Näin valmistuu mantelijauho

Mantelijauho valmistuu superhelposti, joten kokeile ihmeessä sen tekemistä itse – säästät pitkän pennin. Jutustamme saat herkullisia reseptejä, joissa terveellinen ja gluteeniton mantelijauho toimii erityisen hyvin.

Mantelijauhoa kulhossa, jonka vierellä manteleita

MANTELIJAUHO on helppo ja nopea tehdä itse. Se on terveellinen lisä leipiin ja leivonnaisiin.

© iStock

Mantelijauho saattaa olla sinulle jo ennestään tuttu ainesosa, jos olet joskus leiponut esimerkiksi macaron-leivoksia.

Maukas mantelijauho on kuitenkin nykyisin suosittu lisä muussakin leivonnassa, erityisesti leivissä ja leivonnaisissa, mutta siihen törmää myös ruokaohjeissa.

Mantelijauho on noussut suosioon, koska se tuo mukanaan ihanan makean vivahteen ja koska se sisältää runsaasti terveellisiä ainesosia.

Luonnostaan gluteeniton

Mantelijauho on monien suosikki, koska se ei sisällä gluteenia ja koska siinä on vain vähän hiilihydraattia.

Siksi mantelijauho sopii hyvin ruokaan ja leivontaan silloin, kun pöytään on tulossa keliaakikkoja tai vähähiilihydraattista ruokavaliota, kuten ketoruokavaliota, noudattavia vieraita.

Olipa syy mantelijauhon käytölle mikä hyvänsä, tästä artikkelista löydät lisää tietoa maukkaasta jauhosta.

Lue, kuinka teet mantelijauhoa itse vain muutamassa minuutissa ja miten hyödynnät mantelijauhoa monipuolisesti kotikeittiössä.

1 Mitä mantelijauho on?


Mantelijauho on sitä, miltä se kuulostaakin eli esimerkiksi tehosekoittimellahienoksi jauhettua mantelia.

Manteleita jauhetaan tehosekoittimella hienoksi jauhoksi

JOS KEITTIÖSTÄSI LÖYTYY TEHOSEKOITIN tai yleiskone, mantelijauho on helppo valmistaa itse.

© iStock

2 Miten mantelijauho valmistetaan?


Mantelijauho valmistuu helposti. Tarvitset vain tehosekoittimen tai yleiskoneen – ja tietysti manteleita.

3 Mantelijauhon ohje


Mantelijauhoa pöydällä

Itsetehty mantelijauho

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annos

  • 400 g manteleita

Ohje

  • Jauha mantelit tehosekoittimessa tai yleiskoneessa.
  • Jauha niin pitkään, että mantelit ovat jauhautuneet hienoksi jauhoksi.
  • Säilytä mantelijauho ilmatiiviissä astiassa.

Manteleita ei tarvitse kuoria ellet sitten halua hyvin vaaleaa jauhoa.

Jos kuorit mantelit ja olet poistanut kuoret veden avulla, anna manteleiden kuivua hyvin ennen tehosekoittimeen laittamista. Kosteiden manteleiden jauhaminen johtaa marsipaanimaiseen lopputulokseen.


Mantelijauho (per 100 g) Vehnäjauho (per 100 g)
Energiaa 606 kcal 343 kcal
Proteiinia 25,6 g 10,6 g
Hiilihydraattia 7,8 g 69,7 g
Kuitua 10,6 g 6,0 g
Rasvaa 52,1 g 1,5 g
E-vitamiinia 23,4 α-TE 0,434 α-TE
Kalsiumia 257 mg 17,6 mg
Rautaa 3,4 mg 1,17 mg
Magnesiumia 264 mg 25,4 mg
Kaliumia 730 mg 155 mg
Lähde: DTU-elintarviketietokanta

4 Mistä mantelijauhoa voi ostaa?


Mantelijauho kuuluu nykyään useimpien suurempien ruokakauppojen valikoimiin. Sitä saa myös luontaistuotekaupoista tai terveyskaupoista.

Mantelijauho on suhteellisen kallista, joten kannattaa ostaa mantelit tarjouksesta ja tehdä mantelijauho itse, niin säästät pitkän pennin.

5 Onko mantelijauho terveellistä?


Mantelijauho on periaatteessa terveellistä.

Se koostuu vain jauhetuista manteleista, jotka sisältävät runsaasti terveellisiä rasvoja sekä kuitua, E-vitamiinia ja kivennäisaineita, kuten kalsiumia, rautaa, magnesiumia ja kaliumia.

Mantelijauhossa on vehnäjauhoon verrattuna paljon vähemmän hiilihydraattia ja enemmän proteiinia sekä terveellisiä ravintoaineita. Mantelijauho sisältää kuitenkin runsaasti rasvaa, joten siksi se sisältää myös vehnäjauhoa enemmän energiaa.

6 Mihin mantelijauhoa käytetään?


Mantelijauho sopii erityisesti lettuihin, vohveleihin ja pikkuleipiin eli leivonnaisiin, joihin ei käytetä hiivaa.

Mantelijauho sopii myös leipään ja leivonnaisiin, kuten kakkupohjiin, mutta niissä se toimii parhaiten vehnäjauhoon yhdistettynä. Tähän on parikin syytä.

Mantelijauho ei luo taikinaan juurikaan sitkoa. Toisekseen se ei sisällä gluteenia, joten sillä leivottu taikina ei kohoa.

Jos haluat korvata osan ohjeen vehnäjauhosta mantelijauholla, voit käyttää alla olevia ohjeita osviittana. Huomaa kuitenkin, että mantelijauhoa sisältävä taikina vaatii enemmän nestettä kuin pelkästä vehnäjauhosta tehty taikina.

  • Leipä: Korvaa ⅕ vehnäjauhosta mantelijauholla.
  • Leivonnaiset: Korvaa ⅓ jauhoista mantelijauholla.
  • Gluteeniton leivonta: Jos leipä tai leivonnainen ei sisällä mantelijauhon lisäksi muuta jauhoa, lisää taikinaan jotakin kohottavaa ainetta, kuten leivinjauhetta. Sitkoa taikinaan saat psylliumilla.

7 14 reseptiä, joissa on käytetty mantelijauhoa


Letut mantelijauhosta

© wichmann+bendtsen

Ketoletut ja vadelmavaahto

Nauti ihanat manteliletut aamiaisella, brunssilla tai jälkiruuaksi. Letut ovat sokerittomia, gluteenittomia ja sisältävät vain vähän hiilihydraattia.
Reseptin saat tästä

© wichmann+bendtsen

Proteiiniletut kasvisten ja maapähkinävoin kera

Jos kaipaat proteiinipitoista ruokaa, nämä kananmunaa ja raejuustoa sisältävät letut sopivat sinulle kuin nenä päähän! Mahtava ruoka treenin jälkeen.

Reseptin saat tästä

Mantelijauhoa sisältävät leivät

Parsakaalileipä
© wichmann+bendtsen

Parsakaalileipä

Etkö saa syötyä tarpeeksi kasviksia? Ujuta kasviksia vaikkapa leipään. Tämä parsakaalileipä sisältää kokonaisen parsakaalin!

Reseptin saat tästä

Makkarapiilot
© wichmann+bendtsen

Helpot ja terveelliset makkarapiilot

Voiko makkarapiilo olla ikinä terveellinen ruoka? Kokeile tätä reseptiä, jossa makkaran rinnalle on ujutettu parsakaalia, kananmunaa ja psylliumia.

Reseptin saat tästä

Gluteenittomat chiasämpylät
© wichmann+bendtsen

Gluteenittomat chiasämpylät

Ei lainkaan gluteenia, mutta runsaasti chiansiemeniä, seesaminsiemeniä ja täysjyväriisijauhoa. Taatusti terveellistä!

Reseptin saat tästä

Kukkakaalisämpylä tonnikalasalaatin kera
© wichmann+bendtsen

Kukkakaalisämpylät tonnikalasalaatin kera

Herkulliset sämpylät kukkakaalista valmistuvat puolessa tunnissa. Saat niistä vieläkin herkullisemmat, kun täytät ne terveellisellä tonnikalasalaatilla.

Reseptin saat tästä

Leivonnais- ja muita makeita ohjeita mantelijauhosta

Suklaakakku
© wichmann+bendtsen

Terveellinen ja helppo suklaakakku

Tässä on täydellisen suklaakakun resepti! Täyteläinen ja ihanan makuinen kakku syntyy täysin ilman sokeria ja gluteenia.

Reseptin saat tästä

Raparperipiirakkaa ja rahkakastiketta
© wichmann+bendtsen

Raparperipiirakka ja rahkakastike

Seuraavan raparperisesongin tullen kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä ihanaa keikausraparperipiirakkaa.

Reseptin saat tästä

Appelsiini-mantelikakku

Appelsiini-mantelikakku

Raikas appelsiini-mantelikakku on taivaallisen makuinen mutta sisältää vain vähän energiaa. Maistuu vaikka hyvän teekupillisen kaverina.

Reseptin saat tästä

Vanilja-sitruuna- ja suklaa-minttuwhoopiet, leivonnaiset
© wichmann+bendtsen

Vanilja-sitruuna- ja suklaa-minttuwhoopiet

Pienet whoopiet maistuvat mahtavilta ja valmistuvat täysin ilman vehnäjauhoa tai valkoista sokeria. Mutta kumman maun valitset: vanilja-sitruunan vai minttusuklaan? Vaikea valinta!

Reseptin saat tästä

Snicky-snackit taateleista ja maapähkinöistä
© wichmann+bendtsen

Snicky-snackit taateleista ja maapähkinöistä

Kokeile hieman terveellisempiä suklaaherkkuja, jotka valmistetaan maapähkinöistä, taateleista ja rusinoista.

Reseptin saat tästä

Ruokaohjeita mantelijauhosta

Kukkakaaligratiini
© wichmann+bendtsen

Kukkakaali-kinkkugratiini ja punakaalisalaattia

Vanha suosikki tekee paluun! Kokeile kukkakaaligratiinia uudella tvistillä.

Reseptin saat tästä

Kukkakaalipohjainen broileri-herkkusienipizza
© wichmann+bendtsen

Kukkakaalipohjainen broileri-herkkusienipizza

Pitsa on hyvää, mutta terveellinen kukkakaalipohjainen pitsa on vielä parempaa. Tässä voi olla uusi päivällissuosikkisi.

Reseptin saat tästä

Broileriburger parsakaalisämpylällä
© wichmann+bendtsen

Gluteenittomat broileri-parsakaaliburgerit

Onnistuuko terveellisen burgerin tekeminen puolessa tunnissa, vaikka teet sämpylät itse? Jo vain!

Reseptin saat tästä

8 Mitä on rasvaton mantelijauho?


Rasvaton tai vähärasvainen mantelijauho sisältää tavallista mantelijauhoa vähemmän rasvaa, joten siinä on myös vähemmän energiaa.

Mantelijauho on silloin tehty kuorituista, manteleista, jotka on kylmäpuristettu. Prosessissa mantelin rasvan määrä vähenee. Rasvaton mantelijauho sopii vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, kuten ketoruokavalioon.

9 Millä mantelijauhon voi korvata?


Monissa ohjeissa mantelijauhon voi korvata tavallisella vehnäjauholla. Jos kyse on leivonnaisista, muista, että taikinan koostumus muuttuu jauhojen vaihtuessa.

Jos et voi syödä gluteenia, vaihda mantelijauho muihin gluteenittomiin jauhoihin, kuten tattari-, maissi-, kikherne- tai riisijauhoihin. Lue lisää jauhoista täältä.