Punahiuksinen nainen hymyilee
Runsas auringolle altistuminen voi lisätä melanooman riskiä

Vaaleaihoisilla ja puna- ja vaaleahiuksisilla melanooman riski voi olla korkeampi.

Mistä melanooman tunnistaa?

Melanoomaan sairastuu vuosittain yli 1 400 suomalaista. Tärkeintä syövän hoidossa on tunnistaa se ajoissa. Lue, mihin ihon muutoksiin kannattaa etenkin kiinnittää huomiota.

tiistai 26. kesäkuuta 2018

Tarkkaile luomiasi

Kesällä voi olla jopa elintärkeää huolehtia ihon riittävästä suojaamisesta auringolta. Toistuva palaminen ja runsas auringolle altistuminen ovat ihosyövän merkittävin riskitekijä. Ihosyövistä vaarallisimpaan eli melanoomaan sairastuu vuosittain yli 1 400 suomalaista.

Melanoomalle erityisen alttiita ovat esimerkiksi ihmiset, joilla on yli 120 pigmenttiluomea tai hyvin vaalea iho. Paras tapa ehkäistä melanoomaa on suojautua huolellisesti auringolta. Klo 11–15 välisenä aikana auringosta on paras pysyä mieluiten kokonaan pois, ja muulloin iho kannattaa suojata vaatteilla tai vähintään suojakertoimen 15 aurinkovoiteella. Lisäksi luomia kannattaa tarkkailla säännöllisesti, jotta mahdolliset muutokset havaitaan ajoissa.

LUE MYÖS: Melanooman leviäminen

Millaiset muutokset voivat kieliä syövästä

Jos luomi alkaa esimerkiksi kasvaa tai vuotaa verta tai sen ulkonäkö muuttuu, sitä kannattaa käydä näyttämässä lääkärille. Luomien seuraamisesta on esimerkiksi VARO-muistisääntö, joka tulee sanoista väri (epätasainen), alue (halkaisija yli 6 mm), reuna (epäsäännöllinen) ja osat (epäsymmetriset). Seuraavassa on esitetty yleisimpiä melanoomasta johtuvia luomien muutoksia kuvin.

Mistä melanooman tunnistaa?
 

Melanooman leviäminen

Ihomuutosten tarkkailu on tärkeää, jotta melanooma ei ehdi levitä. 

Melanooma levitää ensin lähimpään imusolmukkeeseen, ja se voi tehdä etäpesäkkeitä esimerkiksi keuhkoihin, maksaan ja aivoihin.


Jos epäilet melanoomaa tai et ole varma, onko iholla tapahtunut muutos mahdollisesti vaarallinen, varmista asia lääkärin vastaanotolla mahdollisimman pian.

Lähde: Kaikki syövästä -sivusto

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee