7 vinkkiä: Näin pidät huolta aivoistasi

Aivot ovat elimistön tärkein elin, ja niiden kunnosta kannattaa huolehtia kuin lihaksista – nimittäin treenaamalla ja huoltamalla niitä säännöllisesti. Annamme nyt vinkit, joilla voit pitää aivot vireinä vuodesta toiseen.

Nainen pyöräilee ja treenaa aivoja ehkäistäkseen muistisairauksia.

AIVOJUMPPAA – Käytä välillä ”väärää” kättä tai kävele töistä kotiin uutta reittiä. Vaihtelu virkistää aivojakin.

© iStock

Ristikoiden täyttely viikonlopun ratoksi on hyvä alku, mutta aivot kaipaavat ennen kaikkea säännöllistä haastamista.

Monipuolinen aivotreeni kehittää aivojen eri toimintoja – niin muistia, keskittymiskykyä kuin suunnan hahmottamista.

Tietoinen treeni on tarpeen, sillä aivot pitävät rutiineista ja tutuista reiteistä ja luontaisesti pyrkivät säästelemään voimiaan.

Kokosimme neuropsykologin parhaat vinkit aivojen kunnosta huolehtimiseen, jotka tarjoavat monipuolista treeniä ja huoltoa aivoille.

7 tapaa pitää aivot virkeinä läpi elämän

Aivoja täytyy haastaa ja treenata, jotta ne pysyvät kunnossa – kuin lihaksiakin. Lue neuropsykologin vinkit, joilla pidät aivot vireinä vuosien karttuessa.

Paina ostoslista muistiin

Ruokaostoksille lähtiessä moni kirjaa ostoslistaan kaiken, mitä pitää muistaa hankkia. Tällöin aivot ja muisti jäävät kuitenkin vaille työtä – ja tärkeää treeniä. Kokeile seuraavalla kerralla painaa ostettavat asiat muistiin mielikuvien avulla listan sijaan. Jos tarvitset esimerkiksi vessapaperia, banaaneja ja maitoa, kuvittele banaani töröttämässä vessapaperirullasta, jonka päälle on kaadettu maitoa niin, että paperi on läpimärkää. Mitä eriskummallisempi mielikuva, sitä paremmin se jää mieleen.

Käytä aivoja hakukoneena

Kuvittele eläväsi maailmassa, jossa Googlea ei ole keksitty ja kysymyksiin on löydettävä vastaukset itse järkeilemällä. Tällainen visailu virkistää aivoja, ja niiden palkitsemisjärjestelmä hyrisee tyytyväisyydestä, kun vastaus löytyy. Voit esimerkiksi veikata lintujen ääniä ja tarkistaa vastauksesi esimerkiksi Birdnet-sovelluksesta. Ruokapöydässä koko seurue voi arvailla ruoan ainesosia – vaikkapa vielä silmät kiinni.

Käytä ”väärää” kättä

Jos olet oikeakätinen, oletko koskaan kokeillut voidella leipää vasemmalla kädellä? Tämä yksinkertainen tehtävä aktivoi aivojen hienomotoriikkaa sääteleviä soluja ja panee ne uudella tavalla töihin. Pane hallitsevaan käteen vielä vaikkapa patakinnas, jotta et tule käyttäneeksi sitä automaattisesti. Harjoittelu kannattaa aloittaa helpoilla haasteilla ja edetä yhä enemmän tarkkuutta vaativiin tehtäviin.

Vaihda välillä reittiä

Aivot pyrkivät käyttämään voimiaan taloudellisesti, ja ne suosivat mielellään aina samoja, tuttuja reittejä esimerkiksi työmatkoilla. Valitse välillä uusi reitti, jonka varrella on pohdittava, miten päästä perille. Tämä treenaa aivojen tilan ja suuntien hahmottamisen kykyä – kunhan et huijaa käyttämällä GPS:ää!

Syö terveellisesti

Terveellisestä, moni- puolisesta ruokavaliosta hyötyvät myös aivot – oikea ravitsemus edistää kognitiivisia toimintoja ja voi tutkitusti jopa torjua dementiaa. Aivoille tekevät hyvää etenkin omega-3- rasvahappoja, rautaa, C-vitamiinia ja aminohappoja sisältävät ruoat, esimerkiksi parsakaali, pähkinät, marjat, pinaatti, tomaatti, banaani, munat ja rasvainen kala.

Nuku 6–8 tunnin yöunet

Lukuisten tutkimusten perusteella tiedetään, että riittävällä unella on keskeinen merkitys uusien aivosolujen muodostumiselle ja näin aivojen toimin-nalle ja muistisairauksien ehkäisylle ylipäänsä. Unista ei siis kannata tinkiä. Nukahtamista voi kokeilla helpottaa esimerkiksi rentoutusharjoituksilla ja rauhallisella liikunnalla.

Ratko sudokuja ja sanaristikoita

Mikä 7-kirjaiminen sana alkaa K:lla ja tarkoittaa oksaa? No karahka tietenkin! Aivot ilahtuvat sanaristikoista ja päättelypeleistä kuin lehmät kevätlaitumesta. Aivoja ei kannata päästä edes alussa liian helpolla vaan valita tehtäviä, jotka ovat oikeasti haastavia, vaikka niiden ratkominen kestäisikin – samalla kehittyvät niin keskit- tymiskyky kuin sanavarasto.