Testissä kompressiosukat

Kompressiosukat voivat parantaa juoksijan menoa, sillä kevyesti puristavat sukat edistävät verenkiertoa ja tukevat lihaksia. Tutustu sukkien tarjoamiin hyötyihin ja katso, mitkä kompressiosukat olivat KUNTO PLUSsan testin parhaat.

Nainen juoksee kompressiosukat jalassa

KOMPRESSIOSUKAT Monet kokevat, että kompressiosukat keventävät askelta juoksulenkillä.

© iStock

Kompressiosukat ovat tätä nykyä tuttu näky lenkkipoluilla. Jos et ole vielä itse kokeillut niitä, saat tästä jutusta vinkkejä siihen, millaiset kompressiosukat ovat parhaat ja mihin kaikkeen niiden väitetään pystyvän. KUNTO PLUS on testannut kompressiosukkia useaan otteeseen, joten tutustu ihmeessä testituloksiin ja kokeile, saatko sukista ylimääräistä potkua juoksuun.

Kompressiosukat – opas

Mitä kompressiosukat ovat?

Kompressiosukat ovat pitkät, hieman polven alle ylettyvän sukat. Ne on yleensä tehty vahvasta ja joustavasta kankaasta, joka puristaa eli saa aikaan kompression jalkaan. Kompressiosukat ovat todella tiukat ja napakat, koska niiden tarkoitus on kuljettaa verta poispäin jaloista tavallista tehokkaammin. Tämän tavoitteena on nopeuttaa palautumista ja ehkäistä lihasten kipeytymistä ja vammoja.

Miten kompressiosukat toimivat?

Kompressiosukat on kehitetty vaikuttamaan verenkiertoon. Sydän pumppaa verta valtimoiden kautta kaikkialle kehoon. Veri palaa takaisin sydämeen laskimoiden kautta. Suurimman työn elimistö tekee tässä juuri jaloissa, jotka ovat kauimpana sydämestä.

Yksilöiden välillä on eroja siinä, miten kovalla paineella sydän pumppaa verta muualle elimistöön ja sieltä takaisin sydämeen. Kun sydän pumppaa verta esimerkiksi käsiin ja jalkoihin, paine on useimmiten noin 120 mmHg, mutta kun veri on kiertänyt kudoksissa ja palaa takaisin sydämeen, paine onkin enää noin 5-10 mmHg. Tämä voi tarkoittaa sitä, että verta kertyy kudoksiin liikaa. Esimerkiksi jalkojen turvotus johtuu tästä, eli jalkojen verisuoniin on kertynyt runsaasti verta.

Kompressiosukat on suunniteltu edistämään veren virtausta takaisin sydämeen. Tämä tapahtuu sukkien aikaansaaman paineen avulla. Paine on suurimmillaan nilkassa ja pienenee polvea kohti mentäessä. Näin kompressiosukat tehostavat verenkiertoa ja vähentävät veren kertymistä jalkoihin eli jalkojen turvotusta ja väsymyksen tunnetta.

Alla olevasta kuvasta näet, miten kompressiosukat vaikuttavat verenkiertoon. Punaiset suonet ovat valtimoita, joita pitkin veri virtaa jalkoihin, ja siniset ovat laskimoita, joita pitkin veri palaa sydämeen.

Näin kompressiosukat vaikuttavat jalkojen verenkiertoon.

Miten kompresssiosukat tukevat treeniä?

Monet urheilijat kokevat, että kompressiosukat parantavat heidän suoritustasoaan, vaikka kaikille vaikutuksille ei olekaan vielä löydetty tieteellisesti pitäviä todisteita. Tutkijat keskustelevat esimerkiksi siitä, voivatko kompressiosukat parantaa kestävyyttä ja lisätä juoksuvauhtia.

Tutkimuksissa on kuitenkin todistettu, että kompressiosukat tehostavat verenkiertoa ja tukevat lihaksia. Ainakin osalle tämä tarkoittaa sitä, että treenin jälkeinen väsymyksen tunne ja lihaskivut jaloissa vähenevät.

Parasta onkin kokeilla sukkia itse – niistä ei nimittäin ole mitään haittaakaan. Sukkia testatessasi mieti samalla, mitkä seuraavasta neljästä hyödystä koet itse saavasi:

Kompressiosukat voivat tuoda mukanaan nämä 4 hyötyä

Kompressiosukat voivat vähentää lihaskipua: Kompressiosukat keventävät lihaksiin kohdistuvaa rasitusta, sillä ne parantavat lihaskudoksen verenkiertoa lihakseen sukkien ansiosta kohdistuvan paineen avulla. Veri palaa siis tehokkaammin takaisin sydämeen, mikä antaa veren immuunisoluille vähemmän aikaa tunkeutua lihakseen ja aiheuttaa tulehdusta, joka yleensä saa aikaan lihasten kipeytymisen treenin jälkeen.

Kompressiosukat voivat lievittää lihasväsymystä: Tutkimuksissa on osoitettu, että kompressiovaatteet vakauttavat lihaksia ja vähentävät väsymyksen tunnetta treenin aikana. Tutkijoiden mukaan lihakset oletettavasti väsyvät vähemmän, kun ne pysyvät vakaina kompression ansiosta. Toisaalta tutkijat ovat erimielisiä siitä, saako puuttuva fyysisen väsymyksen tunne ihmisen suoriutumaan paremmin, sillä väsymyksessä on lihasten fysiologian lisäksi kyse myös aivojen mentaalisesta prosessista.

Kompressiosukat voivat vähentää lihasvammoja: Kompressiosukat vähentävät lihasvammoja, sillä ne vakauttavat lihaksia treenin aikana.

Kompressiosukat voivat nopeuttaa palautumista: Treenin aikana lihaksissa tapahtuu väistämättä mikroskooppisen pieniä lihasvaurioita. Kompressiosukat stabiloivat lihaksia, mikä edistää lihassolujen uusiutumista eli lihasvaurioiden korjaamista. Tällöin lihakset tuntuvat vähemmän kipeiltä. Suurimman vaikutuksen saat, kun puet kompressiosukat jalkaan heti treenin jälkeen ja pidät niitä noin vuorokauden sen jälkeen.

Lisäävätkö kompressiosukat juoksuvauhtia?

Kompressiosukat voivat siis tehdä olosta paremman treenin aikana. Eri asia on, voivatko ne parantaa suoritustasoa eli saada siis juoksijan juoksemaan nopeammin ja pidempään. Tutkimuksissa ei vielä ole löydetty tähän varmaa vastausta.

Uusiseelantilaisen Massey Universityn tutkimusten mukaan kompressiosukat eivät hyödyttäneet kokeneita juoksijoita lainkaan juoksulenkin aikana tai heti sen jälkeen.

Toisaalta saksalaisen Erlangen-Nürnberg-yliopiston tutkimuksissasaatiin paljon myönteisempiä tuloksia. Tutkimuksissa urheilijoita pyydettiin juoksemaan tiettyä vauhtia niin kauan kuin he jaksoivat. Kävi ilmi, että kompressiosukkia käyttävät koehenkilöt jaksoivat säilyttää vauhdin 5 prosenttia pidempään kuin muut, koska heidän anaerobinen kynnyksensä, eli se nopeus, jossa lihaksiin alkaa kertyä nopeasti maitohappoa, oli merkittävästi korkeampi. Tiukkoja, polveen asti ulottuvia kompressiosukkia käyttäneiden koehenkilöiden nopeus oli 14,1 km/h, kun taas ilman kompressiosukkia juosseiden nopeus oli 13,9 km/h.

Erilaisista tutkimustuloksista huolimatta tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että kompressiosukat näyttävät hyödyttävän juoksijaa silloin, kun juostaan pitkiä matkoja suhteellisen kovaa vauhtia.

Ehkäisevätkö kompressiosukat sairauksia?

Kyllä, kompressiosukat voivat ehkäistä suonikohjuja, laskimoiden vajaatoimintaa ja jalkojen veritulppia – sekä jalkojen yleistä turvotusta ja väsymyksen tunnetta, joka voi johtua esimerkiksi raskaudesta tai siitä, että istuu paikallaan pitkiä aikoja vaikkapa lentokoneessa tai töissä.

Kompressiosukat voivat olla lääkärin määräämä lääke verenkierto-ongelmista kärsiville, sillä sukat voivat ehkäistä suonikohjuja ja jalkojen verisuonten kalkkeutumista ja parantaa jalkojen verenkiertoa. Jos haluat sukista Kela-korvauksen, puhu asiasta lääkärisi kanssa.

Millaiset kompressiosukat kannattaa ostaa?

Kun olet ostamssa kompressiosukkia, kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

 • Kompressiosukkien istuvuus: Sukkien tulee olla napakat pohkeesta, mutta ei niin tiukat, että niitä on epämukava käyttää.

 • Materiaali: Materiaalin tulee olla mukavan tuntuista, hengittävää ja ilman hiertäviä saumoja.

 • Kompressio: Sukan tulee olla tiukin nilkan kohdalla, ja paineen tulee vähentyä vähitellen polvea kohti noustaessa.

Näin ostat sopivan kokoiset kompressiosukat

Tavalliset sukat voi ostaa kengän koon perusteella, mutta sama menetelmä ei toimi, jos haluat ostaa juuri itsellesi sopivat kompressiosukat.

Sukkien on tarkoitus olla napakat, jotta ne saavat aikaan painetta, joten koon on oltava juuri sopiva. Ostatpa sitten kompressiosukat valmiista valikoimasta tai teetät ne juuri itsellesi sopiviksi, on syytä käyttää mittanauhaa ennen koon valitsemista. Tärkeimmät mitat ovat nilkan ja pohkeen ympärys. Mittaa siis nilkan ympärysmitta nilkan kapeimmasta kohdasta ja pohkeen ympärysmitta sen paksuimmasta kohdasta. Jalkaterän koolla ei ole kovin suurta merkitystä, kunhan sukkaa on mukava käyttää.

Lisää vinkkejä ja apua saat urheilukaupasta. Varsinkin juoksuun erikoistuneet myyjät ja liikkeet osaavat auttaa myös kompressiosukkien valinnassa.

Mittaa nämä koot kompressiosukkia ostaessa

NÄMÄ MITAT OTTAMALLA LÖYDÄT SOPIVAT KOMPRESSIOSUKAT: 1. Pohkeen ympärys sen paksuimmasta kohdasta

 1. Nilkan ympärys sen kapeimmasta kohdasta

 2. Kengän koko, jotta voit valita sukan teräosan koon oikein

Miten kompressiosukat puetaan?

Kompressiosukat ovat todellat tiukat, joten siksi niiden pukeminen ei ole yhtä helppoa kuin tavallisten sukkien.

 1. Rullaa sukka kasaan sukan suuaukon ympärille.
 2. Laita jalkaterä sukkaan ja varmista, että sukka istuu hyvin jalkaterän ympärillä.
 3. Rullaa sukka tasaisesti molemmin käsin vähitellen ylöspäin.
 4. Tarkista lopuksi, että sukka istuu oikein ja että se ulottuu ylhäällä niin ylös kuin on tarkoituskin.

Miten kompressiosukkiin tarttuneen hajun saa pois?

Kompressiosukat kannattaa pestä jokaisen käytön jälkeen, jotta niihin ei ala kertyä bakteeri- ja sienikasvustoa. Pese kompressiosukat 40 asteessa ja ripusta kuivumaan. Huuhteluainetta ei kannata käyttää, jotta kompressio-ominaisuus säilyy.

Jos kompressiosukat haisevat pahalle, kokeile pestä ne desinfioivalla pyykinpesuaineella. Se poistaa hajuja ja bakteereita, mihin tavallinen pesuaine ei välttämättä pysty.

KUNTO PLUSsan testissä kompressiosukat

KUNTO PLUS testaa jatkuvasti erilaisia kompressiosukkia. Kompressiosukat arvioidaan perusteellisesti mm. ulkonäön, istuvuuden, kompression ja hinnan osalta.

KUNTO PLUS testasi nämä 6 kompressiosukat vuonna 2019

 • Newline-kompressiosukat – Compression Sock
 • Seger-kompressiosukat – Running Mid Compression
 • CEP-kompressiosukat** – Run Socks 3.0
 • Gococo-kompressiosukat – Compression Superior
 • 2XU-kompressiosukat – Vectr Light Cushion
 • Asics-kompressiosukat – Compression Sock

Mitkä kompressiosukat olivat testin parhaat vuonna 2019? Entä mitkä olivat paras ostos? Lataa testitulokset alta.

KUNTO PLUS testasi nämä 5 kompressiosukat vuonna 2018

 • 2XU-kompressiosukat** – Compression Performance Run Socks
 • Falke-kompressiosukat** – Energizing Cool
 • CEP-kompressiosukat** – Nighttech
 • Hummel-kompressiosukat** – Tech Compression Sock
 • Compression Sport -kompressiosukat** – Full Socks V2 1

Mitkä kompressiosukat olivat testin parhaat vuonna 2018? Entä mitkä olivat paras ostos? Lataa testitulokset alta.