Onko sama, mitä kahvia juo?
Pressokahvi on hyvää, mutta oletko sinäkin kuullut, että se voi vaikuttaa haitallisesti kolesteroliin? Kysyimme tästä asiantuntijalta.
Pressokahvi on hyvää, mutta oletko sinäkin kuullut, että se voi vaikuttaa haitallisesti kolesteroliin? Kysyimme tästä asiantuntijalta.
Kahvin terveellisyyteen vaikuttaa jonkin verran se, millä tavalla se on valmistettu.
Kahvipavuissa on satoja ainesosia, mutta erityisen mielenkiintoisia ovat kahveoli ja kafestoli, jotka voivat lisätä niin kutsutun ”pahan” kolesterolin eli verisuonten kalkkeutumisriskiä suurentavan LDL-kolesterolin määrää veressä.
Jo 1990-luvulla havaittiin kuitenkin, että suurin osa näistä aineista jää suodatinpaperiin, kun kahvi valmistetaan paperin läpi suodattamalla.
Pressokahvin tai pannukahvin valmistuksessa puolestaan ei käytetä minkäänlaista suodatinta, ja siksi niiden juominen voi nostaa LDL-kolesterolin määrää enemmän kuin suodatinkahvin nauttiminen.
Vaikutus on kuitenkin niin pieni, ettei siitä tarvitse huolestua, elleivät kolesteroliarvot ole jo entuudestaan koholla.
Yleisesti ottaen kahvinjuontia ei suinkaan tarvitse pelätä, sillä kahvilla on päin vastoin erittäin paljon positiivisia terveysvaikutuksia.
Asiantuntija: sisätautien apulaisprofessori K. Hermansen