Askelmittari voi innostaa kävelemään jopa 1,5 km enemmän – joka päivä!

Tuntuuko, että pitäisi liikkua vähän enemmän? Anna itsellesi kaikkien aikojen hyvinvointilahja: askelmittari. Tämä oivallinen pikku laite voi nimittäin motivoida liikkumaan jopa 27 prosenttia enemmän – matkana noin 1,5 kilometriä lisää – joka päivä!

Nainen kävelee askelmittari ranteessa

ASKELMITTARIN TAIKAA Askelmittari on oivallinen treenikaveri, jos haluat lisätä liikuntaa arkeen. Yhdysvaltaistutkimukseen mukaan tämä pieni vempain voi lisätä käyttäjänsä liikkumista jopa 27 prosentilla.

Haluaisitko liikkua enemmän, mutta liikkeelle lähtö tuntuu nihkeältä etkä oikein tiedä, mikä olisi edes oma lajisi? Aloita kävelystä!

Kävely on mitä parhainta terveys- ja kuntoliikuntaa – ja mainio tapa lisätä aktiviisuutta elämään, vaikka liikuntaa ei olisi muuten tullut aiemmin harrastettua. Kävely auttaa tukemaan painonhallintaa, parantamaan mielialaa, virkistämään aivoja ja vahvistamaan luita. Kävely on myös nivelille hellävaraisempaa kuin esimerkiksi juoksu.

Askelmittari on mainio kirittäjä ja tsemppaaja kävelyharrastuksen aloittajalle, sillä se näyttää konkreettisesti, paljonko päivittäin on tullut liikuttua ja montako askelta tavoitteesta vielä puuttuu.

Askelmittari todella toimii!

Askelmittarin lähes maagista tehoa liikkumisen motivaattorina todistavat useat tutkimukset. Stanfordin yliopiston tutkijaryhmä vertasi tuloksia 26 tutkimuksesta, joissa oli selvitetty askelmittarin vaikutuksia ihmisten liikkumiseen.

Tutkimuksiin oli osallistunut yli 2 500 henkilöä (eniten yli 40-vuotiaita naisia), jotka olivat kävelleet keskimäärin yli 2 000 askelta enemmän JOKA päivä askelmittarin saatuaan verrattuna askelmittaria edeltäneeseen aikaan. Heidän päivittäinen aktiivisuutensa oli siis kasvanut noin 27 prosenttia – tai matkana yli 1,5 lisäkilometrin verran päivittäin.

Liikunnan lisääminen näkyi myös tutkimuksiin osallistuneiden terveydessä: sekä paino että verenpaine olivat laskeneet merkittävästi tutkimusjaksojen aikana.

Miten askelmittari motivoi liikkumaan

Askelmittarista on tsemppariksi monella tapaa.

1.Se pitää kirjaa päivittäisestä liikkumisesta. Oman liikkumisen konkreettinen seuranta yksinkertaisesti toimii. Askelmittari on lahjomaton – mutta miten innostavaa onkaan nähdä, miten monta askelta kävellen tehty kauppareissu oikeasti kerryttää.

2. Voit asettaa omia tavoitteita. Moniin askelmittareihin voi asettaa oman henkilökohtaisen aktiivisuustavoitteen oman kunnon mukaan.

3. Saat täsmällistä tietoa tavoitteisiin etenemisestä. Askelmittarista näet aina ajankohtaisen askeltilanteen sekä sen, montako askelta tavoitteesta vielä puuttuu. Näin mittari motivoi liikkumaan aina vielä vähän lisää päivittäin, jotta tavoite tulee täyteen.

Aktiivisuusrannekkeen avulla saat käveltyä päivittäin enemmän. Mutta mikä olisi sinulle sopiva ranneke? Lue lisää!

Näin saat eniten irti askelmittarista

Stanfordin yliopiston tutkimuksessa todettiin niiden, jotka asettivat itselleen selkeitä tavoitteita (esim 6 000 tai 10 000 askelta päivässä), saaneen myös eniten hyötyä askelmittarista.

Askelmittarin käyttöä aloitettaessa on tärkeää, ettei tavoitteita nosteta heti aluksi liian korkealle, esimerkiksi 10 000 askeleeseen päivässä, etenkään, jos liikuntaa ei ole harrastettu aiemmin. Liian kovat ja työläät tavoitteet voivat viedä liikkumisesta ilon ja latistaa innon heti alkuunsa.

Näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun kävelyharrastuksessa:

1. Ota askelmittarin käyttö haltuun

Perehdy ensin askelmittarin tai aktiivisuusrannekkeen sekä siihen kuuluvan sovelluksen käyttöön. Saat laitteesta huomattavasti enemmän irti, kun tiedät, miten se toimii ja miten sitä käytetään oikein, jotta sen tuottama tieto olisi mahdollisimman täsmällistä.

2. Ota askelmittari osaksi arkea

Käytä askelmittaria ihan joka päivä. Käytä ensimmäinen viikko vertailupohjan luomiseen – toisin sanoen liiku ja hoida arjen askareet aivan tavalliseen tapaan äläkä tee mitään muutoksia rutiineihisi tai kävele enempää kuin yleensäkään. Näin saat rehellisen kuvan nykytilanteesta.

Jos askelmittarisi ei tallenna askelmääriä, kirjaa ne itse ylös.

3. Aseta realistiset tavoitteet

Katso ensin ensimmäisen viikon askelmäärien perusteella, paljonko tyypillisesti liikut. Aseta sitten tavoitteeksi lisätä päivittäisiä askelia esimerksiksi 15–20 prosenttia. Jos yleensä kävelet päivässä 4 000 askelta, ota uudeksi tavoitteeksi kävellä 4 600–4 800 askelta. Jos kävelet yleensä 6 000 askelta päivässä, uusi tavoite voisi olla 6 900–7200 askelta.

Tarkista päivän mittaan askelmittarista, missä lukemissa mennään, ja lisää lisäaskelia sinne tänne pitkin päivää – ja tee tarvittaessa kävelylenkki, jos tavoitteeseen on vielä matkaa.

LUE MYÖS: Arkiliikunta auttaa pitämään painon hallinnassa.

4. Tarkista tavoitettasi ja lisää askelia päivään!

Kun olet saanut kävelytavoitteen täyteen päivittäin viikon tai parin ajan, voit vähitellen nostaa panoksia ja lisätä päivittäistä askeltavoitetta. Terveysvaikutusten kannalta 10 000 päivittäistä askelta on ihanteellinen tavoite. Muista, että myös muut liikuntamuodot (esimerkiksi pyöräily) kartuttavat päivittäistä liikuntasaldoa. Jos haluat pudottaa painoa kävelyn avulla, ota tavoitteeksi 16 000 askelta päivässä.

LUE MYÖS: Lue vinkit askelten lisäämiseen arjessa.

LUE MYÖS: Lue, miten kävely auttaa edistämään painonpudotusta.

Tämän hetken suosituimmat
Hyvinvointi

Sidekudos – 8 sidekudosta huoltavaa harjoitetta

Voimaharjoittelu

Selän tehotreenillä eroon selkäkivuista

Painonhallintamotivaatio

Laihduttajan alkoholivalinnat

Lihaskuntoliikkeet

24 kyykkyharjoitetta

Terveelliset välipalat

Iskeekö ruuanhimo illalla?

Energiankulutus

LASKURI: Kaloritarve

Lihaskuntoliikkeet

1. päivä

Mehut

Inkiväärishotti tekee hyvää

1:15 tuntia
Letut ja lettutaikina

VIDEO: Terveelliset ja herkulliset banaaniletut 5 minuutissa

295 kcal
5 minuuttia
Terveellinen ruokavalio

Näin muunnat grammat desilitroiksi

Lisää aiheesta: Kävely
Kävely

5 hyvää syytä käydä iltakävelyllä

Kävely

Vaellusloma – liikuntaa, luontoa ja elämyksiä koko rahan edestä

Kävely

Parhaat vaellusreitit Suomessa ja Euroopassa

Kävely

5 vinkillä enemmän irti kävelylenkeistä

Kävely

Näistä syistä ulos lähteminen kannattaa

Kävely

7 syytä kävellä kaverin kanssa

Kävely

Kävely on tehokasta liikuntaa

Kävely

Teetkö sinä jonkin näistä virheistä kävelyllä?

Kävely

Suunnittele kävelylenkkisi KUNTO PLUSsan reittisuunnittelulla

Kävely

Tietovisa: Kuinka tuttu juttu on kävely?

Kävely

6 vinkkiä, joilla saat kävelystä parhaan hyödyn irti

Newsletter background
KUNTO PLUSsan suositukset
Superfood

Katso parhaat punakaalireseptit täältä

Ennaltaehkäisy

Miksi saunominen on terveellistä

Psykologia

Tee testi: Oletko optimisti vai pessimisti?

Kuntoplus

KUNTO PLUSsan treenivideot ja ruokalistat – nyt on helppo elää terveellisesti!

Ennaltaehkäisy

Onko yöhikoilu huolestuttava juttu?

5 km juoksuohjelmat

Kuunneltava juoksuohjelma: 12 viikon kuluttua juokset 5 km – vaikka aloitat nollasta

Litteä vatsa

Vatsatreeni vasta-alkajille: Tehokas treeniohjelma tuottaa tuloksia!

Treeni

Lisää virtaa aamuun lempeällä ohjelmalla

Psykologia

Masennustesti: Onko kyseessä masennus vai ohimenevä alakulo?

Voimaharjoittelu

Vasta-alkaja? Näin pääset helposti lihaskuntotreenin alkuun