Miksi uinti on hyvää treeniä

Uinti on hellävarainen ja tehokas treenimuoto, joka sopii kaikille. Moni kuitenkin unohtaa, että uinti olisi hyvä lisä omaan lajikirjoon. Annamme yhdeksän syytä ryhtyä uimaan.

Nainen seisoo uimalakki päässä uimahallissa

UINTI on tehokas treenimuoto.

© iStock

1 Vesi hellii kehoa


Uinti on keholle hellävaraista liikuntaa, koska vedessä ei tarvitse kannatella omaa painoaan, vaan vesi kantaa uimarin painon.

Vedessä liikkuminen vaatii kovaa lihastyötä ja kuluttaa siksi runsaasti energiaa, mutta ei kuormita luustoa eikä niveliä. Siksi uinti on hellävaraisempaa liikuntaa kuin esimerkiksi juoksu, jossa kehoon kohdistuu jalkojen kautta jatkuvasti iskuja ja tärähdyksiä.

Uintikaan ei kuitenkaan ole täysin riskitöntä liikuntaa. Huipputason uimarit kärsivät usein esimerkiksi olkapäävaivoista, mutta nämä vammat piinaavat harvemmin kuntouimareita – erityisesti, jos uintitekniikka on hallussa ja olkapäiden lihaksisto on tasapainossa.

2 Voimaa lihaksiin


Uinti on hyvää lihaskuntotreeniä koko keholle, sillä uidessa töihin joutuvat niin keskivartalo, jalat kuin kädetkin. Uintityylistä riippuen pulikointi kuormittaa lähes kaikkia isoja lihasryhmiä. Uintityylejä kannattaa vaihdella mahdollisimman paljon.

Töihin joutuvat lihasryhmät

© KUNTOPLUS

Vapaauinti

  • Kädet
  • Rinta
  • Keskivartalo
  • Lantio
  • Reidet
© KUNTOPLUS

Rintauinti

  • Rinta
  • Olkavarret
  • Reidet
© KUNTOPLUS

Selkäuinti

  • Kädet
  • Selkä
  • Lantio
  • Reidet
© KUNTOPLUS

Perhosuinti

  • Keskivartalo
  • Pakarat
  • Selkä
  • Hartiat

3 Syke korkealle uimalla


Ihminen tottuu liikkumaan vedessä jo kohdussa sikiövaiheessa, mutta kadottaa kykynsä synnyttyään ja joutuu opettelemaan uimataidon alusta lähtien uudestaan.

Kohdusta tutun rentouttavan kellumisen lisäksi vedessä voi tehdä myös sykettä reippaasti kohottavaa treeniä.

Vapaauinnissa vauhtia saa lisättyä käsivetoja tihentämällä, kun taas rintauinnissa lisävauhtia haetaan jalkapotkuja tehostamalla ja tihentämällä.

Näin tehostat uintia

Käytä räpylöitä
Räpylät tuovat reilusti lisää vauhtia vapaauintiin, mutta varmista etukäteen, että räpylöiden käyttö uimahallissa on sallittua.

Tee intervallitreeniä
Monien muiden lajien tavoin intervallitreeni tuo lisätehoa myös uintiin. Kokeile uida vaikkapa kolme altaanväliä nopeasti ja niiden perään yksi altaanväli hitaammin.

Kokeile uimalautaa
Vaahtomuovista valmistettu uimalauta sopii erityisesti alavartalon treenaamiseen, kun voit keskittyä potkujen hiomiseen.

4 Lisää liikkuvuutta


Vedessä kehon liikkuvuus lisääntyy – ja siksi uinti sopii erityisen hyvin esimerkiksi ikääntyneille.

Hartiat ja selkä liikkuvat eri tavalla vedessä, jolloin jäykkä ylävartalo ei haittaa liikkumista yhtä paljon kuin monessa kuivalla maalla harrastettavassa lajissa.

Esimerkiksi jäykällä selällä liikkuminen voi olla maalla hankalaa mutta vedessä vähemmän kivuliasta, ja uinti saattaa jopa lievittää jäykkyyksiä.

Jos kehosi on todella jäykkä, muista tehdä lämmittely huolellisesti.

5 Ei tarvetta välinehankinnoille


Uinti on suhteellisen edullinen liikuntamuoto, sillä uimahalliin pääsee yleensä alle kymmenellä eurolla ja muut kustannukset koostuvat uimapuvun ja pyyhkeen hankinnasta. Voit tietysti hankkia muitakin välineitä, jos tunnet hyötyväsi niistä ja kukkarosi antaa myöten.

6 Uintitekniikka on helpohko oppia


Et ole koskaan liian vanha uimaan, ja vaikka oikean uintitekniikan oppiminen saattaa vaatia hieman harjoittelua, moni yllättyy siitä, miten nopeasti vedessä eteneminen helpottuu, kun tekniikasta pääsee jyvälle.

Moni pitää vapaauinnin oppimista vaikeana, vaikka nimenomaan krooli on useimpien lapsena oppiman koirauinnin jatke. Kroolin oppimista saattaa vaikeuttaa ensi alkuun se, jos on oppinut lapsena uimaan ensin rintauintia tai jos ei pidä kasvojen veteen painamisesta.

Jos haluat oppia vapaauinnin ja muidenkin uintityylien salat, ilmoittaudu eri tahojen tarjoamille aikuisten tekniikkakursseille.

Omaa uintia on mahdotonta nähdä ulkoapäin, joten siksi uintivalmentajan vinkit ja havainnot voivat parantaa omaa uintitekniikkaa merkittävästi. Lisäksi tekniikkatreenit ovat hauskoja!

Ota krooli haltuun

Tip: Hox! Napauttamalla kuvan ympyröitä saat lisätietoja

Ota oikea asento vedessä

Moni yrittää kroolata litteänä vatsallaan, vaikka vapaauinnissa ollaan enimmän aikaa kyljellään, jolloin hengittäminen ei vaadi niin suurta pään kiertämistä.

Hengitä kunnolla ulos

Vapaauinnissa uloshengityksen tulee olla voimakas puhallus. Moni vain henkäisee ulos, jolloin myöskään sisäänhengitys ei onnistu kunnolla. Pinnallinen hengitys johtaa nopeasti hengästymiseen.

Rentouta keho

Kilpauimareiden vapaauinti näyttää niin helpolta, koska he uivat pääosin keho rentona. Pyri siis samaan!

Käytä jalkoja tehokkaasti

Potkujen tulee lähteä lantiosta asti, ei vain polvesta alaspäin. Nilkat ovat rentoina, jolloin jalkaterät lisäävät eteenpäin vievää voimaa potkuihin.

7 Uidessa mieli rauhoittuu


Vedessä pääsee uuteen elementtiin, joka tuntuu aivan erilaiselta kuin maalla oleminen. Vedessä voi rentoutua ja antaa ajatusten vaeltaa vapaasti. Moni uimari kokee myös, että altaanvälien uiminen rauhoittaa mieltä – yksitoikkoinen liikkeiden toistaminen antaa mahdollisuuden tyhjentää mieli ja kääntää ajatukset sisäänpäin.

8 Helppo yhdistää


Vaikka kävisit yleensä uimassa tavallisessa uimahallissa, voit aina toisinaan suunnata uimahallin sijasta kylpylään, jossa on helppo yhdistää uintitreeni pieneen hemmotteluhetkeen.

Kylpyläreissu voi olla palkintosi hyvistä uintitreeneistä tavallisessa uimahallissa. Kylpylässä voit esimerkiksi saunoa uinnin jälkeen rauhassa erilaisissa saunoissa tai hemmotella itseäsi kylpylän tarjoamilla hoidoilla.

Esimerkiksi vartalohoito sopii klooriveden rasittamalle iholle, samoin kuin kasvohoitokin. Tai voit kokeilla hierontaa tai vaikka kuumakivihoitoa. Tavallisessa uimahallissakin voit rentoutua uinnin jälkeen rauhassa saunassa, jos tuntuu, että puolen tunnin uintitreeni ei muuten ole hallimatkan arvoinen.

Monissa uimahalleissa on myös kylmäaltaita, joita kannattaa kylmänarankin kokeilla, sillä pieni kastautuminen jääkylmään veteen virkistää kummasti verenkiertoa ja antaa euforisen hyvänolontunteen.

LUE MYOS: Miksi saunominen on terveellistä

9 Voit uida myös avovedessä


Syksy voi tuntua erikoiselta ajalta harrastaa avovesiuintia, mutta sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla varsinkin, jos uimahallien hälinä ja kloorivesi häiritsevät.

Avovesiuinti sopii vankan uimataidon hankkineille, ja uinti on aina turvallisinta kaverin kanssa. Jos haluat uida muulloinkin kuin kesällä, kannattaa hankkia lisäksi märkäpuku.

Lisäturvallisuutta tuo avovesiuimareiden käyttämä kelluke, jonka varassa voi kellua vedessä ja joka lisää uimarin näkyvyyttä vedessä.

Jotkut kellukkeet toimivat samalla myös kuivapussina, johon saat mukaan tärkeät pikkutavarat, kuten avaimet ja mahdollisesti myös GPS-laitteen, jos uit pidempiä matkoja.

LUE MYÖS: Tästä syystä talviuinti tekee hyvää

Puvun valinta

Kokeile rohkeasti avovesiuintia eri vuorokaudenaikoihin, niin näet ja koet ympäristön muutoksen.

Kuivapuku

  • Löysähkö puku sopii melontaan ja sukeltamiseen 10–17-asteisissa vesissä.
  • On vedenpitävä, joten puvun alla pysyy kuivana.

Pitkälahkeinen uimapuku

  • Triatlonistien käyttämä uimapuku sopii myös kylmässä vedessä uimiseen.
  • Ohuempi kuin märkäpuku, joten mahdollistaa paremman liikkuvuuden vedessä.

Märkäpuku

• Lämmittää ja kelluttaa uimaria, joten sopii avovesiuintiin. Neopreenipuku päästää hieman vettä sisään, jolloin keho lämmittää veden, joka puolestaan pitää uimarin lämpimänä.
• Materiaalin paksuus vaihtelee 1 ja 8 millimetrin välillä.
• Rajoittaa hieman liikeratoja, joten puvun hyvä istuvuus on syytä varmistaa ennen ostopäätöstä.

Asiantuntija: uinti- ja triatlonvalmentaja S. Nielsen