Onko sama, mitä kahvia juo?

Pressokahvi on hyvää, mutta oletko sinäkin kuullut, että se voi vaikuttaa haitallisesti kolesteroliin? Kysyimme tästä asiantuntijalta.

Kuppi kahvia puupöydällä.

PRESSOKAHVI voi nostaa hieman "pahaa" kolesterolia.

© iStock

Kahvin terveellisyyteen vaikuttaa jonkin verran se, millä tavalla se on valmistettu.

Kahvipavuissa on satoja ainesosia, mutta erityisen mielenkiintoisia ovat kahveoli ja kafestoli, jotka voivat lisätä niin kutsutun ”pahan” kolesterolin eli verisuonten kalkkeutumisriskiä suurentavan LDL-kolesterolin määrää veressä.

Jo 1990-luvulla havaittiin kuitenkin, että suurin osa näistä aineista jää suodatinpaperiin, kun kahvi valmistetaan paperin läpi suodattamalla.

Pressokahvin tai pannukahvin valmistuksessa puolestaan ei käytetä minkäänlaista suodatinta, ja siksi niiden juominen voi nostaa LDL-kolesterolin määrää enemmän kuin suodatinkahvin nauttiminen.

Vaikutus on kuitenkin niin pieni, ettei siitä tarvitse huolestua, elleivät kolesteroliarvot ole jo entuudestaan koholla.

Yleisesti ottaen kahvinjuontia ei suinkaan tarvitse pelätä, sillä kahvilla on päin vastoin erittäin paljon positiivisia terveysvaikutuksia.

Kahvi ja kolesteroli

Eri tavoin valmistetut kahvit sen mukaan,paljonko ne vaikuttavat kolesteroliin.

Suodatinkahvi
© iStock

Suodatinkahvi

Kahvi tippuu suodattimen läpi, jolloin siitä häviää suurin osa LDL-kolesterolia nostavista kahveolista ja kafestolista.

Pikakahvi
© iStock

Pikakahvi

Pikakahvijauhe valmistetaan pakastekuivaamalla, mikä tuhoaa suuren osan kolesterolin kannalta
vaarallisista ainesosista.

Latte
© iStock

Espresso, latte, cappucino jne.

Espressopohjaiset kahvijuomat ovat kolesteroliarvojaan seuraavalle välisarjan valintoja.

Presso- ja pannukahvi
© iStock

Presso- ja pannukahvi

Kun kahvin valmistuksessa ei käytetä minkäänlaista suodatinta, siinä on eniten kahveolia ja kafestolia.