Suojaa silmät – käytä aurinkolaseja

Aina muistutetaan, kuinka tärkeää on suojata iho auringon UV-säteilyltä. Harvemmin kuitenkaan puhutaan siitä, että UV-säteily voi vahingoittaa myös silmiä ja lisätä kaihin ja silmäluomien sekä silmän melanooman riskiä. Aurinkolasit ovat helppo ja edullinen keino tauti- ja syöpäriskin pienentämiseen.

Kaksi naista pyöräilee aurinkolasit päässä

AURINKOLASIT SUOJAAVAT SILMIÄ ESIMERKIKSI KAIHILTA JA MELANOOMALTA Aurinkolasit paitsi näyttävät hyvältä, ne myös suojaavat silmiä monilta sairauksilta ja auttavat pienentämään syöpäriskiä.

© iStock

Useimmat meistä tiedostavat sen, että ihosyövän riski kasvaa, jos ihoa ei suojaa auringon haitallisilta säteiltä. Harvempi kuitenkaan tietää, että UV-säteily voi vahingoittaa myös silmiä, jos silmiä ei suojaa auringolta. Erään tutkimuksen mukaan 75 prosenttia osallistujista ei tiennyt, miten UV-säteily vaikuttaa silmäsairauksien esiintymiseen.

UV-säteily vahingoittaa silmiä

UV-säteily voi aiheuttaa esimerkiksi melanoomaa eli ihosyöpää silmäluomissa ja silmämelanoomaa. Onneksi suurin osa silmäluomien kasvaimista on hyvälaatuisia mutta silmäluomiin voi säteilyn vuoksi tulla myös haavaumia, jos kasvaimia ei hoideta. UV-säteily voi aiheuttaa syöpää myös itse silmässä, mutta onneksi tällaiset tapaukset ovat verrattain harvinaisia.

Silmien altistuminen UV-säteilylle voi johtaa myös harmaakaihin esiintymiseen. Silmäsairaudet koskettavat meitä kaikkia, jos elämme tarpeeksi vanhoiksi, mutta UV-säteily nopeuttaa kaihin ilmenemistä. Maailman terveysjärjestön mukaan esimerkiksi Tanskassa jopa joka viides kaihi johtuu UV-säteilylle altistumisesta.

Auringon haitalliset säteet voivat aiheuttaa myös siipikalvo-nimellä tunnettua silmävaivaa, jossa hyvälaatuinen ihomuutos kasvaa silmän sidekalvolta sarveiskalvolle. "Vaiva on todella ärsyttävä ja aiheutuu useimmiten juuri auringolle altistumisesta", sanoo silmälääkäri Maria Kyhn.

LUE MYÖS: Näin tunnistat melanooman

Aurinkolasit ovat edullinen suoja

Johtopäätös on selvä: Aurinkolasit ovat oiva ja edullinen vakuutus silmätauteja vastaan, koska ne suojaavat silmiä auringon UV-säteilyltä. Muista kuitenkin panostaa kunnollisiin aurinkolaseihin. Kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon silmien suojaamisessa auringolta.

6 vinkkiä silmien suojaamiseksi auringolta

  • Silmät kannattaa suojata aurinkolaseilla, kun UV-indeksi on vähintään 3.

  • Muista, että UV-säteilyn määrä määrittää sen, koska aurinkolasit on syytä kaivaa esiin. Ulkolämpötila ei ole tässä toimiva mittari, sillä säteily voi olla voimakasta mihin vuodenaikaan tahansa.

  • Aurinkolaseissa ratkaisevaa ei ole merkki tai hinta. Lasien tulisi suojata 100-prosenttisesti sekä UVA- että UVB-säteiltä. CE-merkinnällä varustetut lasit tekevät tämän.

  • Valitse linsseihin oikea sävy käyttötarkoituksen mukaan. Linssien väri vaihtelee, ja väri kannattaa valita sen mukaan, käyttääkö laseja useimmiten esimerkiksi ajaessa vai vesillä.

  • Muista suojata myös lasten silmät, jotka ovat erityisen alttiita UV-säteilylle, koska lapsen silmä suodattaa aikuisen silmää vähemmän UV-säteilyä.

  • Tarkista päivän UV-indeksi ennen ulos lähtemistä. Jos indeksi on 3 tai suurempi, kannattaa suojata silmien lisäksi myös iho vaatteilla tai aurinkovoiteella ja pää hatulla. Ilmatieteen laitoksen UVI-ennusteesta voit tarkistaa ajankohtaisen UV-tilanteen eri paikkakunnilla kotimaassa ja ulkomailla, Sovelluskaupoista, kuten App Storesta ja Google Playsta on saatavilla UV-indeksin osoittavia sovelluksia.

Lähteitä: Maria Kyhn, silmälääkäri, Tanskan syöpäjärjestö ja optikkoliitto, TYKS.