Professori: Kahvi on terveellisempää kuin uskotkaan
Eikö päivä käynnisty ilman kahvia? Nauti aamukahvista huoletta ja juo mieluusti vielä pari kuppia lisää päivän mittaan.
Eikö päivä käynnisty ilman kahvia? Nauti aamukahvista huoletta ja juo mieluusti vielä pari kuppia lisää päivän mittaan.
”Minun tulee juotua ihan liikaa kahvia. Eikös se lisää diabeteksen ja syövän riskiä? Ja vatsahaavan siitä nyt ainakin saa.”
Kööpenhaminen yliopiston dosentti ja Aarhusin yliopistossa kahviin perehtynyt tutkija Kjeld Hermansen törmää usein ennakkoluuloihin, joiden mukaan kahvi ei olisi kovin terveellistä.
Lue myös: Liike on lääkettä näihin sairauksiin
Hänen mukaansa kahviin liittyykin monia uskomuksia ja väittämiä, jotka eivät tosiassa pidä paikkaansa. Kahvi on nimittäin itse asiassa mainettaan huomattavasti terveellisempää.
”Tutkimus osoittaa, että kahvin juojilla on esimerkiksi 17 prosenttia pienempi kokonaiskuolleisuus verrattuna niihin, jotka eivät juo lainkaan kahvia”, hän kertoo.
Kahvin hyvää tekevät ominaisuudet perustuvat sen sisältämiin satoihin bioaktiivisiin ainesosiin.
Ainakin yhden näistä useimmat tietävätkin – nimittäin kofeiinin.
Kofeiini paitsi piristää ja lisää tarkkavaisuutta, tutkijoiden mukaan pitkälti juuri sen ansiosta kahvin juojilla on myös pienempi riski sairastua Parkinsonin tautiin.
(artikkeli jatkuu alla)
Kjeld Hermansen on kollegoineen tutkinut erästä toista kahvin terveyshyötyjen kannalta kiinostavaa ainesosaa, kafestolia.
”Ihmisillä ja eläimillä tehdyt kokeet osoittivat, että kafestoli lisää insuliiniherkkyyttä ja helpottaa glukoosin pääsyä lihassoluihin. Tämä on diabeteksen kannalta mielenkiintoinen tutkimustulos”, Hermansen selittää.
Kafestoli yhdessä kahweolin kanssa onkin todennäköisesti yksi syy siihen, miksi kahvin ystävillä on vähäisempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Myös polyfenoleilla, kahvista löytyvillä antioksidanteilla, on merkitystä tautiriskin kannalta. Professorin mukaan juuri niiden ansiosta kahvinjuojilla on vähemmän sydän- ja verisuonitauteja.
Voisi olettaa, kahvin juonnissakin pitäisi kuitenkin olla joku raja ja jokin tietty enimmäismäärä kupillisia päivässä, jotta kahvittelu ei muuttuisikin epäterveelliseksi.
Hermansenin mukaan kahvin käytöstä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, ellei ole todellinen suurkuluttaja.
"Tiedämme, että myönteisiä vaikutuksia koituu, kun kahvia juodaan puolesta kupillisesta viiteen kupilliseen päivässä. Erittäin suuret kofeiiniannokset voivat toki olla hyvin haitallisia, mutta tällöin puhutaan jo yli 50 kupista päivässä", kahvitutkija sanoo.
On kuitenkin kolme erityisryhmää, joiden on oltava hieman varovaisia kofeiininsaannin suhteen, ja joille kofeiiniton vaihtoehto voi olla välillä paikallaan.
ASIANTUNTIJA: Kööpenhaminan yliopiston apulaisprofessori ja Aarhusin yliopiston lehtori K. Hermansen