11 hyvää syytä juoda kahvia

Täältä saat 11 syytä nautiskella kahvistasi hyvällä omallatunnolla.

11 perustelua kahvittelulle, jossa suomalaiset ovatkin maailman ykkösiä!

 • Kahvi virkistää
  Kofeiini on kahvin ainesosista se, jolla on virkistävä vaikutus. Kofeiini stimuloi keskushermostoa ja parantaa lyhytkestoista muistia, keskittymiskykyä sekä aivojen kykyä työstää informaatiota. Kofeiini sitoutuu aivojen reseptoreihin ja saa tärkeiden välittäjäaineiden, kuten dopamiinin ja serotoniinin, määrän nousemaan. Se vaikuttaa aivojen palkitsemiskeskukseen, parantaa mielialaa ja piristää. Barcelonan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan virkistävä vaikutus voi kestää jopa viisi tuntia.

 • Suojaa dementiaa ja Parkinsonin tautia vastaan
  Suomalais-ruotsalainen tutkimus, jonka tulokset raportoitiin Journal of Alzheimer’s Disease -julkaisussa, osoittaa, että kahvin juonti alentaa riskiä sairastua dementiaan. Tutkimuksen mukaan kolme kupillista kahvia päivässä suojelee iäkkäiden naisten muistia ja alentaa myös heidän riskiään sairastua Parkinsonin tautiin jopa 80 prosenttia. Suojaavan vaikutuksen arvellaan perustuvan siihen, että kahvi ylläpitää aivojen dopamiinitasoa. Parkinsonin tautiin liittyy aivojen dopamiinia tuottavien hermosolujen tuhoutuminen.

 1. Myönteinen vaikutelma kahvilla
  Ehkä esimiehelle kannattaisi keittää kupillinen höyryävän kuumaa kahvia ennen seuraavaa palkkaneuvottelua tai kehityskeskustelua. Yhdysvalloissa on huomattu, että ihminen ajattelee positiivisemmin kuumaa juomaa siemaillessaan. Tutkijat antoivat testihenkilöille joko kuumaa kahvia tai kylmää juomaa ja esittelivät heidät uudelle tuttavuudelle. Ne, jotka joivat kahvia, iloitsivat enemmän tapaamisesta ja ajattelivat uudesta ihmisestä positiivisemmin.

 2. Rintasyövän riski alenee
  Ruotsalaistutkija Helena Jernströmin tutkimukset osoittavat, että kahvi alentaa rintasyövän riskiä. Ehkäisevän vaikutuksen lisäksi kahvi voi myös parantaa jo rintasyöpään sairastuneiden ennustetta. Tutkimuksen mukaan kahvi vaikuttaa vain sellaisten naisten rintoihin, joilla on tietty geenivariantti, joka on noin puolella ruotsalaisnaisista. Vaikutuksen aikaansaamiseksi tarvitaan vähintään kolme kupillista kahvia päivässä.

 1. Maksasyövän riski alenee Japanissa toteutetun tutkimuksen mukaan kahvi voi alentaa riskiä sairastua maksasyöpään. Tutkimuksessa rotille syötettiin murukahvia. Monet tutkimukset viittaavat myös siihen, että kahvi suojaa maksaa runsaan alkoholinkäytön aiheuttamilta vaurioilta. Juhlimista seuraavaa krapulaa ei kuitenkaan kannata hoitaa kahvilla. Runsas kahvinjuonti voi vain ärsyttää mahaa entisestään ja pahentaa alkoholin aiheuttamaa nestevajetta.