Kokeile tätä: Pidä keho kunnossa koko kesän 6 vinkin avulla

Pienetkin teot voivat lisätä kehon terveyttä merkittävästi. Saat 6 vinkkiä, joiden avulla parannat kehon terveyttä ja saat kesäpäiviin lisää virtaa.

Nainen kävelee luonnossa kesällä.

HYVÄN OLON VINKIT KESÄÄN – jos haluat kohentaa vointiasi, nyt on täydellinen hetki aloittaa.

© Jakob Helbig

Moni haluaa nauttia kesällä olostaan. Rentoon kesään kuuluvat niin kylmät juomat, riippumatossa loikoilu kuin jäätelötötterötkin.

Kesästä nauttii kuitenkin vielä enemmän, jos keho on terve ja mieli rento. Siksi esittelemme kuusi helppoa vinkkiä, jotka kohentavat kehon ja mielen tilaa – sekä nyt kesällä että pidemmällä tähtäimellä.

Vinkit eivät sisällä kieltoja vaan helppoja pikku niksejä, joilla voit kohentaa omia elintapojasi vaivattomasti.

Rauhoitu ja virkisty kuunneltavilla hengitysharjoituksilla

Tässä on yleiskatsaus vinkeistä, jotta voit ottaa ne kaikki kerralla haltuun.

Ennen kuin luovutat ja lähdet iloisesti aurinkotuoliin rentoutumaan, ota huomioon, että vinkit ovat niin yksinkertaiset, että olet todennäköisesti jo toteuttanut ainakin yhden niistä.

Jos elämäntyylisi kaipaa parantamista, muista myös, että kesä on helpoin aika aloittaa omien tapojen uudistaminen.

6 helppoa ja terveellistä kesävinkkiä

Nainen syö porkkanaa ulkona

1. Syö kasviksia 3 x päivässä

Rouskuvaa parsaa, tuoreita herneitä, mehukasta maissia ja makeaa melonia. Hedelmät ja vihannekset ovat kesällä parhaimmillaan, joten syö niitä vähintään kolme kertaa päivässä eli kaikilla päivän pääaterioilla.

Lue myös: KUNTO PLUS TESTASI: Mitä tapahtuu, jos syö 800 grammaa kasviksia päivässä?

HYVINVOINTIVINKIT

Salaattia pöytään. Syö grillatun broilerin, lihan tai kalan kanssa salaattia ja säästä pasta, riisi ja perunat syksyyn.

Grillaa kasviksia. Folioalustan pällä tai grilliritilällä kasvisten grillaaminen on helppoa. Voit heittää grilliin maissia, porkkanaa, paprikaa, munakoisoa ja kesäkurpitsaa sekä erilaisia kaaleja. Sivele kasvikset oliiviöljyllä ja kypsennä muutama minuutti.

Makua marjoista. Marjat ovat nyt herkullisimmillaan, joten lisää niitä aamiaiseen, ota marjoja rasiassa mukaan välipalaksi, ripottele salaattiin tai nauti maidon kanssa jälkiruokana.

Nainen kävelee luonnossa kesällä.

HYVÄN OLON VINKIT KESÄÄN – jos haluat kohentaa vointiasi, nyt on täydellinen hetki aloittaa.

© Jakob Helbig

2. Kävele 10 000 askelta joka päivä

Kävelyn paras puoli on se, että se on helppoa ja sopii jokaiselle. Kesällä kävely on vieläkin mukavampaa: sää on parempi, ja päivässä on enemmän valoisia tunteja.

Ota tavoitteeksi kävellä 10 000 askelta päivässä. Tutkimusten mukaan se voi alentaa erilaisten sairauk­sien riskiä dementiasta sydän- ja verisuonitauteihin.

Näin helposti saat kokoon 10 000 askelta. Katso täältä.

Laske päivän askeleet askelmittarilla tai urheilukellolla, niin tiedät missä mennään. Muista aurinkovoide!

HYVINVOINTIVINKIT

Kävele pehmeällä alustalla. Riisu sukat ja kengät ja kävele paljain jaloin pitkin nurmikkoa tai rantahiekkaa. Pehmeällä alustalla kävely on rankempaa kuin kovalla, mikä vahvistaa pohkeita, nilkkoja ja varpaita.

Tee päivän pitkä lenkki aina samaan aikaan – niin lenkki tulee todennäköisemmin tehtyä. Paras hetki voi olla aikaisin aamulla, keskellä päivää tai päivällisen jälkeen. Kävele yksin tai yhdessä ystävän, kumppanin, perheenjäsenen tai koiran kanssa.

Sisällytä askeleet muuhun liikuntaan. Moni liikuntamuoto kerryttää askelia, vaikket kävisikään nimenomaan kävelylenkillä. Pelaa mölkkyä, petankkia tai krokettia, hypi trampoliinilla, käy seinäkiipeilemässä, tee uintilenkki tai pelaa kierros minigolfia.

Lue myös: Lisa hoikistui kävelemällä 4 viikkoa. Lue lisää täältä.

Nainen ratkoo sudokua

3. Tee aivojumppaa joka päivä

Aivot pysyvät terävinä, kun haastat niitä päivittäin erilaisilla tehtävillä. Kaikenlainen uuden opettelu tarjoaa aivoille hyvää haastetta, ja siihenhän on onneksi kesällä hyvin aikaa.

HYVINVOINTIVINKIT

Pelaa ja leiki. Yksin voit tehdä sudokuja, palapelejä tai ristisanatehtäviä, porukalla taas voitte pelata lautapelejä tai vaikka korttia.

Luö myös: 7 tapaa pitää aivot skarppina

Kulje uutta reittiä. Olitpa liikkeellä kävellen, pyörällä tai autolla, voit virkistää aivoja kokeilemalla uusia reittejä. Lomamatkalla tämä hoituu kuin itsestään, kun tutkit uutta ympäristöä, mutta yhtä lailla voit etsiä uusia reittejä mökillä tai kotinurkilla.

Opettele uutta kieltä. Uuden kielen opettelu panee harmaat aivosolut toden teolla töihin. Tutkimuksissa on havaittu, että tietyt aivojen osat kasvavat, kun opettelee verbien taivutusta vieraalla kielellä. Lataa puhelimeen kielenoppimissovellus ja yritä käyttää oppimaasi lomamatkalla paikallisten kanssa puhuessa.

Nainen meditoi kivellä istuen

4. Ota joka päivä hetki itsellesi

Kesä voi aiheuttaa myös stressiä, kun on soviteltava yhteen kaikkien aikataulut ja mieltymykset ja vielä yritettävä rentoutuakin jossakin välissä. Muista siis ottaa aikaa myös itsellesi ja tehdä sitä, mikä rentouttaa sinua parhaiten ja mistä saat eniten iloa.

HYVINVOINTIVINKIT

Meditoi. Meditointi on hyvä tapa rauhoittaa mieltä ja kehoa, ja se auttaa myös lievittämään stressiä. Jos et ole aiemmin harrastanut meditointia, kokeile alkuun helppoja hengitysharjoituksia.

 • Hengitä syvään sisään nenän kautta ja laske samalla mielessäsi neljään.
 • Pidätä hengitystä laskien taas neljään.
 • Hengitä hitaasti ulos laskien samalla kuuteen.
 • Toista kuusi kertaa.

Rauhoitu luonnossa. Lähde ulos luontoon olipa kyseessä sitten piha, puisto tai metsä. Raitis ilma antaa uutta virtaa, mutta samalla luonnossa oleminen rauhoittaa. Voit kävellä, juosta, pyöräillä tai vain istua paikallasi ja nauttia luonnosta.

Lue myös: Tämän vuoksi luonto hellii nykyaivoja.

Lue kirjaa. Milloin viimeksi luit hyvän romaanin? Käy riippumattoon kiinnostavan kirjan kanssa ja uppoudu juonenkäänteisiin. Lukeminen lievittää stressiä, koska siinä pääsee sulkeutumaan omaan kuplaan, jossa ruudulle pompsahtavat viestit eivät jatkuvasti häiritse.

Nainen treenivaatteissa juo vettä ulkona

5. Juo 6 lasillista vettä päivässä

Veden juominen on tärkeää – ja vielä tärkeämpää se on kesäisin. Normaalisti ihminen tarvitsee 1,5–2 litraa eli noin 6 lasillista vettä päivässä, mutta kuumana kesäpäivänä tarve kasvaa.

Ihmiskeho on 60-prosenttisesti vettä, ja useimmat elimistön toiminnot ovat riippuvaisia riittävästä nesteensaannista.

Janon voi tietysti sammuttaa muullakin kuin vedellä, mutta veden suurin valtti on, että se on täysin kaloritonta.

Lue myös: Juotko tarpeeksi vettä? Tee testi täällä.

HYVINVOINTIVINKIT

Lisää makua veteen. Jos veden mauttomuus tympii, mausta vesi esimerkiksi mintun lehdillä, puolikkaan appelsiinin mehulla, luomusitruunan viipaleilla, kurkkusiivuilla tai inkiväärillä.

Pidä vettä käden ulottuvilla. Vettä tulee todennäköisemmin juotua, jos vesilasi tai -pullo on jatkuvasti käden ulottuvilla etkä joudu nousemaan, etsimään lasia ja valuttamaan vettä hanasta vesihuikan saadaksesi.

Vesi muiden juomien kyytipojaksi. Sovi itsesi kanssa, että aina kun juot alkoholia, limsaa tai kahvia, juot samalla myös lasin vettä. Näin useimmat saavat lisättyä omaa veden juontiaan – ja kenties samalla vähennettyä muiden juomien kulutusta.

Nainen tekee lihastreeniä nurmikolla

6. Tee yksi lihasharjoite päivässä

Yksi päivittäinen lihasharjoite ei tietenkään vastaa esimerkiksi kuntosalin ryhmäliikuntatuntia, mutta kaikki treeni on hyvästä tai ainakin parempi kuin se, että treeni jää kokonaan väliin.

Voit tehdä minkä vain lihaskuntoharjoitteen, alla on annettu muutamia esimerkkiharjoitteita.

7 tehokasta lihaskuntoharjoitetta

 • Vastakkaisen käden ja jalan nosto
 • Istumaannousu
 • Punnerrus
 • Askelkyykky kävellen
 • Lankku
 • Kyykky
 • Lankku ja käden nosto

Etkö ole varma siitä, miten harjoitteet tehdään?
Katso KUNTO PLUSsan treenivideoilta, miten harjoitteet tehdään

Valitse yksi harjoite ja treenaa näin:

 • Tee harjoitetta 45 s.
 • Pidä 10 s tauko.
 • Toista 2 kertaa.

Kiinnostavatko ultralyhyet treenit?
Tutustu 1, 5 ja 10 minuutin pikatreeniohjelmiin täällä