Syöpä – 6 yleisintä syöpätautia

Naiset ovat miehiä onnekkaampia, mitä tulee syöpään. Silti tuhannet naiset menettävät vuosittain henkensä tälle pelätylle sairaudelle. Niinpä osallistumme taistoon syöpää vastaan tarjoamalla sinulle tietoa kuudesta yleisimmästä syöpätaudista ja niiden ehkäisystä.

Roosa nauha

NAISTEN SYÖVÄT Naisena on hyvä olla, mitä tulee syöpään. Naiset nimittäin sairastuvat syöpään harvemmin kuin miehet.

© iStock

Mitä syöpä on?

Lyhyesti sanottuna syöpä on sitä, että kehon solut eivät enää toimi niin kuin niiden pitäisi, vaan ne alkavat kasvaa ja jakaantua hallitsemattomasti. Tämä johtuu solumuutoksista. Syöpäsolut eivät toimi samoin kuin terveet solut, vaan se kasvavat ja leviävät hallitsemattomasti etäpesäkkeinä ympäri elimistöä.

Syöpä ei ole yksi yhtenäinen sairaus, vaan taudilla on satoja eri muotoja ja nimiä riippuen siitä, missä kehonosassa se syntyy.

Jokaisella syöpätaudilla on omat oireensa ja tuntomerkkinsä, joissa on vaihtelua iän, sukupuolen, levinneisyyden ja hoidon ja parantumisen suhteen.

Tässä artikkelissa keskitymme syöpiin, ja niiden riskeihin eri sukupuolilla. Sivun lopussa on linkkejä naisilla yleisimpien syöpien oireisiin, hoitoihin, ennusteeseen jne.

Mitkä syöpätaudit ovat naisilla yleisempiä kuin miehillä?

Sukupuolet ovat monella elämänalueella tasa-arvoisia, mutta syöpä ei välitä tasa-arvosta mitään, ja se koskettaa ihmisiä hyvin eri tavoin riippuen siitä, onko sattunut syntymään kahden X-kromosomin kera vai XY-yhdistelmällä.

Esimerkiksi virtsarakon syöpä on miehillä kolme kertaa yleisempi kuin naisilla, kun taas kilpirauhassyöpä on naisilla kolme kertaa tavallisempi kuin miehillä.

Naiset sairastuvat syöpään harvemmin

Vuonna 2012 julkaistun yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan naiset saavat syövän hieman miehiä harvemmin.

Miesten todennäköisyys saada jokin syöpä elämänsä aikana oli 45 prosenttia, kun taas naisilla todennäköisyys oli "vain" 38 prosenttia.

Miesten todennäköisyys saada syöpä on suurempi siitä huolimatta, että naiset elävät yleensä miehiä pidempään, mikä antaa syöpäkasvaimille enemmän aikaa syntyä ja kasvaa ja osoittautua lopulta kohtalokkaiksi.

Saattaa kuulostaa ihmeelliseltä, että sukupuolten välillä on syöpäasioissa näin suuria eroja, mutta täytyy muistaa, että biologisesti naiset ja miehet eroavat merkittävästi toisistaan.

Esimerkiksi eturauhanen löytyy ainoastaan miehiltä, ja eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä, jolta kaikki naiset välttyvät ilmiselvästä syystä. Samoin esimerkiksi kohdunrungon syöpä on naisilla yleinen syöpätyyppi, josta miehet eivät joudu kärsimään, koska heillä ei ole kohtuakaan.

Poikkeuksen tekee rintasyöpä, joka on naisten yleisin syöpä Suomessa ja joka voi periaatteessa iskeä myös miehiin, mutta on miehillä erittäin harvinainen. Vaikka miehilläkin on rinnat, rintasyöpä kehittyy paljon suuremmalla todennäköisyydellä naiselle. Yksi syy tähän ovat naishormonit, kuten estrogeeni. Vuosittain Suomessa 20–30 miestä sairastuu rintasyöpään.

Uusien syöpien lukumäärät suomalaisnaisilla vuosina 2012–2016.

Kilde: Nordcan

Estrogeeni on syypää moniin syöpätauteihin

Naisilla on viidestä kymmeneen kertaa enemmän estrogeenia elimistössään kuin miehillä, ja progesteronin eli keltarauhashormonin määrä on naisilla jopa 20 kertaa suurempi.

Molemmat näistä hormoneista, erityisesti estrogeeni, lisäävät tietyntyyppisten syöpäkasvaimien kasvua, esimerkiksi juuri niiden, joista aiheutuvat rinta-, kohdunrungon- ja munasarjasyöpä.

Naishormonien määrä ei selitä ainoastaan sitä, miksi rintasyöpä on naisilla miehiä yleisempi, vaan myös sitä, miksi yllä mainitut syövät iskevät joihinkin naisiin muita todennäköisemmin.

Naishormonien määrä nimittäin kohoaa kuukautiskierron tietyissä vaiheissa, ja tutkimuksin on pystytty todistamaan, että mitä useampia kuukautisia naisella on ollut, sitä suurempi on hänen riskinsä saada jokin yllä mainituista syövistä.

Yksi parhaista tavoista pienentää rintasyövän ja kohdunrungon syövän riskiä onkin tulla raskaaksi, jolloin kuukautiset loppuvat raskauden ajaksi. Useita lapsia synnyttäneet naiset kärsivät lapsettomia naisia harvemmin näistä syövistä.

Sama koskee naisia, joilla kuukautiset ovat alkaneet myöhään ja joilla vaihdevuodet alkavat aikaisessa vaiheessa.

Miten syöpää voi ehkäistä?

Kovin moni nainen tuskin hankkii lapsia vain syöpäriskiä pienentääkseen, mutta syöpäriskiä voi vähentää monilla muilla, elintapoihin liittyvillä valinnoilla.

Esimerkiksi keuhkosyöpä on yhteydessä tupakointiin, samoin kuin auringossa oleskelu kasvattaa ihosyövän ja melanooman riskiä.

Lopettamalla tupakoinnin ja rannalla ilman aurinkosuojaa löhöilyn voi siis pienentää omaa syöpäriskiään merkittävästikin.

Tupakointi ja UV-säteet vahingoittavat suoraan keuhkojen ja ihon soluja ja kasvattavat siten syöpäriskiä, mutta muiden syöpien riskiä voi vähentää tavoilla, jotka eivät ole yhtä ilmiselviä.

Esimerkiksi liikunta voi auttaa pienentämään tiettyjen syöpien, kuten kohdunrungon syövän, riskiä, kun taas alkoholinkäytön vähentäminen auttaa pienentämään rintasyövän riskiä.

LUE MYÖS: Suurentunut imusolmuke on useimmiten harmiton

Iskeekö syöpä sattumalta?

Huono uutinen on kuitenkin se, että syövältä ei voi omilla elintavoilla kokonaan suojautua, sillä syöpien syntyyn vaikuttavat myös perintötekijät ja sattuma. Syöpä syntyy, kun solun geenit vaurioituvat ja alkavat muuttua.

Elimistömme osaa korjata tiettyjä muutoksia mutta ei kaikkia, joten on osin sattumastakin kiinni, kehittyykö syöpä vai ei.

Jos sinulla todetaan syöpä, kaikki toivo ei suinkaan ole mennyttä, sillä syöpähoidot ovat kehittyneet paljon viime vuosikymmenien aikana. Mm. syöpäseulontojen ja uusien hoitojen ansiosta kaikista syöpään sairastuneista naisista 69 % ja miehistä 67 % on elossa viiden vuoden kuluttua sairastumisesta.

Tässä artikkelissa keskitymme naisten yleisimpiin syöpiin ja annamme niistä tietoa sekä kerromme, mitä omalla kohdallaan voi tehdä syöpäriskin pienentämiseksi. Käydään siis yhdessä taistoon syöpää vastaan!

Kuinka moni selviää syövästä?

Kehittyneet hoidot ja yleisimpien syöpien muutos ovat vaikuttaneet siihen, että viiden vuoden elossaololuvut ovat nousseet viime vuosina noin viidellä prosentilla.

Lähde: Syopajarjestot.fi

Tietoa 6 naisilla yleisimmästä syöpätaudista

Lue lisää naisten yleisimmistä syöpätaudeista:

Annamme tietoa syöpätaudeista, niiden hoidosta ja siitä, miten voit pienentää riskiäsi sairastua niihin.

Lähteet: Syöpäjärjestöt, Duodecim, Nordcan