OPAS: Näin valitset juuri sinulle sopivimman aktiivisuusrannekkeen

Aktiivisuusranneke, urheilukello, fitnesskello, treenimittari. Rakkaalla lapsella on monta nimeä – ja monia toimintoja. Nimestä riippumatta aktiivisuutta seuraava laite voi auttaa kohti terveellisempää elämäntapaa. Katso, miten eri laitteet pärjäsivät testissä.

Kaksi naista rannalla, molemmilla aktiivisuusrannekkeet

AKTIIVISUUSRANNEKE Aktiivisuusranneke voi motivoida liikkumaan enemmän. Tarkista jutustamme, mitä kannattaa huomioida ennen ostopäätöstä.

Arjen aktiivisuuden ja treenien tehon ja tulosten mittaaminen ja seuranta aktiivisuusrannekkeen tai vastaavan laitteen avulla on luonteva osa elämää monille kuntoilijoille sekä kunnostaan ja terveydestään kiinnostuneille arkiliikkujille.

Aktiivisuusrannekkeiden ja urheilukellojen suosiota selittää niiden koukuttavuus: vuonna 2017 julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa kahdeksan kymmenestä rannekkeen kanssa kävelyharrastuksen aloittaneesta jatkoi käyttöä yhä puolen vuoden kuluttua. Aktiivisuusrannekkeen käyttö on palkitsevaa, kun tavoitteiden täyttymistä voi seurata havainnollisesti.

Arjessa aktiisivuusrannekkeen tärkeimpiä ominaisuuksia on varmasti askelmittaus, jonka avulla on helppo seurata päivittäisen liikunnan määrää. Monet aktiivisuusrannekkeet mittaavat lisäksi sykettä kätevästi ranteesta. Lisäksi monet rannekkeet seuraavat unen määrää ja laatua ja tarjoavat näin jo varsin kattavasti tietoa käyttäjänsä hyvinvoinnista.

Kerromme, miten valitset itsellesi sopivan aktiivisuusrannekkeen ja miten saat sen käytöstä suurimman hyödyn.

1 Aktiivisuusranneketesti 2023


Aktiivisuusrannekkeet – edulliset


Polar – Pacer

Hinta: 199 €

© Polar
 • Ulkonäkö: Sirossa, alumiinirunkoisessa kellossa ei ole kosketusnäyttöä vaan sitä käytetään viiden painikkeen avulla.

 • Käyttäjäystävällisyys: Painikkeita on juuri sopiva määrä, ja laite on todella intuitiivinen. Aika näkyy aina näytöllä, ja alas- ja ylös-painikkeilla voi selata eri tietoja, kuten treenitavoitteita, uusimpia treenejä ja unidataa. Treenin voi aloittaa helposti yhdellä painalluksella.

 • Toiminnot: Laite kannustaa treenaamaan kovempaa – mutta ei painosta! Laitteen sykemittari on markkinoiden parhaita, ja laite kertoo, jos treenaat liian kovaa tai liian varovasti. Lisäksi ranneke muistuttaa nesteen ja hiilihydraatin saannista. Vesitiiviys 50 metriin asti on tässä hintaluokassa todella hyvä ominaisuus.

TESTI VOITTAJA: Fitbit – Inspire 3

Hinta: 99,95 €

© Fitbit
 • Ulkonäkö: Upea muotoilu ja hyvä istuvuus saavat miltei unohtamaan, että laite on ranteessa. Hyvä kosketusnäyttö ja kosketusalueet myös molemmilla sivuilla.

 • Käyttäjäystävällisyys: Myös käyttö huokuu huomaamatonta laatua. Toimintojen valinta pyyhkäisemällä on superhelppoa, ja tärkeimmät terveys- ja hyvinvointitiedot tallentuvat vuorokauden ympäri ilman, että sitä tarvitsee tehdä erikseen.

 • Toiminnot: Mahtava treenikaveri! Laite pystyy tallentamaan tietoa jopa 20 eri liikuntamuodosta, mutta vielä hienompi ominaisuus on laitteen tarjoama apu rentoutumiseen. Laite auttaa meditoimaan hengityksen avulla ja arvioi unenlaatua ja sitä, paljonko uni virkistää. Miellyttävä hälytys herättää iltapäivän voimanokosilta.

Huawei – Watch Fit 2 Active Edition

Hinta: 149 €

© Huawei
 • Ulkonäkö: Siro neliskanttinen laite istuu hyvin ranteeseen. Hihna tuntuu mukavalta iholla myös hikoillessa ja nukkuessa.

 • Käyttäjäystävällisyys: Käyttö on todella helppoa! Parhaisiin ominaisuuksiin kuuluu se, että laitteen kautta puhutuissa puheluissa on yllättävän hyvä äänenlaatu, ja myös akunkesto on hyvä. Huawei Health-sovellus on hyödyllinen, mutta toimii parhaiten Android-laitteiden kanssa.

 • Toiminnot: Laitteen toiminnot riittävät hyvin peruskuntoilijan tarpeisiin. Laite muun muassa muistuttaa liikkumaan – tosin laite tuntuu hieman anteliaalta, kun se laskee askeleita ja kulutettuja kaloreita. Harvinaisempiin toimintoihin lukeutuvat hengitysopas ja kuukautiskiertokalenteri.

Aktiivisuusrannekkeet − keskihintaiset


Fitbit – Versa 4

Hinta: 229,95 €

© Fitbit
 • Ulkonäkö: Laite on melkeinpä söpö: ruusukultareunaisen näytön kulmat on pyöristetty, ja pehmeää muoviranneketta saa monen värisenä.

 • Käyttäjäystävällisyys: Todella helppokäyttöinen laite sopii niille, joilla teknologian käyttö tökkii. Treenin aloittaminen, puheluun vastaaminen ja sään tarkistaminen hoituvat parilla pyyhkäisyllä. Valitettavasti Bluetooth-yhteys temppuilee välillä.

 • Toiminnot: Hyvä rentoutumistoiminto: laite ohjaa lämmön, äänen ja värinän avulla rentoutumaan silmät kiinni. Laite sopii hyvin sekä unen että treenien seuraamiseen, mutta treenitoiminnon käynnistyminen voi viedä jopa vartin. Laite tunnistaa jopa 40 lajia, kuten CrossFitin, tanssin, hiihdon ja HIITin.

TESTI VOITTAJA: Garmin – Venu® Sq 2 Music Edition

Hinta: 309 €

© Garmin
 • Ulkonäkö: Neutraali unisex-muotoilu, joka sopii moneen makuun. Mukavan kumirannekkeen voi helposti vaihtaa, ja laitetta voi käyttää myös käsineet kädessä.

 • Käyttäjäystävällisyys: Laitetta on helppo käyttää kahden painikkeen avulla. Käyttöliittymä vaatii hieman opettelua, mutta sen jälkeen asetuksia voi muokata juuri itselle sopiviksi. Akunkesto paljon treenaavilla 1–2 päivää.

 • Toiminnot: Suuri lajivalikoima on vain yhden painalluksen päässä. Kalorilaskuri on tarkka, ja laite antaa myös arvion siitä, miten paljon kannattaa syödä, jos haluaa laihtua. Laitteesta löytyy myös Garminin Body Battery-energianseuranta
  ja kehittynyt hengitysopas. Voit tallentaa laitteeseen jopa 500 biisiä ja jättää puhelimen kotiin.

Suunto – 5 Peak

Hinta: 299 €

© Suunto
 • Ulkonäkö: Laite on muotoilultaan simppeli, tosin kellotaulu on hieno, mutta muutoin laite on hieman muovisen näköinen. Kosketusnäytön sijaan laitteessa on viisi painiketta. Miellyttävän kevyt.

 • Käyttäjäystävällisyys: Yhden painikkeen olisi kenties voinut karsia, testissä eniten käytettiin aloitus- ja lopetuspainikkeita sekä eteen- ja taakse-painikkeita. Akunkesto voisi olla parempi.

 • Toiminnot: Liikutko mieluiten ulkona? Silloin pidät varmasti laitteen kartta- ja navigointitoiminnoista, joista on todellista apua juoksu- tai pyörälenkillä. Laite auttaa tasapainottamaan treenejä, ehdottaa lepoaikoja ja arvioi, miten kovaa rasitus on todellisuudessa ollut. Tavallisen älykellon toimintoja mukana on vain rajallisesti.

Urheilukellot − luksus


Withings – Scanwatch 43 mm Horizon

Hinta: 499 €

© Withings
 • Ulkonäkö: Metallinen ulkokuori vie ajatukset laadukkaaseen rannekelloon urheilukellon sijaan. Laite on ranteessa kuitenkin hieman raskas.

 • Käyttäjäystävällisyys: Laitteen käyttö hoituu intuitiivisesti sivussa olevan pyöritettävän valitsimen avulla. Tärkeimmät tiedot näkyvät pienellä digitaalisella näytöllä, mutta kaikki muut toiminnot edellyttävät kelloon kuuluvan sovelluksen käyttöä. 30 päivän akunkesto ansaitsee raikuvat aplodit.

 • Toiminnot: Klassisen kuoren alla lymyää melkeinpä täysimittainen tietokone. Laite mittaa sykettä ja unirytmiä, ja lisäksi siinä on EKG-anturi ja hengitysopas. Tähän hintaan olettaisi saavansa myös GPS-toiminnon, jotta navigointi onnistuisi ilman puhelinta. Mininäytölle saa tosin puhelimen tiedot.

TESTI VOITTAJA (Android): Samsung – Galaxy Watch Pro

Hinta: 480 €

© Samsung
 • Ulkonäkö: Jos Batmanilla olisi urheilukello, se olisi tämä. Safiirilasi, titaanikuori ja AMOLED-kosketusnäyttö. Mukava hihna suljetaan voimakkaalla magneetilla.

 • Käyttäjäystävällisyys: Android-laitteiden käyttäjät ihastuvat laitteeseen. Käyttöliittymä on intuitiivinen ja toiminnot käteviä, kuten se, että puheluihin voi vastata kellolla.

 • Toiminnot: Mistä sitä aloittaisi? Laite opastaa monenlaisessa treenissä, kuten 5 kilometrin juoksulenkillä, mindfulnessissa ja kotitreenissä. Laite seuraa myös käyttäjän stressitasoa ja veren happitasoa ja antaa tietoa myös kehon koostumuksesta. Navigointi toimii erityisen hienosti, koska laitteeseen voi tuoda GPX-tiedostoja vaikka vaellusta varten, jolloin laite etsii oma-aloitteisesti paluureitin.

TESTI VOITTAJA (iPhone): Coros – Watch Apex 2

Hinta: 499 €

© Coros
 • Ulkonäkö: Laitteen tunnistaa urheilukelloksi jo nailonhihnasta
  ja tarranauhasta. Laite on kuitenkin laadukas: siinä on safiirilasi ja titaniumkuori.

 • Käyttäjäystävällisyys: Treenin aikana näyttö toimii kosketuksella mutta muutoin sen lisäksi pitää käyttää sivussa olevaa pyörivää valitsinta. Alussa kosketusnäyttö toimii paremmin, mutta kun laitteen käytön oppii, myös valitsinta on kätevä käyttää. Pitkä 17 päivän akunkesto.

 • Toiminnot: Tämä laite hoitaa kaiken! Offline-kartat, musiikin tallennus, satelliittipaikannus, treeniohjelmat maratonille ja toiminnot, joiden avulla optimoit suorituksesi. Laite sopii erityisen hyvin himojuok- sijoille, joten jos kuulut heihin, tätä laitetta kannattaa todella harkita.

2 Aktiivisuusranneketesti 2022


Aktiivisuusrannekkeet ja urheilukellot KUNTO PLUSsan testissä

Päivittäistä liikkumista ja treenisuorituksia mittaava treenikello- tai ranneke on motivoiva ja kannustava treenikaveri. Testasimme yhdeksän markkinoiden suosituinta kelloa niin arkiliikkujan ranteeseen, aktiivisesti treenaavan tsemppariksi kuin tavoitteellisen treenaajan harjoittelun tueksi.

KUNTO PLUS testasi nämä 9 aktiivisuusranneketta tai vastaavaa laitetta vuonna 2022:

Perusmallit

 • Sportsbuddy-aktiivisuusranneke – Vision V1
 • Fitbit-aktiivisuusranneke – Charge 5
 • Withings-aktiivisuusranneke – ScanWatch Rose Gold

Keskitasoiset

 • Coros-aktiivisuusranneke – Pace 2
 • Polar-aktiivisuusranneke – Vantage M2
 • Fitbit-aktiivisuusranneke – Sense

Monipuoliset

 • Garmin-aktiivisuusranneke – Forerunner 745
 • Huawei-aktiivisuusranneke – Watch GT 3
 • Samsung-aktiivisuusranneke – Galaxy Watch 4

Mikä laite selviytyi testin voittajaksi? Entä mikä oli "Hyvä ostos"? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan koko testiin.

3 Aktiivisuusranneketesti 2020


Aktiivisuusrannekkeet ja urheilukellot KUNTO PLUSsan testissä

Aktiivisuusranneke auttaa noudattamaan terveellisiä elintapoja ja ylläpitämään treenimotivaatiota. Millaisia toimintoja rannekkeessa olisi hyvä olla? Testasimme sekä perustason aktiivisuusrannekkeita että kehittyneempiä malleja.

KUNTO PLUS testasi nämä 9 aktiivisuusranneketta tai vastaavaa laitetta vuonna 2020:

Perusmallit

 • Samsung-aktiivisuusranneke – Galaxy Fit
 • Huawei-aktiivisuusranneke – Band 3 Pro
 • Sportsbuddy-aktiivisuusranneke – Veryfit V1

Keskitasoiset

 • Withing-aktiivisuusranneke – Steel HR Sport
 • Polar-aktiivisuusranneke – Ignite
 • Fitbit-aktiivisuusranneke – Versa 2

Monipuoliset

 • Suunto-aktiivisuusranneke – Suunto 5
 • Garmin-aktiivisuusranneke – Fenix 6S Pro
 • Samsung-aktiivisuusranneke – Galaxy Watch Active 2

Mikä laite selviytyi testin voittajaksi? Entä mikä oli "Hyvä ostos"? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan koko testiin.

Aktiivisuusranneketesti 2019


Aktiivisuusrannekkeet ja urheilukellot KUNTO PLUSsan testissä

Aktiivisuusranneke tai urheilukello voi motivoida liikkumaan arjessa enemmän. Tämä kävi selvästi ilmi, kun testasimme kuutta suosittua laitetta yhteensä yli 750 tunnin ajan. Laitteita löytyy joka lähtöön ja jokaiselle lompakolle, joten sinäkin löydät varmasti itsellesi sopivan.

**KUNTO PLUS testasi nämä 6 aktiivisuusranneketta tai vastaavaa laitetta vuonna 2019:

 • Garmin-älykello – Garmin Vívoactive 3
 • Samsung-älykello – Samsung Galaxy Watch
 • Polar-urheilukello – Polar M430
 • Suunto-urheilukello – Suunto 3 Fitness
 • Fitbit-urheilukello – Fitbit Versa Limited Edition
 • Huawei-urheilukello – Huawei Watch 2 Sports 4G

Mikä laite selviytyi testin voittajaksi? Entä mikä oli "Hyvä ostos"? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan koko testiin.

4 Aktiivisuusranneketesti 2018


Aktiivisuusrannekkeet ja urheilukellot KUNTO PLUSsan testissä

Aktiivisuusranneke tai urheilukello voi antaa sen pienen sysäyksen, jonka tarvitset päivittäisen askeltavoitteen tai ihannepainon saavuttamiseen. Valikoima on kuitenkin niin laaja, että ostoksilla voi mennä sormi suuhun. Siksi testasimme sekä hinnaltaan edullisia että kalliimpia laitteita, jotta sinä löytäisit itsellesi sopivan treenikaverin.

KUNTO PLUS testasi nämä 6 aktiivisuusranneketta tai vastaavaa laitetta vuonna 2018:

 • TomTom-aktiivisuusranneke – TomTom Touch Cardio
 • Garmin-aktiivisuusranneke – Garmin Vivofit 3
 • Fitbit-aktiivisuusranneke – Fitbit Charge 2
 • Polar-aktiivisuusranneke – Polar A370 Fitness Tracker
 • TomTom-aktiivisuusranneke – TomTom Spark 3 Cardio
 • Samsung-aktiivisuusranneke – Samsung Gear Fit2
 • Garmin-aktiivisuusranneke – Vivosmart 3
 • Samsung-aktiivisuusranneke – Samsung gear Fit2 Pro

Mikä laite selviytyi testin voittajaksi? Entä mikä oli "Hyvä ostos"? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan koko testiin.

Aktiivisuusranneketesti 2017


Aktiivisuusrannekkeet ja urheilukellot KUNTO PLUSsan testissä

Aktiivisuusrannekkeen tai urheilukellon ostajan on hyvä kiinnittää huomiota laitteen ulkonäköön, toimintoihin, käyttömukavuuteen ja helppokäyttöisyyteen. Testissämme tarkastelimme juuri näitä seikkoja ja lukuisia muita. Laitteissa on paljon eri toimintoja, kuten askelmittari, unen analysointi, sykemittari ja matkamittari, joten mieti, mitä itse tarvitset.

Vuoden 2017 testissä KUNTO PLUS testasi 8 eri aktiivisuusranneketta tai vastaavaa laitetta. Laitteita käytettiin yhdessä niihin kuuluvien älypuhelinsovellusten kanssa. Testaajat käyttivät laitteita juostessa, pyöräillessä ja kävellessä ja kiinnnittivät erityishuomiota näyttöön, toimintoihin ja yhteentoimivuuteen puhelimen kanssa.

KUNTO PLUS testasi nämä 6 aktiivisuusranneketta tai vastaavaa laitetta vuonna 2017:

 • Beurer-aktiivisuusranneke – Beurer AS 80
 • Fitbit-aktiivisuusranneke – Fitbit Charge 2
 • Garmin-aktiivisuusranneke – Garmin Vivo Fit 3
 • Garmin-aktiivisuusranneke – Garmin Vivosmart HR+
 • Idomove-aktiivisuusranneke – Idomove GO Pulse
 • Polar-aktiivisuusranneke – Polar A360
 • Samsung-aktiivisuusranneke – Samsung Gear Fit2
 • TomTom-aktiivisuusranneke – TomTom Touch

Mikä laite selviytyi testin voittajaksi? Entä mikä oli "Hyvä ostos"? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan koko testiin.

5 5 tapaa, joilla aktiivisuusranneke edistää terveyttä


Aktiivisuusranneke kasvattaa treenimotivaatiota

Aktiivisuusranneke tallentaa tiedot kaikesta liikkumisesta, ja liikunnan määrän ja vaikutusten seuraaminen on supermotivoivaa. Rannekkeen käyttäjänä alat pian kisata itseäsi vastaan, jotta saisit hieman enemmän askelia tai juostuja kilometrejä joka päivä.

Aktiivisuusranneke kannustaa liikkumaan

Suurempi motivaatio liikkumiseen tarkoittaa väistämättä sitä, että liikunnan määrä lisääntyy. Tämä ei ole vain markkinointiväite, vaan vaikutus on todettu tutkimuksin.

Aktiivisuusranneke auttaa hoikistumaan

Aiempaa suurempi liikunnan määrä näkyy pian kehossa. Asia on niin yksinkertainen! Katso täältä, kuinka paljon KUNTO PLUSsan koehenkilöt laihtuivat vain kolmessa viikossa.

Aktiivisuusrannekkeen avulla voi tarkkailla unta

Terveyden kannalta hyvät yöunet ovat ratkaisevan tärkeitä. Aktiivisuusrannekkeen avulla voi seurata omaa nukkumista ja nähdä ainakin sen, viettääkö Höyhensaarilla riittävästi aikaa vai onko syytä yrittää nukkua enemmän.

Aktiivisuusranneke auttaa hillitsemään stressiä

Aktiivisuusrannekkeen sykemittari auttaa pitämään silmällä omaa kehitystä – mutta sen lisäksi se kertoo myös, kärsitkö stressistä. Jotkut laitteet käskevät merkkiäänen avulla pysähtymään ja hengittämään syvään, jos syke nousee liian korkealle.

6 Aktiivisuusranneke kasvattaa motivaatiota


Yksi yhteinen ominaisuus on lähes taattu niin perusmallin aktiivisuusrannekkeissa kuin huipputeknisissä urheilukelloissakin: ne motivoivat.

Kun uhraa hetkisen laitteen ominaisuuksiin tutustumiseen ja sen käytön opetteluun, aktiivisuusrannekkeen kanssa liikkuminen vie luultavasti nopeasti mukanaan ja innostaa liikkumaan yhä enemmän. Jotkin aktiivisuusrannekkeet myös muistuttavat, kun on aika lähteä jälleen liikkeelle, ja useimmat näyttävät havainnollisesti, miten lähellä esimerkiksi päivittäisen askeltavoitteen täyttyminen on.

Lukuisissa tutkimuksissa on todettu, että aktiivisuusrannekkeen askelmittaritoiminto auttaa lisäämään liikunnan määrää. Stanford Universityn tutkijat tarkastelivat ja vertailivat yli 25 tutkimusta, joissa oli selvitetty askelmittarin vaikutusta liikkumisen määrään. Tutkimuksiin oli osallistunut yli 2 500 koehenkilöä, joista suurin osa oli yli 40-vuotiaita naisia.

Tulokset olivat selvät. Osallistujat ottivat nimittäin keskimäärin yli 2 000 askelta enemmän PÄIVITTÄIN verrattuna päivittäiseen askelmäärään ennen askelmittarin käyttöönottoa. Tämä tarkoittaa, että he kävelivät yli 1,5 km enemmän päivittäin ja päivittäinen liikunnan määrä lisääntyi keskimäärin 27 prosenttiyksikköä. Myös osallistujien paino ja verenpaine putosivat merkittävästi testijakson eli 18 viikon aikana.

OPAS: Näin käytät verenpainemittaria kotona

7 Mitä toimintoja aktiivisuusrannekkeessa on?


Aktiivisuusrannekkeen ja vastaavien laitteiden tärkeimmät toiminnot ovat sykemittari, askelmittari, unimittari ja kalorilaskuri. Alta näet, mihin toimintoja voi hyödyntää – ja miksi niin kannattaa tehdä.

Aktiivisuusrannekkeen sykemittari

 • Mittauksen hyödyt treenatessa
  Sykemittari näyttää treenin aikana reaaliaikaisen sykkeen ja kertoo treenaajalle, millä sykealueella liikutaan, eli tehdäänkö treeni tavoitteen kannalta optimaalisella tasolla. Sykealueiden määrittämiseksi täytyy ensin tietää oma maksimisyke. Kevyessä treenissä syke on noin 50–60 prosenttia maksimista, rankoissa intervallitreeneissä syke voi olla jo 80 prosenttia maksimista. Eri sykealueilla treenaaminen kehittää kunnon eri osa-alueita. Treenin jälkeen aktiivisuusrannekkeesta tai sen sovelluksesta voi saada koosteen sykealueista, joilla on treenannut.

 • Mittauksen hyödyt arjessa
  Sykkeen mittaus voi antaa tärkeää tietoa hyvinvoinnista yleensä. Esimerkiksi tavallista korkeampi leposyke voi kertoa stressistä. Joihinkin sykemittareihin voi asettaa hälytyksen, joka kertoo, kun tietty sykeraja ylittyy – ja olisi tauon paikka työn lomassa. Sykemittari voi auttaa huomaamaan, milloin ja millaisissa tilanteissa kuormitus kasvaa kovin suureksi, ja ohjaa pitämään näin huolta riittävästä levosta ja palautumisesta.

 • Miten mittaus tapahtuu
  Aktiivisuusrannekkeissa on optinen sykemittaus ranteesta. Anturiin heijastuvan valon määrä vaihtelee sydämen suoniin pumppaaman veren määrän mukaan, ja syke määritetään vaihtelun perusteella. LED-valo kohdistuu ranteen suoniin ja heijastuu niistä takaisin optiseen anturiin, joka rekisteröi muutoksia verenkierrossa.

Lepo- ja maksimisyke

Sykemittarin lukemien tulkitsemisen ja seurannan avuksi kannattaa aluksi perehtyä leposykkeen ja maksimisykkeen käsitteisiin. Leposyke kertoo, miten hyvässä kunnossa olet. Lisäksi sitä tarvitaan sykemittarin ilmoittamien lukemien vertailuarvoksi.

 • Leposyke tarkoittaa sykettä eli sydämen lyöntien määrää minuutissa täydessä levossa. Leposykkeen voi mitata itse ranteesta tai katsoa sykemittarista mieluiten aamulla ennen ylösnousemista.

 • Maksimisyke mitataan yleensä vähentämällä oma ikä luvusta 220, jolloin esimerkiksi 40-vuotiaalla maksimisyke olisi 180. Maksimisyke vaihtelee kuitenkin yksilöllisesti ja myös lajeittain. Omia sykerajoja voi selvittää esimerkiksi urheiluopistojen ja urheilulääkärien testauksissa.

Aktiivisuusrannekkeen askelmittari

 • Mittauksen hyödyt
  Kukapa ei olisi kuullut jo moneen kertaan, että päivässä pitäisi liikkua 10 000 askelen verran. Mistä sitten tietää, paljonko askelia päivässä kertyy omissa arkipuuhissa tai kävelylenkillä? Tähän parhaan vastauksen antaa askelmittari.
  Aktiivisuusranneke seuraa päivittäin otettujen askelten määrää ja ilmoittaa, missä kulloinkin mennään laitteeseen asetettuun päivittäiseen askelmäärä- tai aktiivisuustavoitteeseen nähden. Tämä herättää helposti laiskemmassakin liikkujassa kipinän lisätä arkeen askelia, sillä tavoitteen saavuttaminen tuntuu aina palkitsevalta. Kävely on myös lähes kaikille sopiva tapa lisätä päivittäistä liikuntaa, eikä se edellytä kummempia varusteita kuin hyvät kengät.

 • Miten mittaus tapahtuu
  Useimmat aktiivisuusrannekkeet mittaavat askelia kiihtyvyysanturin perusteella, jolloin mittaus perustuu kehon liikkeeseen. Tällöin "askelia" voi kertyä myös esimerkiksi ruokaa laittaessa. Jotkin laitteet huomioivat myös korkeuseroja.
  Mitä enemmän tietoa laite kerää, sitä tarkempia ovat tulokset. Peruskuntoilijan tarpeisiin edullinenkin aktiivisuusranneke on silti yleensä riittävän tarkka. Tarkkuutta voi arvioida myös ottamalla 100 askelta ja vertaamalla matkaa mittarin askelmäärään.

 • Tutustu oppaaseen, joka neuvoo aktiivisuusrannekkeen hankinnassa ja käytössä ja opastaa myös askelien mittauksen saloihin

Aktiivivuusrannekkeen unimittari

 • Mittauksen hyödyt
  Unen seurannan avulla saa tietoa unen määrästä ja laadusta – esimerkiksi paljonko yön aikana on kertynyt syvää unta. Mittaustuloksia seuraamalla saa hyvin osviittaa siitä, olisiko nukkumistottumuksissa parannettavaa.

 • Miten mittaus tapahtuu
  Aktiivisuusrannekkeen suorittama mittaus perustuu nukkujan liikkeisiin yön aikana, joten aivan aukotonta se ei ole: jos unta odottaa paikaltaan hievahtamatta, laite tulkitsee tämänkin ajan nukutuksi. Myös unen laadun mittaaminen perustuu siihen, paljonko yön aikana tulee kieputtua sängyssä. Jotkin laitteet hyödyntävät lisäksi syketietoja. Puhelimen unisovelluksiin verrattuna aktiivisuusrannekkeen mittaus on tarkempi.

 • TAULUKKO: Näin paljon pitäisi nukkua

Aktiivisuusrannekkeen kalorilaskuri

 • Mittauksen hyödyt
  Aktiivisuusrannekkeen kalorilaskuri laskee päivän aikana tai yksittäisessä treenissä kulutetun energian määrän, ja toiminnon avulla voi näin seurata arjen aktiivisuutta ja treenin tehoa. Painonpudotuksessa energiankulutuksen seurannasta on erityisesti hyötyä, kun tavoitteena on pitää päivittäinen energiasaldo miinuksen puolella.

 • Miten mittaus tapahtuu
  Energiankulutus lasketaan aktiivisuusrannekkeeseen ennalta syötettyjen tietojen, kuten iän, painon, sukupuolen ja yleisen aktiivisuuden perusteella. Jos painat esimerkiksi 60 kiloa ja juokset 30 minuutin lenkin, kulutat lenkin aikana noin 330 kcal energiaa.

 • Miten paljon aktiivisuusrannekkeen avulla voi laihtua?
  Aktiivisuusranneke on hyvä terveiden elintapojen edistäjä. Jos tavoitteenasi on laihtua, aktiivisuusranneke voi auttaa saavuttamaan tavoitteet. Lue inspiraation lähteeksi 41-vuotiaan Ellan tarina. Hän testasi aktiivisuusranneketta kolmen viikon ajan tavoitteenaan liikkua arkisin enemmän. Testin lopussa havaittiin, että liikunta oli tosiaan lisääntynyt ranteesta löytyvän kirittäjän ansiosta ja lisäksi hän oli pudottanut 2 kiloa. Lue lisää Ellan kokemuksista täältä.

 • LASKURI: Näin paljon energiaa tarvitset päivittäin

Aktiivisuusrannekkeen muut toiminnot

Sykemittarin, askelmittarin, unimittarin ja kalorilaskurin lisäksi aktiivisuusrannekkeista löytyy seuraavanlaisia toimintoja:

 • Muistutukset, jotka muistuttavat esimerkiksi liikkumisesta, jos olet istunut liian pitkään paikallasi. Aktiivisuusrannekkeen voi myös asettaa muistuttamaan esimerkiksi nukkumaanmenoajasta.
 • Saapuvien puheluiden ja viestien näyttö suoraan aktiivisuusrannekkeessa. Tämä on kätevä toiminto, jos puhelin ei ole lähettyvillä, sillä sen avulla voi nopeasti tarkistaa, onko asia sellainen, että se vaatii välitöntä vastausta vai voiko se odottaa.
 • Mahdollisuus mitata rasvan ja lihasten määrää kehossa ei kuulu aktiivisuusrannekkeiden perustoimintoihin, mutta joistakin laitteista löytyvät myös nämä toiminnot.

8 Ostajan opas: Kiinnitä näihin asioihin huomiota aktiivisuusranneketta ostaessa


Pidä mielessä seuraavat seikat, kun harkitset aktiivisuusrannekkeen tai vastaavan laitteen ostoa:

 • Tarvitsetko vesitiiviin aktiivisuusrannekkeen? Jos aiot käyttää aktiivisuusranneketta uidessa, on syytä hankkia vesitiivis laite. Jos taas et aio käyttää ranneketta veden äärellä, on turha investoida vesitiiviiseen versioon.
 • Kuinka suuren näytön haluat? Aktiivisuusrannekkeiden näyttöjen koot vaihtelevat rajusti. Mieti millaisen tarvitset, sillä liian pieneltä näytöltä tihrustaminen voi viedä ilon koko laitteen käytöstä. Kannattaa valita näyttö, jonka saa valaistua, jotta sitä voi lukea myös pimeässä.
 • Istuuko laite ranteeseen? Onko aktiivisuusranneketta mukava käyttää? Kannattaa hankkia juuri omaan ranteeseen sopiva laite, jotta sitä tulee myös käytettyä – kenties jopa öisin.
 • Millainen on akunkesto? Jaksatko ladata aktiivisuusranneketta tiheään vai haluatko akun, joka kestää muutaman päivän? Kysy myyjältä akunkestosta ennen ostopäätöksen tekemistä.
 • Toimiiko aktiivisuusranneke yhteen puhelimesi kanssa? Varmista ennen ostamista, että laite toimii yhteen puhelimesi kanssa, sillä muuten ranneke jää lähes varmasti vähälle käytölle. Jos ranneke ei toimi puhelimen kanssa yhteen, et pysty hyödyntämään rannekkeeseen kuuluvaa sovellusta, josta tuloksia ja tilastoja yleensä katsotaan.
 • Onko aktiivisuusranneke käyttäjäystävällinen? Rannekkeen on hyvä olla helppokäyttöinen, jotta sitä tulee käytettyä. Pyydä myyjää esittelemään eri rannekkeita ennen ostopäätöksen tekemistä.
 • Miellyttääkö ranneke silmää? Aktiivisuusranneketta on tarkoitus käyttää lähes jatkuvasti, joten sen on syytä olla niin hyvännäköinen, ettei se joudu kaapin perukoille. Sopiiko laite tyyliisi ja yhteen vaatteiden kanssa?
 • Mittaako aktiivisuusranneke tarkasti lempilajiasi? Jos aiot käyttää laitetta pääasiassa vaikkapa tanssiessa, on tärkeää, että ranneke pystyy mittaamaan tarkasti juuri kyseistä lajia.
 • Millainen hihna on? Tarkista, miten laajalla skaalalla rannekkeen kokoa voi säätää ja miten helpolta hihna näyttää puhdistaa. Aktiivisuusrannekkeeseen kertyy nopeasti reilusti likaa, joten rannekkeen puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää.
 • Mihin tarvitset aktiivisuusranneketta? Valitse ranneke, jossa on riittävästi toimintoja, sillä muutoin laitteen käyttö voi olla tylsää ja tuntua hyödyttömältä. On kuitenkin myös turha ostaa kaikki herkut sisältävä malli, jos et kuitenkaan jaksa opiskella, miten toimintoja käytetään. Mieti siis, mitä tarvitset.
 • Opettele käyttämään laitetta kunnolla. Kun aktiivisuusrannekkeen saa viimein ranteeseen, kiusaus on suuri sännätä saman tien treeniin ja opetella laitteen käyttö vauhdissa ja vain puolittain. Kannattaa kuitenkin malttaa hetki ja perehtyä toimintoihin ennen ensimmäistä käyttökertaa. Näin saat rannekkeesta hyötyä irti koko rahan edestä.
Aktiivisuusranneketta käyttävä nainen katsoo ranneketta ja puhelinta

AKTIIVISUUSRANNEKE JA ÄLYPUHELINSOVELLUKSET Ennen aktiivisuusrannekkeen ostoa on tärkeä tarkistaa, toimiiko laite yhteen oman puhelimen kanssa.

© iStock

9 Näin käytät aktiivisuusranneketta oikein


 • Jos et käytä aktiivisuusrannekkeen unta mittaavaa toimintoa, ota laite pois ranteesta ennen nukkumaanmenoa.
 • Pidä ranneke puhtaana puhdistamalla se kädenlämpöisellä vedellä ja miedolla saippualla. Taputtele pyyhkeellä kuivaksi.
 • Kun et käytä ranneketta, säilytä sitä kuivassa ja viileässä paikassa. Aktiivisuusranneketta ei kannata jättää muhimaan kosteaan treenikassiin.