Lomahaaste: Pidä kuntoa yllä muutaman minuutin päivittäisellä treenillä

Miksi lomalla pitäisi valita rentoutumisen ja liikunnan välillä, kun voit yhtä hyvin saada molemmat. Lomahaasteemme avulla varmistat, etteivät lihas- ja kestävyyskunto notkahda loman aikana.

Kaksi naista treenaa lomalla.

LOMAHAASTE - Vain muutaman minuutin päivittäisellä treenillä pidät itsesi – ja kenties myös lähipiirisi – kunnossa myös lomalla.

© Jakob Helbig

Moni jättää kesälomalla liikunnan sikseen, mutta itse asiassa rentoutuminen voi sujua lomalla paremmin, jos pysyy aktiivisena ja harrastaa edes hieman kevyttä liikuntaa. Samalla talven aikana hankittu lihas- ja kestävyyskunto säilyvät, etkä joudu loman jälkeen aloittamaan treenejä taas aivan nollasta.

Laatimamme hauska ja tehokas lomahaaste varmistaa, että liikut edes hieman joka päivä. Kolme viikkoa kestävässä haasteessa treenataan joka päivä vähintään muutama minuutti niin, että lihakset pääsevät töihin ja syke nousee.

3 harjoitetta päivittäin
Ohjelman rakenne on yksinkertainen, ja sen voi tehdä helposti myös muun liikunnan lomassa. Harjoitteita on vain kolme: kyykky, lankku ja sykkeennosto. Helppoa mutta tehokasta!

Sykkeennostoon on tarjolla kolme eri harjoitetta, ja voit itse valita, teetkö joka päivä saman harjoitteen vai vaihdatko välillä harjoitetta.

Ensimmäisenä päivänä harjoitteita tehdään vain 30 sekuntia kerrallaan, mistä varmasti useimmat suoriutuvat – myös lomalla. Harjoitteiden kesto pitenee 5 sekuntia joka päivä niin, että haasteen viimeisenä päivänä kutakin harjoitetta tehdään 2 minuuttia 10 sekuntia. Vähitellen nouseva vaatimustaso pitää motivaation korkealla ja haastaa sopivasti.

Tehokkainta ja hauskinta on, jos saat haastettua mukaan jonkun läheisesi, sillä silloin voitte tehdä päivittäisen treenin yhdessä ja kirittää toisianne parempiin suorituksiin. Treeni tulee myös varmemmin tehtyä, kun treenaat kaverin kanssa. Hyviä treenejä!

Kaipaatko lisää liikuntaa kesälomalla? Tutustu 7 lomavinkkiin täällä

Näistä harjoitteista koostuu lomahaaste


Haasteessa tehdään 3 harjoitetta päivittäin: 2 lihasharjoitetta ja yksi sykeharjoite, jonka voit valita itse. Tarkista alta, miten ne tehdään oikein. Voit itse päättää, missä tahdissa teet harjoitteet, mutta kiinnitä huomiota oikeaan suoritustekniikkaan.

2 lihasharjoitetta

Tegning af kvinde i planke

Lankku

 • Asetu päinmakuulle kyynärvarsien ja varpaiden varaan.
 • Pidä jalat hartioiden leveydellä ja varpaat alustassa, olkavarret suorina hartioiden alla ja kyynärvarret alustassa suoraan eteenpäin.
 • Pidä keho kiireestä kantapäähän suorana kuin lankku, katse alustassa ja niska selkärangan suorana jatkeena. Älä päästä lantiota roikkumaan.
 • Jännitä vatsalihakset, pakaralihakset ja alavatsa, jolloin myös lantiolihakset aktivoituvat.
 • Pysy asennossa ja hengitä syvään sisään ja rauhallisesti ulos koko harjoitteen ajan.

Vaihtelua lankkuun 24 lankun muunnelmaa: 24 lankkua

Tegning af kvinde, der laver en squat

Kyykky

 • Seiso jalat lantionlevyisessä haara-­asennossa paino kantapäillä.
 • Työnnä takamusta taaksepäin kuin olisit istumassa tuolille. Laskeudu niin pitkälle alas, että polvet tulevat 90 asteen kulmaan. Pidä polvet kyykätessä jalkaterien kanssa samassa linjassa.
 • Pidä kasvot eteenpäin niin, että niska on suorana eikä selkä pääse pyöristymään.
 • Nouse ripeästi takaisin alkuasentoon ja toista.

10 kyykkyä, joihin et koskaan kyllästy

Kaksi naista treenaa lomalla.

SYKEHARJOITETTA – Voit itse päättää, missä tahdissa teet harjoitteet, mutta kiinnitä huomiota oikeaan suoritustekniikkaan.

© Jakob Helbig

3 sykeharjoitetta – valitse yksi

Naruhyppely

 • Hypi mieluiten pehmeällä alustalla, kuten puisella terassilla. Pidä polvet pienessä koukussa ja jousta hyppiessäsi.
 • Käytä koko jalkaterää iskun vaimentamiseen – laskeudu päkiälle ja rullaa siitä kantapäälle. Hypi mahdollisimman kevyesti.
 • Ota kahvoista tukeva ote ja käytä narun pyörittämiseen kyynär­varsia ja ranteita, ei hartioita. Pidä kyynärpäät kevyesti koukussa ja käsivarret tiiviisti kyljissä kiinni.
 • Pidä hyvä ryhti, hartiat rentoina ja katse eteenpäin.

Polvennosto

 • Asetu seisomaan hartioiden levyiseen haara-asentoon.
 • Nosta polvia vuorotellen korkealle rivakkaa tahtia ja pidä samalla ylävartalo suorana. Tahdita marssia käsillä.
 • Syke nousee, kun teet harjoitteen mahdollisimman ripeässä tahdissa ja nostat polvia mahdollisimman korkealle.

Haaraperushyppy

 • Seiso suorana jalkaterät yhdessä ja kädet suorina kylkien vieressä.
 • Hyppää jalat sivuille ja heilauta hypyn aikana kämmenet yhteen pään yllä.
 • Hyppää jalat yhteen ja palauta kädet kylkien viereen.
 • Jatka hyppyjä ripeässä tahdissa pysähtymättä vaiheiden välissä.

lomahaasteen hyödyt

Tässä lomahaasteessa treenataan vain muutama minuutti päivässä, joten huippukuntoon pelkästään sillä ei nousta. Mutta se saa taatusti aikaan hyviä vaikutuksia – ja kaikesta treenistä on hyötyä!

 • Lomahaaste auttaa pitämään lihas- ja aerobisesta kunnosta huolta myös lomalla. Näin pääset aloittamaan syksyn treenit jo valmiiksi kunnossa.
 • Lomahaaste on loistava keino vasta-alkajalle kohottaa hieman kuntoaan – ja kenties saat siitä potkua jatkaa treeniä loman jälkeenkin.
 • Harjoitteiden kesto pitenee hieman joka päivä. Nouseva vaatimustaso saa aikaan sen, että huomaat jaksavasi tehdä harjoitteet aiempaa paremmin – mikä mahtava tunne!
 • Lyhytkin treeni voi hengästyttää ja nostaa sykettä, mikä on hyväksi sydämelle ja verenkiertoelimistölle.
 • Treeni polttaa enemmän kaloreita.
 • Kivaa lomatekemistä koko porukalle
 • Voittajafiilis treenin jälkeen, kun pääset rastittamaan ohjelmasta tekemäsi treenin

Syö kevyesti – ja terveellisesti – myös lomalla! Tutustu 9 terveelliseen lomavinkkiin täällä

Kaksi naista treenaa lomalla.

LOMAHAASTE Treeni on hauskempaa kaverin kanssa, kun voitte kirittää toisianne parempiin suorituksiin.

© Jakob Helbig

3 vinkkiä lomaharjoitteluun

Tee lomahaasteesta ryhmäliikuntaa

Olipa kyse sitten marjanpoiminnasta, rannalla löhöilystä tai liikunnasta, lomalla on mukavaa harrastaa erilaisia asioita yhdessä muiden kanssa.

Lomahaasteen treenit tulevat varmemmin tehtyä, jos teet ne yhdessä jonkun toisen kanssa – ja samalla voitte kannustaa toinen toisianne. Treenin ei tarvitse olla kilpailu, mutta joskus pieni leikkimielinen kisailu voi auttaa saamaan itsestä enemmän irti.

Jos lähipiiri ei innostu treenaamisesta, voit tehdä treenit yhdessä jonkun kanssa myös etänä. Voitte pitää kuvapuhelun auki treenin ajan tai lähettää viestin toisillenne, kun treeni on tehty.

Treenaa aina samaan aikaan päivästä

Treenit kannattaa tehdä aina samaan aikaan päivästä, niin ne tulevat helpommin myös tehtyä.

Vaikka treeni kestää vain muutaman minuutin, sitäkin voi tulla lykättyä niin, että pian päivä on jo ohi!

Laita ohjelma näkyville

Leikkaa ohjelma talteen ja laita se näkyville vaikkapa mökillä jääkaapin oveen tai hotellihuoneen peiliin, niin treeni muistuttaa itsestään päivän mittaan kuin huomaamatta. Lisäksi pääset ruksaamaan tehdyt treenit, mikä voi olla yllättävänkin palkitsevaa. Kokeile niin huomaat sen!