Näin valmistuu mantelijauho
Mantelijauho valmistuu superhelposti, joten kokeile ihmeessä sen tekemistä itse – säästät pitkän pennin. Jutustamme saat herkullisia reseptejä, joissa terveellinen ja gluteeniton mantelijauho toimii erityisen hyvin.
Mantelijauho valmistuu superhelposti, joten kokeile ihmeessä sen tekemistä itse – säästät pitkän pennin. Jutustamme saat herkullisia reseptejä, joissa terveellinen ja gluteeniton mantelijauho toimii erityisen hyvin.
Mantelijauho saattaa olla sinulle jo ennestään tuttu ainesosa, jos olet joskus leiponut esimerkiksi macaron-leivoksia.
Maukas mantelijauho on kuitenkin nykyisin suosittu lisä muussakin leivonnassa, erityisesti leivissä ja leivonnaisissa, mutta siihen törmää myös ruokaohjeissa.
Mantelijauho on noussut suosioon, koska se tuo mukanaan ihanan makean vivahteen ja koska se sisältää runsaasti terveellisiä ainesosia.
Mantelijauho on monien suosikki, koska se ei sisällä gluteenia ja koska siinä on vain vähän hiilihydraattia.
Siksi mantelijauho sopii hyvin ruokaan ja leivontaan silloin, kun pöytään on tulossa keliaakikkoja tai vähähiilihydraattista ruokavaliota, kuten ketoruokavaliota, noudattavia vieraita.
Olipa syy mantelijauhon käytölle mikä hyvänsä, tästä artikkelista löydät lisää tietoa maukkaasta jauhosta.
Lue, kuinka teet mantelijauhoa itse vain muutamassa minuutissa ja miten hyödynnät mantelijauhoa monipuolisesti kotikeittiössä.
Mantelijauho on sitä, miltä se kuulostaakin eli esimerkiksi tehosekoittimellahienoksi jauhettua mantelia.
Mantelijauho valmistuu helposti. Tarvitset vain tehosekoittimen tai yleiskoneen – ja tietysti manteleita.
Manteleita ei tarvitse kuoria ellet sitten halua hyvin vaaleaa jauhoa.
Jos kuorit mantelit ja olet poistanut kuoret veden avulla, anna manteleiden kuivua hyvin ennen tehosekoittimeen laittamista. Kosteiden manteleiden jauhaminen johtaa marsipaanimaiseen lopputulokseen.
Mantelijauho (per 100 g) | Vehnäjauho (per 100 g) | ||
---|---|---|---|
Energiaa | 606 kcal | 343 kcal | |
Proteiinia | 25,6 g | 10,6 g | |
Hiilihydraattia | 7,8 g | 69,7 g | |
Kuitua | 10,6 g | 6,0 g | |
Rasvaa | 52,1 g | 1,5 g | |
E-vitamiinia | 23,4 α-TE | 0,434 α-TE | |
Kalsiumia | 257 mg | 17,6 mg | |
Rautaa | 3,4 mg | 1,17 mg | |
Magnesiumia | 264 mg | 25,4 mg | |
Kaliumia | 730 mg | 155 mg | |
Lähde: DTU-elintarviketietokanta |
Mantelijauho kuuluu nykyään useimpien suurempien ruokakauppojen valikoimiin. Sitä saa myös luontaistuotekaupoista tai terveyskaupoista.
Mantelijauho on suhteellisen kallista, joten kannattaa ostaa mantelit tarjouksesta ja tehdä mantelijauho itse, niin säästät pitkän pennin.
Mantelijauho on periaatteessa terveellistä.
Se koostuu vain jauhetuista manteleista, jotka sisältävät runsaasti terveellisiä rasvoja sekä kuitua, E-vitamiinia ja kivennäisaineita, kuten kalsiumia, rautaa, magnesiumia ja kaliumia.
Mantelijauhossa on vehnäjauhoon verrattuna paljon vähemmän hiilihydraattia ja enemmän proteiinia sekä terveellisiä ravintoaineita. Mantelijauho sisältää kuitenkin runsaasti rasvaa, joten siksi se sisältää myös vehnäjauhoa enemmän energiaa.
Mantelijauho sopii erityisesti lettuihin, vohveleihin ja pikkuleipiin eli leivonnaisiin, joihin ei käytetä hiivaa.
Mantelijauho sopii myös leipään ja leivonnaisiin, kuten kakkupohjiin, mutta niissä se toimii parhaiten vehnäjauhoon yhdistettynä. Tähän on parikin syytä.
Mantelijauho ei luo taikinaan juurikaan sitkoa. Toisekseen se ei sisällä gluteenia, joten sillä leivottu taikina ei kohoa.
Jos haluat korvata osan ohjeen vehnäjauhosta mantelijauholla, voit käyttää alla olevia ohjeita osviittana. Huomaa kuitenkin, että mantelijauhoa sisältävä taikina vaatii enemmän nestettä kuin pelkästä vehnäjauhosta tehty taikina.
Rasvaton tai vähärasvainen mantelijauho sisältää tavallista mantelijauhoa vähemmän rasvaa, joten siinä on myös vähemmän energiaa.
Mantelijauho on silloin tehty kuorituista, manteleista, jotka on kylmäpuristettu. Prosessissa mantelin rasvan määrä vähenee. Rasvaton mantelijauho sopii vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, kuten ketoruokavalioon.
Monissa ohjeissa mantelijauhon voi korvata tavallisella vehnäjauholla. Jos kyse on leivonnaisista, muista, että taikinan koostumus muuttuu jauhojen vaihtuessa.
Jos et voi syödä gluteenia, vaihda mantelijauho muihin gluteenittomiin jauhoihin, kuten tattari-, maissi-, kikherne- tai riisijauhoihin. Lue lisää jauhoista täältä.