Kukkakaali-kinkkugratiini ja punakaalisalaattia

45 minuuttia
550 kcal

Maistuisiko klassikko? Ruoka joka tuo mieleen lapsuuden ja mukavat muistot mummolasta? Herkullinen gratiini terveellisenä versiona.

Kukkalaaligratiini ja punakaalisalaattia

GRATIINI - Rapea pinta ja pientä puruvaraa. Juuri sellaista kuin pitääkin!

© wichmann+bendtsen

Kukkakaali-kinkkugratiini ja punakaalisalaattia

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 ANNOSTA

  • 10 g voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1½ dl maitoa
  • Merisuolaa
  • Mustapippuria
  • Mustottipähkinää
  • 2 munaa
  • 15 g parmesaani­raastetta
  • ¼ dl manteleita
  • 250 g kukkakaalia
  • ½ purjo
  • 50 g palvikinkkua
  • ½ rkl oliiviöljyä

Punakaalisaaatti:

  • 200 g punakaalia
  • 1 omenaa
  • Lehtipersiljaa
  • ½ granaattiomena
  • 15 g saksan­pähkinöitä

Vinegretti:

  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ rkl omenaviini­etikkaa
  • ¼ sitruunan kuori ja mehu
  • ½ rkl vaaleaa hunajaa
  • Merisuolaa
  • Mustapippuria

Valmistus

  • Sulata voi kattilassa, sekoita joukkoon jauhot ja lisää maito vähitellen koko ajan vispaten. Kuumenna kiehuvaksi ja mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella muskottipähkinää.
  • Erota keltuaiset ja valkuaiset. Vispaa keltuaiset ja parmesaaniraaste valkokastikkeeseen.
  • Vaahdota valkuaiset ja kääntele varovasti kastikkeeseen.
  • Hienonna veitsellä, tai jauha mantelit, irrota kukkakaalista nuput ja paloittele kanta, viipaloi purjo ja kuutioi kinkku.
  • Sipaise uunivuoka öljyllä, levitä kasvikset vuokaan, sekoita joukkoon puolet mantelijauhosta ja levitä kastike päälle.
  • Ripottele pinnalle loppu mantelijauho ja kypsennä 175 asteessa kiertoilmassa noin 35 minuuttia.
  • Suikaloi kaali, viipaloi omenat, silppua persilja, irrota granaattiomenan siemenet ja rouhi pähkinät. Sekoita salaatti.
  • Vispaa yhteen vinegrettiainekset ja pirskota kastike salaattiin.

VINKKI: Gratiinin kinkun voi korvata kasviproteiinilla tai lisätä proteiinin salaattiin.

VINKKI: Älä avaa uuninluukkua kesken paistamisen. Valkuaisvaahtoa sisältävä gratiini lässähtää jos sitä häiritsee.

VINKKI: Ainakin osan kukkakaalista voi korvata parsakaalilla, ruusukaalilla tai porkkanalla.