Hilsefaktat haltuun
Kun takinkaulukselle varisee valkeita hiutaleita, ensireaktio on usein nolostuminen. Vanhentuneen käsityksen mukaan hilse olisi seurausta huonosta hygieniasta. Nykyään kuitenkin tiedetään, että kyse on hiuspohjan tasapainon järkkymisestä.
Hiuspohjassa on muuhun kehoon nähden poikkeuksellisen runsaasti talirauhasia, jotka erittävät ihoa huoltavaa ja suojaavaa talia. Hiuspohjassa on myös aina runsaasti bakteereja ja sienikasvustoja, joilla on omat ihoa tasapainottavat ja suojaavat tehtävänsä
Hilse on merkki siitä, että ihoa suojaavassa mikrobistossa ei kaikki ole aivan kunnossa. Jotta hartioille laskeutuvan lumisateen saisi loppumaan, tasapaino pitää palauttaa,ja ensimmäiseksi on selvitettävä, minkälaatuisesta hilseestä on kyse
Hilsettä on kolmea tyyppiä:
- Valkoista
- Keltaista
- Psoria
Valkoinen hilse
Valkoinen, variseva hilse on yleisin tyyppi, ja sitä kutsutaan myös kuivaksi hilseeksi. Sitä syntyy, kun hiuspohjan talintuotanto on liian vähäistä.
Syitä on monia, ja jos päänahka on hyvin kuiva, kyse on yleensä perinnöllisestä taipumuksesta.
Kuivuminen voi myös vaihdella vuodenaikojen mukaan. Talvella moni kärsii päänahan kuivumisesta, kun kylmyys ja kuiva sisäilma heikentävät ihon hyvinvointia.
Jos kuivaa hilsettä kuitenkin ilmestyy aivan yhtäkkiä ja säästä riippumatta, ongelmana saattavat olla hiustenhoitotuotteet.
Shampoissa, hoitoaineissa, muotoilutuotteissa ja hiusväreissä saattaa olla kemikaaleja, jotka haittaavat hiuspohjan tervettä talintuotantoa. Hilseilevälle päänahalle kannattaa valita kuivalle ja herkälle iholle tarkoitettuja hiustenhoitoaineita: hiuspohjalle on olemassa jopa hoitavia päivävoiteita aivan kuten kasvoillekin.
Jos hilse on valkoista, päänahkaa kannattaa hoitaa öljyä sisältävillä,kosteuttavilla puhdistustuotteilla
Lue myos: Näin pääset eroon päänahan kutinasta
Keltainen hilse
Jos hilse on keltaista ja rasvaista, kyseessä on todennäköisesti seborrooinen ekseema eli tali-ihottuma. Se ei ole allerginen reaktio eikä johdu huonosta hygieniasta eikä myöskään tartu.
Kyseessä on sieni, jota esiintyy kaikkien iholla. Rasvaisessa, kosteassa hiuspohjassa sienellä on kuitenkin poikkeuksellisen hyvät olot kasvaa.
Päänahkaa muodostuu tällöin pieniä kellertäviä rasvaisia paakkuja, jotka istuvat tiukassa päänahan pinnassa.
Tämän aiheuttaa iholla yleisesti esiintyvä hiivasieni nimeltä pityrosporum ovale. Jos hiuspohja on rasvainen ja kostea eikä pääse tuulettumaan, sienen kasvuolot paranevat, ja se alkaa muodostaa pieniä kellertäviä rasvaisia paakkuja, jotka istuvat tiukassa päänahan pinnassa. Hilseilyn lisäksi oireita ovat punoitus, kutina ja hiustenlähtö.
Ongelma on usein yleisempi paksuhiuksisilla kuin ohuthiuksisilla ihmisillä.
Tiheän hiuksiston uumenissa sieni myös nimittäin viihtyy paremmin. Runsas hikoilu voi myös vauhdittaa sienen kasvua, mutta sitä voi myös torjua monin konstein:
- Jos hiushohja rasvoittuu helposti, kannattaa kokeilla talin tuotantoa hillitseviä hiustenhoitotuotteita.
- Hiusten pesun jälkeen kannattaa kuivata hiukset hiustenkuivaajalla, jolloin hiuspohja ei ehdi olla pitkään kosteana.
- Pöyhi hiuksia aika ajoin, niin hiuspohja saa ilmaa ja myös hieman valoa – nämä nimittäin heikentävät sienten kasvuoloja.
Keltainen hilse kertoo sieni-infektiosta. Sitä voi hoitaa esimerkiksi ketokonatsolia sisältävillä tuotteilla.
LUE MYÖS: Mitä jalkasieni on?
Hajusteista on haittaa
Joskus hilse johtuu sairaudesta. Krooninen ihosairaus psoriasis, johon kuuluu ihosolujen liian lyhyt elinkaari, jättää ihon pinnalle hilseenkaltaisen kerroksen kuollutta ihosolukkoa.
Usein iho myös punoittaa ja kirvelee kivuliaasti. Psoriaasipohjainen hilse muodostaa ihon pinnalle levymäisiä vaaleita kerroksia. Jos psoriasis vaivaa päänahkaa, sitä esiintyy todennäköisesti muuallakin kehossa.
Ihon- ja hiustenhoitotuotteiden on tällöin syytä olla hajusteettomia. Vaivan laatu ja syy on kuitenkin aina syytä varmistaa lääkärin vastaanotolla.
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehden numerossa 13/2021