Kahviopas

Haluatko kahvisi olevan terveellistä ja vähärasvaista, vai onko sinulle pääasia, että se maistuu hyvältä? Tästä saat selville, millainen kahvi sopii sinulle parhaiten.

LUE MYÖS: Kaikki, mitä sinun tulee tietää kofeiinista ja Kahvi voi parantaa terveyttä

Seuraavassa kahvien terveellisyys on ilmaistu asteikolla 1–5, jossa 1 on vähiten terveellinen ja 5 terveellisin.

Pannukahvi – 3

Perinteinen pannukahvi tehdään kaatamalla keitetty vesi suoraan kahvinpurujen päälle ilman suodatinta.

Tutkimusten mukaan pannukahvi vaikuttaa negatiivisesti veren kolesterolitasoihin. Vaarallisen LDL-kolesterolin määrä veressä kohoaa, mikä voi aiheuttaa rasvakertymiä verisuonten seinämiin, jolloin veritulppien riski kasvaa. Syyllisiä tähän ovat kahvin sisältämät kafestoli ja kahveoli. Pannukahvi ei sisällä mainittavasti rasvaa eikä lainkaan energiaa.

Suodatinkahvi – 4

Suodatinkahvien välillä on suuria makueroja. Jos kahvi on seissyt keittimessä kauan, se on todella pahaa. Mutta jos se on vastakeitettyä, se voi maistua todella hyvältä. Jos vaihtaa päivittäisen sokeroidun maitokahvin tavalliseen mustaan kahviin (ilman sokeria), voi laihtua jopa yhdeksän kiloa vuodessa. Tavallinen suodatinkahvi voi siis olla hyvä parannus ruokavalioon. Suodatinkahvi ei nosta kolesteroliarvoja, sillä kolesteroliarvoihin vaikuttavat aineet jäävät suodatinpaperiin. Kupillinen suodatinkahvia sisältää noin 100 mg kofeiinia.

Espresso – 4

Espresso tarjoillaan yleensä pienenä shottina. Siinä on voimakas maku, joka viehättää todellisia kahvin ystäviä. Ilman maitoa tai muita lisukkeita tarjoiltu espresso sisältää kaikki kahvin antioksidantit ja erityisesti ainetta, jonka arvellaan suojaavan suolistosyövältä. Espresso ei sisällä kaloreita. Pieni lämmin juoma voi kuitenkin sisältää kafestolia ja kahveolia, kun se on valmistettu ilman suodatinta, jolloin se voi kohottaa veren haitallisen kolesterolin tasoa.

Kanelikahvi – 3

Kanelikahvi on oikea hemmottelujuoma, joka on tehty maidosta, sokerista ja kahvista sekä maustettu kanelilla. Kanelikahvi maistuu ihanalta, mutta se ei ole mitään laihdutusjuomaa. Kaneli kyllä vaikuttaa suotuisasti verensokeriin ja se sisältää öljyjä, jotka saattavat hillitä esimerkiksi syysflunssaan liittyviä tulehduksia. Kanelikahvilla herkuttelun jälkeen kannattaa harjata hampaat, sillä juoma sisältää sokeria.

Café mocha – 2

Café mocha on maitokahvi, johon on lisätty suklaata. Juoma voi sisältää jopa 200 kcal, joten se on oikea kaloripommi! Verrattuna mustaan kahviin se voi lihottaa kolmetoista kiloa vuoden aikana, jos sitä juodaan päivittäin ja jos se on tehty täysmaitoon. Plussaksi voidaan laskea se, että café mocha ei juuri heikennä kivennäisaineiden imeytymistä, sillä se sisältää niin paljon maitoa.

Cappuccino – 3

Cappuccino on italialainen espresso, johon on lisätty vaahdotettua lämmintä maitoa ja ehkä myös ripaus kaakaojauhetta. Se tuoksuu ja maistuu todella hyvältä! Täysmaitoon tehty cappuccino sisältää 45–60 kcal kuppia kohti. Siitä kertyy karkeasti arvioiden reilut kaksi kiloa ylimääräistä painoa vuoden mittaan verrattuna mustan kahvin juomiseen. Koska cappuccino tehdään usein suodattamattomaan espressoon, se voi nostaa veren kolesteroliarvoja.

Caffè latte – 4

Latte on herkullista. Tavallinen caffè latte sisältää 120–200 kcal/lasillinen, joten jos sitä juodaan päivittäin, ei kestä kauaakaan, ennen kuin ylimääräiset kalorit alkavat kertyä lantiolle. Caffè latte on kuitenkin loistava välipala kuntoilun jälkeen, sillä sen sisältämä proteiini auttaa lihaksia palautumaan ja kofeiini sekä nopea energia virkistävät. Jos latte tehdään rasvattomaan maitoon täysmaidon sijaan, säästyy 70 kcal lasillista kohti.

Pressokahvi – 2

Pressokahvi tai ranskalainen kahvi, kuten jotkut sitä kutsuvat, on periaatteessa pannukahvia, jossa purut on painettu männällä pannun pohjalle. Kupillinen suodattamatonta pressokahvia sisältää 6–12 mg kafestolia ja kahveolia, jotka kohottavat haitallisen kolesterolin määrää veressä. Se ei tarkoita sitä, etteikö pressokahvista voisi nautiskella silloin tällöin, mutta sitä ei kannata juoda päivittäin. Pressokahvi on rasvatonta, ja se sisältää mitättömät neljä kaloria kupillista kohti. Se on ympäristölle ystävällisempi vaihtoehto kuin kahvinkeittimellä valmistettu kahvi.

Frappé – freddo – jääkahvi – ice coffee – 2

Jääkahvi tehdään maidosta, jäämurskasta ja sokerista. Joskus siihen lisätään myös makusiirappia tai kermavaahtoa, ja silloin jääkahvi voi kaloripitoisuudeltaan lähennellä jäätelöannosta ja sisältää jopa 400 kcal! Sitä ei siis kannata hörppiä liikaa, ellei halua nopeasti ylimääräisiä kiloja. Jääkahvin maku on kuitenkinaivan ylittämätön, kun sitä siemailee kuumana kesäpäivänä.

Pikakahvi – murukahvi - 4

Pikakahvi on helppo ja nopea valmistaa. Jos siihen ei lisätä sokeria, maitoa tai kermaa, se ei sisällä lainkaan kaloreita tai rasvaa. Siinä ei myöskään ole kolesterolitasoihin haitallisesti vaikuttavia aineita. Pikakahvi sisältää vähemmän kofeiinia kuin suodatinkahvi, joten sitä tarvitaan ehkä useampi kupillinen saman piristävän vaikutuksen aikaansaamiseksi.

Irish coffee - 1

Irish coffee on kahvidrinkki, jossa on kahvin lisäksi kermavaahtoa, viskiä ja fariinisokeria. Kupillinen irish coffeeta sisältää 300 kcal, joten se kannattaa laskea jälkiruuaksi. Irish coffee ei olekaan paras valinta, jos yrittää vetää kevyttä linjaa. Jotkut asiantuntijat varoittavat myös, että drinkin sisältämä kofeiini voi tehdä olosta ylipirteän: sekä kofeiini että alkoholi vaikuttavat keskushermostoon, joten kofeiini voi naamioida humalan ja hämätä juomaan liikaa.

Kofeiiniton kahvi - 4

Kofeiiniton kahvi on lyönyt läpi viime aikoina, ja Yhdysvalloissa "decaf" on jo yhtä suosittua kuin tavallinen kahvi. Kofeiinittomasta kahvista ei saa kofeiinin piristävää vaikutusta, mutta myös se suojaa tyypin 2 diabetekselta ja näyttää siltä, että kofeiinittoman kahvin suojaava vaikutus on vielä tavallista kahvia aavistuksen parempi. Kofeiiniton kahvi ei myöskään poista elimistöstä nestettä. Monien mielestä kofeiiniton kahvi maistuu aivan yhtä hyvältä kuin tavallinen kahvi.

Tämän hetken suosituimmat
Ennaltaehkäisy

Miksi saunominen on terveellistä

Treenimotivaatio

6 kevyttä tapaa treenata silloinkin, kun ei jaksaisi

Energiankulutus

LASKURI: Kaloritarve

Litteä vatsa

Kiinteyttä keskivartaloon vain 8 viikossa

Mehut

Inkiväärishotti tekee hyvää

1:15 tuntia
Letut ja lettutaikina

VIDEO: Terveelliset ja herkulliset banaaniletut 5 minuutissa

295 kcal
5 minuuttia
Laihdutus

PAINOINDEKSILASKURI: laske painoindeksisi eli BMI

Terveellinen ruokavalio

Näin muunnat grammat desilitroiksi

Ravitsemusneuvoja

Jätä suolapurkki rauhaan

Psykologia

5 asiaa, joita onnelliset naiset tekevät

Lisää aiheesta: Laihdutus
Laihdutus

Onko pätkäpaastossa järkeä vai ei?

Laihdutus

Paastoaminen oli yllättävän helppoa

Laihdutus

Tiina laihtui 9 kg 7 viikossa pätkäpaastolla

Laihdutus

Vyötäröni ei ole ollut aikoihin näin hoikka

Laihdutus

Onko popcorn terveellistä naposteltavaa?

468 kcal
10 minuuttia
Laihdutus

Totta vai tarua? 14 liikuntaa ja laihdutusta koskevaa luuloa

Laihdutus

Keittiöväline, joka vauhdittaa painonpudotusta

Laihdutus

Opas: Laihdu pysyvästi

Laihdutus

Muuta elintapasi pysyvästi terveellisiksi

Laihdutus

Paljonko kananmunassa on energiaa?

Laihdutus

Onko punaviini kaloripommi?

Newsletter background
KUNTO PLUSsan suositukset
Ennaltaehkäisy

Miksi päänahka kutiaa?

Psykologia

Tee testi: Oletko optimisti vai pessimisti?

Kuntoplus

KUNTO PLUSsan treenivideot ja ruokalistat – nyt on helppo elää terveellisesti!

Terveellisiä reseptejä

Tee itse hapanjuuri

598 kcal
4–6 päivää
5 km juoksuohjelmat

Kuunneltava juoksuohjelma: 12 viikon kuluttua juokset 5 km – vaikka aloitat nollasta

Litteä vatsa

Vatsatreeni vasta-alkajille: Tehokas treeniohjelma tuottaa tuloksia!

Psykologia

Masennustesti: Onko kyseessä masennus vai ohimenevä alakulo?

Treenivaatteet

5 TÄRKEÄÄ OMINAISUUTTA: kiinnitä näihin huomiota, kun ostat talvijuoksutrikoita

Terveys

Kokeile kirkasvalolamppua kaamosmasennusoireiden lievittämiseen

Kuntosali

Opas: Kuntosalilaitteet tutuiksi