää runsaasti hyvää rasvaa sekä proteiinia ja kuitua. Lisäksi mantelissa on oiva määrä vitamiineja ja kivennäisaineita.
Manteli sopii pähkinöiden tavoin hyvin esimerkiksi välipalaksi, mutta koska se sisältää runsaasti energiaa, kannattaa manteleitakin syödä kohtuudella.
Manteli ei ole pähkinä, vaikka äkkiä luulisi. Se on itse asiassa mantelipuun hedelmän "kiven" sisällä oleva siemen. Samanlaisia luumarjoja ovat esimerkiksi kirsikat ja persikat.
Mantelipuu on peräisin Aasiasta, ja nykyään sitä viljellään lähinnä Yhdysvalloissa ja Espanjassa.
Mantelipuun hedelmät ovat 3–6 cm pitkiä, vihertäviä, kovia ja karvaisia. Vihreän kuoren alla on pähkinämäinen ruskea kuori, joka kätkee sisäänsä tutun ruskean siemenen.
LUE MYÖS: Pähkinät – Mitkä ovat terveellisimmät? Katso vastaus täältä.
Jos manteleita haluaa käyttää ilman kuoria, helpoin tapa saada kuoret irti on kalttaamalla: manteleita keitetään ensin pari minuuttia, jonka jälkeen ne jäähdytetään kylmällä vedellä.
Mantelit ovat tietysti erinomainen välipala, jota voi napostella yhdessä esimerkiksi omenan tai porkkanan kanssa.
Manteli maistuu myös salaatissa tai rouhittuna jogurtin tai puuron päällä. Mantelirouhe tai -lastut sopivat myös moniin leivonnaisiin tai smoothieen hyvän rasvan lähteeksi.
Mantelit ovat terveellisiä, mutta niin ovat pähkinätkin, joten kannattaa vaihdella mantelien ja erilaisten pähkinöiden välillä. Niistä kaikista saa vitamiineja, kivennäisaineita ja hyviä rasvoja.
Lue myös: Näin valmistuu mantelijauho
Manteli on terveellisimmillään sellaisenaan.
Herkkuhetkiä varten mantelit voi esimerkiksi paahtaa ja suolata tai maustaa vaikka lakritsilla, ja vaikka mantelin energiamäärä tällöin nousee, on se silti terveellisempi vaihtoehto kuin karkit tai sipsit.
LUE MYÖS: Ovatko suolapähkinät terveellisiä?
Tätä herkkua helpompaa tuskin on: pane kourallinen manteleita pieneen kannelliseen astiaan. Kaada päälle 1 tl lakritsijauhetta, sulje kansi, ravista – ja nauti!
Lue myös: Siemennäkkileivän ohje