Haluaisitko liikkua enemmän, mutta liikkeelle lähtö tuntuu nihkeältä etkä oikein tiedä, mikä olisi edes oma lajisi? Aloita kävelystä!
Kävely on mitä parhainta terveys- ja kuntoliikuntaa – ja mainio tapa lisätä aktiviisuutta elämään, vaikka liikuntaa ei olisi muuten tullut aiemmin harrastettua. Kävely auttaa tukemaan painonhallintaa, parantamaan mielialaa, virkistämään aivoja ja vahvistamaan luita. Kävely on myös nivelille hellävaraisempaa kuin esimerkiksi juoksu.
Askelmittari on mainio kirittäjä ja tsemppaaja kävelyharrastuksen aloittajalle, sillä se näyttää konkreettisesti, paljonko päivittäin on tullut liikuttua ja montako askelta tavoitteesta vielä puuttuu.
Askelmittari todella toimii!
Askelmittarin lähes maagista tehoa liikkumisen motivaattorina todistavat useat tutkimukset. Stanfordin yliopiston tutkijaryhmä vertasi tuloksia 26 tutkimuksesta, joissa oli selvitetty askelmittarin vaikutuksia ihmisten liikkumiseen.
Tutkimuksiin oli osallistunut yli 2 500 henkilöä (eniten yli 40-vuotiaita naisia), jotka olivat kävelleet keskimäärin yli 2 000 askelta enemmän JOKA päivä askelmittarin saatuaan verrattuna askelmittaria edeltäneeseen aikaan. Heidän päivittäinen aktiivisuutensa oli siis kasvanut noin 27 prosenttia – tai matkana yli 1,5 lisäkilometrin verran päivittäin.
Liikunnan lisääminen näkyi myös tutkimuksiin osallistuneiden terveydessä: sekä paino että verenpaine olivat laskeneet merkittävästi tutkimusjaksojen aikana.
Miten askelmittari motivoi liikkumaan
Askelmittarista on tsemppariksi monella tapaa.
1.Se pitää kirjaa päivittäisestä liikkumisesta. Oman liikkumisen konkreettinen seuranta yksinkertaisesti toimii. Askelmittari on lahjomaton – mutta miten innostavaa onkaan nähdä, miten monta askelta kävellen tehty kauppareissu oikeasti kerryttää.
2. Voit asettaa omia tavoitteita. Moniin askelmittareihin voi asettaa oman henkilökohtaisen aktiivisuustavoitteen oman kunnon mukaan.
3. Saat täsmällistä tietoa tavoitteisiin etenemisestä. Askelmittarista näet aina ajankohtaisen askeltilanteen sekä sen, montako askelta tavoitteesta vielä puuttuu. Näin mittari motivoi liikkumaan aina vielä vähän lisää päivittäin, jotta tavoite tulee täyteen.
Aktiivisuusrannekkeen avulla saat käveltyä päivittäin enemmän. Mutta mikä olisi sinulle sopiva ranneke? Lue lisää!
Näin saat eniten irti askelmittarista
Stanfordin yliopiston tutkimuksessa todettiin niiden, jotka asettivat itselleen selkeitä tavoitteita (esim 6 000 tai 10 000 askelta päivässä), saaneen myös eniten hyötyä askelmittarista.
Askelmittarin käyttöä aloitettaessa on tärkeää, ettei tavoitteita nosteta heti aluksi liian korkealle, esimerkiksi 10 000 askeleeseen päivässä, etenkään, jos liikuntaa ei ole harrastettu aiemmin. Liian kovat ja työläät tavoitteet voivat viedä liikkumisesta ilon ja latistaa innon heti alkuunsa.
Näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun kävelyharrastuksessa:
1. Ota askelmittarin käyttö haltuun
Perehdy ensin askelmittarin tai aktiivisuusrannekkeen sekä siihen kuuluvan sovelluksen käyttöön. Saat laitteesta huomattavasti enemmän irti, kun tiedät, miten se toimii ja miten sitä käytetään oikein, jotta sen tuottama tieto olisi mahdollisimman täsmällistä.
2. Ota askelmittari osaksi arkea
Käytä askelmittaria ihan joka päivä. Käytä ensimmäinen viikko vertailupohjan luomiseen – toisin sanoen liiku ja hoida arjen askareet aivan tavalliseen tapaan äläkä tee mitään muutoksia rutiineihisi tai kävele enempää kuin yleensäkään. Näin saat rehellisen kuvan nykytilanteesta.
Jos askelmittarisi ei tallenna askelmääriä, kirjaa ne itse ylös.
3. Aseta realistiset tavoitteet
Katso ensin ensimmäisen viikon askelmäärien perusteella, paljonko tyypillisesti liikut. Aseta sitten tavoitteeksi lisätä päivittäisiä askelia esimerksiksi 15–20 prosenttia. Jos yleensä kävelet päivässä 4 000 askelta, ota uudeksi tavoitteeksi kävellä 4 600–4 800 askelta. Jos kävelet yleensä 6 000 askelta päivässä, uusi tavoite voisi olla 6 900–7200 askelta.
Tarkista päivän mittaan askelmittarista, missä lukemissa mennään, ja lisää lisäaskelia sinne tänne pitkin päivää – ja tee tarvittaessa kävelylenkki, jos tavoitteeseen on vielä matkaa.
LUE MYÖS: Arkiliikunta auttaa pitämään painon hallinnassa.
4. Tarkista tavoitettasi ja lisää askelia päivään!
Kun olet saanut kävelytavoitteen täyteen päivittäin viikon tai parin ajan, voit vähitellen nostaa panoksia ja lisätä päivittäistä askeltavoitetta. Terveysvaikutusten kannalta 10 000 päivittäistä askelta on ihanteellinen tavoite. Muista, että myös muut liikuntamuodot (esimerkiksi pyöräily) kartuttavat päivittäistä liikuntasaldoa. Jos haluat pudottaa painoa kävelyn avulla, ota tavoitteeksi 16 000 askelta päivässä.
LUE MYÖS: Lue vinkit askelten lisäämiseen arjessa.
LUE MYÖS: Lue, miten kävely auttaa edistämään painonpudotusta.