Osaatko suojautua auringolta ja käyttää aurinkovoidetta oikein?
Moni uskoo yhä, että auringossa voi lekotella mielin määrin, kunhan muistaa käyttää aurinkovoidetta. Pitääkö se paikkansa? Teimme yhteenvedon siitä, kuinka auringon säteily vaikuttaa ihoon ja miten ihoa kannattaa suojata.
Nykyään tuskin kukaan voi väittää, ettei olisi tietoinen auringon säteilyn haitallisesta vaikutuksesta ihoon. Useimmille on selvää, että auringon UV-säteily nopeuttaa ikääntymisen merkkien ilmaantumista iholle ja voi pahimmillaan aiheuttaa ihosyöpää.
Silti kesän ensimmäisten aurinkoisten kelien ja varsinkin helteen ilmaantuessa moni unohtaa varoitukset ja ryntää aurinkoon ilman aurinkovoidetta tai mitään muutakaan suojaa auringon haitallisia säteitä vastaan. On vaikea sanoa, mistä tämä johtuu. Kenties siitä, että vuosikymmenien ajan auringon vaaroista ei oltu tietoisia, joten auringossa oleskeltiin ilman huolen häivää. Ehkä siksi osa pitää edelleen varoituksia auringon vaarallisuudesta liioitteluna tai myyttinä.
Keräsimme alle tärkeää tietoa siitä, miten suojaudut parhaiten vaaralliselta UV-säteilyltä. Lue ja ota opiksesi!
Aurinkovoide ja aurinkosuoja – kysymyksiä ja vastauksia
Aurinkovoide suojaa UV-säteilyltä joko kemiallisen tai fysikaalisen suojan avulla.
Fysikaaliseen suojaan perustuva aurinkovoide muodostaa iholle UV-säteiden iholle pääsyä estävän pinnan, kun taas kemiallinen suoja imee UV-säteilyä itseensä, jolloin se ei pääse iholle.
Mikään aurinkovoide ei kuitenkaan suojaa sataprosenttisesti UV-säteilyltä, sillä pieni määrä säteilyä pääsee minkä tahansa voiteen läpi.
Miten muistaa aurinkovoide?
Toistuvista tiedotuskampanjoista huolimatta aurinkovoidetta ei muisteta käyttää tai sen pelätään ehkäisevän D-vitamiinin imeytymistä tai olevan muulla tavoin terveydelle vaarallista.
Unohtamiseen auttaa esimerkiksi se, että pitää laukussa aina pientä aurinkovoideputkiloa mukana, joten se pulma on toivottavasti helposti ratkaistu. Kahteen muuhun syyhyn kannattaa pureutua hiukan tarkemmin.
Miten herpeksen uusimista voi ehkäistä? Suojaa huulet voiteella, jossa on riittävän suuri suojakerroin. Lue lisää täältä.
Saanko auringosta D-vitamiinia, vaikka käytän aurinkovoidetta?
Aurinkoisimpina kuukausina elimistö pystyy yleensä tuottamaan riittävästi D-vitamiinia, kun oleskelee ulkona auringonpaisteessa 10–20 minuuttia vähintään kolmena päivänä viikossa. Aurinkovoiteen käyttö ei estä D-vitamiinin syntymistä.
Australialaisessa tutkimuksessa kävi ilmi, että säännöllisesti aurinkovoidetta käyttäneiden henkilöiden D-vitamiinitaso oli sama kuin verrokkiryhmässä, joka ei käyttänyt aurinkovoidetta. Osa ultraviolettisäteilystä nimittäin läpäisee suojavoidekerroksen, ja voidellullekin iholle jää aina pieniä voitelemattomia kohtia.
Aurinkovoidetta voi siis käyttää huoletta vitamiininsaannin kärsimättä.
Toinen huolen aihe – aurinkovoiteen mahdolliset terveyshaitat – sen sijaan sisältää totuuden siemenen. Joidenkin suodattavien aineiden epäillään nimittäin voivan vaikuttaa hormonitasapainoon.
Tällaisia hormonihäiritsijöitä ei kuitenkaan ole ekomerkityissä tuotteissa.
Milloin aurinkovoide levitetään iholle?
Kun olet löytänyt hyvän aurinkovoiteen, älä suotta aikaile sen käytössä! Levitä aurinkovoide iholle ajoissa äläkä vasta rannalla tai – vielä pahempaa – jo kotvasen aurinkoa otettuasi.
Aurinkovoiteen pitää voida olla iholla jonkin aikaa, jotta se alkaa vaikuttaa. Levitä siis voide noin 20 minuuttia ennen auringolle altistumista ja lisää voidetta noin 20 minuutin välein.
Näin voidekerros pysyy tasaisena eikä iholle pääse syntymään suojaamattomia kohtia. Muista lisätä voidetta uinnin, hikoilun tai pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen.
Onko aurinkovoide tehokkain suoja UV-säteilyä vastaan?
Kesäkuukausina kannattaa siis aina pitää aurinkovoidetta mukana. Se ei kuitenkaan vielä riitä, joten on parasta murskata itsepäinen väittämä, että aurinkovoide olisi paras suoja auringon haitallisia säteitä vastaan. Moni uskoo yhä, että kunhan voidetta lisää riittävästi, auringossa voi oleilla vaikka koko päivän.
Näin ei kuitenkaan ole, vaan varjo on tehokkain suoja. Vaikka ultraviolettisäteet pääsevät varjoonkin, suurin osa niistä suodattuu pois.
Aurinkovoide on itse asiassa vasta kolmanneksi paras suojausmenetelmä: varjon jälkeen tehokkain ase ovat väljät, tummasta ja valoa läpi päästämättömästä materiaalista valmistetut kuivat vaatteet.
MUISTA AURINKOVOIDE, HATTU JA AURINKOLASIT Tärkeintä on kuitenkin oleskella keskipäivän aikaan varjossa.
Pitääkö aurinkovoidetta käyttää myös pilvisellä säällä?
Ihon suojaaminen kannattaa muistaa silloinkin, kun aurinko ei helota vaan kesätaivas on pilvien peitossa. UV-indeksin arvo saattaa nimittäin ylittää turvallisena pidetyn rajan eli se voi olla vähintään 3 myös pilvisenä kesäpäivänä.
Kun UV-indeksi on vähintään 3, aurinkovoide on tarpeen, olipa sää pilvinen tai aurinkoinen, sillä jopa 30–70 prosenttia auringonsäteistä läpäisee myös pilvikerroksen.
Toukokuusta syyskuuhun kannattaakin ottaa tavaksi sipaista aurinkovoidetta iholle päivittäin.
Kuinka paljon aurinkovoidetta pitää käyttää?
Jotta koko keho tulee suojatuksi, aurinkovoidetta kannattaa käyttää reilusti: noin kourallinen riittää. Liian niukka kerros ei takaa ilmoitettua suojakerrointa.
Jos kertoimen 15 voidetta levitetään vain seitinohut kerros, todellinen teho vastaa kerrointa 2.
Mitä aurinkovoiteen suojakerroin tarkoittaa?
Aurinkovoidetta ostaessa on tärkeää tarkistaa voiteen suojakerroin.
Aurinkovoiteen suojakerroin kertoo, kuinka monta kertaa pidempään voiteella suojattu iho kestää palamatta auringossa suojaamattomaan ihoon verrattuna.
Alta näet, millainen suojakerroin on sopiva millekin ihotyypille.
Suojakertoimen lisäksi moni muukin asia vaikuttaa aurinkovoiteen tehoon. Ota huomioon siis myös ajankohta, jolloin olet auringossa, pilvisyys, oma ihotyyppi, käytetyn aurinkovoiteen määrä ja veden, hien ja hiekan voidetta iholta poistava vaikutus.
Aurinkovoide – suojaustasot ja suojakertoimet
Suojaustaso
Suojakerroin (SPF)
Matala suoja
Suojakerroin alle 15
Keskitason suoja
Suojakerroin 15-25
Korkea suoja
Suojakerroin 30-50
Erittäin korkea suoja
Suojakerroin 50+
Mikä suojakerroin kannattaa valita?
Suomessa kannattaa valita vähintään kertoimen 15 aurinkovoide. Lämpimämmissä maissa vähimmäiskerroin on 30.
Kun kerroin 15 suojaa noin 93-prosenttisesti auringon UV-säteiltä, kerroin 30 suojaa jo 97-prosenttisesti.
Suojakertoimen kaksinkertaistaminen ei siis automaattisesti takaa kaksinkertaista suojaa auringon säteilyltä.
Pitääkö aurinkovoide valita ihotyypin mukaan?
Suojaudu aina auringolta, kun UV-indeksi on vähintään 3. Tutustu myös omaan ihotyyppiisi, jotta tiedät, kuinka huolellista suojaa ihosi tarvitsee. Ihotyypit luokitellaan asteikolla 1–6, joista 1 on vaalein ja 6 tummin.
Tyypin 1 iho palaa jo 15 minuutissa, jos UV-indeksi on 7, kun tyypin 6 iho kestää jopa 55 minuuttia palamatta
Selvitä oma ihotyyppisi
Tarkista, millaista suojakerrointa oma ihotyyppisi edellyttää. MUISTA: Ihotyypistä riippumatta UV-säteilyltä tulisi suojautua aina, kun UV-indeksi on 3 tai korkeampi.
IHOTYYPPI 1 Hiusten väri: Punainen tai vaalea. Silmien väri: Sininen tai vihreä. Iho: Hyvin vaalea tai pisamainen, ei rusketu koskaan, palaa herkästi. Iho on suojattava aina auringolta olipa sitten kotimaassa tai ulkomailla. Suojakerroin: 50 tai suurempi
IHOTYYPPI 2 Hiusten väri: Vaalea, punainen tai vaaleanruskea. Silmien väri: Sininen, harmaa, vihreä tai ruskea. Iho: Vaalea. Palavat usein, mutta ruskettuvat hieman. Iho sietää hieman enemmän aurinkoa kuin tyypin 1 iho, mutta palamisen kanssa on oltava erityisen varovainen, kun UV-indeksi on 3 tai korkeampi. Suojakerroin: Vähintään 30
IHOTYYPPI 3 Hiusten väri: Vaaleanruskea, kastanjanruskea tai tummanvaalea. Silmien väri: Sininen, harmaa tai ruskea. Iho: Vaalea, vaaleanruskea. Iho palaa joskus, ruskettuu hyvin. Iho on silti suojattava auringossa. Suojakerroin: 15, 20 tai 30
IHOTYYPPI 4 Hiusten väri: Tummanruskea. Silmien väri: Ruskea. Iho: Vaaleanruskea tai oliivinvärinen Iho palaa harvoin ja ruskettuu hyvin. Iho on silti suojattava auringossa. Suojakerroin: 15
IHOTYYPPI 5 Hiusten väri: Tummanruskea tai musta. Silmien väri: Ruskea. Iho: Tummanruskea Luonnostaan tumma iho sietää hyvin aurinkoa, ruskettuu kevyesti. Iho on silti suojattava auringossa. Suojakerroin: 15
IHOTYYPPI 6 Hiusten väri: Musta. Silmien väri: Ruskea. Iho: Musta Iho sietää hyvin aurinkoa eikä pala. Liiallista auringossa oleilua tulee silti välttää, vaikka iho ei palakaan. Suojakerroin: 15
Voiko iho ruskettua, vaikka käytän aurinkovoidetta?
Monet kuvittelevat, ettei iho rusketu, jos käyttää aurinkovoidetta, jossa on korkea suojakerroin. Ja juuri tästä syystä moni valitsee matalan suojakertoimen.
Iho voi kuitenkin ruskettua, vaikka käyttäisitkin aurinkovoidetta, jossa on korkea suojakerroin.
Silloin ihon ruskettuminen vie pidempään, mutta samalla olet suojannut ihon auringon haitallisilta UV-säteiltä. Korkea suojakerroin suojelee ihoa palamiselta ja ihon ennenaikaiselta ikääntymiseltä.
Voiko aurinkovoide mennä vanhaksi?
Monilla aurinkovoidetta jää vielä purkkeihin ja putkiloihin kesän loppuessa. Voiko jäljelle jäänyttä voidetta käyttää vielä seuraavana kesänä? Tanskalaisen kuluttajaneuvoston mukaan viimevuotiset rasvanjämät voi käyttää vielä seuraavana kesänä.
Kuluttajaneuvosto testasi aurinkovoiteet, jotka olivat olleet avoinna vuoden ajan, ja näytti siltä, että voiteet suojasivat edelleen yhtä hyvin UV-säteitä vastaan kuin silloin, kun pakkaukset avattiin ensi kertaa.
Suomessa Syöpäjärjestöjen sivustolla kuitenkin suositellaan ostamaan uudet aurinkovoiteet joka vuosi, sillä moni tuote säilyy vanhentumatta vuotta lyhyemmän ajan.
Aurinkovoide menettää myös suojaavat ominaisuutensa, jos sitä säilytetään pitkään liian lämpimässä esimerkiksi autossa. Ennen voiteen käyttöä kannattaa siis tarkistaa pakkauksesta seuraavat asiat:
Haiseeko aurinkovoide oudolle?
Onko aurinkovoiteen väri muuttunut?
Onko aurinkovoiteen koostumus muuttunut?
Jos voide vaikuttaa vanhentuneelta, kannattaa voide heittää pois ja ostaa uusi.