OPAS: Näin hyödynnät aktiivisuusranneketta ja valitset itsellesi sopivan

Etkö saa lähdettyä kuntosalille tai juoksulenkille? Ei hätää, sillä kuntoa voi kohottaa myös kävelemällä. Aktiivisuusranneke voi olla hyvä motivaationlähde, sillä se pitää kirjaa esimerkiksi päivittäin otetuista askeleista. Kerromme, miten valitset itsellesi sopivan laitteen – ja miten otat siitä kaiken hyödyn irti.

Nainen katsoo aktiivisuusrannekettaan

AKTIIVISUUSRANNEKE Aktiivisuusranneke on oiva kirittäjä treeneihin.

© iStock

Aktiivisuusrannekkeen askelmittaritoiminto laskee jokaisen päivän aikana ottamasi askeleen – yksinkertaisella toiminnolla voi olla terveyden kannalta suuri merkitys. Kerromme, mitä kaikkea aktiivisuusrannekkeen askelmittaritoiminnolla voi tehdä, miten sitä käytetään ja miten valitset juuri itsellesi sopivan laitteen.

Opas aktiivisuusrannekkeen ostamiseen ja käyttöön

Mitä hyötyä on aktiivisuusrannekkeen askelmittaritoiminnosta?

Joka kerta, kun nouset seisomaan ja otat muutaman askeleen, saat "ilmaista" liikuntaa. Näin käy aina, kun nouset töissä työpöydän äärestä ja haet kupin kahvia tai kun jäät pois bussista ja kävelet loppumatkan kotiin tai kun käyt kaupassa. Kaikki tämä kävely lasketaan mukaan päivittäiseen liikuntaan, joten kiinnittämällä huomiota päivittäin otettujen askelten määrään voi itse asiassa liikkua paljonkin – jopa niin paljon, että pysyy terveenä ja hoikkana ilman kuntosalilla rehkimistä.

Jos arkipäiväsi sitä vastoin koostuvat pääasiassa istuen tehdyistä aktiviteeteista, kuten autolla ajamisesta, toimistotyöstä ja sohvalla makaamisesta, liikunnan ja askelten määrä jää päivittäin todella pieneksi.

Tässä aktiivisuusrannekkeen askelmittaritoiminto voi auttaa sinua, sillä se motivoi kävelemään enemmän – joka päivä.

LUE MYÖS: 5 tapaa, joilla aktiivisuusranneke edistää terveyttä

Aktiivisuusrannekkeen askelmittari on oikotie parempaan kuntoon

Tutkimusten mukaan aktiivisuusranneketta ja sen askelmittaria käyttävät liikkuvat muita enemmän, ja heillä on myös alhaisempi painoindeksi ja verenpaine kuin niillä, jotka eivät käytä aktiivisuusrannekkeen askelmittaria. Aktiivisuusrannekkeen askelmittari kertoo nimittäin päivän kuluessa nopeasti ja helposti, paljonko askeleita on kertynyt ja paljonko vielä on matkaa päivittäiseen tavoitteeseen.

Aktiisivuusrannekkeen askelmittari kasvattaa motivaatiota liikkua ja saa sinut kilpailemaan itsesi kanssa. Äkkiä huomaat tarjoutuvasi hakemaan työkavereillesi kupin kahvia, ulkoiluttamaan koiran tai lähteväsi spontaanille kävelylenkille, koska päivän tavoitteesta puuttuu vielä 1000 askelta.

Erilaisia askelmittareita - askelmittarisovellus, urheilukello, jossa on askelmittari, aktiivisuusranneke, jossa on askelmittari ja perinteinen askelmittari

MILLAINEN AKTIIVISUUSRANNEKE KANNATTAA HANKKIA? Valinnanvaraa löytyy: voit valita aktiivisuusrannekkeen, jossa on askelmittaritoiminto tai käyttää vaikka puhelimen askelmittarisovellusta.

Miten askeleita voi mitata?

Yksi vaihtoehto askeleiden laskemiseen on käyttää aktiivisuusrannekkeen askelmittaritoimintoa, joka on oiva keino lisätä päivittäistä liikuntaa. Muitakin vaihtoehtoja on saatavilla, kuten perinteinen askelmittari, urheilukello, jossa on askelmittari tai älypuhelimen askeleita mittaava sovellus. Esittelemme neljä tavallisinta tapaa mitata askeleita.

1. Perinteinen askelmittari

Jos olet kiinnostunut vain askeleiden määrästä etkä muusta liikkumiseen ja hyvoinvointiin liittyvästä tiedosta, perinteinen askelmittari on hyvä ja suhteellisen edullinen valinta. Askelmittari laskee siis otettuja askeleita, ja sen voi kiinnittää moneen paikkaan, kuten taskuun tai paidan alle housunkaulukseen, jos laitetta ei halua pitää näkyvillä.

Askelmittari on pienikokoinen ja helppokäyttöinen laite, joka ei paina juuri mitään. Askelmittarilla ei kuitenkaan voi seurata muita liikuntamuotoja, kuten pyöräilyä, soutua, lihaskuntotreeniä tai uintia. Laite ei myöskään mittaa treenin vaativuutta eli käyttäjän sykettä.

2. Aktiivisuusranneke

Aktiivisuusrannekkeet, joissa on mm. sisäänrakennettu askelmittari, ovat yleistyneet nopeasti viime vuosina. Aktiivisuusrannekkeella voi seurata otettujen askelten määrän lisäksi muitakin treenejä ja elimistön toimintoja, ja lisäksi se on useimmiten huomaamattoman näköinen ranteessa, joten aktiivisuusranneke sopii käytettäväksi muidenkin kuin treenivaatteiden kanssa.

Aktiivisuusrannekkeessa on tyypillisesti pieni näyttö, josta näkyvät tärkeimmät tiedot, kuten päivittäin otetut askeleet. Lisätietoa askeleista ja treeneistä saa aktiivisuusrannekkeeseen kuuluvan sovelluksen kautta.

3. Urheilukello

Jos haluat sijoittaa kalliimpaan laitteeseen, joka pystyy askelmäärän lisäksi seuraamaan muitakin treenejä ja terveyttä, kannattaa hankkia urheilukello. Urheilukellot ovat yleensä vielä aktiivisuusrannekkeitakin kehittyneempiä laitteita, joiden näytöstä näkee monenlaista tietoa ilman erillistä sovellusta.

Askelten määrän lisäksi urheilukellot pystyvät esimerkiksi näyttämään puhelimeen tulevat viestit ja puhelut. Monien toimintojen vuoksi urheilukellot ovat usein aktiivisuusrannekkeita kalliimpia.

4. Askelmittarisovellus puhelimeen

Älypuhelimeen ladattavia askelmittarisovelluksia on runsaasti tarjolla, ja sovellus on helppo ja edullinen tapa seurata askelten määrää. Sovelluksen käyttö ei edellytä laitehankintoja, eikä vyöllä tai ranteessa tarvitse kantaa erillistä laitetta, koska sovellus hyödyntää puhelimen teknologiaa.

Tietysti voi tuntua hieman epämukavalta pitää isoa älypuhelinta jatkuvasti mukana, jotta kaikki askeleet saa rekisteröityä. Puhelimen sovellukset ovat myös joskus hieman epätarkkoja ja voivat laskea esimerkiksi auton tärähtelyt askeliksi.

Aktiivisuusrannekkeet testissä

KUNTO PLUS testasi aktiivisuusrannekkeita, joissa on askelmittaritoiminto. Aktiivisuusrannekkeissa oli päivitetty ohjelmisto, ja testasimme samalla rannekkeeseen liittyviä sovelluksia. Aktiivisuusrannekkeita testattiin sekä treeneissä että arjessa, ja testi kattoi näytön, toiminnot ja käyttömukavuuden.

Kiinnitä huomiota näihin seikkoihin, kun olet hankkimassa aktiivisuusranneketta, jossa on askelmittari

  • Käyttömukavuus – voi olla ratkaisevaa aktiivisuusrannekkeen käytön kannalta, sillä rannekkeen askelmittari toimii liikuntaan motivoivana tekijänä vain silloin, kun aktiivisuusranneketta käytetään.

  • Näyttö – oltava helppolukuinen. Valitse valaistava näyttö, jotta voit nähdä sen myös pimeässä. Jatkuvasti valaistuna oleva näyttö voi häiritä unta, joten kannattaa valita näyttö, jonka saa valaistua haluttaessa.

  • Muotoilu – sovittava omaan tyyliin, sillä aktiivisuusrannekkeesta saa eniten irti, kun sen on jatkuvasti käytössä.

  • Akun kesto – vastattava tarpeisiin, joten tarkista, kuinka pitkään aktiivisuusranneke toimii yhdellä latauksella.

  • Hihna – oltava säädettävä ja helppo puhdistaa, sillä muutoin hihna kerää paljon likaa.

Tutustu alla myös KUNTO PLUSsan tuoreimpaan aktiivisuusranneketestiin.

Aktiivisuusranneketesti 2020

Aktiivisuusrannekkeet ja urheilukellot KUNTO PLUSsan testissä

Aktiivisuusranneke auttaa noudattamaan terveellisiä elintapoja ja ylläpitämään treenimotivaatiota. Millaisia toimintoja rannekkeessa olisi hyvä olla? Testasimme sekä perustason aktiivisuusrannekkeita että kehittyneempiä malleja.

KUNTO PLUS testasi nämä 9 aktiivisuusranneketta tai vastaavaa laitetta vuonna 2020:

Perusmallit

  • Samsung-aktiivisuusranneke – Galaxy Fit
  • Huawei-aktiivisuusranneke – Band 3 Pro
  • Sportsbuddy-aktiivisuusranneke – Veryfit V1

Keskitasoiset

  • Withing-aktiivisuusranneke – Steel HR Sport
  • Polar-aktiivisuusranneke – Ignite
  • Fitbit-aktiivisuusranneke – Versa 2

Monipuoliset

  • Suunto-aktiivisuusranneke – Suunto 5
  • Garmin-aktiivisuusranneke – Fenix 6S Pro
  • Samsung-aktiivisuusranneke – Galaxy Watch Active 2

Mikä laite selviytyi testin voittajaksi? Entä mikä oli "Hyvä ostos"? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan koko testiin.

Aktiivisuusranneketesti 2019

Aktiivisuusrannekkeet ja urheilukellot KUNTO PLUSsan testissä

Aktiivisuusranneke tai urheilukello voi motivoida liikkumaan arjessa enemmän. Tämä kävi selvästi ilmi, kun testasimme kuutta suosittua laitetta yhteensä yli 750 tunnin ajan. Laitteita löytyy joka lähtöön ja jokaiselle lompakolle, joten sinäkin löydät varmasti itsellesi sopivan.

KUNTO PLUS testasi nämä 6 aktiivisuusranneketta tai vastaavaa laitetta vuonna 2019:

  • Garmin-älykello – Garmin Vívoactive 3
  • Samsung-älykello – Samsung Galaxy Watch
  • Polar-urheilukello – Polar M430
  • Suunto-urheilukello – Suunto 3 Fitness
  • Fitbit-urheilukello – Fitbit Versa Limited Edition
  • Huawei-urheilukello – Huawei Watch 2 Sports 4G

Mikä laite selviytyi testin voittajaksi? Entä mikä oli "Hyvä ostos"? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan koko testiin.

AKTIIVISUUSRANNEKETESTI 2018

KUNTO PLUS testasi aktiivisuusrannekkeita ja urheilukelloja, joissa on askelmittari

Aktiivisuusranneke tai urheilukello voi olla hyvä motivaattori pyrittäessä johonkin tiettyyn tavoitteeseen, kuten päivittäiseen askelmäärään tai ihannepainoon. Itselle sopivan laitteen löytäminen voi kuitenkin olla työtä ja tuskaa. Testasimme sekä kalliita että edullisempia aktiivisuusrannekkeita, jotta sinä löytäisit helpommin itsellesi sopivan aktiivisuusrannekkeen.

KUNTO PLUS testasi vuonna 2018 nämä 8 aktiivisuusranneketta:

  • TomTom-aktiivisuusranneke – TomTom Touch Cardio
  • Garmin-aktiivisuusranneke – Garmin Vivofit 3
  • Fitbit-aktiivisuusranneke – Fitbit Charge 2
  • Polar-aktiivisuusranneke – Polar A370 Fitness Tracker
  • TomTom-aktiivisuusranneke – TomTom Spark 3 Cardio
  • Samsung-aktiivisuusranneke – Samsung Gear Fit2
  • Garmin-aktiivisuusranneke – Vivosmart 3
  • Samsung-aktiivisuusranneke – Samsung gear Fit2 Pro

Mikä laite arvioitiin testissämme parhaaksi aktiivisuusrannekkeeksi, jolla pystyy laskemaan myös askeleita? Ja mikä oli mielestämme Hyvä ostos? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta ja tutustu koko testiin.

AKTIIVISUUSRANNEKETESTI 2017

KUNTO PLUS testasi aktiivisuusrannekkeita ja urheilukelloja, joissa on askelmittari

Aktiivisuusranneketta hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota laitteen muotoiluun, toimintoihin, käyttömukavuuteen sekä käytön helppouteen, ja nämä olivat myös niitä asioita, joita pidettiin silmällä KUNTO PLUSsan testissä. Askelten laskemisen lisäksi aktiivisuusrannekkeista löytyy muitakin hyödyllisiä toimintoja, kuten unen seuraaminen, sykemittari ja kuljetun matkan mittaus.

Vuonna 2017 KUNTO PLUS testasi 8 erilaista aktiivisuusranneketta. Testiin valittiin markkinoiden parhaiten myyneet mallit, ja aktiivisuusrannekkeisiin ladattiin tuorein ohjelmisto ja niiden kanssa käytettiin myös puhelimen kautta käytettävää sovellusta. Testaajat käyttivät rannekkeita juostessa, pyöräillessä ja kävellessä ja testasivat erityisesti näyttöä, toimintoja ja käyttömukavuutta.

KUNTO PLUS testasi vuonna 2017 nämä 8 aktiivisuusranneketta:

  • Beurer-aktiivisuusranneke

    – Beurer AS 80

  • Fitbit-aktiivisuusranneke

    – Fitbit Charge 2

  • Garmin-aktiivisuusranneke

    – Garmin Vivo Fit 3

  • Garmin-aktiivisuusranneke

    – Garmin Vivosmart HR+

  • Idomove-aktiivisuusranneke

    – Idomove GO Pulse

  • Polar-aktiivisuusranneke

    – Polar A360

  • Samsung-aktiivisuusranneke

    – Samsung Gear Fit2

  • TomTom-aktiivisuusranneke

    – TomTom Touch

Mikä laite arvioitiin testissämme parhaaksi aktiivisuusrannekkeeksi, jolla pystyy laskemaan myös askeleita? Ja mikä oli mielestämme Hyvä ostos? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta ja tutustu koko testiin.

Nainen portaissa katsoo aktiivisuusranneketta

AKTIIVISUUSRANNEKE TOIMII! Opettele käyttämään ainakin aktiivisuusrannekkeen tärkeimpiä toimintoja ja aseta itsellesi saavutettavissa olevat tavoitteet, niin aktiivisuusranneke auttaa sinua liikkumaan enemmän.

© iStock

Miten aktiivisuusranneketta käytetään?

Jotta saisit laskettua kaikki päivän aikana otetut askeleet, on tärkeää, että pidät aktiivisuusranneketta hereilläoloaikana jatkuvasti ranteessa.

Aktiivisuusranneke on tarkoitettu nimenomaan ranteessa pidettäväksi, joten sen toiminta heikentyy merkittävästi, jos pidät sitä esimerkiksi taskussa.

4 VINKKIÄ: Näin saat eniten irti aktiivisuusrannekkeen käytöstä

Tutkimuksissa on osoitettu, että aktiivisuusrannekkeen askelmittarin käytöstä saa eniten irti, jos asettaa itselleen selkeän tavoitteen, kuten 7 000 tai 10 000 askelta päivässä. On siis tärkeää asettaa itselleen tavoite, jonka voi todella saavuttaa. Ei siis kannata tähdätä liian korkealle ja pyrkiä heti ensimmäisenä päivänä 10 000 askeleeseen, sillä kävelyä ja liikuntaa yleensäkin kannattaa lisätä vähitellen. Jos tavoitteen asettaa liian korkealle, se jää helposti saavuttamatta – mikä taas vähentää motivaatiota liikkua.

Näillä ohjeilla saat kaiken hyödyn irti aktiivisuusrannekkeen askelmittarin käytöstä:

1. Opettele käyttämään aktiivisuusrannekkeen toimintoja

Tutustu huolella hankkimaasi aktiivisuusrannekkeeseen ja siihen liittyvään sovellukseen, jotta tiedät, mitä kaikkea aktiivisuusrannekkeella voi tehdä, miten se toimii ja miten sitä kannattaa käyttää esimerkiksi askelmäärän seuraamiseen. Tähän käytetty aika maksaa kyllä itsensä takaisin.

2. Liiku aluksi kuten ennenkin

Yritä käyttää aktiivisuusranneketta jatkuvasti – joka päivä. Ensimmäisten viikkojen aikana EI kannata yrittää laittaa kaikkia rutiineja uusiksi, sillä aluksi tavoitteena on selvittää, kuinka paljon jo liikut eli ennen kuin edes hankit aktiivisuusrannekkeen. Sinun ei siis tarvitse lähteä ylimääräiselle iltakävelylle lisäaskelten hankkimiseksi, jos iltakävely ei jo ennestään kuulu rutiineihisi.

Kirjaa askelten määrä muistiin, jos aktiivisuusrannekkeessa ei ole muistitoimintoa.

3. Aseta realistinen tavoite askelmäärälle

Tarkastele aktiivisuusrannekkeesta otettujen askelten määrää ensimmäisen viikon jälkeen. Aseta sitten itsellesi tavoite eli esimerkiksi ottaa 15–20 % enemmän askelia kuin aiemmin. Jos kävelet yleensä noin 4 000 askelta päivässä, aseta tavoitteeksi 4 600–4 800 askelta. Jos taas otat 6 000 askelta päivittäin, uusi tavoite voi olla 6 900 tai 7 200 askelta päivässä.

Jos aktiivisuusrannekkeeseen voi asettaa oman askelmäärätavoitteen, tee se, sillä askelten määrän ja tavoitteen toteutumisen seuraaminen antaa lisämotivaatiota.

Pidä aktiivisuusranneketta silmällä päivän mittaan ja yritä liikkua vaikkapa töissä aina, kun mahdollista – ja tee kunnon kävelylenkki, jos se auttaa saavuttamaan tavoitteen.

4. Säädä tavoitetta – ja jatka kävelemistä!

Kun on kulunut viikko tai kaksi, joina olet saavuttanut tavoitteesi voit säätää tavoitettasi hiljalleen viikko viikolta ylöspäin. 10 000 askelta päivässä on hyvä tavoite, sillä sen saavuttaminen kohentaa jo terveyttä. Muista, että myös muut liikuntamuodot, kuten pyöräily, lasketaan mukaan päivittäiseen liikuntaan.

LUE MYÖS: Kävellen hoikaksi

Kuinka monta askelta päivässä?

Asiantuntijat suosittelevat, että kävelet päivittäin vähintään 10 000 askelta, jos haluat pitää terveyttä yllä kävelemällä. Luku on alunperin peräisin Japanista, jossa sitä käytettiin Tokion olympialaisiin liittyvässä mainonnassa 1960-luvulla.

Sen jälkeen tehdyissä tutkimuksissa on todettu, että 10 000 askelta päivässä on hyvä määrä terveyden ylläpitämiseen kävelemällä.

Mitä 10 000 askelta vastaa?

Otamme noin 1 300 askelta kilometrin matkalla, joten 10 000 askelta vastaa 7-8 kilometriä.

Jos tavoitteesi on laihtua kävelemällä, sinun täytyy ottaa noin 16 000 askelta päivässä.

Muista silti, että jokaikisestä askeleesta on terveydelle hyötyä – ja että kävely on aina terveellisempää kuin sohvalla löhöily. Ei kannata masentua, jos ei heti saa 10 000 askelta päivässä täyteen. Tuhat askelta on sekin parempi kuin ei mitään. Muista, että myös muu liikunta ja fyysinen aktiivisuus, kuten pyöräily, siivoaminen, juoksu tai tanssi, lasketaan mukaan päivittäiseen liikuntaan.

Apua, aktiivisuusrannekkeen mukaan en ole kävellyt tarpeeksi!

Jos päivittäisen askeltavoitteen saavuttaminen näyttää olevan vaarassa, seuraavilla konsteilla saat nopeasti lisää askeleita mittariin.

  • Kävele töissä tai kotona pari kertaa portaat ylös ja alas
  • Kävele tulostimen luo, vessaan tai kahvinkeittimen luo pidempää reittiä
  • Kävele töistä kotiin
  • Käy ostoksilla tai hoitamassa asioita
  • Pitäkää ystävän kanssa kävelytreffit kahvilassa istumisen sijaan

Lisävinkkejä 10 000 askeleen saavuttamiseen

Miten mittaan askelpituuteni ja asetan sen aktiivisuusrannekkeeseen?

Suurin osa aktiivisuusrannekkeista käyttää askelmäärän mittaamiseen keskimääräistä askelpituutta. Joissakin aktiivisuusrannekkeissa voit itse mitata oman askeleesi pituuden ja asettaa sen rannekkeeseen, jotta saat mitattua esimerkiksi kävellyn matkan tarkemmin.

Näin mittaat oman askeleesi:

  • Etsi pehmeähkö alusta, jolla kävellä.
  • Tee kantapäällä pieni merkki maahan.
  • Kävele 10 askelta ja tee uusi merkki kantapäällä viimeisen askeleen kohdalle.
  • Mittaa kahden merkin välinen etäisyys ja jaa se kymmenellä. Näin saat oman askelpituutesi.

Katso aktiivisuusrannekkeen käyttöohjeista, miten askelpituus ohjelmoidaan rannekkeeseen.