Miksi sauna tekee hyvää terveydelle

Jälleen yksi hyvä syy istua löylyihin: tutkimus osoittaa, että saunominen on hyväksi sydämelle ja verenpaineelle.

Sauna

SAUNA Saunassa keho ja mieli rentoutuvat, ja saunomisella on myös tutkitusti myönteisiä vaikutuksia terveyteen.

© iStock

Verenpaine alas saunomalla

Suomalaiset osaavat nauttia saunomisesta – ja niin kannattaakin. Sauna on nimittäin useiden tutkimusten mukaan hyväksi koko keholle, ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan saunominen myös ehkäisee kohonnutta verenpainetta. Kaksi­ tai kolme kertaa viikossa saunovien koehenkilöiden verenpainetaudin riski oli 24 prosenttia pienempi kuin niillä, jotka eivät saunoneet.

Saunan sydänystävällisyys voi johtua monista syistä. Saunominen esimerkiksi vahvistaa verisuonia ja saa sekä mielen että kehon rentoutumaan.

Millainen verenpaine olisi terveellisin? Katso verenpainetaulukko niin saat vastauksen!
LUE MYÖS: Tästä syystä talviuinti tekee hyvää

Tutkimus osoittaa: mitä enemmän saunoo, sen parempi

Saunomisen vaikutukset
© Lähde: Laukkanen T. et al: “Association Between Sauna Bathing and Fatal Cardiovascular and All-Cause Mortality Events”, published in “JAMA intern Med.”, 2015

Vasemmassa kuviossa punainen viiva kuvaa niitä, jotka saunovat kerran viikossa, harmaa niitä, jotka saunovat 2–3 kertaa viikossa, ja musta niitä, jotka saunovat 4–7 kertaa viikossa. Äkillisen sydänkuoleman riski puolittuu, jos saunoo 4–7 kertaa viikossa verrattuna vain kerran viikossa saunoviin.

Oikeanpuoleinen kuvio näyttää, että sydänterveydelle on merkitystä myös sillä, kuinka kauan lämpimässä viipyy. Äkillisen sydänkuoleman riski on 52 prosenttia pienempi niillä, jotka viipyvät saunassa 19 minuuttia kerrallaan verrattuna niihin, jotka lämmittelevät alle 11 minuuttia.

LUE MYÖS: 8 tärkeintä kysymystä aivohalvauksesta
LUE MYOS: Miksi saunominen on terveellistä

Näin sauna alentaa verenpainetta

Todella lämpimässä, kuten saunassa, elimistö reagoi valmistautumalla taistelemaan tai pakenemaan. Se panee sydämen töihin.

  1. Istu ja anna saunan lämmön helliä koko kehoa. Ihon reseptorit havaitsevat, että on kuuma, ja asettavat kehon hälytysvalmiuteen ja valmistelevat sen pakoa varten. Elimistö tulkitsee kuumuuden uhaksi, koska proteiinit ja siten myös solun dna voivat sulaa hyvin korkeassa lämpötilassa.
  2. Hypotalamus, joka säätelee esimerkiksi kehon lämpöä, vastaanottaa ihoreseptorien lähettämän signaalin. Se aktivoi sympaattisen hermoston. Samalla aktivoituu pakene- tai-taistele-reaktio.
  3. Hermosoluissa vapautuu adrenaliinia ja lisämunuaisessa noradrenaliinia. Noradrenaliini on merkkiaine ja stressihormoni kuten adrenaliinikin, ja liittyy pakene-tai-taistele- reaktioon. Sydämen syke kohoaa.
  4. Kohonnut syke saa sydämen pumppaamaan lisää verta, ja verisuonten sileät lihakset rentoutuvat, joten verisuonet voivat laajentua. Näin verisuonet "jumppaavat". Verenpaine laskee saunassa käynnin jälkeen.

OPAS: Näin käytät verenpainemittaria kotona
Älä kulje paljasjaloin yleisissä tiloissa. Käytä suihkusandaaleja kosteissa tiloissa ja kenkiä liikuntasalissa.