Miksi saunominen on terveellistä

Kun illat pimenevät, on ihanaa rentoutua ja nollata päivän kuohut lämpimässä saunassa. Saunasta voi saada paljon muutakin kuin mielihyvää. Elimistö reagoi saunaan monin tavoin, ja saunominen on myös terveydelle hyväksi.

Nainen pyyhe ympärillään saunan lauteilla - sauna on hyväksi keholle ja mielelle

SAUNA – Sauna on hyväksi keholle ja mielelle.

© iStock

Sauna yhdistyy useimpien mielessä mökkeilyyn tai viikonlopun viettoon. Saunomisen tuottama ihana rentous onkin kullan arvoista. Mutta sauna tarjoaa myös paljon muuta.

Tuoreiden tutkimusten mukaan saunominen on monin tavoin terveellistä. Tarvitsee vain saunoa riittävän usein, mieluiten 2–3 kertaa viikossa. Lue täältä, mitä muuta ihanteelliseen, terveyttä edistävään saunakokemukseen kuuluu!

1 Mitä sauna on?


Sauna ja saunominen ovat pysyneet perustaltaan samana jo vuosisatojen ajan. Suomessa arvioidaan olevan yli kolme miljoonaa saunaa, mikä tekee Suomesta saunojen suurvallan. Sana "sauna" onkin lainattu suomen kielestä muihin kieliin. Tämänhetkisen tiedon mukaan sana on alun perin kotoisin saamelaiskielistä ja se on tarkoittanut (lämmitettävää) kuoppaa tai kieppiä.

Sana "löyly" puolestaan tunnetaan kaikissa itämeren- suomalaisissa kielissä, ja se on luultavasti alun perin merkinnyt sielua tai henkeä, elämää.

2 Mikä saunan lämpötila on hyvä?


80–90 astetta on hyvä saunan lämpötila.

3 Mitä elimistössä tapahtuu saunassa?


Sauna on suosittu hyvinvoinnin lähde hyvästä syystä. Saunomisen lämpö vaikuttaa sekä kehoon että mieleen havaittavasti. Seuraavassa kerrotaan, mitä elimistössä tapahtuu saunomisen aikana.

 • SYDÄN LYÖ NOPEAMMIN
  Lääketieteellisen tutkimuksen mukaan sydän lyö saunassa noin 50 prosenttia nopeammin, ja syke voi kohota 60–70 lyönnistä minuutissa jopa 110–120 lyöntiin minuutissa.

 • KEHO JA MIELI RENTOUTUVAT
  Lämpö saa sekä kehon että mielen rentoutumaan. Lihakset rentoutuvat ja nivelet tulevat pehmeämmiksi ja joustavammiksi.

 • VERENPAINE LASKEE
  Lämpö saa verisuonet laajenemaan, minkä ansiosta verenkierto vilkastuu. Sydämen ei tarvitse lyödä niin voimakkaasti, kun verenkierto soljuu muutenkin, jolloin verenpaine laskee.

 • KEHOSTA POISTUU NESTETTÄ
  Valuipa hiki iholla havaittavasti tai ei, kehosta poistuu varmuudella nestettä, kun se altistuu saunan lämmölle ja löylylle.

LUE MYÖS: Tästä syystä talviuinti tekee hyvää

4 Miten sauna vaikuttaa terveyteen?


Harva suomalainen käy saunassa pelkästään terveysvaikutusten takia, mutta niistäkin on viime vuosilta useita tutkimustuloksia. Monilta osa-alueilta tarvitaan toki lisää tutkimuksia tulosten tarkentamiseksi, mutta jo tähän mennessä tiedot viittaavat vahvasti siihen, että saunominen on monin tavoin hyödyllistä ja terveellistäkin. Saunalla arvioidaan olevan terveellisiä vaikutuksia esimerkiksi kaikkeen alla esiteltyyn.

5 Kuinka usein pitäisi saunoa?


Saunoitpa sitten joka päivä tai vain kerran vuodessa, valinta on sinun. Jos kuitenkin haluat nauttia saunan terveyttä edistävistä vaikutuksista, on saunassa käytävä muulloinkin kuin jouluna. Tutkimustulosten mukaan tarvitaan 2–3 säännöllistä viikoittaista saunomiskertaa, joihin kuuluu 10–15 minuuttia löylyttelyä kerrallaan, jotta sauna hyödyttää terveyttä.

Sauna

KUINKA USEIN PITÄISI SAUNOA? Saunan kaikkien terveyshyötyjen saamiseksi olisi hyvä saunoa 2 - 3 kertaa viikossa ja olla löylyssä 10 - 15 min.

© iStock

6 Milloin ei saa mennä saunaan?


 • Kuumeessa ei pidä mennä saunaan ja samoin on syytä välttää saunaa, jos kehossa on akuutti tulehdustila.
 • Saunomista tulee välttää myös, jos on toipumassa sydäninfarktista, aivoinfarktista tai muusta akuutista sairaudesta.
 • Matala verenpaine ja kuuma sauna ovat huono yhdistelmä, koska lämpö laskee verenpainetta laajentamalla pintaverisuonia.
 • Raskaaksi tuloa toivottaessa saattaa olla viisainta, että mies ei sauno, sillä muutamien pienehköjen tutkimusten mukaan lämpö vähentää siittiöiden määrää. Odottavalle äidille ja sikiölle saunomisesta ei kuitenkaan ole haittaa.

7 10 vinkkiä saunaan


Löylysaavi ja laudeliinakääröt

LÖYLYSSÄ – Käytä puhdasta laudeliinaa. Se on paitsi mukava, myös hygieeninen.

© iStock

8 Muun tyyppiset saunat


Perinteisen kuivan ja melko kuuman (80–90 astetta) suomalaisen saunan lisäksi on muunkinlaisia saunoja, joilla on myös erilaisia vaikutuksia saunojaan.

Erilaiset saunat

SAVUSAUNA

Savusaunan lämmitys vie aikaa, mutta on vaivan arvoinen, sillä savusaunan löyly on pehmeä, rentouttava ja hyväntuoksuinen ja tunnelma hämärässä saunassa ainutlaatuinen.

HÖYRYSAUNA

Höyrysauna eli hamam tunnetaan Suomessa myös nimellä turkkilainen sauna. Sen ilmankosteus voi olla jopa yli 100 %, ja lämpötila on vain noin 40– 50 °C. Suurin ero tavalliseen suomalaiseen saunaan on kuitenkin se, että höyrysaunassa ei ole kiuasta. Höyrysauna voi helpottaa esimerkiksi hengitysvaikeuksissa.

INFRAPUNASAUNA

Infrapunasaunassakaan ei ole kiuasta, vaan hiki nousee pintaan infrapunasäteilyn avulla. Lämpötila on noin 50 astetta. Infrapunasaunan on todettu tekevän hyvää erityisesti nivelten liikkuvuudelle ja hapenottokyvylle.

TUOKSUSAUNA

Tavallisessa suomalaisessa saunassakin voi kokea erilaisen saunaelämyksen käyttämällä saunatuoksua. Tuoksuja on saatavilla perinteisen tervan tuoksusta aina sitrushedelmiin ja eukalyptukseen saakka.