Arjen aktiivisuuden ja treenien tehon ja tulosten mittaaminen ja seuranta aktiivisuusrannekkeen tai vastaavan laitteen avulla on luonteva osa elämää monille kuntoilijoille sekä kunnostaan ja terveydestään kiinnostuneille arkiliikkujille.
Aktiivisuusrannekkeiden ja urheilukellojen suosiota selittää niiden koukuttavuus: vuonna 2017 julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa kahdeksan kymmenestä rannekkeen kanssa kävelyharrastuksen aloittaneesta jatkoi käyttöä yhä puolen vuoden kuluttua. Aktiivisuusrannekkeen käyttö on palkitsevaa, kun tavoitteiden täyttymistä voi seurata havainnollisesti.
Arjessa aktiisivuusrannekkeen tärkeimpiä ominaisuuksia on varmasti askelmittaus, jonka avulla on helppo seurata päivittäisen liikunnan määrää. Monet aktiivisuusrannekkeet mittaavat lisäksi sykettä kätevästi ranteesta. Lisäksi monet rannekkeet seuraavat unen määrää ja laatua ja tarjoavat näin jo varsin kattavasti tietoa käyttäjänsä hyvinvoinnista.
Kerromme, miten valitset itsellesi sopivan aktiivisuusrannekkeen ja miten saat sen käytöstä suurimman hyödyn.
Aktiivisuusrannekkeet ja urheilukellot KUNTO PLUSsan testissä
Päivittäistä liikkumista ja treenisuorituksia mittaava treenikello- tai ranneke on motivoiva ja kannustava treenikaveri. Testasimme yhdeksän markkinoiden suosituinta kelloa niin arkiliikkujan ranteeseen, aktiivisesti treenaavan tsemppariksi kuin tavoitteellisen treenaajan harjoittelun tueksi.
KUNTO PLUS testasi nämä 9 aktiivisuusranneketta tai vastaavaa laitetta vuonna 2022:
Perusmallit
- Sportsbuddy-aktiivisuusranneke – Vision V1
- Fitbit-aktiivisuusranneke – Charge 5
- Withings-aktiivisuusranneke – ScanWatch Rose Gold
Keskitasoiset
- Coros-aktiivisuusranneke – Pace 2
- Polar-aktiivisuusranneke – Vantage M2
- Fitbit-aktiivisuusranneke – Sense
Monipuoliset
- Garmin-aktiivisuusranneke – Forerunner 745
- Huawei-aktiivisuusranneke – Watch GT 3
- Samsung-aktiivisuusranneke – Galaxy Watch 4
Mikä laite selviytyi testin voittajaksi? Entä mikä oli "Hyvä ostos"? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan koko testiin.
Aktiivisuusrannekkeet ja urheilukellot KUNTO PLUSsan testissä
Aktiivisuusranneke auttaa noudattamaan terveellisiä elintapoja ja ylläpitämään treenimotivaatiota. Millaisia toimintoja rannekkeessa olisi hyvä olla? Testasimme sekä perustason aktiivisuusrannekkeita että kehittyneempiä malleja.
KUNTO PLUS testasi nämä 9 aktiivisuusranneketta tai vastaavaa laitetta vuonna 2020:
Perusmallit
- Samsung-aktiivisuusranneke – Galaxy Fit
- Huawei-aktiivisuusranneke – Band 3 Pro
- Sportsbuddy-aktiivisuusranneke – Veryfit V1
Keskitasoiset
- Withing-aktiivisuusranneke – Steel HR Sport
- Polar-aktiivisuusranneke – Ignite
- Fitbit-aktiivisuusranneke – Versa 2
Monipuoliset
- Suunto-aktiivisuusranneke – Suunto 5
- Garmin-aktiivisuusranneke – Fenix 6S Pro
- Samsung-aktiivisuusranneke – Galaxy Watch Active 2
Mikä laite selviytyi testin voittajaksi? Entä mikä oli "Hyvä ostos"? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan koko testiin.
Aktiivisuusrannekkeet ja urheilukellot KUNTO PLUSsan testissä
Aktiivisuusranneke tai urheilukello voi motivoida liikkumaan arjessa enemmän. Tämä kävi selvästi ilmi, kun testasimme kuutta suosittua laitetta yhteensä yli 750 tunnin ajan. Laitteita löytyy joka lähtöön ja jokaiselle lompakolle, joten sinäkin löydät varmasti itsellesi sopivan.
**KUNTO PLUS testasi nämä 6 aktiivisuusranneketta tai vastaavaa laitetta vuonna 2019:
- Garmin-älykello – Garmin Vívoactive 3
- Samsung-älykello – Samsung Galaxy Watch
- Polar-urheilukello – Polar M430
- Suunto-urheilukello – Suunto 3 Fitness
- Fitbit-urheilukello – Fitbit Versa Limited Edition
- Huawei-urheilukello – Huawei Watch 2 Sports 4G
Mikä laite selviytyi testin voittajaksi? Entä mikä oli "Hyvä ostos"? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan koko testiin.
Aktiivisuusrannekkeet ja urheilukellot KUNTO PLUSsan testissä
Aktiivisuusranneke tai urheilukello voi antaa sen pienen sysäyksen, jonka tarvitset päivittäisen askeltavoitteen tai ihannepainon saavuttamiseen. Valikoima on kuitenkin niin laaja, että ostoksilla voi mennä sormi suuhun. Siksi testasimme sekä hinnaltaan edullisia että kalliimpia laitteita, jotta sinä löytäisit itsellesi sopivan treenikaverin.
KUNTO PLUS testasi nämä 6 aktiivisuusranneketta tai vastaavaa laitetta vuonna 2018:
- TomTom-aktiivisuusranneke – TomTom Touch Cardio
- Garmin-aktiivisuusranneke – Garmin Vivofit 3
- Fitbit-aktiivisuusranneke – Fitbit Charge 2
- Polar-aktiivisuusranneke – Polar A370 Fitness Tracker
- TomTom-aktiivisuusranneke – TomTom Spark 3 Cardio
- Samsung-aktiivisuusranneke – Samsung Gear Fit2
- Garmin-aktiivisuusranneke – Vivosmart 3
- Samsung-aktiivisuusranneke – Samsung gear Fit2 Pro
Mikä laite selviytyi testin voittajaksi? Entä mikä oli "Hyvä ostos"? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan koko testiin.
Aktiivisuusrannekkeet ja urheilukellot KUNTO PLUSsan testissä
Aktiivisuusrannekkeen tai urheilukellon ostajan on hyvä kiinnittää huomiota laitteen ulkonäköön, toimintoihin, käyttömukavuuteen ja helppokäyttöisyyteen. Testissämme tarkastelimme juuri näitä seikkoja ja lukuisia muita. Laitteissa on paljon eri toimintoja, kuten askelmittari, unen analysointi, sykemittari ja matkamittari, joten mieti, mitä itse tarvitset.
Vuoden 2017 testissä KUNTO PLUS testasi 8 eri aktiivisuusranneketta tai vastaavaa laitetta. Laitteita käytettiin yhdessä niihin kuuluvien älypuhelinsovellusten kanssa. Testaajat käyttivät laitteita juostessa, pyöräillessä ja kävellessä ja kiinnnittivät erityishuomiota näyttöön, toimintoihin ja yhteentoimivuuteen puhelimen kanssa.
KUNTO PLUS testasi nämä 6 aktiivisuusranneketta tai vastaavaa laitetta vuonna 2017:
- Beurer-aktiivisuusranneke – Beurer AS 80
- Fitbit-aktiivisuusranneke – Fitbit Charge 2
- Garmin-aktiivisuusranneke – Garmin Vivo Fit 3
- Garmin-aktiivisuusranneke – Garmin Vivosmart HR+
- Idomove-aktiivisuusranneke – Idomove GO Pulse
- Polar-aktiivisuusranneke – Polar A360
- Samsung-aktiivisuusranneke – Samsung Gear Fit2
- TomTom-aktiivisuusranneke – TomTom Touch
Mikä laite selviytyi testin voittajaksi? Entä mikä oli "Hyvä ostos"? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan koko testiin.
Yksi yhteinen ominaisuus on lähes taattu niin perusmallin aktiivisuusrannekkeissa kuin huipputeknisissä urheilukelloissakin: ne motivoivat.
Kun uhraa hetkisen laitteen ominaisuuksiin tutustumiseen ja sen käytön opetteluun, aktiivisuusrannekkeen kanssa liikkuminen vie luultavasti nopeasti mukanaan ja innostaa liikkumaan yhä enemmän. Jotkin aktiivisuusrannekkeet myös muistuttavat, kun on aika lähteä jälleen liikkeelle, ja useimmat näyttävät havainnollisesti, miten lähellä esimerkiksi päivittäisen askeltavoitteen täyttyminen on.
Lukuisissa tutkimuksissa on todettu, että aktiivisuusrannekkeen askelmittaritoiminto auttaa lisäämään liikunnan määrää. Stanford Universityn tutkijat tarkastelivat ja vertailivat yli 25 tutkimusta, joissa oli selvitetty askelmittarin vaikutusta liikkumisen määrään. Tutkimuksiin oli osallistunut yli 2 500 koehenkilöä, joista suurin osa oli yli 40-vuotiaita naisia.
Tulokset olivat selvät. Osallistujat ottivat nimittäin keskimäärin yli 2 000 askelta enemmän PÄIVITTÄIN verrattuna päivittäiseen askelmäärään ennen askelmittarin käyttöönottoa. Tämä tarkoittaa, että he kävelivät yli 1,5 km enemmän päivittäin ja päivittäinen liikunnan määrä lisääntyi keskimäärin 27 prosenttiyksikköä. Myös osallistujien paino ja verenpaine putosivat merkittävästi testijakson eli 18 viikon aikana.
OPAS: Näin käytät verenpainemittaria kotona
Aktiivisuusrannekkeen ja vastaavien laitteiden tärkeimmät toiminnot ovat sykemittari, askelmittari, unimittari ja kalorilaskuri. Alta näet, mihin toimintoja voi hyödyntää – ja miksi niin kannattaa tehdä.
Pidä mielessä seuraavat seikat, kun harkitset aktiivisuusrannekkeen tai vastaavan laitteen ostoa:
- Tarvitsetko vesitiiviin aktiivisuusrannekkeen? Jos aiot käyttää aktiivisuusranneketta uidessa, on syytä hankkia vesitiivis laite. Jos taas et aio käyttää ranneketta veden äärellä, on turha investoida vesitiiviiseen versioon.
- Kuinka suuren näytön haluat? Aktiivisuusrannekkeiden näyttöjen koot vaihtelevat rajusti. Mieti millaisen tarvitset, sillä liian pieneltä näytöltä tihrustaminen voi viedä ilon koko laitteen käytöstä. Kannattaa valita näyttö, jonka saa valaistua, jotta sitä voi lukea myös pimeässä.
- Istuuko laite ranteeseen? Onko aktiivisuusranneketta mukava käyttää? Kannattaa hankkia juuri omaan ranteeseen sopiva laite, jotta sitä tulee myös käytettyä – kenties jopa öisin.
- Millainen on akunkesto? Jaksatko ladata aktiivisuusranneketta tiheään vai haluatko akun, joka kestää muutaman päivän? Kysy myyjältä akunkestosta ennen ostopäätöksen tekemistä.
- Toimiiko aktiivisuusranneke yhteen puhelimesi kanssa? Varmista ennen ostamista, että laite toimii yhteen puhelimesi kanssa, sillä muuten ranneke jää lähes varmasti vähälle käytölle. Jos ranneke ei toimi puhelimen kanssa yhteen, et pysty hyödyntämään rannekkeeseen kuuluvaa sovellusta, josta tuloksia ja tilastoja yleensä katsotaan.
- Onko aktiivisuusranneke käyttäjäystävällinen? Rannekkeen on hyvä olla helppokäyttöinen, jotta sitä tulee käytettyä. Pyydä myyjää esittelemään eri rannekkeita ennen ostopäätöksen tekemistä.
- Miellyttääkö ranneke silmää? Aktiivisuusranneketta on tarkoitus käyttää lähes jatkuvasti, joten sen on syytä olla niin hyvännäköinen, ettei se joudu kaapin perukoille. Sopiiko laite tyyliisi ja yhteen vaatteiden kanssa?
- Mittaako aktiivisuusranneke tarkasti lempilajiasi? Jos aiot käyttää laitetta pääasiassa vaikkapa tanssiessa, on tärkeää, että ranneke pystyy mittaamaan tarkasti juuri kyseistä lajia.
- Millainen hihna on? Tarkista, miten laajalla skaalalla rannekkeen kokoa voi säätää ja miten helpolta hihna näyttää puhdistaa. Aktiivisuusrannekkeeseen kertyy nopeasti reilusti likaa, joten rannekkeen puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää.
- Mihin tarvitset aktiivisuusranneketta? Valitse ranneke, jossa on riittävästi toimintoja, sillä muutoin laitteen käyttö voi olla tylsää ja tuntua hyödyttömältä. On kuitenkin myös turha ostaa kaikki herkut sisältävä malli, jos et kuitenkaan jaksa opiskella, miten toimintoja käytetään. Mieti siis, mitä tarvitset.
- Opettele käyttämään laitetta kunnolla. Kun aktiivisuusrannekkeen saa viimein ranteeseen, kiusaus on suuri sännätä saman tien treeniin ja opetella laitteen käyttö vauhdissa ja vain puolittain. Kannattaa kuitenkin malttaa hetki ja perehtyä toimintoihin ennen ensimmäistä käyttökertaa. Näin saat rannekkeesta hyötyä irti koko rahan edestä.